21 Септември, 2016 13:44 9 050 7

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б

  • ford-
  • rs200-
  • група б-
  • рали-
  • обява-
  • продажба
Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б - 1

На 5 март 1986 г. португалският пилот Йоаким Сантош се забива в тълпата покрай трасето на един от етапите "домашното" си рали, убивайки трима и ранявайки 30 зрители. Инцидентът е един от най-тежките в историята на автомобилните спортове и пореден пирон в ковчега на най-екстремната Група Б, след като швейцарецът Марк Сюрер се удря дърво край пътя и убива навигатора си Мишел Вилдер в Германия.

Общото между двете трагедии е RS200, може би най-безумният рали автомобил на Ford. Създаден в задължителните за хомологация 200 цивилни бройки, този болид с централно разположен двигател с мощност до 815 к.с. в състезателна спецификация така не успява да разгърне пълния си потенциал.

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б

RS200 е част от елитната компания на легенди като Audi Quattro S1, Lancia Delta S4 или Peugeot 205 T16, които стават ненужни след закриването на Група Б. По силата на естествения подбор от тези хомологирани чудовища до днес са оцелели малко, но за сметка на това обикновено са с нисък пробег и в добро състояние.

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б

Точно такъв на практика консервиран RS200 продава колекционер от Великобритания. Срещу £174 995 (близо €204 хил.) купувачът може да притежава истинска легенда с пробег едва 1 760 мили (2 832 км).

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б

Цивилният RS200 се задвижва от 1.8-литров четирицилиндров турбомотор Cosworth BDT с мощност 250 к.с., монтиран точно зад седалките. Четирите колела се задвижват през трансмисия с доста сложна конструкция, като всяко е окачено на два амортисьора и пружини.

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б

Продават Ford, заради какъвто забраняват Група Б


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    2 0 Отговор
    Тя колата не е виновна че тъпите организатори са наредили публиката около трасето така,че дори и идиот да може да смачка поне 30 души!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 barzaka

    1 0 Отговор
    Публиката е на неправилното място...съзтезателния автомобил.....той гони време.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пешо

    0 0 Отговор
    В статията 3ма умрели при инцидента в клипа 4ма ?..
  • 6 Димитър Колев

    1 0 Отговор
    Колко малоумен трябва да си да позволиш на публиката да стои от външната страна на завоя.
  • 7 2399

    1 0 Отговор
    По тъпа публика не съм виждал, явно през онези години са били доста прости зяпачите.....все едно да легна между релсите на влака, я ме закачи я не.