2 471 2

Карлос Гон вече не е президент на Nissan

Снимка: ShutterStock
Снимка: ShutterStock
Георги Касабов

Един от най-известните и успешни мениджъри в автомобилната индустрия Карлос Гон обяви, че напуска постовете президент и генерален директор на Nissan, съобщава Associated Press. Решението му обаче не бива да се интерпретира като оттегляне или пенсиониране, тъй като етническият ливанец остава председател на съвета на директорите на японската компания. Гон ще продължи да заема същата длъжност в Renault и да оглавява директорския съвет на Mitsubishi Motors, чийто контролен пакет от акции стана собственост на Nissan миналата година.

Начело на Nissan застава Хирото Саикава, който работи за компанията от 1977 г. Той ще поеме длъжностите президент и генерален директор на 1 април.

Карлос Гон е смятан за един от най-гениалните мениджъри на съвременността, но едновременно с това е обвиняван за прекалено суровия си стил в управлението на закъсали производители. Роденият през 1954 г. в Бразилия мениджър успя да вдигне на крака Renault след една от най-тежките кризи с цената на огромни съкращения във Франция.

В средата на 90-те години на миналия век възстановителните мерки, предприети от Гон, често бяха описвани като рязане на живо месо и му спечелиха омразата на хиляди работници. В резултат на управлението му обаче Renault излезе на печалба още през 1997 г.

В края миналото столетие Гон повтори подвига си в Япония, където закри пет от заводите на Nissan и изгони 14% от персонала, сред които и половината мениджъри от различни управленски равнища, но успя да спаси компанията. Анализатори смело прогнозират същата съдба и за Mitsubishi Motors.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ba4kator
  Отговор
  1 11:24  23.02.17
  Наистина спаси нисан от фалит меринджея
 • Трифонов
  Отговор
  2 17:34  24.02.17
  Винаги съм твърдял, че успехът в съвременното автомобилостроене, е въпрос на мениджмънт и няма почти нищо общо с качествата на автомобилната продукция. По класове и ценови сегменти, всички правят еднакво добри... и лоши автомобили. Добрият мениджърски екип е ключа към това едни да продават като луди, а другите да гледат.

Напиши коментар:


Публикувай