Last news in Fakti

27 Януари, 2017 22:16 15 699 19

Стачка спря унгарския завод на Audi

  • audi-
  • завод-
  • фабрика-
  • стачка-
  • протест-
  • гьор-
  • унгария
Стачка спря унгарския завод на Audi - 1

Фабриката на Audi в унгарския гр. Дьор е преустановила работа заради протести на служители, съобщава Automotive News. Стачката е предизвикана от отказа на ръководството да увеличи заплатите от 1 януари 2017 г.

Работниците в завода за двигатели са поискали месечната им надница да бъде вдигната с 45 000 форинта (около $156), както и да бъде утвърден план за увеличение на заплатите през следващите две години и получаване на редовни премии. Протестът е продължил два часа и не е засегнал останалите производства в предприятието, където се сглобяват седанът A3, кабриолетите на марката и купето TT.

Протестът във фабриката на Audi е подтикнат донякъде от миналогодишното споразумение между ръководството и работниците в унгарския завод на Daimler AG. През декември 2016 г. съветът на директорите прие искането на синдикатите за еднократни увеличения на заплатите с 10% през всяка от следващите 2 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖПЗ

    7 9 Отговор
    Никакво желание нямат хората да работят за двете нули! Единствено парите ги караха да работят, но сега и с това ги прелъгаха. Жалко!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 евракита

    13 3 Отговор
    Нищо няма да им увеличат, парите ще отиват приоритетно за "гостите" на Меркел !
  • 3 БМВ

    7 6 Отговор
    Meine freunde aus Аudi я да увеличите заплатите на хората, нестига че ви правят тоалетните...
  • 4 Shmeker

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЖПЗ":

    Унгарците работят качествено и са квалифицирани, нямат такава корупция както при нас. За това и имат инвестиции от западни фирми в промишлеността от ден 1 след падането на соц-лагера. В Дьор правят Ауди ТТ, което само по себе си говори за какво качество става въпрос, отделно произвеждат двигатели, а там толерансите са много свити.
    Работната ръка е по-евтина от колкото западните страни, за това и има инвеститорски интерес. Обаче самите унгарци също си гледат интересите. За това и стачкуват.
    Но е много вероятно увеличенията да са спрени на фона на Дизелгейт.

    Коментиран от #18

  • 5 шруум гъбков

    5 6 Отговор
    ей нагли хора тея работници...
  • 6 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "ЖПЗ":

    2 нули вика, ти май и да броиш не можеш, м? Като сте неграмотни, аджаба, къде се слагате да говорите простотии за премиум марки установени в цял свят като такива - било то Ауди,БМВ,Мерцедес и др.? Т'ва във fakti.bg само коментарите да четеш е цяла статия - само такива като теб.
  • 7 Васичка Атанасова

    22 2 Отговор
    една Унгария а колко са напред хората
    искат с 300 лв увеличаване на заплатите
    а тука завалиите взимат 300 лв
    тъжно но е факт

    Коментиран от #8

  • 8 Shmeker

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Васичка Атанасова":

    Живял съм в Унгария 6 месеца. Те са много по-напред от нас, не само икономически, но и като манталитет. А вече и като интелект, защото нашата нация изпростя последните години.

    Това означава, че имат по-висок стандарт. От 25 години не е проблем масово да се образоват в Австрия и Германия например, защото са им на близо и защото могат да си го позволят.

    Тези 300 лв явно ги получават при Даймлер. За това и стачкуват. Все пак Ауди е аналогична марка на Мерцедес като клас и стандарти.

    Коментиран от #12

  • 9 гощо

    13 2 Отговор
    Тука в Софййското село Мусачево шият кожените салони за БМВ!!! Са нали разбирате що се цепят тия искуственяци!!!!!!!
  • 10 Лупи

    12 0 Отговор
    Същия сценарий във фабриката на Грейт Валл в Ловеч:
    1. Ден първи: Работниците се събират на групи и не започват работа. Излъчват техни представители да ги представляват и да им поставят исканията пред ръководството.
    2. Ден първи малко по-късно: Представителите пътуват в багажници към хижата на джоджето.
    3. Ден първи около обяд: Налагат се глоби на всички опитали да стачкуват, представителите на стачниците са уволнени и няма информация за тях до момента. На работниците им е отправено галантното предложение да се върнат сега на работа с 50% глоба от заплатата или да си събират багажа, понеже от вън има опашка чакаща да започне на 800 лв.
    4. Ден първи ранния следобяд: Фабриката работи, на пълни обороти с удължено работно време до края на седмицата да се компенсират загубите, вече се водят интервюта за местата на возените в багажник представители, като се обещават щедри заплати от по 600 лв стартово и ако ставаш да се вдигнат след време на 800.
    5. Ден първи късно вечерта: Представителите на стачниците се прибират рошави, изгладнели и забравили какво им се е случило.

    Коментиран от #11

  • 11 и аз да попитам

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лупи":

    на ден 2-ри ще имат ли качеството на унгарците или който се излъже да си купи велика стена е ядосан ,че не е сглобена в Китай?На 3 -я ден Ганчев ще се изправи,като станишев да каже колко добър е бил ,но хората не са го разбрали.И бойко си мислеше,че като подхвърля трохи на фирмите около герб ще реже ленти,но ''майката'' на нацията усети слабото си демагогстване!
  • 12 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Shmeker":

    Много се дразня на такива мазохистични коментари, които освен омраза към собствения си народ, не могат да проумеят елементарната истина! Остави настрана унгарците и българите. Я ми дай пример на една бедна Западно или Централно-Европейска държава?! Аз не се сещам за такава.
    Сега ми дай пример на една Източно-Европейска държава със сходен на Запада стандарт?! Пак не се сещам за такава.
    Всичко драги ми родомразецо, опира само и единствено до геополитика, а не до умения и качество на хората!
    Или викаш ако дават 1500 евро на работник в България, Молдова или Беларус, той ще е по-некачествен от унгареца или австриеца? Ако вярваш в това, си просто един демагог и расист!

    Коментиран от #13, #15

  • 13 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Нещо яко се бъркаш. Аз споделям мнението ти че хората у нас не са по-лоши от тези в Унгария или Германия, но човека хич не е искал да каже обратното. Нима не е прав че сме яко изпростяли, обедняли и оскотяли? Именно това цормира манталитета, а той се отразява на всичко, вкл. работоспособността.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Ти прочете ли аз какво написах? Да, изпростели сме, но да не би в Англия да няма такива профани като тук? Или в Унгария няма тъпаци?
    Нещо доста бъркате понятия манталитет и геополитика! Хем пишете, че сме обеднели, хем извъртате опростяването, че не е в следствие именно на това обедняване!
    Като се срамувате от собствения си род, мислите ли, че си помагате така и ще се почувствате по-значими?
    И преди това съм писал, че заводът в Унгария не в резултат на явяване на тестове по интелигентност на румънци, българи, унгарци и поляци - а вие си вярвайте в дядо Мраз ако така се чувствате по-добре!
  • 15 Shmeker

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Изобщо не мисля, че коментарът ми е мазохистичен.
    Факт е че интелектът на нацията спада и ще продължава, факт е че тук особени инвестиции няма, а с това и свежи капитали. Няма завод на Ауди, няма завод на Даймлер, а колкото до седалките на БМВ - това е по-скоро производство на мебели и не може да се сравнява с производство на двигатели, където както казах толерансите са много свити.

    ПС. Знаеш ли какво е толеранс? Явно не. За него не се пее в нито една чалга песен

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Shmeker":

    Нещо напълно си се оплескал! Не аз съм писал, че шием седалки за БМВ!
    Пък да ме обвиняваш в чалгарство без дори да ме познаваш, е единствено признак на мозъчна импотентност!
    Като нямаш факти с които да ме обориш, недей да си измисляш псевдо доводи от рода на това, че съм чалгар, защото едва ли си слушал повече хард рок от мен!
    Прав си, че затъпяваме, но като гледам си част от тази тенденция, защото не може да ти уври мозъчето, че толерансът в производството на ДВГ не зависи от унгарския бачкатор!
    Истината обаче е, че иновации без пари не стават, а ти може да се самосъжаляваш колкото си искаш, но няма как да промениш фактите!

    Коментиран от #17

  • 17 Shmeker

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Муахахаха, един завод за седалки е нищо. Там няма да стачкуват за заплати, защото няма втори завод, с който да си сверяват заплатите хората. Знаеш ли в Унгария колко заводи има в автомобилната индустрия и какво правят?

    Свитите толеранси не се определят от работниците, но наистина зависи от кадрите които ги произвеждат за да бъдат спазвани. Иначе при некадърни бачкатори ще произвеждат голям процент брак и фабриката може да фалира.
    Идеята на такова производство е всяка следваща операция да контролира предходната. Знаеш ли колко брак може да направи безхаберието и невежеството на работниците? Достатъчно че да фалира предприятието.

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Shmeker":

    И българите биха работили качествено и на ниво ако има работещи структури и разумни заплати. След като имаш опит в чужбина, както и аз, знаеш, че там работна заплата в автозавод за хора без стаж е 1500-2000евро зависи каквъв е завода и какво произвежда. Унгария, Полша и Чехия имат по-ниски заплати, по-ниски данъци и привлякоха големите производители с дългогодишни опростявания на данъците, земя и инфраструктура без пари, за да наемат работната ръка от регионите. Това е до политика, до държавни гаранции и до стратегическо положение на станата, не толкова до квалификация на персонала, защото тя е едно от най-бързите за придобиване фактори.
    У нас и 1000-2000лв да плащат пак няма кой да дойде щом се знае, че Бойко ще им иска рекет или като се смени правителството и може да имат големи проблеми, подизпълнителите вършат изнудване и глупости безнаказано, а отговорност никой не носи. Когато мафията отпусне страната тогава може да има развитие, инак не. Вижте Румъния, погнаха корупцията, вкараха политиците в затвора и сега има големи инвестиции и развитие, а бяха по-зле от нас.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Shmeker":

    Пич, ти да не си болен от дислексия? Не ми пука за седалките на БМВ и никога не съм го изтъквал!
    Като се научиш да четеш, тогава може и да има смисъл да споря с теб, но си толкова зле, че просто е безсмислено да продължавам да пиша!
    Не може да направиш елементарни причинно-следствени връзки!