14 530 7

Близо 22 млн. нови коли в Китай през 2016-а

Близо 22 млн. нови коли в Китай през 2016-а
Георги Касабов

Отиващата си година ще бъде изпратена с абсолютен рекорд по продажби на нови автомобили в Китай. За 11-те месеца от началото на 2016-а в Поднебесната са купени 21 679 100 коли, с 15.6% повече, отколкото за цялата 2015-а.

Наблюдатели обясняват увеличеното търсене с двукратно намаление данък за нови автомобили с кубатура на двигателя до 1.6 литра. Техният дял в продажбите надвишава 70%.

За друга ключова причини за нечувания скок в продажбите се сочи прирастът на градското население. Все повече китайци напускат родните си места и мигрират към големите градове в търсене на по-добър живот.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 10:30  19.12.16
  Милите бедни китайци, намаляват данъка вместо да го увеличават. Колко са назад от НАС в БЪЛГАРИЯ. Никога няма да ни стигнат.

  Коментиран от #4

 • гост
  Отговор
  2 12:28  19.12.16
  При китайците около 40% от замърсяването произлиза от автомобилния транспорт така че колкото по-нови са колите, и то с малки двигатели, толкова по-добре за тях. При нас управниците, понеже са неразумна сган, не смятат, че стумула за смяна трябва да започне с тях. Всеки човек способен да си купи нова кола ще се чувства много, ама много прецакан щом съседа му плаща 5% от таксите на нова кола и кара разпадащ барутник, който опушва блока с канцерогени всяка сутрин. Има много потенциал в пазара на нови коли у нас, ала никой не иска да го активира, все пак това не са нови Тудри, нов едносантиметров асфалт за милиарди, или 3 пръста стиреопор на няколко мизерни панелки за 2млрд. лв. Най-доброто което може да се направи е да се изработят адекватни лизинги, да се освободят новите коли от данъци за първите 3 години и да се намалят гражданската отоворност и каското за тези сигурни коли. Парите може да се получат от събиране на санкции, конфискация на автомобилите на джигитите, пияниците, измамниците. Никой не иска, не че не може да се направи.
 • гладен китаец
  Отговор
  3 15:13  19.12.16
  Иииих как са подредили като вафлички в кутийка :)
 • Д-р Менгеле
  Отговор
  4 15:16  19.12.16

  До коментар #1 от "незнайко":

  Те сега се опитват да ни стигнат, като намалят данъка от 150% на 75%. Но ти нали си незнайко и можеш само да злобееш по форумите... Друго ми прави впечатление от статията. Китайците масово напускат селата и малките градове, за да търсят по-добър живот. Комунизмът си отива, за сметка на капитализма. Скоро и Китай ще започне да се разяжда отвътре. Иначе съм напълно съгласен с втория коментар. Тук за един Москвич на 30 години отделящ килограм СО на 100км се заплаща 30 лева годишен данък, а чисто нов автомобил с еко стандарт Евро 6, заплаща 1000 лв данък. Имам чувството, че всеки българин е ЗАДЪЛЖЕН да притежава кола. Колкото до замърсяването в Китай, не съм много наясно как увеличение на колите с 20% ще намали замърсяването, като това означава едни 3-4 милиона китайци да слязат от велосипедите и да се качат на колите си... Колкото до автопарка им, той и сега не е много стар.

  Коментиран от #5

 • Пет
  Отговор
  5 16:31  19.12.16

  До коментар #4 от "Д-р Менгеле":

  Липсва ти усет за сарказъм май.

  Коментиран от #7

 • Патето Яки
  Отговор
  6 18:43  19.12.16
  Как ще ги стигнем китайците? Че и заДминем, кога? Другари, уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това? Да ми откраднат чистачките, от моята скромна кола, как да я карам нататък в тази гъста мъгла? А гледах напрад, надалече, се бях амбицирал дори да ги настигнах китайците, о, майче ще вали! Тоз дето взе ми ги Господи, бял ден да не види, че как, освен ако случайно пък взел ги е да си ги сложи отзад. ....................................
 • 7 05:10  20.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай