18 Октомври, 2011 10:53 61 702 47

Тест на зимни гуми 2011/2012

  • adac-
  • тест-
  • зимни гуми

 

Тази година топлите дни продължиха относително по-дълго време, но рязката смяна на температурите ни подсети, че е време за смяна на летните гуми със зимни. Добре известен факт е, че една гума запазва свойствата си в продължение на максимум четири сезона. Надяваме се тестът на немците от ADAC на зимни гуми за сезон 2011/2012 да ориентира тези от вас, на които им предстои покупка на нови зимни гуми.
 
Размерът, на който ще акцентираме, е може би най-разпространеният у нас, но дори вашият автомобил да е с други гуми, ще можете да се ориентирате в обстановката. Статистиката сочи, че в Европа, а и у нас най-популярният размер е 195/65 R15 и именно на тази база ще ви представим класацията за най-добра зимна гума. В хода на тестовете се анализират резултатите от действието на гумите на мокра настилка, сняг и лед. Освен това се взимат предвид и цена на гумата, поведение на сух асфалт, както и колко е шумна и как влияе на разхода на гориво дадената гума. Последният показател по който се оценяват продуктите е износване. Оценките са сборни от всички компоненти, като по този начин се определя най-добрата гума за зимни условия.
 
Специалистите от ADAC разделят различните гуми на пет групи - непрепоръчителни, условно препоръчителни, препоръчителни, силно препоръчителни и отлични. Започваме представянето на различните марки в обратен ред - от тези с най-слаби показатели, към най-добрите гуми за предстоящата зима. В теста на ADAC ще ви представим 15 различни модела гуми, които присъстват на родния пазар.
 
Непрепоръчителни и условно препоръчителни
От гумите, взели участие в теста, най-слабо се представя марката Trayal и по-конкретно зимният модел Arctica. Тези гуми са единствените, на които специалистите от ADAC дават оценка "непрепоръчителни". Следващата гума в класацията отзад напред, която получава оценка "условно препоръчителна", е Falken Eurowinter. Въпреки че показва по-добри показатели от Trayal, резултатите й са доста слаби и покупката не се препоръчва.
 
Препоръчителни
В този раздел влизат най-много от тестваните марки. Тук са и гумите, които условно можем да наречем бюджетни - тоест продукти, които се предлагат на сравнително добра цена на нашия пазар и в същото време дават задоволителни резултати в зимни условия. От този така наречен бюджетен клас най-добре се представя Nokian WR D3. След нея се нареждат Vredestein Snowtrac 3, Fulda Kristall Montero 3, Barum Polaris 3, Kleber Krisalp HP2, Kumho I'ZEN KW23. Интересното е, че гумата Bridgestone Blizzak LM-32 е най-скъпа от изброените, но дава най-слаби резултати сред препоръчителните зимни гуми.
 
Силно препоръчителни и отлични
За съжаление тази година нито една от тестваните гуми нe получава тъй желаната "sehr gut" оценка. Затова пък цели шест модела се нареждат в графата "силно препоръчителни". Своеобразният "златен медал" и тази година е присъден на марката Continental и по-конкретно на гумата ContiWinterContact TS830. Съвсем малко по-назад се нарежда конкуренцията от Goodyear, която атакува пазарите с продукта си UltraGrip 8. Изненадващо третата позиция е за Semperit Speed-Grip 2, а след нея в клас "силно препоръчителни" се нареждат Dunlop SP Winter Sport 4D, Michelin Alpin A4, и Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3.
 
Екипът ни определено се доверява на експертното мнение на независимата немска организация ADAC. Дали ще се доверите и вие е въпрос на лична преценка, но е много важно да не се подценява надеждността на гумите, особено в зимни условия. Новата хубава зимна гума може да спаси живота ви. Не правете компромиси с гумите - те са единственият детайл от автомобила, който има пряк контакт с пътната настилка. Това ги прави един от най-важните елементи, свързан с вашата безопастонст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАНКАТА

    0 4 Отговор
    АМИ КЪДЕ Е "LASSA TIRES" SNOW TRACK

    Коментиран от #2

  • 2 despeRADO

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВАНКАТА":

    @1 Ми попитай немците от АДАК. Сигурно в Германия не са чували за подобна гума или пък е извън топ 100 :)

    Коментиран от #5

  • 3 Цветомир Попов

    1 0 Отговор
  • 4 Цанко

    4 0 Отговор
    Много полезен тест. Браво МОБИЛЕ, големи сте. Пък и точно на време. : > )
  • 5 Maurice

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "despeRADO":

    @2 Ласа са собственост на Бриджстоун.Едва ли са извън топ 100.Освен това са турски гуми,което автоматично ги прави много добре познати на Германците.Нали се сещате,че има поне 100 марки гуми в Европа.Всяка марка има поне по 3-4 модела зимни гуми.Те ако започнат да тестват всяка гума по отделно,току виж зимата свършила.Една нова гума се харчи по 100-120 лв.За толкова си взимам 4 гуми втора ръка,при това нещо по запазено.При тези пътища се обезмислят новите гуми,защото ако на гума за 120 лв й излезе балон на втория ден от поредния кратер на пътя?!?!
  • 6 Пешо

    2 1 Отговор
    Общо взето нищо ново под слънцето. Големите марки си заемат водещите места, в средния клас и там няма изненади. Но винаги трябва да се има в предвид и останалите фактори, като състояние на пътя, състояние на автомобила, умения на задкормилното устройство и комбинацията между тях!
  • 7 Гошо

    2 0 Отговор
    А, бе третото място на Семперит си е изненада. Струва колкото Траял-а, но виж какви резултати показва. Иначе бравос за инфото
  • 8 520 zender

    1 0 Отговор
    Аз лично ползвам само фулда и пирели и преди със зендера и сега .
  • 9 Даниел Петков

    1 0 Отговор
    Тази година ми предстои да си взема нови зимни гуми.Смятам да взема Goodyear UltraGrip 8 195/65 R15.При медина мед ги има за 123 лв бройката.Мисля,че за цената си са най-добрите.Вие какво мислите?
  • 10 Ivanov

    1 0 Отговор
    Barum Polaris 3 е най-добрата гума за България четете внимателно и вижте таблицата!!!
  • 11 GTI

    1 0 Отговор
    аз съм фен на японските гуми,лятото съм с TOYO а зимата с Kumho,и в двата случая съм страшно доволен.
  • 12 Mgaraeto

    0 0 Отговор
    zimata az sam s Malatesta Cobra na djipa nito 1 ot tezi marki nemoje da se hvane dori 1 procent na prohodimosta na tezi gumi govorq za djip
  • 13 adrian

    0 0 Отговор
    as mislya 4e e nai izdarjlivata guma e za vsi4ki vremena e gumata MICHELIN JIVEA OT MNOGO GODINI VAV GERMANIA E NAI POLZVANATA I TIRSENATA GUMA MICHELIN CONTINETAL E SOMO REKLAMA I GLAVEN SPONSOR NA ADAC NE E MNOGO DOBRA BIRZO SE ISHABYAVA VSI4KI NOVI KOLI OT ZAVODA I PO GALERITE SA SAS MICHELIN I E MNOGO SKIPA KAT ZA CENA SKIPOTO NALI ZNAITE 4E VNAGI KA4ESVEDNO MOJE I DA POPITATE NYAKOI GUMAJIA VILKANIZATOR . N1 MICHELIN
  • 14 hihoii

    0 0 Отговор
    Pichove, ne znam kakvo se chudite otnosno predstavianeto na semperita. Tova e starata sharka na Gislavette koiato sega daje se izpolzva ot Nokian Hakkapelita. Naistina njama ravna na tazi guma
  • 15 bara

    1 0 Отговор
    Платена класация
  • 16 Иван

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера как може цените да варират от 60 до 110 евро за една и съща гума ,май все още ни манупулират до дупка,не мислите ли ?
  • 17 Ivanov

    2 0 Отговор
    Купете си Barum Polaris 3.Това е най-хубавата гума за България имайки впредвид масовота платежоспособност на българина.Качеството и цената са сравнително добри.
  • 18 SVET

    1 0 Отговор
    Мога да кажа, че една от най-добрите зимни гуми, които съм имал са барум поларис 2, от което съдя че и 3 ще са добри. Също хубави гуми, но също вече спрени от производство са нанканг с600. И двете марки са добри и произвеждат качествени гуми.
  • 19 Георги Георгиев

    3 0 Отговор
    Колеги, купете си каквито искате, но си купете. Така или иначе зимата си е по- опасно и ако гумите са си зимни и нови, все е добре. По нашия край се предлагат Ласа и някакви китайки. Ласа-та са хубави, каквото и да се говори за тях. Като няма други и тях караме.

    Да ви е безпроблемно кормуването през зимата!!! :)
  • 20 Димитров

    1 0 Отговор
    Господа, най-напред, нека никой не забравя, че возим хора в колите си. Да се върнем на въпроса. вчера си купих комплект гуми 205/55/16 по 235 лв. едната. става въпрос за Goodyear Ultragrip 8, произведени в Словения. с радост, че съм избрал най-доброто чета тази статия. На въпроса ми колко струват Continental собственика на центъра ми обясни ,че не са подходящи за нашите пътища, понеже са с нисък борд и не ги продава, но всички останали марки от пъвата шестица в тази класация ги имаше на склад и ги разгледах с очите си. мисля че всички от първите 6 с изключение на Continental и Semperit са перфектен избор. Bridgestone са най- скъпи и тук. Стара загора. успех с покупката!
  • 21 dedo vi gele

    0 0 Отговор
    kolegi ,kupih si jeep s gumi Kontinental SuperWintercontact 235 75 15...,koito daje ne gi vijdam v spisuka , moje bi zashtoto sa 2011 model..., proizvodstvo razbira se v Bosna....i cena tam 189 KM....ravni na 189 leva ednata s 2 godini garancia...durji se perfektno i si mislia, 4e vse pak si triabva opit....zima e....
  • 22 Даниел Петков

    0 0 Отговор
    Според вас заслужава ли си да си купя Goodyear Ultragrip 8 195/65/16 за 123 лв бройката със ддс?Подходяща ли е за нашите пътища?Искам да взема на сравнително добра цена ХУБАВИ гуми!!Говоря за около 100 -110 лв бройката

    Коментиран от #23

  • 23 Даниел Петков

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даниел Петков":

    @22 Размера е 195/65/15!
  • 24 Angelov

    0 0 Отговор
    Здр,
    аз карам фулда(модела от класацията)и съм доволен.Но ги купих за 165 лв бройката.Но друго ще кажа.Ходих до Турция (Лозенград-близко до границата е)Там можеш да купиш турско PIRELI 15 цола за около 100 лири лв бройката и много колеги си взеха и са много доволни а сега като подна цената на лирата това ще рече,че са около 80 лв наши пари.

    Коментиран от #25

  • 25 520 zender

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Angelov":

    @24 Много съм доволен от фулда но определено човек трябва да знае как да кара зимата
  • 26 PASSAT

    0 0 Отговор
    Az si vzeh chisto novi Nokian dot: 34/2011 za 120 lv. brikata i sega 6te vidim, predi godina imah BMW E 39 is karah s chisto novi Barum Polaris 2 is iskam da vi kaja che sa super i sam mnogo dovolen. No nai dobrata guma e NOVATA !!! remember this!!!!
  • 27 Vlado

    1 0 Отговор
    само с нови гуми трябва да се кара,не правете компромиси...........и вече да вземат да вьрнат старата версия на мобиле
  • 28 Чудя се

    2 0 Отговор
    В старата версия на Mobile имаше хора, които недоволстваха, че се пише анонимно и няма регистрация. В този сайт направиха регистрация и започнаха да се оплакват, махнаха задължителната регистрация и пак недоволни, на вас угода няма. Стара, нова версия, какво значение има, статии за автомобили има ли - има. На мен по-ми харесва тук защото могат да се четат статии от различно естество, не само на автомобилна тематика
  • 29 баби

    1 2 Отговор
    Аз като собственик на континетал който сложих миналата година мога само и единствено да кажа - ВЕЛИКА ГУМА!

    пп Върнете старото мобиле :(
  • 30 TeodorM

    1 0 Отговор
    До Даниел Петков. купувай човек, купувай, за 123лв. Това са ти средно по 123лв на година за зимни гуми, какво повече искаш. Ако ще се церемониш за 10лв за модела по хубаво недей се тормози и си купу друг модел.
  • 31 TeodorM

    1 0 Отговор
    Ето още тестове. Размера е малко по-различен, но пак близък, доста попул;ярен, за тези с 16-ки
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2011-Auto-Zeitung-Winter-Tyre-Test.htm
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2011-Winter-Tyre-Buying-Guide.htm
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2011-ACE-Winter-Tyre-Test.htm
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2011-European-Winter-Tyre-Test-195-65-R15.htm
  • 32 PlimP

    1 1 Отговор
    айде пак простотийте на ADAC :Х
  • 33 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    Continental e markata za gumi.mnogo sam dovolen,sashto taka sam karal i pirelli i ot tiah sam super dovolen.kolkoto i strano da zvuchi ot michelin alpin ne sam nikak dovolen.skapi bokluci se okazaha.karal sam i michelin pilot i te biaha darvo otvsiakade
  • 34 blazen

    0 1 Отговор
    преди два дни си взех гуми 205/55/16 - Гудиър Ултра грип-8, до сега не бях карал гудиър, като изключим далечните ултрагрип-3. Та на въпроса, или аз си въобразявам или най-добрата гума според повечето класации е изключително шумна и нестабилна при малко по-спортно каране, сравянявам със старите му гуми мишелин алпин, които вече карат четвърти сезон и реших да го подменя. Не знам, но според мен има нещо сбъркано в тази гума, не съветвам никой да си взима този модел, вече толкова ме е яд, че не мога да си намеря място, че броих толкова пари за тази гуми. Не може една гума която претендира да е най-добрата според повечето класации (пак да уточня) да е толкова шумна и нестабилна. Наистина спира добре, сигурно и на сняг ще е така, но една гума за да е най-добрата не е само това изискват се и други качества.
  • 35 blazen

    1 0 Отговор
    преди два дни си взех гуми 205/55/16 - Гудиър Ултра грип-8, до сега не бях карал гудиър, като изключим далечните ултрагрип-3. Та на въпроса, или аз си въобразявам или най-добрата гума според повечето класации е изключително шумна и нестабилна при малко по-спортно каране, сравянявам със старите му гуми мишелин алпин, които вече карат четвърти сезон и реших да го подменя. Не знам, но според мен има нещо сбъркано в тази гума, не съветвам никой да си взима този модел, вече толкова ме е яд, че не мога да си намеря място, че броих толкова пари за тази гуми. Не може една гума която претендира да е най-добрата според повечето класации (пак да уточня) да е толкова шумна и нестабилна. Наистина спира добре, сигурно и на сняг ще е така, но една гума за да е най-добрата не е само това изискват се и други качества.
  • 36 blazen

    1 0 Отговор
    преди два дни си взех гуми 205/55/16 - Гудиър Ултра грип-8, до сега не бях карал гудиър, като изключим далечните ултрагрип-3. Та на въпроса, или аз си въобразявам или най-добрата гума според повечето класации е изключително шумна и нестабилна при малко по-спортно каране, сравянявам със старите му гуми мишелин алпин, които вече карат четвърти сезон и реших да го подменя. Не знам, но според мен има нещо сбъркано в тази гума, не съветвам никой да си взима този модел, вече толкова ме е яд, че не мога да си намеря място, че броих толкова пари за тази гуми. Не може една гума която претендира да е най-добрата според повечето класации (пак да уточня) да е толкова шумна и нестабилна. Наистина спира добре, сигурно и на сняг ще е така, но една гума за да е най-добрата не е само това изискват се и други качества.
  • 37 sandisu

    1 0 Отговор
    a kqde e lassa

    Коментиран от #38

  • 38 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "sandisu":

    @37 lassa e dobra guma za parite si no niama miasto pri golemite.a do kolegata blazen zashto si puskash posta po 16pati be
  • 39 Patanov

    1 0 Отговор
    Вече 2 години зимата съм с Continental TS830 (Хюндай i30, 205/55/16). Перфектно стои колата при всякакви условия - сняг, мокро, сухо. Все пак обаче трябва да се внимава. Обичам да се пързалям по принцип по снега и е много тънка границата от това да владееш автомобила и от това да тръгне на където си иска без да може да се върне в "правия" път.
    Миналата зима сложихме Michelin Alpin A4 (195/65/15) на Опел Зафира и също съм много доволен. Новата гума си е нова гума... Не правете компромис с гумите! Много и безаварийни километри на всички!
  • 40 wulkan

    0 0 Отговор
    Г-да, миналата година сложих едни смешни Marangoni Meteo HP за 74лв. парчето ги купих, защото бяха престояли 1 година и съм много доволен. Изобщо се отнесох с недоверие, но понеже гледах по-тънка лайсна, но гумите се оказаха трепач. Тези таблици действително и аз имам чувството, че са си платени от производителите изследвания. Има един английски сайт http://www.tyretest.com/ и http://www.allopneus.com/ за сравнение на качествата на гумите, което се основава на мненията на потребителите. В тези оценки мненията на хората значително в някои случаи са отличават от тези в т.н. тестови резултати. Много марки в това изследване изобщо не са засегнати и се неглижират, защото качествата им застрашават монопола на известните марки. Важното е обаче, и поздравявам колегите за споделеното им мнение, гумите да са нови или запазени, и най-вече умната на пътя, за да има много безпроблемни километри за вас и онези срещу вас.
  • 41 Стиви

    1 0 Отговор
    Клебер Крисалп ХП2 е много добра гума за парите си, и въпреки че Клебер са под шапката на Мишелин, тези гуми са по-стабилни и по-тихи от Мишелинките - особено на хлъзгаво и на киша! Иначе на сух асфалт спирачният им път е с около метър по-дълъг - но това да им е кусурът! Карам ги четвърта година - и все още са много прилични гуми, и дори не са се много изтрили!
  • 42 Стиви

    1 0 Отговор
    Клеберките струват между 98 и 119 лева парчето на размер 195/65-15 - в различните гумаджийници вървят различно - обаче си струват всеки лев! На сняг, на хлъзгаво, на скрежа горе по курортите, по Боровец - се държат много стабилно! Гумата захапва и държи много добре пътя! Е, при много спортно каране колата почва да поднася - но все пак зима е, господа! И не е хубаво да се кара със 130! Но с тези гуми е абсурд да закъсаш някъде. И един тест - слагате новите си зимни гумета и се качвате на Щастливеца! Горе, до лифта, до бариерата! Стигнете ли дотам, и слезете ли без проблеми - значи гумите са добри! Ако подавате газ в завоите и колата откровено бяга навън - говоря за преден привод - значи воденето й е лошо! Ако слизате надолу и гумата откровено изпуска при рязко спиране - същата история! Ако АБС-ът само леко причуква, но колата спира сравнително бързо на сняг и на хлъзгаво - значи гумата си я бива при спиране. А ако на прав път въртите рязко волана и давате газ, а маневрите закъсняват с повече от секунда и половина - и това също много говори за качествато на гумите. И запомнете едно - не гледайте шума, износването и икономията на гориво! За зимната гума това не са качества, които са от значение! Гледайте поведението при сняг, утъпкан и рохкав, при киша, върху вода, върху хлъзгаво - това са дисциплините, при които зимната гума трябва да е добра! А всичко друго - е боза и залъгалки. Или рекламни раздувки на производителите....... Които много искат да си продадат стоката.
  • 43 Стиви

    0 0 Отговор
    Мой приятел се върна от Бургаско, знаете какво беше там преди седмица, с такива Клеберки е, аз му ги бях препоръчал - и е много доволен! Вика - Щом има път отпред, дори и педя сняг да е, колата върви без проблеми! Карах по шосето с 90, в най-лявата лента, а в дясната Баварците и Мерцедесите пъплеха с 60-70! Някои - с Мишелинки или Континенталки...... При това колата държи стабилно пътя! Е, при спиране спирачният път не е като през лятото, колата да наковава след 30 и няколко метра..... Но пак си спира, при това стабилно, без да носи нанякъде и без да изпуска! Много е доволен, човекът. Купи си ги и четирите, с отстъпката излизат под 95 лева бройката - а мислеше само предните да сменява. Старите му бяха Дебика, която навремето не беше лоша гума - но след 6 години яка служба вече не си е работа човек да кара с такива гуми. Тъй че през следващите години ще кара с Клеберки.
  • 44 Стиви

    0 1 Отговор
    Сега, някой да не каже, че само я хваля Клеберката. И затова ще ви кажа и кусурите й - пък вие ще си решите дали гумата си струва. И въобще - ще ви кажа наблюденията си за тая гума. На сухо, както вече казах, тя не е върха - макар че иначе си е съвсем прилична. На много мокър път - аквапланингът й настъпва при около 78-82 км/ч - предполагам, защото каналчетата й са доста дребнички. Тъй че е разбираемо, че не може да изхвърля много вода встрани при голяма скорост. Иначе на мокро спира доста добре - явно сместа й е съвсем прилична. Бордовете й са тънки - и трябва да я пазите от високите бордюри и разни остри железарии. Тихичка е, и е мека - и вози комфортно. Но заради ситния грайфер определено не е за черен път - това е истината. Силата й е върху шосе - без значение дали добре почистено или не. А при киша или утъпкан сняг - превъзхожда почти всички други гуми, при това и такива, които струват доста повече кинти. През пролетта обаче никак не обича температури над 20 градуса - затова ако имате навика късно да сменяте зимните гуми, не юркайте автомобила. Ако го юркате, гумата много не свири при високи скорости и температури - но ламелите подгарят и губят държащите си свойства. Ами накратко - това е. Индексът й е 91Т, тоест до 615 килограма и до 190 км/ч. Но това не е скорост, която бих ви препоръчал.....
  • 45 Йорго

    0 0 Отговор
    Мисля че най-добрите гуми ако не искаш да се набутваш много пари за разни други марки ,който не са чак кой знае колко по добре са Нокиан.
    От Североизточна България съм и ви казвам че зимата съм нямал проблеми - изключително стабилна дори и при по висока скорост на замръзнал сняг, и неравности пак на зимен път , разбира се не очаквайте чудеса на чист лед всички гуми са еднакви )) Друга марка освен Нокиан за зимна гума не бих си правил труда да търся , не мислете че като изсипете една баля пари за Continental или Goodyear и сте номер едно - всяка марка има сполучливи и несполучливи модели - това е моето мнение дами и господа.
  • 46 VBози

    0 0 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ.....
    ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ РАЗБИРАЧ НА ТЕМА ГУМИ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ВАС ХОРАТА С ПО-ГОЛЯМ ОПИТ КАКВИ ГУМИ ЩЕ МИ ПРЕПОРЪЧАТЕ....КАРАМ БМВ 525 И СЪМ С РАЗМЕРИ 225/50 Р 17....ЗА ЗИМАТА КОИ ГУМИ ТРЯБВА ДА СИ КУПЯ..?БЯХ СЕ НАСОЧИЛ КЪМ МИШЕЛИН А4 ИЛИ КОНТИНЕНТАЛ ТС 830...СПОРЕД ВАС КОИ СА НАЙ-ДОБРИ???
  • 47 Passat

    0 0 Отговор
    Много съм доволен от Клебер нр2 . 5 сезона съм с тях - мека, добре ляга на пътя, износоустойчива, стабилна в сняг и киша.
    Въпреки дупките и ледовете по градските улици няма "жабки". Тази зима - пак с тях, но нови!