15 Декември, 2016 14:21 18 369 22

Най-безопасните автомобили за 2016-а (видео)

  • euro ncap-
  • автомобили-
  • безопасност-
  • 2016
Най-безопасните автомобили за 2016-а (видео) - 1

Организацията Euro NCAP, занимаваща се с провеждането на краш тестове на нови автомобили, извади интересна класация, в която посочва най-безопасните нови коли за 2016-а.

В избора, специалистите от Euro NCAP включват 16 нови модела, които са изпитани за безопасност през 2016 година. Любопитното е, че изпитанията са направени по нова, доста по-строга методика.

Освен това при класирането се взимат предвид две оценки. Едната е на автомобила със стандартен пакет от асистенти за безопасност, а втората е с всички опционални технологии.

Така за най-безопасен семеен автомобил е определена Toyota Prius, разполагаща с комплекс от системи за безопасност Toyota Safety Sense. При по-малките автомобили престижното отличие се присъжда на Hyundai Ioniq.

VW Tiguan е определен като най-безопасния кросоувър. Новата E-Klasse на Mercedes-Benz също има отлични оценки, но поради факта, че е единствен претендент в категорията си, не получава званието "Най-безопасен автомобил".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    12 21 Отговор
    Сред нормалните коли, изключвам разни електрички, пак VW са номер едно.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 бай

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Марто":

    Къде видя да са номер 1?Тъй като гледам и аз,виждам,че и Тойота е номер 1.
    Хюндай и Мерцедес също имат награди.
    Няма как хора с морално остарели технологии(тракащи дизели),да бъдат номер 1.

    Коментиран от #4

  • 3 RRRR

    12 16 Отговор
    Явно си карал някоя стара Джета та говориш за тракащи дизели.........Опитай нещо по-съвременно и тогава давай оценки!!!!
  • 4 Хикса

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "бай":

    тойотата е хибрид, какато и измисления хюйндай. човекът ти говори за нтормални коли с ДВГ. Аре малко да се интересуваме и тогава да даваме оценки и квалификации
  • 5 Кобрата

    10 19 Отговор

    До коментар #1 от "Марто":

    Така излиза...
    Колкото и да не им се вярва на злобарите дето оплюват VAG и само се оправдават със скандала ''Дизелгейт'', VAG си е VAG!
    Също да не забравяме и Mercedes-Benz, РЕСПЕКТ и за тях
    супер машини правят!
  • 6 Колю

    8 3 Отговор
    накоя Лада няма ли?
  • 7 фен клуба

    15 2 Отговор
    Само не разбрах на кое място е Волвото?!
  • 8 мдам

    14 5 Отговор
    Отворете класацията на EURO NCAP и погледнете!! VW не са номер 1. Журналиста който е писал статията не знам какво е гледал.
  • 9 мдам

    12 3 Отговор
    В общият рейтинг Тигуана е на 6 позиция а е на второ само на един от 4-те критерия .
  • 10 vento

    4 21 Отговор
    VW е здрава и надеждна кола
  • 11 Трънци

    3 17 Отговор
    Най-безопасен автомобил? До каква скорост? 60? А като ти се забият трима наркомана в ш...ния Хюндай с 200? Нека ги подложат на истински реален тест с 300, при който се оцелява единствено в Ламборгини или Ферари за над 1 млн евро... Пак опираме до парите, нали? Изтъркан капитализъм. Поне да ликвидират идиотите от улиците но май и за това искат подкуп
  • 12 Чоко

    7 6 Отговор
    А где "Москвичь 412"??? Аз съборих крушата с моя, понеже нямам резачка. И я свали? вероятно и като събарям старата къща ако нямма майстори...ще помогне?

    Коментиран от #21

  • 13 Айнщайн

    1 4 Отговор
    ЕВРИКА: - Най-безопасният автомобил е онзи, който никога не е удрян, не е удрял нещо и не е влизал в сервиз. ИМА ЛИ ТАКЪВ???? Е, поне най-малко е ремонтиран.
  • 14 dfvdfv

    12 2 Отговор
    По отношение на VAG.ните - те са същата хубост като останалите производители, но за сметка на това два пъти по-скъпи. Но хората мислят, че скъпо=хубаво и този психологически момент здраво се използва. Всъщност всички нови коли са едни и същи и само накрая се сменя емблемата и се лепи различната цена. Vag .нската работа - най- добре е да се вземе Шкода, но българинът както винаги е вдигнал крак за ауди, понеже има грешно мислене и представи.

    Коментиран от #19

  • 15 VAG

    17 3 Отговор
    От 3 години работя във вагггг. Преди това 7 в Тойота.
    Ще кажа че Вагг са най смотаните тоалетни!!!!!
    Това нещастие не може да искара и 50000 без проблем!!!!
    УЖАСтттттт
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смях

    9 2 Отговор
    Много ми е забавно да гледам гоуфаджийчета, бенвейджийчета и всякви такива каращи средностатистически 15-20-годишен трошляк, нямащи си абсолютно никаква идея в точните науки като химия, физика(конкретно зони на удар, въглеродни решетки на металите и т.н.)седят там долу на фекалното равнище и гледайки нагоре плюят по гроздето. Хюндая бил такъв, Тойотата онакава, Мерцедесът еди какъв си... Тук говорим за общоприети стандарти и тестове, които са разработвани дълги години от много по-интелигентни и квалифицирани хора от вас. А за удар с висока скорост, да си припомним че има няколко челни катастрофи с почти 180 с Тесла и пътниците излизат с леки наранявания.
    Като цяло за сигурност последните години, Тесла, Хюндай, Волво и Мерцедес се представят като най-сигурните. А всеки който има против Хюндай, да спомена, в щатите по надеждност последните години са на първите места.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кобрата

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "dfvdfv":

    Личи си, че не си карал хубаво Audi и не можеш да направиш разлика между тази марка и марка от по-нисък клас, каквито са Skoda и Seat...
    Може да са един концерн, но разликата в изработката и качеството на материалите е голяма...
    Даже VW дето е основната марка е опитното зайче и когато се пусне нова технология, първо се изпробва при Seat, Skoda и VW и чак тогава се прави подобрение в качеството и се внедрява в Audi...

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Уди Кълвача :P

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кобрата":

    Все едно. влУдитата си остават едни от най-грозните коли. И първите въвели всички идиотски "стилови" моди, като зейнали решетки, насекомоядни фарчета и разплути ламарини, разсипали всичко в авто индустрията само за 10 години :D
  • 21 Копач

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Чоко":

    Москвича не е бил никога автомобил ,за да има място в класации. Скритият замисъл на руснака ,по време на война да може, зад него да се закачи и някоя гаубица. За това и ламарината ,особено на първите модели е от претопени германски каски. Двигателя 412- 83кс. е лиценс на БМВ. Някъде по селата съм виждал още да орат с тях, но не знаех ,че ги ползват и в дърводобива.
  • 22 ВАГенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кобрата":

    Що за глупост изрече, новото да се пробвало при Сеат и Шкода ...
    В групата най-качествана сглобка е при Шкода, но от шапката ги режат в гамата двигатели и модели ... на Шкода няма да сложат V8 или да извадят Фабия с 2.0 турбо 300 кс, защото моментално ще изяде продажби на луксозното, което се продава по-скъпо ...
    Няма Отавия купе, защото моментално ще яде дял от пазара на А7
    Качеството на сглобката няма нищо общо с фръцнята и лукса на екстрите...