Last news in Fakti

13 Март, 2017 08:52 31 150 41

Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ

  • автомобили-
  • катастрофи-
  • цру
Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ - 1
Снимка: L!FE

В една интересна информация от WikiLeaks се казва, че специалните разузнавателни служби на САЩ могат безпроблемно да предизвикат катастрофа, управлявайки дистанционно софтуера на автомобилите. Според данните, хакерите от ЦРУ проникват в електрониката на автомобила, който се следи сателитно и в най-удобния за тях момент могат да причинят тежко ПТП, като целта е да бъде отстранен човека в автомобила.

В документите се говори за вмешателството с платформата QNX, а първият известен случай е от преди няколко години. Любопитното е, че системата QNX, чрез която се извършва основното вмешателство в електрониката на автомобила, е разработена от канадския телеком и корпорацията Blackberry и се използва от почти всички големи автомобилни производители. Изданието L!FE показва кои автомобилни марки използват QNX.Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ

Това програмно обезпечение започва да се разработва още през 80-те години на миналия век, като първоначално се използва само за военна техника, а по-късно навлиза и сред цивилните превозни средства. Компаниите използват QNX като база за тяхната мултимедия, като при Ford например тясе нарича SYNC, при Audi - Virtual Cockpit, при BMW - ConnectedDrive, при Mercedes - Comand Online, а при Volkswagen - Active Info Display и т.н.. Под всички тези гръмки маркетингови имена обаче се крие апаратура, отлично проучена и усвоена от сътрудниците на ЦРУ.

Най-уязвимите автомобил за подобни кибератаки са тези от т.нар. премиум клас, но има и досат от масовите модели. Тези коли почти винаги са оборудвани с активен круиз контрол, система за следене на маркировката и т.н. - все опции, имащи пряк достъп до управлението на автомобила. Получавайки достъп до QNX, хакерите могат да управляват и тези системи, при това по свое усмотрение. Ето и конкретните модели, според L!FE, които са най-лесни за кибер атаки.Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ

Специалистите по кибер безопасност Чарли Милър и Крис Валасек доказват тази теория нагледно през миналата година. Те показват как могат безпроблемно да се включат в електронните системи на Jeep Cherokee, използвайки уязвимостта на мултимедията. Така те поемат контрол над кормилното управление, двигателят, спирачките, при това в момент, когато колата се движи с висока скорост. Външното вмешателство в главния модул на управлението може да стане или през SIM-картата на мултимедията, или през бордовия протокол Wi-Fi или Bluetooth в автомобила.

В документите на WikiLeaks не се посочват конкретни операции на ЦРУ, довели до катастрофи с фатален край, но според американски медии, които се базират на изнесената информация, загадъчната катастрофа, в която загина разследващия журналист от Rolling Stone и BuzzFeed Майкъл Гастингс, е причинена именно по гореописания начин.

Катастрофата става през 2013 година, когато Гастингс, управлявайки своя Mercedes-Benz C-Klasse се удря челно в едно дърво без видима причина. Очевидци разказват, че колата изведнъж е ускорила рязко и неочаквано и рязко е излязла от пътното платно, забивайки се в дървото. Точно преди смъртта си Гастингс подготвя материал за бившия шеф на ЦРУ Джон Бренън. В Mercedes-а на журналиста също е била инсталирана операционна система на основата на QNX.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б Дом са лицемери

    68 8 Отговор
    Баааа и демокрацията-освен че те слушат чрез телефони и следят компютрите ни--сега могат и да те бастисат като нищо...--катастрофа и айде в кофчега...Уникални гадове са...

    Коментиран от #3

  • 2 Сергей

    73 6 Отговор
    Любопитен материал, направо плашещ, взимам жигулката на дядо ми и да видим как ще ме хакнат. Само в руския автопром е спасението. Те нямат електроника, хах

    Коментиран от #16

  • 3 кроко

    15 29 Отговор

    До коментар #1 от "Б Дом са лицемери":

    Да бе, ето значи кой бил виновен за всички паднали руски самолети, проклетите хамериканците са използвали тази технология да ги свалЯт.
    Долу на американския военен шовинизъм, империализъм, капитализъм.
  • 4 анализатор

    5 15 Отговор
    чисто заспиване на горния случай -заспива и натисва педала на кола с автоматична скоростна кутия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Azazel

    26 22 Отговор
    Това, че ЦРУ може да направи нещо, не значи, че го прави. Те могат и да ни обстрелват с дронове, но не го правят - обстрелват терористи и други гадове, които и ние бихме обстрелвали. Така, че, мен не ме притеснява, че от ЦРУ могат да ми хакнат колата и да ме въвлекат в ПТП - просто, с нищо не съм им интересен, за да се занимават с мен. Притеснителното в статията е, че демонстративният хак с Джип-а, беше направен от двама обикновени хакери - тоест, всеки може да ни хакне колите - разни конкуренти в бизнеса, престъпници, или просто някой, който си мисли, че клатя жена му....

    Коментиран от #7, #17

  • 7 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    45 6 Отговор

    До коментар #6 от "Azazel":

    Проблема колега е в това, че ЦРУ не ни убива в колите ни, а го прави бавно и мъчително- чрез лоша канцерогенна храна в супермаркетите, чрез облъчване от какви ли не радиоизлъчвания и спектри и още- чрез икономическо поробване. Всичко това се приема без проблем от обществото, тъй като освен всичко това, те са ни убили и информационно- владеят всички медии и от там- всичко, което с внушава в умовете на простолюдието.

    Коментиран от #12, #26

  • 8 Jack Bauer

    23 3 Отговор
    Има простичко решение на проблема - включвате си един заглушител на сигнал в автомобила. За по 50-100 лв има такива с широк честотен спектър на заглушаване, всичко угасва GSM, 2G, 3G, 4G, WiFi, GPS, че даже работят на батерии по 2-3 часа.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТоШибиян

    26 1 Отговор
    Гол двигател без клима и дисплеичета чукча е наковалня и карбуратори и нема вмешателство
  • 11 Роби

    3 8 Отговор
    Ще ми хазната дедовия
  • 12 Azazel

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ":

    И, викаш, само ти и малцина избрани, сред съквартирантите ти на 4-ти километър, прозряхте, че зад това стои ЦРУ, а не алчни компании от хранително-вкусовата и минно-добивната промишленост, алчни селски стопани, които за да увеличат печалбата си, берат зеленчуците и плодовете, преди химикалите, с които са ги пръскали, да са се разградили, и алчни хедж фондове и банки?...

    Коментиран от #13

  • 13 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    24 9 Отговор

    До коментар #12 от "Azazel":

    Да,преките виновници са посочените от теб, но цялостният механизъм на деградация в държавата ни е замислен и се покровителства именно от ЦРУ.
  • 14 Киро

    15 16 Отговор
    Ушанките доволно цъкат с език - хахааа, нас на каруците няма как да ни хакнат!

    Вие сте си умствено хакнати бе, таварищи!
    Айде мятайте се по каруците и дружно отивайте да варите самогон!
  • 15 КОЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Jack Bauer":

    Я дай линк към нещо подобно, аз мислех че са само военни джаджи, дето няма от къде да си купиш.

    Коментиран от #41

  • 16 гостуващ

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сергей":

    Могат да хакнат тузара дето се движи зад или срещу теб, така че няма спасение
  • 17 КОЙ

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Azazel":

    Приятелю, най-притеснителното е че автомобилопроизводителите много добре знаят какво представляват мултимедийните им системи и въпреки това си ги вграждат. Като.имаш предвид всички картелни споразумения и фалшификации, които правят, не мисля че това е случайно, а се прави съвсем умишлено, за да може на когото потрябва когато потрябва да се вземе достъп о колата му. Това е като адроид ос за телефоните - най-малко ще те следят и подслушват без приблеми с тази система, а в случай на нужда, тези двамата доказва и че направо могат да те убият.

    Коментиран от #18

  • 18 BILL

    9 6 Отговор

    До коментар #17 от "КОЙ":

    Айде пак конспирации. Направо да се връщаме в пещерите, спорд някои от коментарите.

    Коментиран от #19

  • 19 бай

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "BILL":

    Абе защо пишете глупости, не знам. Никой не е казвал, да се връщате по пещерите. Хората не се развиват, а деградират. Техниката се използва за манипулация и контрол над простолюдието, а не да го прави по-развито и свободно. Това е кофтито. Но щом не ти пречи ти и децата ти да робуват на тези изчадийца, и се радваш на примитивна техника, вместо да развиваш ума си...не се иска много мисъл да видиш на къде отиват нещата...

    Коментиран от #20

  • 20 BILL

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "бай":

    Нито хората деградират, нито някой манипулира "простолюдието".
    От отделния човек зависи дали ще ходи на концерт в Wien staat oper, или ще слуша Lady Gaga, на някой стадион.Дали ще се информира от Facebook, или ще чете задълбочени анализи и интервюта на образовани и доказали се хора в сериозни медии.

    Коментиран от #22

  • 21 onq s konq

    5 8 Отговор
    Ас затова отдавна съм махнал компютъра на моита и нафтовата ми помпа е механична за да си немам ядове

    Коментиран от #34

  • 22 бай

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "BILL":

    Е, да де - всеки избира. Но защо мнозинството "избира" както се изрази Lady Gaga и Фейсбоклук ?!? То за мен и операта е място за събиране на надути и мазни лицемери, ама айде... Въпросът е защо не се използва най-ценното - ума ? От мързел ли, невежество ли, отчаяние ли, или просто при повечето липсва ???

    Коментиран от #23

  • 23 BILL

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "бай":

    "Въпросът е защо не се използва най-ценното - ума ? От мързел ли, невежество ли, отчаяние ли, или просто при повечето липсва ???"
    Винаги тези, които използват ума си са били по-малката част от хората.Дори много по-малката част. НО в подредените държави, Тази по-малка част управлява. Тя е на ръководни позиции. Тя е завършила престижни университети. У нас е обратното. Простотията и невежеството управляват.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 гостуващ

    4 2 Отговор
    Имаше подобна странна катастрофа преди време на многолентов булевард в Москва, при която загина най-добрия шофьор на Путин, беше сам в колата. В него почти челно се вряза един от съседното насрещно платно без видима външна причина. Ето тук:https://www.youtube.com/watch?v=Vfz455NaBP8
  • 25 гостуващ

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "BILL":

    Защото световната обществена система е тотално сбъркана. Всички безумия произтичат от това, че някой получава повече пари, отколкото заслужава, за сметка на някой друг, който е ощетен незаслужено. Простотията управлява навсякъде, и в уредените държави също, ама там е по други правила, заради което ти изглежда по изтънчена. Наглостта винаги е просташка, дори да е изтънчена, ама повечето потърпевши от тази система на щат да гъкнат, защото не им се ще да се разделят с мечтата някога да се намърдат сред елитната гнус.
  • 26 LUT

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ":

    Ти май си от онези който ги пръскат от стратосферата с газове? А сега пъй се фантазираш ,че те и облъчват със специален радиационен спектър лъчение ...

    Коментиран от #38

  • 27 КОЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "BILL":

    Стана ми интересна дискусията, но мисля че в "подредените държави" достъп до наистина качествено образование имат само богатите. Стигнал съм до този извод като гледам при нас какво се случва с образованието ни, колко падна нивото му и от познати, които ми разказват какво учат децата им в Канада или САЩ.

    А само тези, които имат качествено образование, имат шанса да стигнат до властта или да направят някакъв успешен, мащабен бизнес, да се преборят за някакъв висок пост и т.н. Да, би трябвало да е така , простите да нямат власт. Но в "подредените държави" ми се струва че умишлено се предопределя кой от кои да бъде, а всъшносто всички трябва да имат достъп до едно и също образование и от там нататък развитието да зависи от личните заложби и амбиции. Такова беше образованието преди много години в България, на пък системата по други начини е пропускала кой къде може да стигне. А сега сме тръгнали по западния път - голяма прослойка от ограничени хора, обречени да са такива и малцина, които да ги управляват.

    Коментиран от #35

  • 28 Иванов

    3 4 Отговор
    Извънземни масови убиици у нас следят всички автомобили чрез нагло престъпни холограмни оръжия принудител
    но лепени на предни стъкла и с отрязъци в автомобилите.

    Черни терористи следят автомобилите по скъпи тежко терористични съоръжения в талони на автомобила издавани от МВР след 2000 година
  • 29 Иванов АМАН от терор

    1 3 Отговор
    МАсовите убиици тренират зомбиране на водачи през лични документи и талони на автомобили/вижте зомби холограмни оръжия/
    При приближаване на тежко терористични камери /мвр/ зомбират водачи маркирани за зверски глоби .Пси генератора в талона блокира съзнанието на водача.Следва машинално контролиране на скороста и съзнанието с цел снимане от терористична камера на "нарушителя".ПОстрадали познати години наред не могат да се излекуват ..
  • 30 Прегледайте филми

    2 4 Отговор
    Преди години терористи бяха накупили и внедрили черна тежко терористична техника в коли на МВР и КАТ. Колеги да прегледат филмови и снимкови материали.в колите пълно с извънземни.,. Виждат се с просто око.По време на проверка озверени униформени бяха снимани как ги душат извънземни от задна седалка..
  • 31 Иванов

    1 2 Отговор
    Имаме опит от експертизи на катастрофи. Преди години ставаха само в аномални трудни за охраняване зони. там проникват обсебващи убиици и убиват..Охраната на хората толерира за нас не повече от 1000 убити годишно..Иначе може да удари зверски престъпниците..Сега всеки автомобил с холограми и с монтирани бели скенери/лед ксенонови и лазерни/ е подвижна аномална зона
  • 32 Мемфис

    1 2 Отговор
    Това нещо, както винаги е открито от американци и използувано от руснаци!
  • 33 Onq s konq

    1 4 Отговор
    Мойта каруца не могат я пипна.бнв
  • 34 12XE

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Споко тебе няма кои да те следи.
  • 35 BILL

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "КОЙ":

    "подредените държави" достъп до наистина качествено образование имат само богатите."
    Пътувал съм доста в повечето от въпросните държави, но не съм живял и учил там.За това не мога да знам как точно стои въпроса с достъпа до качествено образование за обикновените хора. Но реда и общественото им устройство говорят за това, че всеки си знае мястото.
  • 36 Терцел

    2 0 Отговор
    Моя терцел е с чукче и няма как да ме хакнат.А мойто чукче ги чука, чука, чука, така ми работи двигателя всякаш троши орехи.

    Коментиран от #37

  • 37 ГОЛФ 2

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "Терцел":

    Чак сега разбрах защо Голфа 2 ми дърпа на ляво.М...цата им на ЦРУ.
  • 38 хахахах

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "LUT":

    Дуушица зелена и наивна!

    http://in5d.com/exposed-photos-from-inside-chemtrail-planes-like-youve-never-seen-before/

    Спокойно, за комарчета пръскат! Наивни като тебе : D

    https://www.metabunk.org/data/MetaMirrorCache/c8c21082b00648fc1eda378006a2fd06.jpg

    Коментиран от #39

  • 39 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "хахахах":

    Гледам хубаво са те напръскали!
  • 40 Morgoth

    1 1 Отговор
    Понеже разбирам малко от тези работи, което е много повече от журналистите които си преписват един на друг статиите да ви обясня.
    Хакването на автомобил до степен да можеш да вземеш управлението е почти невъзможно. Подобни неща, както и хакването на домашен телевизор или дори на детска играчка която има безжичен интернет е плод на месеци труд. С това се занимават специализирани фирми. Крайния продукт са две неща: първото е подробен доклад за слабостите в защитата, който се праща на фирмата производител. Това прилича доста на рекет, но фирмите на драго сърце си го плащат. Второто е публикация в определени издания и подобно филмче, което обаче излиза след като дупката е запушена от производителя.
    Като цяло ЦРУ може и да се добере до подобни слабости в защитата, но трябва да положи същия труд. Резултата ще бъде временен и обикновено ще е необходимо нещо като предварително действие - т.е всяка една кола ще трябва да се "подготви" и да се хакне по отделно. Това може да се направи само за точно определени стратегически цели и в крайна сметка може да се окаже много по-евтино просто да го застрелят.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.