Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 13:03 76 876 13

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

  • заз-
  • запорожец-
  • всъдеходи
Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки - 1

В Китай вече започна производството на новия кросоувър Chery 3X, който е базиран на хечбека Chery Very. Той пък от своя страна е известен в Украйна като ZAZ Forza. Та именно на тази база може да се появи нов ЗАЗ с повишена проходимост.

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

Поглеждайки назад в историята обаче, може да се окаже, че това не първият всъдеход за украинските автомобили. Експериментите с коли с повишена проходимост в Запорожието датират от преди повече от 50 години. През далечната 1962-ра на бял свят се появява пълноприводният ЗАЗ-971. Той е оборудван с 0.9-литров мотор с мощност 27 конски сили, който е заимстван от гърбавия Запорожец ЗАЗ-965.

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

Всъдеходният ЗАЗ изглежда доста добре за времето си, но така и не стига до серийно производство. Възлите и агрегатите от него обаче са използвани за друг украински модел с повишена проходимост. Става дума за ЛуАЗ-969. Това мъничко джипче показва отлична проходимост и е доста непретенциозно. С разход на гориво от около 10 на 100 се получава един отличен вариант за тогавашните съветски условия.

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

Украинският всъдеход се произвежда от 1970 до 1992 година, като прощалната му версия (ЛуАЗ-1302) е оборудвана с 1.1-литров четирицилиндров двигател от Таврия с мощност 53 конски сили. Отсъствието на сериен всъдеход с емблемата на ЗАЗ служи като стимул за много от т.нар. самоделни майстори.

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

Не са малко проектите, при които стандартните колела се заменят с по-големи и така, без други намеси, машинката става доста по-проходима. Има и други доста по-сериозни тунинг изпълнения, при които на ЗАЗ-ките се монтира 4х4 система от Niva, например, и тогава нещата стават сериозни.

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

Съвсем наскоро дизайнерското студио Askaniadesign Carstyling Studio представи интересен проект. Концептуалният им кросоувър ЗАЗ-965 представлява модерна вариация на "Гърбушкото", но така и си остава само "на хартия".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хикса

    12 4 Отговор
    Зазките са култ
  • 2 Ghost

    24 2 Отговор
    Че те и стандартните модели ЗАЗ 966/968 се отличават с проходимост, надминаваща много от съвременните "паркетници".
    Голям клиренс, плоско дъно, задноразположен двигател, съчетан със задно задвижване ... в youtube могат да се видят доста offroad състезания с победител ....ЗАЗ-а !
    Както казал японеца - "Какво ли не произвеждат руснаците, само и само да не си построят съвременни пътища" :)
  • 3 zaz

    6 8 Отговор
    Каква е тази дума ВСЪДЕ + ХОД бе дираджий ,да не я бъркате с руската ВЕЗДЕХОД !!! ВЕЗДЕ на руски означава навсякъде - а какво означава ВСЪДЕ на български ще обясните ли ???

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Кольо Камиона

    11 19 Отговор
    Едва ли в историята на световното автомобилостроене има по голямо недоразумение от зазката. С малко части от автоморгата ти и аз на уикенда ще съберем по добър автомобил от тази смешка

    Коментиран от #6, #8, #13

  • 5 Дестъни

    6 2 Отговор
    всъде

    [нар.] навсякъде, повсеместно, по всички места, по всички посоки, навред
  • 6 Спиро

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кольо Камиона":

    Прав е човека. Какви са тези много минуси?
    ЗАЗ-а си беше автомобилно недоразумение. Изпълнен по концепцията на Фолксваген костенурка, но си беше калпаво направен.
    Ако не искаш да чакаш 20 години за жигулка и нямаш пари за Москвич, ще си купиш Запорожец. Ехееее пазар голям. Като няма конкуренция на пазара ще купуваме всеки боклук.
  • 7 Крилья Советов

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "zaz":

    Ще се учудиш, но българският език е част от т.нар. Славянска езикова група и като такъв има много общи черти и лексика (думи) с останалите славянски езици. Освен на руски, "везде" е подобно на чешкото "вшуде", словашкото "вшаде", като има подобни форми в повечето славянски езици. В българския е "всъде".

    Логично е да се чудиш, разбира се, но само ако си под 20-годишна възраст, не си стъпвал в селски район, не си ходил в славяноезична страна или там използваш универсалния английски. Не мога да си представя някой да не разбира такава елементарна дума като "всъдеход". В същото време споменаваш за руското звучене...

    Но тъй като темата е за всъдеходите ЗАЗ, нека спомена 2-3 думи за тях. Всичко се прави с пари. Хората имат проекти, но продажбите им са зле - за миналата година според предишната статия за кросоувъра Запорожец само 59 автомобила. И конкуренцията им е слабичка, при положение, че трябва да се преборят с много други производители, а не могат да хвърлят колата без пари.
  • 8 Крилья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кольо Камиона":

    Ами, в Интернет има достатъчно клипове как се сглобяват читави автомобили в гаража. С малко усилия и практика спокойно може да се направи нещо уникално и приятно за очите и ушите, но се сещаш, че си трябват пари. Иначе, колко му е - дизайнът се начертава на схеми, скици, облепя се с хартия и стиропор, така че да се хване отгоре някакво фолио и метален лак. Правиш необходимото по двигател и окачване или направо купуваш готови възли и агрегати и сменяш. Имам желание например на моето БМВ Е46 да му сменя слабичкия 105-коньов двигател с 3-литров дизел и да му направя оптичен тунинг, така че да е актуално още 5-6 години. Опира до пари.
  • 9 Евлампи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "zaz":

    Ти българин ли си?Сигурно си някое градско мушкато в саксия.Ама много си смотан!!! Удивих се чак!
  • 10 Дечко

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=wjoe1rn-t_Y Това също е ЗАЗ и всички SUV ;fhdj id;f od ;w kfisj lfod!

    Коментиран от #11

  • 11 Зазко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дечко":

    Какъв Фолксваген костенурка ви гони бе многознайковци? https://it.wikipedia.org/wiki/NSU_Prinz
  • 12 ЗАЗ

    1 0 Отговор
    Заз автомобил това е двигател генератор произведен за сибир палиш и не гасиш за това е въздушно охл. Поради голямия брой двигатели които за тези условия са много издръжливи е направен този модел
  • 13 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кольо Камиона":

    Но сега даже и голф количка е по добре. За времето си конкурент е била същата работа. С други марки. А сега трябва да направят нещо от този век. Ти също тук е трудната част. И аз мога да сложа фреза на каруца и да кажа виж по добре от 1я мерцедес. Това са фактите.