3 Септември, 2016 10:14 55 834 16

Любопитно за Skoda Kodiaq

  • skoda-
  • kodiaq-
  • предпремиера
Любопитно за Skoda Kodiaq - 1

Берлин, Германия. Наш екип от мястото на събитието.

На бляскава церемония в Берлин чехите от Skoda представиха най-новото си попълнение в гамата. Това се случи на първи септември, като още тогава ви разказахме за основните характеристики на новия чешки джип, името на който е заимствано от остров в Аляска известен с най-големите кафяви мечки на света – кодиакските.

Сега изнасяме и подробностите около новия модел, който, както сподели с нас главния дизайнер на марката Йозеф Кабан, е повлиян то чешкия кубизъм. Kodiaq е фирмено идентичен с елементи от VisionS и от флагмана Superb, но в същото време се различава от всички останали модели на марката.Любопитно за Skoda Kodiaq

Йозеф Кабан пред Skoda Kodiaq

Kodiaq представлява седемместен средноразмерен кросоувър, който е съплатформеник на VW Tiguan, но го превъзхожда по отношение на габарити. Според чехите именно по-големите размери ще привлекат клиентите. Kodiaq е по-просторен, както по отношение на салон, така и що се касае до обем на багажника.

Дължината му е 4697 мм, а широчината, височината и междуосието са съответно 1882, 1676 и 2791 мм. Автомобилът с повишена проходимост се предлага с ефектни лети джанти с размери 17 цола, а като опция могат да бъдат поръчани 18 и 19-цолови. Коефициентът на въздушно съпротивление на Kodiaq е равен на 0.33.

Още от екстрите, включени в допълнителното оборудване включват адаптивно шаси DCC с режим off-road, като то е налично само за версиите с 4х4 предаване. Този режим настройва за пресечена местност двигателят, трансмисията, антиблокиращата система и системата за електронно стабилизиране.Любопитно за Skoda Kodiaq

Най-мощните дизелов и бензинов агрегати ще се предлагат само с 4х4 система, докато при останалите варианти клиентите ще могат да избират и модификации само с предно предаване. Новост за марката са и системи като видео наблюдение около цялата кола, синхронизация на системата с мобилни устройства с iOS и Android операционни системи.

В колата е налична и система за стабилизиране и подпомагане на движението при теглене на ремарке, паркинг асистент, иновативна система за предпазване на ръбовете на вратите при паркиране в ограничени пространства, LTE интернет свързаност и други, индуктивно зареждане на смартфона в колата и много други.

Нова е и мултимедийната система, която впечатлява с голям екран и с харддиск с капацитет 64 Гб памет. Тя може да се свърже с всеки смартфон, защото поддържа интерфейсите Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink и SmartGate. В топ версиите е налична и висококачествената аудиосистема Canton с 10 високоговорителя.Любопитно за Skoda Kodiaq

Климатичната инсталация е тризонална, а екстрите се допълват от система за следене на пътните знаци. Качеството на материалите в салона е на много високо ниво, а вторият ред седалки може да се движи в диапазон от 18 сантиметра в предно задна посока. Дължината на изключително просторния салон е 1793 мм.

Както вече споменахме, багажният обем е 720 литра, но при сгънат втори ред седалки той може да бъде увеличен до 2065 литра. Петата врата има възможност да се отваря безключово, като за целта е нужно единствено водачът да постави крака си под задната броня.

Kodiaq ще се предлага във варианти със седем и с пет места, както и със системи 4х4 и 4х2. Продажбите на модела ще стартират от началото на 2017 година. Единственото, което чехите не огласиха по време на представянето на модела в Берлин е цената на новия автомобил с повишена проходимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    3 0 Отговор
    Уникална кола. Ще избие конкуренцията, защото ще е и по-евтина от преките аналози.
  • 2 onq s konq

    0 2 Отговор
    В статията освен че НЯМА ЦЕНА,няма и МОЩНОСТТА НА ДВИГАТЕЛИТЕс които ще е оборудвано МПС-то.А като "утешителна печалба" се обявява бройката на високоговорителчетата в купето?! Е за тва обичам да чета подобни статии и то по няколко пъти напред,а после и един път на обратно за всеки случай-точно заради утешителните печалби:)

    Коментиран от #3

  • 3 Караиванов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Явно не четеш добре. Първо, точно на първи септември имаше статия по темата, а за такива като теб, които не са я прочели, сега тази статия е прикачена към настоящата и пише "още по темата". Та там пише за двигателите и за други неща, няма да повтарят едно и също само за теб, щото те мързи да кликнеш на предишната статия. Там са основните неща, а тук - допълнителните, демек любопитното.
  • 4 Георги

    2 0 Отговор
    Страхотно джипче евала на чехите... и на германците разбира се за технологиите, а на Кабан - за дизайна.
  • 5 Lexus RX450H

    0 0 Отговор
    Двигателите са упоменати в предишната статия.

    Базов 1.4 ТСИ със 125 коня и само предно предаване.
    Следващия мотор е базовия за 4х4 1.4 тси със 150 коня.

    И после започват скъпите версии 2.0 тци със 180 коня 4х4....следва 2.0 тди 150 коня с цена 35 000 евро стартово и най-скъпия мотор 2.0 тди със 190 коня базова цена 39 990 евро с немско ддс 19% в нея. С някои други екстри като навигация...кожен салон с алкантара и лед основни фарове цената ще удря 50 000 ойро - колкото всъщност струва и Пасат 9 Аллтрак.

    Изборът е на феновете Шкода Кодияк или Пасат Алтрак за 103 000 лв.
  • 6 Незнайко

    1 0 Отговор
    Не знам. За базовата версия цената започва от около 23 000-24 000 евро, така, че не ми е ясно как ще удари 50 000. ;)
  • 7 Незнайко

    0 0 Отговор
    Освен това, ако ще се борят с X Trail, цените трябва да започват не по-горе от 23 000 евро, защото Нисан в Германия е с базова цена 23 990. Ще почакаме и ще видим кой е прав...
  • 8 Lexus RX450H

    1 1 Отговор
    Не знайо защо, но е факт, че в Германия новите Шкоди са около 7% по-евтини от България, а в Британия са над 18% по-евтини - Но там знаем защо са по-евтини.

    По-скъп и по-луксозен и по-качествен е Кодияк от Х трайл....той Х хтрейл всъщност си е почти французин с ниско качество.....от Нисан само ГТР и Навара са си качествени истински японци....х трайл си е долнокачествен повдигнат меган за бедни французи.

    Кодияк определено е много качествен и със мотор 2.0 тди 190 коня с 450 Нм е много подходящ за кросоувър...но цените са все по-високи!

    И Супърб със същия мотор 2.0 тди 190 коня 4х4 и много екстри Лаурин и Клемен удря 77 000 лв. - твърде непривлекателна цена заа Шкода.

    Похвално е че вече изглежда външно като СУВ Кодияк!

    Дядото Шкода Йети изглеждаше като баничарка и беше много трагичен и комичен външно!

    Коментиран от #12

  • 9 Незнайко

    0 0 Отговор
    Не съм сигурен, най-ниската цена в Англия е 44 200 лева, а тук 42 360. В Германия същото ниво Актив е 49 070.
  • 10 Незнайко

    1 0 Отговор
    Става въпрос за Супърб, Кодиак-а няма как да го сравняваме, но в GB очакват да започва от 22 500 паунда. Което е около 52000, а в Европа говорят за около 23 000 - 24 000 евро.
  • 11 Тошибиян

    0 2 Отговор
    Бентайга с друга ембелма
  • 12 Десислав Попов

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Lexus RX450H":

    Бреййй,голям експерт си явно.Може би си карал и Х-трейл и Кодияк,че се изказваш така.
    Само кажи в кое списание ги кара или беше на сън...

    Коментиран от #13

  • 13 Lexus RX450H

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислав Попов":

    Кодиак никой не е карал още освен тестовите слжители от Млада Болеслав!
    Производството му започва след 25-ти ноември. Продажбите януари 2017-та.

    В момента от Кодиак има само демо експонати.

    рено Х трайл има огромни проблеми с кормилната рейка от предишното поколонеие 2010 г.
    - Качеството на х трейл е едно към едно с новия меган.
    Пък спрямо тазгодишната Навара са като две коли от две различни вселени.
    Най-важното моторите са истински подходящи за всъдеходен пикап.
    Не като френския курник х трейл.

  • 14 По въпроса за конкуренцията

    0 1 Отговор
    "Kodiaq представлява седемместен средноразмерен кросоувър, който е съплатформеник на VW Tiguan, но го превъзхожда по отношение на габарити..." Да ама за пазара в Щатите и Китай "Tiguan XL" е с дължина от 4723 см., но ще го пуснат след година, за да може някой да се мине с покупката на Шкодата. Сегашната версия на Tiguan NF e действително скопен с малкия багажник. Същевременно Шкода няма 240 коня 2.0 TDI, така че изобщо Шкода и в ценовия клас не е чак толкова конкурентен на Tiguan. Ще почакаме за Tiguan XL.
  • 15 гост

    0 2 Отговор
    Шкодите в БГ са много скъпи... примерно с 2хил лв. по-евтина от подобно фау-ве, което е смешно, само като видиш традиционно грозния дизайн и трагичните вътрешни материали в купето. А само като видях на снимката пластмасовите кантове по края на калниците и ми става лошо! Нещо като Шевролет /Деу/ Каптива - бяло с черни /леко избелели/ плостмасови кантове по края на калниците - гадория! А за 23000 евро... кой ще си купи такава голяма кола с двигател 1,4!? Като се натовари цялото фемили с багаж и няма да можеш да изпревариш тир освен на магистрала
  • 16 Гаро

    2 2 Отговор
    Лисицата, като не стигнала гроздето, казала, че е зелено.