27 Май, 2006 22:40 31 818 5

BMW X5

  • bmw-
  • bmw x5

По-малко от две години, след като Mercedes-Benz атакува успешно американския пазар с ML, вечните конкуренти от BMW решиха да сторят същото със своя интерпретация по темата SUV. Сториха го в типично свой стил, макар да използваха абсолютно същата производствена схема, както щутгартци. Германският концерн имаше собствен завод в Щатите още от 1994 г. През 1998 г. обаче фабриката в Спартанбърг, Южна Каролина, получи свежа финансова инжекция в размер на $600 млн., която да подготви внедряването на Х5. В интерес на истината, сглобяването на чуждестранни модели на американска земя отдавна бе отработено от японските гиганти. Немците просто използваха вече ошлайфания принцип и съответно се сблъскаха с едни и същи проблеми. Подобно на Mercedes-Benz ML, чието качество в първите две години от производството отнесе маса критики, BMW също изпита на гърба си последиците от щатските маниери на работа. Дали заради разположението си по Източното крайбрежие вместо в забутания Юг обаче, или защото баварците бързо усетиха накъде духа вятърът, Х5 се излекува от детските си болести за има-няма половин година. В резултат на адекватната намеса на босовете и инженерите в Мюнхен новият SUV на BMW се превърна в един от най-успешните модели на компанията. Продажбите му са все така високи, макар да са изминали вече седем години от премиерата.

Съотношението между търсене и предлагане често се смята за най-меродавен критерий за качестваната на определен модел. В случая с първия всъдеход на BMW обаче ситуацията изглежда по малко по-различен начин. Германско-американският SUV съвсем не е имунизиран към дефекти и недостатъци. Аурата около марката обаче позволява да се акцентира по-скоро върху положителните му черти, а от своя страна те са в изобилие. Магическото съчетание "BMW+ джип" разтуптява мъжките сърца до такава степен, че в обявите за употребявани автомобили Х5 рядко се застоява за повече от няколко дни въпреки откровено надутите цени. Влагането на толкова пари в кола втора ръка определено изисква повишено внимание, още повече, че баварският всъдеход си има особености. Ако те не се вземат предвид, сумата за покупка може да се превърне само в началото на поредица от огромни инвестиции.

Макар да се произвежда само в Спартанбърг, американската и европейската комплектация на Х5 се различават. Колите, произведени за Стария континент, първо се доставят в Мюнхен, където преминават щателна проверка на качеството, и едва тогава поемат към салоните. Автомобилите за различните пазари могат лесно да се определят по седмата цифра от номера на рамата. "1" означава "Европа", "2" - страните с десен волан, а "3" - "Америка". Когато става дума за качество на изработката, тези числа имат значение единствено при покупка на Х-петица от първата година на производството. Тогава се проявяват най-ярко дефекти, като недобре затваряща се врата на багажника, паразитни шумове в салона или ръждясали "бъбреци" на радиаторната решетка. От 2000 г. насетне обаче моделът трудно търпи критики. Добре познатото от останалата гама на BMW качество и прецизност на сглобката стават отличителна черта и на Х5.

Подобно на всеки друг представител на категорията луксозен SUV, баварският автомобил има с какво да се похвали по отношение на оборудването, дизайна и комфорта. Стане ли дума за BMW обаче, "динамика" автоматично се превръща в ключова дума и германците са се постарали да отговорят на очакванията на публиката. С X5 мюнхенци донякъде се отказвт от традицията да оборудват моделите си с практически всички

двигатели

които се събират под предния капак, и така да предизвикват спонтанно кривогледство у купувачите с безбройните модификации. Първият баварски SUV се екипира с V-образен осемцилиндров мотор с ходов обем 4.4 литра още от самото начало на производството. От 2000 и 2001 г. съответно започва монтирането на трилитрови бензинови и дизелови редови шестаци, а от 2002-ра започва оборудването с 4.6-литров V8 (347 к.с.). Преди две години той отстъпи място на още по-мощен двигател с 200 см3 и 13 коня в повече. По обясними причини обаче най-разпространени си остават версиите с шестцилиндрови мотори. Бензиновият такъв (М54) е добре познат от други модели на концерна. Екипиран е със система за изменение на фазите на газоразпределение Double VANOS и мобилизира 231 к.с. Този двигател се слави с надеждността и издръжливостта си, не се страхува така панически от прегряване, както шестаците от серията М20, а мощността и въртящият му момент са достатъчни дори за доволно тежкия Х5. Осемцилиндровите мотори от серията М62 също са оборудвани с Double VANOS, но осигуряват на почти двутонния автомобил направо шеметна динамика. Благодарение на алуминиевия си блок теглото им е ниско за такъв тип агрегати, което се отразява благотворно и на управляемостта. Осмаците обаче имат една технологича особеност. По повърхността на цилиндрите е нанесено специално покритие, което я предпазва от износване. Ако катализаторът се запуши, то бързо прогаря заради повишената темпуратура, а ремонтът е невъзможен. Заради алуминия двигателят не подлежи на поправки също така при сериозно износване или термични деформации. Това налага особена предпазливост при покупка на осемцилиндрова версия.

Също както бензиновия си аналог, трилитровият турбодизел М57 със система Common Rail разполага със сериозен ресурс и надеждност. Сред малкото му недостатъци механиците споменават една от дюзите на инжекциона, в която има датчик за хода на иглата. След пробег от около 80 000 км понякога започва да сълзи, след 120 000 губи херметичност. В резултат горивната система се "задъхва" и паленето се затруднява, особено след продължителен покой на колата. Единственото решение е смяна на дюзата. Навъртането на пробег от 250 000 км обикновено е свързано с разтягане на веригата, задвижваща горивната помпа, заради което започват да "играят" празните обороти и пада мощността. Добре е смяната на веригата да се съчетае с тази на газоразпределителния механизъм, макар че за целта трябва да се демонтира главата на блока. Дизелите нерядко страдат от незначителни течове на масло и охладителна течност, но те имат по-скоро козметичен характер и не застрашават нормалната работа на двигателя.

Всички мотори, монтирани на Х5, са крайно взискателни към качеството на смазката, тъй като детайлите им понасят високи индивидуални натоварвания и работят в тежки температурни режими. Показанията на бордовия компютър за смяна є са адекватни единствено за предписаното от производителя масло. Важно е да се следи за изпразвостта на охладителната система. Зад решетката в предницата се намира сандвич от няколко радиатора, между които лесно се набиват нечистотии. Те влошават чувствително нормалната циркулация на въздух и налагат периодичен демонтаж за почистване. В причина за прегряване може да се превърне и неподходящото масло, защото освен да смазва, то играе и ролята на охладител.

Трансмисията

на Х5 се отличава с доста интересно решение за предаване на въртящия момент към предните колела. Един от задвижващите валове минава през картера на двигателя, което позволява монтирането на последния по-ниско от обичайното. "Хватката" позволява снижаване на центъра на тежестта и е едно от обясненията за безупречната управляемост на баварския SUV, която мнозина основателно сравняват с тази на спортен автомобил. В този похват инженерите на BMW остават верни на себе си.

Шестцилиндровите модификации на Х5 се оборудват както с механични, така и с автоматични петстепенни скоростни кутии. В осемцилиндровите версии се монтира само вторият тип. Според заводските спецификации той не се обслужва, защото маслото в него е предвидено за целия срок на службата. Немалко специалисти обаче препоръчват то да се сменя на 60 000 км, че и по-често при интензивна експлоатация. Като цяло скоростните кутии създават грижи крайно рядко. Необходимо е само да се следи състоянието им и да се отстраняват дреболии, които възникват с времето.

За една от доказано слабите страни на BMW Х5 се сочи

ходовата част

Тя притежава доста конструктивни сходства с окачването на петата серия (Е39), макар да е изпълнена доста по-солидно с оглед предназначението на всъдехода. Състоянието є зависи в голяма степен от стила на шофиране, а и автомобилът сам провокира водача към по-агресивни маниери на пътя. Като цяло обаче, ходовата част не разполага с достатъчен за подобно возило ресурс. При по-внимателно отношение към окачването предните носачи издържат до 40 000 км, задните плаващи тампони и носачите се нуждаят от смяна на 60 000, а втулките на задната напречна греда и до 100 000. От друга страна, приблизително толкова трае животът на амортисьорите, което съвсем не е лошо постижение.

Не особено ласкави отзиви за ресурса си получава кормилната рейка на Х5. Подобно на Е39, този възел се оказва с доста кратък живот и започва да се обажда след едва 50 000 км, което не е много обнадеждаваща новина предвид цената от 1 300 евро.

Напълно обяснимо за автомобил с габаритите, динамиката и теглото на BMW Х5 страда

спирачната система

Накладките и дисковете са един от любмите консумативи на баварския SUV. Заради мръсотията по българските улици и разтворите, с които ги третират през зимата, нерядко сдават багажа датчиците на антиблокиращата система. Това обаче съвсем не е проблем само на BMW, а засяга практически всяко съвременно возило.

На фона на положителните отзиви сред специалистите и собствениците на Х5 изпъква ярко един крайно неприятен недостатък на модела. Сложната

електрическа система

на баварския всъдеход в комбинация с използването на нови, по-евтини компоненти и контакти водят до множество повреди и откази, които не подобават на автомобил с подобна цена. Дефектират електрическите огледала, стъклата, сензорите на парктроника, датчика за положението на петата врата, лостчето на мигачите и т.н. Електронните системи са изключително чувствителни към колебания на напрежението в мрежата и дори незначителен спад в степента на зареденост на акумулатора (например след студена зимна нощ) се отчита от бордовия кмпютър като дефект, в резултат на което запалването се осуетява.

Независимо от изброените си технически несъвършенства BMW Х5 се радва на много висока оценка сред собствениците. Наред с това баварският SUV си е спечелил устойчивата репутация на едно от най-крадените возила. Според някои статистики практически няма Х-петица, която поне веднъж да не са пробвали да разбиват. Пазарът изобилства с крадени екземпляри, а в несравнимата с нищо друго под слънцето България с подобен автомобил доскоро се возеше дори държавен служител. Това, както и останалите особености на модела правят покупката му без квалифицирана помощ извънредно глупава идея.

Справка за модела
BMW X5 (E53/X53)
История
Януари 1999 В САЩ се състои премиерата на новия SUV на BMW Х5. Моделът се сглобява в завода на баварския концерн в Спартанбърг, САЩ. Серийното оборудване включва шест еърбега и електронна стабилизираща система ESP.
Март 2000 Моделът с повишена проходимост дебютира в Европа с две бензинови модификации - Х5 3.0i с шестцилиндров (231 к.с.) и Х5 4.4i с осемцилиндров двигател (286 к.с.).
Април 2001 Стартират продажбите на турбодизеловата версия Х5 3.0d с мощност 184 к.с.
Март 2002 Представена е топверсията X5 4.6is с мощност 347 к.с.
Октомври 2003 Х5 е подложен на модернизация. Променени са предната част, където “бъбреците” на радиаторната решетка стават по-големи. Обновени са и стоповете. Централният диференциал на двойното предаване отстъпва място на нова система с многодисков съединител. В серийното оборудване са включени еърбегове за главите и сайдбегове. Мощността на Х5 4.4i нараства на 320 к.с., а на турбодизеловата модификация - на 218 коня.
Март 2004 BMW X5 4.8is с мощност 360 к.с. замества топверсията 4.6is.

 

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ
Двигател (без оборудване)
8 100 EUR
Скоростна кутия (механична)
4 500 EUR
Динамо
530 EUR
Стартер
460 EUR
Водна помпа
220 EUR
Ауспух (комплект)
575 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
250 EUR
Накладки (предни дискови)
150 EUR
Фар (комплект)
300 EUR
Преден калник
510 EUR
Цените са за оригинални резервни части по
справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел
BMW X5 3.0d /184 к. с./, произведен 2001 г.

 

ЦЕНИ НА СТАРО НА BMW X5 (E53/X53)
Модел
Врати
кВ/к.с.
Нов
2004
2003
2002
2001
2000
BMW X5 3.0 i
5
170/231
43 200
-
27 700
24 150
22 650
20 600
BMW X5 3.0 i
5
170/231
44 250
32 950
30 100
-
-
-
BMW X5 4.4 i
5
210/286
59 600
-
35 650
32 550
29 050
26 150
BMW X5 4.4 i
5
235/320
64 400
44 050
39 850
-
-
-
BMW X5 4.6 is
5
255/347
79 100
-
44 850
41 050
-
-
BMW X5 4.8 is
5
265/360
83 700
55 950
-
-
-
-
BMW X5 3.0 d
5
135/184
43 100
-
-
29 200
26 500
-
BMW X5 3.0 d
5
135/184
42 700
-
32 250
29 200
-
-
BMW X5 3.0 d
5
160/218
44 500
35 550
33 450
-
-
-
Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke



BMW X5 (E53/X53)
АЛТЕРНАТИВИТЕ
BMW X5 (E53/X53)
Работен обем
2 926-4 799 куб. см
Мощност

184-360 к. с.

Максимална скорост
200-246 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
10.5-6.1 сек.
Mercedes-Benz M-Кlasse (W163)
Работен обем
2 295-5 439 куб. см
Мощност

150-347 к. с.

Максимална скорост
177-232 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
11.9-6.9 сек.
Mitsubishi Pajero (V60)
Работен обем
3 200-3 497 куб. см
Мощност

165-202 к. с.

Максимална скорост
170-190 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
13.8-10.7 сек.
Jeep Grand Cherokee (WJ/WG)
Работен обем
2 685-4 701 куб. см
Мощност

140-258 к. с.

Максимална скорост
173-207 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
14.0-8.3 сек.


Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 v.kalinin

    4 1 Отговор
    mnogo polezna statiq
  • 2 alex

    3 2 Отговор
    здрава машина,карам я от 9месеца,3.0д 218кс,2004г,само демфера скъса ама 245км си ги държи.
  • 3 emo

    0 4 Отговор
    brada
  • 4 Галин

    0 0 Отговор
    Някой знае ли ако е откачен акумолатора и затвориш багажника как да го отворя
  • 5 Галин

    0 0 Отговор
    Някой знае ли на Х5 2005.като спрях вентилаторите не спират изключих двигатела те продължават.