Last news in Fakti

17 Октомври, 2016 07:15 4 652 2

Audi ще се отказва от Льо Ман?

  • audi-
  • r18-
  • льо ман

Според няколко известни европейски медии, германския производител Audi ще се оттегли от световния шампионат по издръжливост, който включва и иконата "24-те часа на Льо Ман". Допреди само две години, тове бе доминатора в Льо Ман с общо 13 поредни титли в класовете, като през 2014-та щафетата бе поета от Porsche. Според тези медии, това ще се случи след завършването на следващия сезон, като една от основните причини е съкращаването на разходите, което е последствие на най-големия скандал в световната история на автомобилите - "Дизелгейт".

Втората причина е нуждата от пренасочване на средства към разработването на електрически автомобили и явно състезателната програма седи точно на пътя му. Другата малка причина е, че прототипът R18 използва дизелов двигател, а те в момента се загърбват от всички, а и той ще има нуждата от еволюция, за да бъде конкурентен.

Според критици VW блокира участието в LMP1 класа на Porsche за цели 10 години, като в замяна на това споделя с тях платформата на Touareg за създаването на Cayenne. Преди две години обаче, Porsche се завърнаха и от тогава насам не са изпускали титлата. Това води до малко безмислената битка на две дъщерни във VW Group компании и решението изглежда напълно нормално. За съжаление такива корпоративни ходове орязват тежко феновете на автомобилните спортове.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    2 1 Отговор
    То се очакваше.Няма как две фирми на един концерн да се конкурират в едно състезание.Никой не може да си го позволи.Единствено ВАГ успява да задържи темпото,но мисля,че идва края на ерата Ауди.Жалко.Дори и с дизел Ауди има най-бързата кола кола във WEC в момента и държи под постоянно напрежение Порше,което не е особено добре за компанията.Пък и няма смисъл да хвърлят сили в едно състезание и Порше и Ауди.Може да се пробват във Формула едно.

    Коментиран от #2

  • 2 КРЕАТИВЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ярослав Станчев":

    накратко-германски кенефи.