4 578 3

Старо Porsche в нов костюм за $50 000

Радослав Славчев

Ако не можеш да си купиш си направи! Така разсъждава една голяма част от автомобилните фенове, благодарение на които се появява цел сегмент - този на т.нар. киткари. Това са автомобили, които се продават на части и са по-евтини, но всеки сам си ги сглобява.

През 2010 година един холандец на име Роналд Хейнсдик предлага на пазара своя киткар, който бързо добива популярност. Автомобилът на холандеца се нарича Heynsdyk 2500 SF и от далече доста наподобява формите на класическо Porsche, а някои го оприличават на Wiesmann.Истината е, че Хейнсдик дори не продава части за цял автомобил, а само каросерията и салона. Всичко това струва $20 000. За да стане автомобил обаче, купувачът трябва да се сдобие и със старо Porsche 944, да го разглоби и върху основата да монтира новите каросерия и салон.

По-късно Хейнсдик започва да предлага и готов автомобил. Той е направен по същата технология, но се получава от клиента сглобен, само че за $50 000. Като цяло цената на тези реплики се оказва доста висока и през 2012 Хейнсдик фалира.

Днес обаче са останали няколко екземпляра, които заради ексклузивността си ще започнат да поскъпват, а не е изключено един ден да се превърнат в истинска класика. Това към момента е доста далечна перспектива.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  1 06:29  25.01.17
  репликата не струва всеки иска ОРИГИНАЛНО
 • Иван Господинов
  Отговор
  2 12:29  25.01.17
  Киткар и класика в едно изречение няма как да съществуват. Тия коли не предлагат никакви инженерни решения които да превърнат колата в класика. Просто по-рядък любителски модел нищо повече. Истински колекционер не би вкарал подобно нещо при перфектни редки заводски екземпляри.
 • БМВ
  Отговор
  3 12:42  25.01.17
  Оригиналът е по хубав разбора се това прилича на китайски боклук.

Напиши коментар:


Публикувай