35 443 2

Дядото на X-Klasse

Георги Касабов

Представената наскоро X-Klasse някак автоматично бе нарочена за първия пикап в историята на Mercedes. Новият бачкаторски Benz действително изпъква ярко на фона на останалата гама на немците, но далеч не е първият подобен модел, припомнят от компанията на официалната си страница във Facebook.

В действителност Mercedes-Benz произвежда малки камиончета на базата на леки автомобили още отпреди Втората световна война. Сред всички тях обаче най-близо като концепция до днешната X-Klasse стои La Pickup.

Товаро-пътническият Benz се произвежда през 70-те години на миналия век на базата на бизнес седана W114/W115 по собствена инициатива на аржентинския завод на компанията. "Сглобяван" е от доставяни от Германия части и се продава само в Латинска Америка.

За времето си това е един от най-луксозните и комфортни пикапи на пазара. От стандартните седани и комбита W114/W115 го отличават само товарният леген и броят на местата. Разкошът в салона по никакъв начин не подсказва за работния характер на колата.

За жалост в онези години стандартът на живот в Южна Америка не е никак висок и Mercedes-Benz La Pickup не намира много клиенти. Подобна версия на W114/W115 за известно време в Германия предлага каросерийната фирма Binz, но неговата съдба не е по-радостна.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • GTE
  Отговор
  1 16:32  03.11.16
  Един познат имаше такъв седан в началото на 80-те. За времето си беше космически кораб. Сега за мен е просто един приятен спомен ... ако имах колекция от ретро коли с най-голямо удоволствие бих си взел един запазен екземпляр.
 • ооооо
  Отговор
  2 14:05  04.11.16
  Красота, стайл и качество от средата на ХХ-ти век в Германия.. Сега - нищо не е същото.. Нито в Германия, нито в заводите им.. Но пък и живота в света не е вече същия.. Еееех, времена...

Напиши коментар:


Публикувай