Last news in Fakti

11 Март, 2017 17:03 16 967 33

Тест на новата Пета серия на BMW

  • bmw-
  • тестдрайв-
  • 540i-
  • 530d
Тест на новата Пета серия на BMW - 1

В едни слънчев мартенски ден успяхме да изпитаме новото поколение на така очакваната Пета серия на BMW с кодово название G30. Автомобилът е толкова различен от предишното поколение, че дори трудно можем да намерим база за сравнение. Той е направил една крачка, която е била огромен скок за мнозина - събира повече в по-малко - интериорът, шасито и повечето екстри идват директно от Седма серия, а управлението със своята лекота напомня за Трета серия. Както винаги, няма нещо определено, което да изпъква много напред пред конкурентите, а се цели най-добрата комбинативност с най-много приложения и автомобилът наистина ги постига с лекота. Ще се опитаме да бъдем максимално подробни, но при всички положения ще изпуснем нещо, защото промяната наистина е огромна. Моделът носи големи очаквания - най-успешния бизнес седан с общо 7.9 милиона продадени автомобили от предишните шест поколения - съдба, която има голяма тежест на плещите си. Той отново иска да комбинира спортното каране по проходите и пистите с градската среда, дългите разстояния и пътищата с ниски нива на сцепление и иска да го прави още по-добре от предшествениците си.

Екстериор
Влиянието на Седма серия е обхванало и дизайна, като основната прилика е в предницата на автомобила - бъбрековидните отвори и фаровете. В страничната линия и задната част обаче, автомобилът се различава от останалите модели. Отстрани контурите са много повече и по-остри, което прави автомобила да изглежда по-мускулест, но без да се натрапва. В арките на предните калници се намират и нови въздухоотводи, които допринасят за спортната визия. Задната част също е много агресивни контури и стоповете са "разляти" към задните врати, което допълва динамичното излъчване. Ауспусите вече се намират в двата края на бронята независимо от типа двигател. Размерите на автомобила са нарастнали и са сравними с четвъртото поколение на седма серия, но това е трудно забележимо поради разлятите форми. Те достигат 4935 мм на дължина, 1868 на широчина и 1466 на височина. Въпреки повишението, автомобилът е с най-доброто въздушно съпротивление до сега - 0.22.

Интериор
Тук е една от големите промени - до сега всяка пета серия използваше собствен дизайн са салона, докато тук са вкарани повечето от детайлите на седма серия, което допринася за повишението на комфорта. Работено е много върху шумоизолацията, като това включва специална изолация в тавана, акустично предно стъкло и капсулиране на двигателния отсек. Амбиентното осветление, което също е новост има опция за смяна на цветовете и регулиране на силата на светлина. Седалките също са новоразработени и имат всички възможни реглажи, проветрение, масаж и затопляне, като промените вече се виждат на дисплея на мултимедията с анимация. Те естествено се комбинират според нивото на оборудване. Новост е и предлагания пакет за йонизация на въздуха, както и неговата ароматизация с вариант за 8 различни аромата, като тяхната интензивност може да се регулира от мултимедийната система. Тя от своя страна разчита на 10.25-инчов тъчскрийн дисплей, който вече може да бъде управляван и чрез жестове или гласови команди, което да спомогне за приятното пътуване. Това е още една от новостите, които идват от Седма серия. Хедъп дисплеят е нарастнал значително на размери - с цели 70 процента и върху него могат да се показват значително повече знаци и по този начин да нямаме нужда да отделяме погледа си от пътя. Навигационната система също е новоразработена и предлага много по-реалистично 3D изображение на картите. В средната конзола е интегрирано безжично индуктивно зарядно устройство, което може да зарежда многофункционалния ключ, както и мобилните апарати, които го поддържат.



Ходови характеристики
Както Седма серия и тук конструкцията е от изцяло ново поколение и комбинира няколко различни материала, като това подобрява твърдостта и теглото - с до 100 килограма според нивото на оборудване. Това е довело и до много по-нисък център на тежестта. Управлението е много по-леко и остро, като за това подпомагат и завиващите задни колела. То напомня за Трета серия, като в завоите не се усеща почти никакво накланяне на автомобила. Естествено за това е виновно и новото адаптивно окачване, което е стандартно за модела, както и изцяло новата активна кормилна уредба. При теста имахме възможността да изпитаме, както сухия асфалт, така и снега, който бе навалял през изминалата нощ в района на курорта Боровец. При желание и нужния опит, автомобилът може да донесе същите порции забавление, които са типични за марката след натискане на няколко бутона. Същевременно обаче, преминаването през неравни пътища като, отсечката от Самоков до отбивката за Железница по посока към Сапарева баня, буквално не се усеща. Шумоизолирането е на ниво Седма серия, а това е едно от определящите неща за комфортно пътуване.

Автомобилът буквално е натъпкан с асистиращи системи, особено при пакета Plus - поддържане на лентата, трафик асисстент, предупреждение за странични удари, асистент за завиване и водене в лентата, при който можем да оставяме волана под контрол на автомобила до 28 секунди, а след това машината ни предупреждава да върне ръцете си. Естествено това трябва да става при наличието на добра пътна маркировка, като всичко се кооперира с активния круиз контрол. Всичко се котролира от стереокамера в огледалото за обратно виждане и радарни и ултразвукови сензори разпределени по целия автомобил. Тези ултразвукови сензори отговарят и за автономното паркиране, което е само част от функциите, които могат да бъдат използвани през новия ключва автомобила, който пак е познат от Седма серия. Асистентът за паркиране сам разпознава мястото, на което може да вкара автомобила, като след пускането единственото, което трябва да спазваме е да се движим със скорост не по-голяма от 35 км/ч. Тази функция бе изпитана в подземен паркинг - там, където най-често имаме затруднения и автомобилът се справи успешно. Освен паркирането, от ключа могат да бъдат проверявани нивото на горивото, остатъчния пробег, сервизната информация, вентилационната система, както и сигурността на автомобила.

При двигателите избора е от дизелови и бензинови двулитрови и трилитрови редови, както и 4.4-литровия V8 за модела M550i, който ще бъде с много близки показатели до тези на бъдещото M5, което очакваме с нетърпение. Всички те са снабдени с осемстепенна автоматична скоростна кутия, която се справя страхотно със задачите си и постоянно е готова да предостави ускорение, но при по-малките двигатели има възможност за шестстепенна ръчна. И тук се предлага плъг-ин хибридна версия наречена 530e, която комбинира 2.0-литров турбо и електрически двигател. При теста имахме възможността да изпробваме моделите 530d и 540i, като и двата автомобила поглъщат незабележимо магистралите, планинските проходи и градския натоварен трафик. Мощността стартира от 190 конски сили за 520d и достига до 462 за бензиновото M550i xDrive. При всички видове двигатели се предлага и задвижването на четирите колела - xDrive, което също е еволюирало за модела. Цената започва базово от 95 хил. лева за същото 520d с ръчна скоростна кутия и достига до 167 хил. лева за M550i xDrive, като повишението в сравниние с миналия модел е незначително. Естествено при желание екстрите могат да оскъпят един автомобил занчително.

При теста, всички от колегията наистина не открихме негатив, който да ни подразни и разнообразният маршрут от близо 300 километра бе преминат с особена лекота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БМВ привърженик

    34 10 Отговор
    Страхотен автомобил!
  • 2 Мишо

    24 25 Отговор
    Публикувано във факти.бг: При теста, всички от колегията наистина не открихме негатив, който да ни подразни и разнообразният маршрут от близо 300 километра бе преминат с особена лекота.

    Нормално е да не откривате негативи. Вие сте само журналисти които само пробвате и сте се повозили на колите.

    Истинските проблеми започват след 3-тата година. Проблеми с валвтроник, клапани, компютри, разход на масло, счупен автоматик и други типични за марката проблеми....

    всичко това предстои
  • 3 Добри

    23 1 Отговор
    Ключовете вече не са това което бяха, цената също.

    Коментиран от #11

  • 4 onq s konq

    17 17 Отговор
    Защо всички тука сте убедени че БМВ ГОРИ МАСЛО?Моето е 2004 г. 330Д и на 8000км последно му долях 800грама масло въпреки че нивото на беше под минимума,а на 10000 го смених цялото.Верно че за 4 г. от когато го имам му смених доста неща по трансмисия и ходова част защото от както е станало кола нищо не беше пипано,но двигатела е ПЕРФЕКТЕН и там нищо не съм правил!

    Коментиран от #9, #16, #33

  • 5 Ловеца на поршета

    11 6 Отговор
    Страхотен автомобил.
  • 6 Кermen

    9 13 Отговор
    Брей че много пластмаса;до този с Коня: Аз на моята Карра 2.4 вече съм минал 11400км. още не съм сменял маслото но и една капка не съм долял!!И тебе ще те лапна като гладен циганин фафла...!!😁😎
  • 7 BMW POWER 5er

    10 4 Отговор
    G30 всичко останало е излишно
  • 8 бмв е34

    5 8 Отговор
    колата като цяло е добра доста,но да не забравяме че все пак кола без пари не се кара има екстри вярно само за автомата мога да до пълна че сравнение с мерцедес бмв са по-добри от към скоростна кутия,но като цяло все пак бмв си е доста сериозна марка с имидж
  • 9 сойка присмехулка

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Това БМВ си е а основен ремонт на двигателя.
  • 10 ASD

    28 3 Отговор
    Естествено че всичко в колата е перфектно, но това е до време. Време което е изчислено перфектно. След 3-5 година макс. всичко започва да се чупи на поразия. Защо в лед фаровете имат чип? Ами защото ЛЕД диодите са практически вечни, но чипа е програмиран. Така като ви изгори чипа, сменяте целия фар и така е с повечето компонени на перфектните БМВ. Предизвестена смърт!
  • 11 БМВ привърженик

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Добри":

    Не само колите поскъпват... ;)
  • 12 555

    14 13 Отговор
    ново БМВ-- пълна скука.От 15 години все едно и също,все едни и същи.....
  • 13 Дженев

    11 0 Отговор
    Честито на новия "собственик". Всъщност кой на кого е станал собственик ,вече е твърде спорен въпрос.
  • 14 ддд

    14 0 Отговор
    не разбирам за 2 човека
    дето тук ще си го купят нов такава
    обширна статия
    да им го бяхате пратили по лична поща
  • 15 БМВ

    11 7 Отговор
    БМВ е номе 1!Уникален е този модел.Всякакви коментари ,че не струва са жалки.
  • 16 Трол

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    А аз още помня как се хвалеше в една тема, че си сменял маслените сегменти. На кое да вярваме сега?

    Коментиран от #19, #22

  • 17 DGI

    6 0 Отговор
    300 км. тест? Наистина както каза някой преди мен, вие само сте се повозили.
  • 18 Баварец

    5 3 Отговор
    От както свързаха фара с решетката нещо не ми харесват тези предници
  • 19 NoName

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Трол":

    Е така де, той коня след смяна на сегменти му е докарал заводски заложения разход на масло.
  • 20 Чичу Ади

    8 3 Отговор
    Карах 2.5d известно време. Маслото 5W40 го сменях на 20000км. понеже колата я карах предимно извънградско. Между смените не съм доливал и капка, маслото винаги си беше на горния ръб на щеката. Не знам какви щайги сте карали за да твърдите, че БМВ гори масло. При това моето не беше никак ново, поне на 350-400'000км., чипосано от предишния собственик.

    Коментиран от #31

  • 21 NASDAP

    4 3 Отговор
    Вчера видях новото М5. Просто красота, изящност. Имам F11 и определено тази ще ми е следващата
  • 22 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Трол":

    Добре е като четеш и да разбираш прочетеното.НЯКОЙ беше писал че колата му гори почти по литър масло на 1000 км и аз МУ ПРЕПОРЪЧАХ да си провери маслените сегменти и центровките.Понял?
  • 23 Маде ин Чайна

    3 1 Отговор
    Само да ви светна. Volkswagen Touareg 2014год. забравих двигатела по каталог го дават да доливате масло. На един приятел е. Имам снимка защото не вярвах, но е така който иска да ми пише ще му я пратя. Колата е от магазина. :) Лек ден

    Коментиран от #24

  • 24 хас

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Маде ин Чайна":

    прав си, ако колата НЕ харчи масло, тогава има проблем!
  • 25 Ицо

    9 4 Отговор
    Все по-безлични стават тия БМВ-та... Не можеш да ги различиш - те еднакви, но с различен размер. Жалко. Ауди подаде тая вълна и Мерцедес и БМВ се впуснаха - едно време дори малко дете можеше да различни 3, 5 и 7 серия, както и Ц-класа, Е-класа и С-класа, а сега всички са тотално еднакви, само габаритите им са различни.

    Коментиран от #26

  • 26 мммдааа

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ицо":

    напротив, БМВ продължава традициите си, които "предаде" с грозноватите Е60, Е65 и Е90. 3,5 и 7-ца ВИНАГИ са били подобие една на друга и хейтърите винаги са казвали "защо са нужни 3 модела на една и съща кола". това е БМВ - на всеки му според ръста желанието и портфейла!
  • 27 А стига де

    2 4 Отговор
    Един слънчев Мартенски ден... е ако беше един студен декемврийски ден нямаше да запали.

    Коментиран от #28

  • 28 бмв е34

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "А стига де":

    айде бре моето е34 си пали и на минус 18 а е дизел при това така че вие разбира те вие кажете
  • 29 Гост

    1 7 Отговор
    Боклук
  • 30 Гост

    1 7 Отговор
    Боклук
  • 31 Пешеходец

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чичу Ади":

    Карали са трамвай номер 5 сиромасите, ама са пръснали десетки левове за ремонт на въображаеми коли, които никога не са карали, та камоли притежавали... Бълнуват будни горките, то не е лесно да караш тойота ярис, да разгледаш горните снимки и да не плюваш озлобено.
  • 32 СССР

    1 1 Отговор
    МНОГО ПЛАСТМАСА ИМ В ГФР-ТО!

    ЗА КОФАТА Е ВСИЧКО!
  • 33 12XE

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Миналата седмица имаше 525 тдс сега 330 дизел другата седмица какво ще имаш?