Last news in Fakti

27 Ноември, 2016 12:33 26 516 25

Какви ще са колите след 20 години според учените

  • автомобили-
  • бъдеще-
  • 2036 година
Какви ще са колите след 20 години според учените - 1

Автомобилите на бъдещето ще са автономни и ще си "общуват" един с друг. През 2036 година "умните" технологии ще са на такова ниво, че ще обезпечават абсолютно безаварийно предвижване.

Това предвижда Робърт Хансон, директор на центъра за развитие на транспортните средства и активната безопасност Volvo Car Corporation. Според Хансон, след 20 години връзката между автомобилите ще е през интернет и водачи няма да са необходими.

Що се отнася до гумите на колите, то те също ще са "умни". Това пък са предвиждания на Юхи Пирхонен - вице президент в отдела за изследвания към Nokian Tyres. Сензорните технологии в гумите ще позволяват предвиждане на пътната настилка и климатичните условия 15 - 20 километра напред.Какви ще са колите след 20 години според учените

Професор Хейки Лииматайнен от Tampere University of Technology’s Transport Research Centre Verne (Финландия) счита също, че заради безопасността автомобилите на бъдещето ще са автономни, ще избират само маршрута и трафикът ще е далеч по-оптимизиран.

Още нещо, което предвиждат учените е, че автомобилите ще се поръчват през различни апликации от мобилните устройства и ще се използват по предназначение. Тоест няма да имаме собствени автомобили, а ще ги наемаме за определени цели.

Заради екологичните норми пък, предвижданията са, че колите след 20 години ще са основно електрически. Двигателите с вътрешно горене постепенно ще изчезнат и ще се използват само в т.нар. класически автомобили.Какви ще са колите след 20 години според учените


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    8 2 Отговор
    За мое съжаление, учените са прави.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 некойси

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    "когато мулето започне да лети вероятно и човекът ще може" - писмо до редакцията на първото българско авиационно списание през 1909-та
  • 4 onq s konq

    10 2 Отговор
    Навлизането на роботизацията дори И в управлението на колите си е сериозен симптом за упадъка на човечеството.А последствията са:От една страна масово изхвърляне на "работна ръка" на улицата,а от друга-геометрична прогресия в световната раждаемост.Остава да се сетим че това е предостатъчна предпоставка за МАСОВА БЕДНОСТ,което пък ИЗИСКВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ за отвоюване на територии с по-добри условия за живот/климатични,икономически,политически/.
  • 5 Jacques Yves Moineau

    17 3 Отговор
    Колата ще ти казва от къде да минаваш, с каква скорост да караш, и на всичкото отгоре няма да е твоя......това си е обществен транспорт.
    ДОБРЕ ДОШЛИ В МАТРИЦАТА!

    Коментиран от #6, #9

  • 6 некойси

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    Какво ти гарантира, че не живееш в матрицата сега?
    Ползваш ли сартфон? Фейсбук? Интернет?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    8 0 Отговор
    Звучи правдоподобно. Роботизацията и цялостната свързаност на превозните средства ще доведе то драстично намаляване на жертвите и същевременно до значително по-бързо придвижване поради липса на задръствания и повишаване на скоростите.
    Не ми се мисли обаче какво ще стане когато нещо централно излезе от строя. Ама то и сега при катастрофа на магистралата се чака с часове.
  • 9 Morgoth

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    Че ние и сега живеем в матрицата - всичката информация с която разполагаме идва от медиите, а те ти поднасят това което е в интерес на собствениците им. Пробвай да намериш информация за Сирия незаразена от руска или западна пропаганда, ако не вярваш.
  • 10 Лупи

    2 0 Отговор
    Вероятно ще е така? Но в България тия коли масово ще навлязат след 25-30 години, като Секънд едишън... Местните рабовладелци, пердън политици и работодатели няма да ни позволят да забогатеем така, че да си купим нови коли... Ще ни мачкат до гроб... даже се съвещават периодично като срещи на политикомафията с "бизнеса" и там уговарят условията на смачкването ни..... Аз обаче съм песимист. С моята барака е свършено, сдуха се двигателя...ще търся ню Секънд Едишън Йелектрик, вероятно Дачия като ги пуснат. Но осмислям да си заваря с СО2-то двна електрически велосипеда катоо рищша и да си карам по пътя като файтон. Лошото е, че КАТ няма да позволи такова ревнолюционтно возило да мине без рекета Каско. А то целият автомобил струва колкото рекета Гражданска... Още не е рентабилно. като я махнат ще си сглобя. Но Ванга е предсказала, че докато не дойдели извънземните 2030-та немало да се махне рекета Гражданска отговорност? После нямало да има граждани, щото щели сме да станем селяндури всичките...гонени от извънземни с лазерите. баце щял да ни води бегайки, а Гоце и Мастан и Цецка след него на спринт, ние подире стадото...
  • 11 Ahnenerbe

    5 0 Отговор
    Тези факти само подсказват че някои ни отглежда за нещо,т.е. правят свинарника по модерен.Технологиите ни се подхвьрлят за да можем по лесно да се самоотглеждаме и са ни поставили гледачи в лицето на сьщества с човешки облик.Истината навярно е изключително вулгарна и съдбата ни е сходна с тази на прасетата които с толкова любов отглеждаме и накрая знаем кво става стях
  • 12 мъжкар

    2 2 Отговор
    И ще бъдат зверски скъпи защото ще са наблъскани с толкова много електроника че ще трябва само в супер специализирани сервизи да се ремонтират.Тогава за да станеш автомонтьор ще трябва две висши образования по електроника да завършиш.При наличието на толкова много електронно управляеми възли по автомобила вероятността да се скапе нещо е супер голяма така че предпочитам да си карам нормална кола с нормално управление което като се счупи просто отиваш сменяш старата счупена вилка с нова и караш.А при съвременнната кола като се прецака някакъв елекронен модул ще трябва да търсиш супер специализиран сервиз отделно ще трябва и някакъв компютър да смениш и тя става една.Не ми трябват излино усложнените им боклуци искам просто да си отворя вратата и да си я затворя а не три компютъра да ми отварят с пет ел двигателчета вратата и ако се прецака нещо по тях да стоя без врата.
  • 13 РК1111АТ

    11 1 Отговор
    А моят Гоуф като е малко срамежлив, как ще си общува с другите автомобили след 20 години?

    Коментиран от #14

  • 14 Лупи

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "РК1111АТ":

    Не се тревожи! Твоят ГоУф, тогава ще е ретроантика и ще ти броят лууди пари по хилядарки, за колекция.... Впрочем неприятно впечатление ми прави снимката... Напомня ми Междузвездни войни...и????, че няма врабчена бе? Няма славеи, няма синигери катерички, растения...само гола пустош огромни градове и супертехника и хора. А това ще означава, че човечестнвото ще е затрило цялатоа флора и фауна и ще остане само като един зверилник утищожил останалото... Едва ли това ще е раят? Е и аз не харесвам котките да ме спъват постоянно за храна, но все пак врабчетата са мид раги и другите подобни. А техниката ще се развива. ННо един ден дано хората не станат излишни, давайки свободен интелект на роботите! Това ще направи хората излишни и постепенно те ще се превърнат в губещите....
  • 15 Мара Общата

    2 0 Отговор
    Да бе да, общи . Когато жена ми стане обща, тогава и аз ще имам обща кола с някакви хора.
  • 16 ЩЪФ

    4 0 Отговор
    След 20 години няма да има шофьор, а след 40 години няма да има нужда от пътници. Това ще е уникално технологично постижение. Колите ще са празни и ще харчат по малко.

    Коментиран от #18

  • 17 Димитър

    3 0 Отговор
    След 20 години простотията и башибозукът ще владеят света!Светлите идеи нямат бъдеще!За жалост...
  • 18 законен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЩЪФ":

    "Шофьор" няма да има още след десетина години , поне такъв който си въобразява , че може да прави на обществените пътища каквото си иска и когато си иска . Щом "джигитите" не желаят да престанат да застрашават останалите хора които с нищо не са им длъжни , просто ще им се отнеме възможността да управляват . Ако случайно не сте наясно това право ви е "дадено" в момента от държавата ВРЕМЕННО , чрез свидетелството за ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ , под УСЛОВИЕТО ,че се ЗАДЪЛЖАВАТЕ да спазвате правилата описани в правилника за движение по пътищата ! Просто държавата ще получи ВЪЗМОЖНОСТТА да ви го отнеме в секундата , в която решите , че можете да ги нарушите и то ВИНАГИ , НАВСЯКЪДЕ и за ВСЯКО нарушение . А и ще се учудите каква огромна част от хората ще са доволни да се занимават с други неща по време на пътуването , а не да държат волана . А "джигитите" ще бъдат там където са и сега в нормалните държави , на специализирани писти , където да трошат само собствените си глави .
  • 19 f16

    2 0 Отговор
    Сега и след 20 години пътища няма да има и пак ще си караме курниците на газ или каквото там има .
  • 20 f16

    1 0 Отговор
    Сега и след 20 години пътища няма да има и пак ще си караме курниците на газ или каквото там има .
  • 21 f16

    2 0 Отговор
    Сега и след 20 години пътища няма да има и пак ще си караме курниците на газ или каквото там има .
  • 22 Димитров

    1 1 Отговор
    mдааа!...бъдещето е на Лада, от първата снимка...“Lada Raven”
  • 23 няма живот

    2 0 Отговор
    Човечеството е обречено
  • 24 Кошмар

    0 0 Отговор
    След 20 години ли? Капаците на моторния отсек ще сочат не надолу, а ще стърчат нагоре. Колата ще е по - висока отколкото широка и ще изглежда като Златната Дебелана от отбора по петобой. :D Всичко с паметната цел да изглежда "агресивна" и "сигурна". Колите ще бъдат толкова нетърпимо грозни че никой няма да ги купи. Цялата автомобилна индустрия ще фалира. И най-после ще се отървем от кошмарните гледки които сме принудени да търпим всеки ден.... :D
  • 25 Пешо готиното

    0 1 Отговор
    Пълни глупости !Това ще стане тогава когато хората се научат да летят, тогава и колата ще се движи по пътищата без шофйор тоест никога! Но все пак от тази статия може да стане един страхотен научно фантастичен филм! 😂😂