Last news in Fakti

8 Декември, 2016 12:21 38 390 23

Ето ги новите винетки

  • винетка-
  • винетен стикер
Ето ги новите винетки - 1

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов представиха винетните стикери за 2017 година.

Ето ги новите винетки

Цените на новите винетки остават непроменени в сравнение с миналата година. Собствениците на леки коли ще трябва да плащат 97 лв. за годишен, 30 лв. за месечен и 15 лв. за седмичен стикер.

Ето ги новите винетки

Винетките за товарни автомобили с тегло над 3.5 тона ще струват 21 лв. за дневна, от 40 до 87 лв. за седмична, от 80 до 174 лв. за месечна и от 808 лв. до 1743 лв. за годишна.

Ето ги новите винетки

Заявления за безплатни годишни винетки от "Социално подпомагане" се приемат от 1 декември. Право на такива имат автомобилисти с доказана инвалидност над 50% и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.

Министър Павлова предлага от догодина да има нов вид такса за нарушителите, които не са си залепили винетките или се движат без да са закупили такава. При направените масови проверки през 2016 г. се оказало, че проблем с фалшиви стикери няма, но имало много т.нар. гастарбайтери, които са закупили винетки, но не са ги залепили или са предавали един и същ месечен стикер от камион на камион.

Павлова съобщи още, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни и затова се предлага компенсаторна такса, която няма да подлежи на обжалване. Тя ще бъде разгледана в Народното събрание, като се предвижда и много по-строг ред. Превозното средство, при което е установено нарушение, ще бъде спирано от движение, докато водачът не заплати наказателната такса. От 2017-а при закупуване на винетен стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на моторното превозно средство, така че винетката да не може да бъде използвана от различни автомобили.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2016 г. и 2017 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2016 г. например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще важи през следвищите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2016 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2017 г.

Сс цел по-висока защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на новите винетки. В стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се вижда изпъкнала цифра „7“. Има и българска шевица, което прави невъзможна имитацията й. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение визуална защита. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол. При отпечатването на всички видове винетни стикери е използван трудно възпроизведим многоцветен печат.

Шофьорите трябва да купуват винетки само от официално определените за това места - големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 2 100 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. При закупуването на винетката гражданите трябва да изискват касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоги

    37 4 Отговор
    отново на незаконните цени
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кобрата

    8 4 Отговор
    А да ни е честито!
  • 4 Катър

    29 4 Отговор
    Новото качество на пътната настилка, хоризонтална и вертикална маркировка, пътни възли, почистен асфалт и здрави мантинели... КОГА ще покажат?
  • 5 Т 34

    23 5 Отговор
    Защо няма дневни винетки за леките коли, а за камионите има? Не е ли това дискриминация? Цената на седмичната винетка трябва да е 1/52 част от годишната, а месечната съответно 1/12!
  • 6 винетчо

    20 4 Отговор
    Цоцайте народа още диша. Уважаеми сънародници СПИТЕ ЛИ!!!!!!!!!
  • 7 D0st

    14 6 Отговор
    GERB Vidimi Rezultati
  • 8 бкп

    16 5 Отговор
    Докога ще ги тьрпим тези от ГЕРБ, РБ ,ПФ. Все отбор юнаци крьвопиийци

    Коментиран от #22

  • 9 Ивелин Георгиев

    22 3 Отговор
    Госпожо Павлова, ще пуснете ли и мъжки винетки, защото лилавото не ми отива на колата?
  • 10 Гост

    7 4 Отговор
    Малката винетопродавачка няма никаква вина за това.
  • 11 Клуб Тузар

    3 9 Отговор
    Добрата новина е, че цените остават непроменени.


  • 12 ПУРКО

    4 1 Отговор
    Не може ли вместо номера,имената на водача,и без да се залепя
  • 13 пининфарина

    9 0 Отговор
    ееех, да съм дизайнера на винетките. какви пари плащат за дизайн и печат. добре се храни фирмичката.
  • 14 хубави пътища

    8 2 Отговор
    Аз давам 300лв за винетка. 97 ми е ефтина и се чувствам унижен.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чекиджия

    3 5 Отговор
    И тази година пак ще спестя 100 лв. Благодаря на Куробранка партизанка сладката Лилянка.
  • 17 КВД

    13 2 Отговор
    Кога ще направите винетките на товарните автомобили над 5.5 тона 2500 -3500 лева защото това са автомобилите който развалят пътищата в страната , а не постоянно да увеличавате винетките на леките превозни средства ?
    Не може тежкотоварен камион с товар 20-40 тона с винетка от 1500 лева а, след него какво става с асвалта при 35 градоса ......,...............
  • 18 Васичка Атанасова

    6 1 Отговор
    днеска пак слушах тази
    откачалка ЛИЛИЯНА ПАВЛОВА
    ВДИГНАЛИ ГЛОБИТЕ ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ 700 ЛВ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА
    И 600 ЛВ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ
    И ОЩЕ ЕДНИ КУП ПРОСТОТИИ
  • 19 Васичка Атанасова

    5 1 Отговор
    ЗАМИНАВА СИ ТАЗИ ПАВЛОВА АМА ДА СИ ПУСНИ ПАК МРЪСОТИЯТА 99% БИЛЕ НЕ ИЗРЯДНИ
    ТЯ СИГУРНО ОТВСЯКЪДЕ Е ИЗРЯДНА
  • 20 Красо Зелето

    4 1 Отговор
    И винетките пе*****и като управляващите. Ама им отива де!
  • 21 ЛОО

    0 2 Отговор
    Предствиха новите винетки.... да, много са красиви .....
  • 22 Кобрата

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "бкп":

    Който и да дойде, няма да ни оправи, защото сме стадо овце...
    Заслужаваме си робството
  • 23 колю

    2 0 Отговор
    Вдигаш цените на м.нетките или тока и ставаш " В оставка" . Никога повече действаща или нещо да зависи от теб. Без значение от коя партия си. Припомнете си историята само 10 год . на зад.