14 255 4

Парите за китайската Tesla свършиха

Георги Касабов

Шефът на китайската корпорация LeEco Цзи Юетин е разпратил до служителите си писмо, в което признава, че експанзията на пазара на смартфони и проектът за луксозен електромобил са довели компанията до финансов колапс и ръководството разработва антикризисни мерки за спасяването ѝ. За да даде личен пример, милиардерът е намалил заплатата си на 1 юан (€0.13), съобщават Bloomberg и Automotive News China.

LeEco, която имаше амбициозни планове да помете Tesla на пазара на електромобили с по-евтина алтернатива, изглежда ще се окаже поредният китайски балон, коментират анализатори. През август компанията обяви плановете си да построи завод в Китай с капацитет 400 000 коли на ток годишно, но още тогава се заговори, че финансовото ѝ положение е далеч от блестящо, а грандиозните кроежи са просто въдица за инвеститори.

През октомври LeEco изпадна в тежък конфуз, след като на официалната премиера на първия сериен електромобил LeSee вместо работещ прототип бе показан статичен макет с бутафорен салон. Едновременно с това стана ясно, че стартиращата американска алтернатива на Tesla Faraday Future, която също е финансирана от Цзи Юетин, не плаща на подизпълнителите си и е замразила строежа на завода си в Невада.Още по темата

 • Резил на премиерата на китайската Tesla

  Резил на премиерата на китайската Tesla

  Китайската корпорация LeEco, която се заканва да смачка Tesla Motors с по-евтина алтернатива на Model S, представи на пищна церемония в Сан Франциско ...
  21.10.2016
  33 813
  11

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • корса
  Отговор
  1 11:34  09.11.16
  Ай сега, фенчетата на бензин и дизел, ще примрат от кеФ!
 • Иван Господинов
  Отговор
  2 12:35  09.11.16
  Тоя 1 юан му е достатъчен за тоалетна. Даже може да си го спести защото какво да прави в тоалетна човек който не е ял нищо.
 • Кофти
  Отговор
  3 13:02  09.11.16
  А така, още една пирамида, ама тоя път - китайска, демек - вносна...
 • Картър
  Отговор
  4 13:46  09.11.16
  Ако Барак Обама не успее да преглътне размазването на Килъри от Тръмп, то не само електрически автомобили няма да има, и обикновени няма да има. НИЩО НЯМА ДА ИМА! Змията хапе най- лошо в предсмъртната си агония.

Напиши коментар:


Публикувай