1 785 2

Chrysler отвори Portal към бъдещето

Chrysler отвори Portal към бъдещето
Георги Касабов

Chrysler и Panasonic Automotive Advanced Engineering участват на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас с прототип на футуристичен миниван. Portal е първият безпилотен автомобил на американския производител и е предназначен за поколението Y, отраснало през 90-те.

Електрическият концепт разполага със система за разпознаване на гласове и лица. Електрониката може да идентифицира пътниците и да настройва автоматично някои функции в съответствие с индивидуалните им предпочитания - например да подбере музика или оптимална температура.

В салона на Portal са монтирани камери, с които могат да се правят селфита, а снимките веднага се изпращат към телефоните на пасажерите. Камери следят и погледа на водача. Електрониката сама настройва яркостта на осветлението, за да намалява натоварването на очите, а при опасност показва предупреждение там, накъдето гледа шофьорът.

Бордовият компютър дава възможност на пътниците да планират маршрута си според предпочитанията на всеки. Така цялата компания може да избере ресторант, който да харесва на всички.

Почти петметровият Portal има плъзгащи се врати, с които прилича по-скоро на кабинка от лифт. Местата са шест, а пространството е повече, отколкото в салона на Chrysler Pacifica.

На арматурата са разположени два дисплея. Първият се намира в горната част на централната конзола и е разделен на три сегмента. Левият представлява виртуален приборен панел, централният изобразява информация от навигацията и системата за кръгов обзор, а десният се грижи за развлекателните функции.

Системата за автономно управление работи с радар, камери, сензори и ултразвуков скенер. Portal може да общува с обекти от инфраструктурата и други автономни автомобили.

Електромоторът се захранва от йон-литиеви батерии с капацитет 100 кВтч, които осигуряват пробег от над 400 км с едно зареждане. Специално зарядно може да възстановява 50% от заряда на акумулаторите само за 20 минути.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жоро
  Отговор
  1 13:23  03.01.17
  Американците в последните години доста напредват. Новия Крайслер Пасифика е уникално красив ван
 • Borislav Popov
  Отговор
  2 14:24  03.01.17
  Това чудо от "Зов за завръщане "ли го взеха?

Напиши коментар:


Публикувай