Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 11:39 14 238 21

Дилъри на Ferrari превъртали километражи

  • ferrari-
  • километраж-
  • манипулация-
  • измама
Дилъри на Ferrari превъртали километражи - 1

Италианският производител на спортни автомобили Ferrari рискува да се окаже в центъра на грандиозен скандал заради съдебен иск на бивш служител в дилърски център на марката в САЩ, съобщава Daily Mail. Робърт Руут, с 22-годишен стаж като мениджър по продажбите в салона на компанията в Палм Бийч, Флорида, твърди, че километражите на употребяваните коли са били превъртани, за да бъдат продавани на по-висока цена. Нещо повече - манипулацията е ставала с благословията на централния офис на Ferrari.

Дилъри на Ferrari превъртали километражи
Ferrari of Palm Beach

Според Руут за превъртането на километражите е използвано специално устройство, наречено Deis Tester. То било използвано активно от 2010 г. насам и позволявало пълно зануляване на апаратурата, отчитаща пробега на автомобила. Всяка промяна била съгласувана с централата и се въвеждала в базата данни на Ferrari.

Дилъри на Ferrari превъртали километражи
Робърт Руут

Незаконната манипулация позволявала на дилърския център не само да продава употребявани коли на завишени цени (в случая с LaFerrari втора ръка стойността му скочила от $1 000 000 на $3 000 000), а и да пести от щатски данъци - понякога до $100 000 на кола.

Потърсени за коментар, от централата на Ferrari заявили, че нямат отношение към съдебни спорове между техни представителства и служителите им. В САЩ промяната на показанията на километража е углавно престъпление както на щатско, така и на федерално равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    32 10 Отговор
    Затова ли на комшията уж е на 70 000 па зе да харчи масло и да пуши?
  • 2 Омбре

    37 8 Отговор
    Да, кажи на комшията ти , че Ладите така правят.
  • 3 Гост

    28 3 Отговор
    Това се прави и в България, особено на колите които не са минали първи технически преглед. Масово коли на по 3 години уж върнати от лизинг са с върнати километражи от представителствата. Като не говорим за представителства на ТАТА а примерно Порше.

    Коментиран от #6

  • 4 Borislav Popov

    56 3 Отговор
    В България всички коли нов внос са на 130000 хил километра ! Независимо от годините .
  • 5 венци

    21 25 Отговор
    Ще има да вземаш,че Лада на 70000 км ще пуши и ще гори масло!Това да не ти е някоя западна каруца,дето я хвърляш на 6-7 години и на 150000 км почва само да ти бърка в джоба.Само,който не е карал Лада може да дрънка такива простотии!

    Коментиран от #11, #16

  • 6 ваген сс

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Е, за България е разрешено, ние сме меката на корупцията и престъпленията, ама за хората в нормалните държави не е нормално.
    Сега американците ще им пръснат жабарските д...ри.
  • 7 фасс

    14 5 Отговор
    Според законите в САЩ, връщането на километраж е разрешено при условие че това е опоменато в сервизната история на даден автомобил. Практикува се често при смяна на двигатели (на моят автомобил гаранционно ми смениха двигател на Subaru Impreza на около 35 000 мили с чисто нов) и километрите бяха върнати на 00 015. Обясниха ми че така се прави при замяна на двигател. Като това е описано в сервизната история на автомобила (такъв бил закона).
  • 8 Геро

    39 1 Отговор
    Еееех,
    Щастлив съм, че съм българин.
    Тук престъпления не стават. Тук всичко е според Закона.
    Просто такъв е Закона.
  • 9 kabagaidarov

    13 3 Отговор
    Бас ловя , че са били на стаж в България
  • 10 Дид

    14 1 Отговор
    Убеден съм, че практиката да се манипулират километражите не сме я измислили ние. Има си я отдавна при задграничните джамбази. И се получава така, че първо те "подмладяват" колата с няколко хиляди км., а после тук нашите "дилъри" я правят направо "пеленаче"...
  • 11 ВАЗ

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "венци":

    Много разбираш и ти, че и Ладите коментираш!
    Личен опит - преди много години Ладата на баща ми, закупена от тогавашния Кореком, хвърли разпределителен вал на 20 хил. км. Оказа се виетнамски - някакво съвместно производство! Смениха го с руски - признаха и гаранция някаква, ама си беше ходене по мъките - разправии, сервизи, месеци без кола...

    Коментиран от #12

  • 12 незнайко

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "ВАЗ":

    А защо от Кореком сте я купили ? Имали сте долари тогава, а сте си купили ЛАДА ?
  • 13 PlimP

    8 2 Отговор
    САЩ никога не ми е харесвала, но евала за законите, режат тикви, атук сме пучици
  • 14 Shmeker

    7 4 Отговор
    Ами сега почнаха да мандръсат и ФИАТ...
  • 15 дженев

    11 1 Отговор
    Я чакайте малко.Защо Америка търси усърдно кусури само на най- върлите си конкуренти отвъд океана.Техните коли самите Американци ги отсвирват.Пък изниква големия въпрос защо този
    Руут.... чак сега се разприказва.Той значи е съучастник. Подлежи на съдебно преследване.Като дилър се е облажил от завишените цени и трябва да върне всичко.Ще върне ама друг път.....разприказвал се в най удобния момент.Тия на децата в градинката........
  • 16 сдадса

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "венци":

    Венци, на лада мотора не може да изкара 70 хиляди без основен ремонт. Ще си позволя да те цитирам "само който не е карал лада може да дрънка такива простотии."

    Коментиран от #20

  • 17 РАМБО

    5 1 Отговор
    Най-много автомобили в САЩ продават Фолксваген , Фиат ( Крайслер ) и Тойота ( говоря за неамерикански производители ).
    Фолксваген го подстригаха , подпукаха Фиат сега очаквайте Доналд Дък да подгони и Тойота ! А за какво - е ще измислят нещо !
  • 18 купи фиат да те е яд

    6 4 Отговор
    боклуците на алфа са за ремонт на 20/30 хил.км!
    Съединители, спирачни апарати, накладки, дискове.Гуми, водни съединения, всички течности!
    На 50 000км, основен ремонт, карета, кардани, всякакви машинки за управление и т.н.
    Най-големия боклук на фиат и най-рекламирания!
    Мода и дизайн и балъците купуват!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ярослав Станчев

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "сдадса":

    Да бе,кой ти каза,че не може да изкара 70 000 км?Аз моята Самара я купих на 146000 и я продадох на 202000 без да е пипан двигател.Нито масло гореше,нито антифриз изразходваше.Е,имаше си други кусури,колкото искаш,я бушон изгорял,я фар не свети,я някоя маса се откачила,абе все дребни,но дразнещи проблеми.Обаче двигателя си беше здрав.
  • 21 Колт

    2 2 Отговор
    Кой ще си купува Ferrari и то втора ръка?????Такава кола или се купува чисто нова или не се купува!!!!