23 584 41

Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ

Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ
Снимка: L!FE
Радослав Славчев

В една интересна информация от WikiLeaks се казва, че специалните разузнавателни служби на САЩ могат безпроблемно да предизвикат катастрофа, управлявайки дистанционно софтуера на автомобилите. Според данните, хакерите от ЦРУ проникват в електрониката на автомобила, който се следи сателитно и в най-удобния за тях момент могат да причинят тежко ПТП, като целта е да бъде отстранен човека в автомобила.

Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ

Това програмно обезпечение започва да се разработва още през 80-те години на миналия век, като първоначално се използва само за военна техника, а по-късно навлиза и сред цивилните превозни средства. Компаниите използват QNX като база за тяхната мултимедия, като при Ford например тясе нарича SYNC, при Audi - Virtual Cockpit, при BMW - ConnectedDrive, при Mercedes - Comand Online, а при Volkswagen - Active Info Display и т.н.. Под всички тези гръмки маркетингови имена обаче се крие апаратура, отлично проучена и усвоена от сътрудниците на ЦРУ.

Автомобили - убийци или кои коли са под контрола на ЦРУ

Специалистите по кибер безопасност Чарли Милър и Крис Валасек доказват тази теория нагледно през миналата година. Те показват как могат безпроблемно да се включат в електронните системи на Jeep Cherokee, използвайки уязвимостта на мултимедията. Така те поемат контрол над кормилното управление, двигателят, спирачките, при това в момент, когато колата се движи с висока скорост. Външното вмешателство в главния модул на управлението може да стане или през SIM-картата на мултимедията, или през бордовия протокол Wi-Fi или Bluetooth в автомобила.

В документите на WikiLeaks не се посочват конкретни операции на ЦРУ, довели до катастрофи с фатален край, но според американски медии, които се базират на изнесената информация, загадъчната катастрофа, в която загина разследващия журналист от Rolling Stone и BuzzFeed Майкъл Гастингс, е причинена именно по гореописания начин.

Катастрофата става през 2013 година, когато Гастингс, управлявайки своя Mercedes-Benz C-Klasse се удря челно в едно дърво без видима причина. Очевидци разказват, че колата изведнъж е ускорила рязко и неочаквано и рязко е излязла от пътното платно, забивайки се в дървото. Точно преди смъртта си Гастингс подготвя материал за бившия шеф на ЦРУ Джон Бренън. В Mercedes-а на журналиста също е била инсталирана операционна система на основата на QNX.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Б Дом са лицемери
  Отговор
  1 09:11  13.03.17
  Баааа и демокрацията-освен че те слушат чрез телефони и следят компютрите ни--сега могат и да те бастисат като нищо...--катастрофа и айде в кофчега...Уникални гадове са...

  Коментиран от #3

 • Сергей
  Отговор
  2 09:24  13.03.17
  Любопитен материал, направо плашещ, взимам жигулката на дядо ми и да видим как ще ме хакнат. Само в руския автопром е спасението. Те нямат електроника, хах

  Коментиран от #16

 • кроко
  Отговор
  3 09:26  13.03.17

  До коментар #1 от "Б Дом са лицемери":

  Да бе, ето значи кой бил виновен за всички паднали руски самолети, проклетите хамериканците са използвали тази технология да ги свалЯт. Долу на американския военен шовинизъм, империализъм, капитализъм.
 • анализатор
  Отговор
  4 09:27  13.03.17
  чисто заспиване на горния случай -заспива и натисва педала на кола с автоматична скоростна кутия

 • 5 09:28  13.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Azazel
  Отговор
  6 09:48  13.03.17
  Това, че ЦРУ може да направи нещо, не значи, че го прави. Те могат и да ни обстрелват с дронове, но не го правят - обстрелват терористи и други гадове, които и ние бихме обстрелвали. Така, че, мен не ме притеснява, че от ЦРУ могат да ми хакнат колата и да ме въвлекат в ПТП - просто, с нищо не съм им интересен, за да се занимават с мен. Притеснителното в статията е, че демонстративният хак с Джип-а, беше направен от двама обикновени хакери - тоест, всеки може да ни хакне колите - разни конкуренти в бизнеса, престъпници, или просто някой, който си мисли, че клатя жена му....

  Коментиран от #7, #17

 • АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ
  Отговор
  7 10:09  13.03.17

  До коментар #6 от "Azazel":

  Проблема колега е в това, че ЦРУ не ни убива в колите ни, а го прави бавно и мъчително- чрез лоша канцерогенна храна в супермаркетите, чрез облъчване от какви ли не радиоизлъчвания и спектри и още- чрез икономическо поробване. Всичко това се приема без проблем от обществото, тъй като освен всичко това, те са ни убили и информационно- владеят всички медии и от там- всичко, което с внушава в умовете на простолюдието.

  Коментиран от #12, #26

 • Jack Bauer
  Отговор
  8 10:10  13.03.17
  Има простичко решение на проблема - включвате си един заглушител на сигнал в автомобила. За по 50-100 лв има такива с широк честотен спектър на заглушаване, всичко угасва GSM, 2G, 3G, 4G, WiFi, GPS, че даже работят на батерии по 2-3 часа.

  Коментиран от #15

 • 9 10:16  13.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ТоШибиян
  Отговор
  10 10:21  13.03.17
  Гол двигател без клима и дисплеичета чукча е наковалня и карбуратори и нема вмешателство
 • Роби
  Отговор
  11 10:29  13.03.17
  Ще ми хазната дедовия
 • Azazel
  Отговор
  12 11:03  13.03.17

  До коментар #7 от "АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ":

  И, викаш, само ти и малцина избрани, сред съквартирантите ти на 4-ти километър, прозряхте, че зад това стои ЦРУ, а не алчни компании от хранително-вкусовата и минно-добивната промишленост, алчни селски стопани, които за да увеличат печалбата си, берат зеленчуците и плодовете, преди химикалите, с които са ги пръскали, да са се разградили, и алчни хедж фондове и банки?...

  Коментиран от #13

 • АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ
  Отговор
  13 11:26  13.03.17

  До коментар #12 от "Azazel":

  Да,преките виновници са посочените от теб, но цялостният механизъм на деградация в държавата ни е замислен и се покровителства именно от ЦРУ.
 • Киро
  Отговор
  14 12:37  13.03.17
  Ушанките доволно цъкат с език - хахааа, нас на каруците няма как да ни хакнат! Вие сте си умствено хакнати бе, таварищи! Айде мятайте се по каруците и дружно отивайте да варите самогон!
 • КОЙ
  Отговор
  15 13:21  13.03.17

  До коментар #8 от "Jack Bauer":

  Я дай линк към нещо подобно, аз мислех че са само военни джаджи, дето няма от къде да си купиш.

  Коментиран от #41

 • гостуващ
  Отговор
  16 13:26  13.03.17

  До коментар #2 от "Сергей":

  Могат да хакнат тузара дето се движи зад или срещу теб, така че няма спасение
 • КОЙ
  Отговор
  17 13:27  13.03.17

  До коментар #6 от "Azazel":

  Приятелю, най-притеснителното е че автомобилопроизводителите много добре знаят какво представляват мултимедийните им системи и въпреки това си ги вграждат. Като.имаш предвид всички картелни споразумения и фалшификации, които правят, не мисля че това е случайно, а се прави съвсем умишлено, за да може на когото потрябва когато потрябва да се вземе достъп о колата му. Това е като адроид ос за телефоните - най-малко ще те следят и подслушват без приблеми с тази система, а в случай на нужда, тези двамата доказва и че направо могат да те убият.

  Коментиран от #18

 • BILL
  Отговор
  18 13:32  13.03.17

  До коментар #17 от "КОЙ":

  Айде пак конспирации. Направо да се връщаме в пещерите, спорд някои от коментарите.

  Коментиран от #19

 • бай
  Отговор
  19 14:04  13.03.17

  До коментар #18 от "BILL":

  Абе защо пишете глупости, не знам. Никой не е казвал, да се връщате по пещерите. Хората не се развиват, а деградират. Техниката се използва за манипулация и контрол над простолюдието, а не да го прави по-развито и свободно. Това е кофтито. Но щом не ти пречи ти и децата ти да робуват на тези изчадийца, и се радваш на примитивна техника, вместо да развиваш ума си...не се иска много мисъл да видиш на къде отиват нещата...

  Коментиран от #20

 • BILL
  Отговор
  20 14:13  13.03.17

  До коментар #19 от "бай":

  Нито хората деградират, нито някой манипулира "простолюдието". От отделния човек зависи дали ще ходи на концерт в Wien staat oper, или ще слуша Lady Gaga, на някой стадион.Дали ще се информира от Facebook, или ще чете задълбочени анализи и интервюта на образовани и доказали се хора в сериозни медии.

  Коментиран от #22

 • onq s konq
  Отговор
  21 14:13  13.03.17
  Ас затова отдавна съм махнал компютъра на моита и нафтовата ми помпа е механична за да си немам ядове

  Коментиран от #34

 • бай
  Отговор
  22 14:35  13.03.17

  До коментар #20 от "BILL":

  Е, да де - всеки избира. Но защо мнозинството "избира" както се изрази Lady Gaga и Фейсбоклук ?!? То за мен и операта е място за събиране на надути и мазни лицемери, ама айде... Въпросът е защо не се използва най-ценното - ума ? От мързел ли, невежество ли, отчаяние ли, или просто при повечето липсва ???

  Коментиран от #23

 • BILL
  Отговор
  23 14:47  13.03.17

  До коментар #22 от "бай":

  "Въпросът е защо не се използва най-ценното - ума ? От мързел ли, невежество ли, отчаяние ли, или просто при повечето липсва ???" Винаги тези, които използват ума си са били по-малката част от хората.Дори много по-малката част. НО в подредените държави, Тази по-малка част управлява. Тя е на ръководни позиции. Тя е завършила престижни университети. У нас е обратното. Простотията и невежеството управляват.

  Коментиран от #25, #27

 • гостуващ
  Отговор
  24 15:56  13.03.17
  Имаше подобна странна катастрофа преди време на многолентов булевард в Москва, при която загина най-добрия шофьор на Путин, беше сам в колата. В него почти челно се вряза един от съседното насрещно платно без видима външна причина. Ето тук:https://www.youtube.com/watch?v=Vfz455NaBP8
 • гостуващ
  Отговор
  25 16:30  13.03.17

  До коментар #23 от "BILL":

  Защото световната обществена система е тотално сбъркана. Всички безумия произтичат от това, че някой получава повече пари, отколкото заслужава, за сметка на някой друг, който е ощетен незаслужено. Простотията управлява навсякъде, и в уредените държави също, ама там е по други правила, заради което ти изглежда по изтънчена. Наглостта винаги е просташка, дори да е изтънчена, ама повечето потърпевши от тази система на щат да гъкнат, защото не им се ще да се разделят с мечтата някога да се намърдат сред елитната гнус.
 • LUT
  Отговор
  26 17:07  13.03.17

  До коментар #7 от "АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ":

  Ти май си от онези който ги пръскат от стратосферата с газове? А сега пъй се фантазираш ,че те и облъчват със специален радиационен спектър лъчение ...

  Коментиран от #38

 • КОЙ
  Отговор
  27 17:28  13.03.17

  До коментар #23 от "BILL":

  Стана ми интересна дискусията, но мисля че в "подредените държави" достъп до наистина качествено образование имат само богатите. Стигнал съм до този извод като гледам при нас какво се случва с образованието ни, колко падна нивото му и от познати, които ми разказват какво учат децата им в Канада или САЩ. А само тези, които имат качествено образование, имат шанса да стигнат до властта или да направят някакъв успешен, мащабен бизнес, да се преборят за някакъв висок пост и т.н. Да, би трябвало да е така , простите да нямат власт. Но в "подредените държави" ми се струва че умишлено се предопределя кой от кои да бъде, а всъшносто всички трябва да имат достъп до едно и също образование и от там нататък развитието да зависи от личните заложби и амбиции. Такова беше образованието преди много години в България, на пък системата по други начини е пропускала кой къде може да стигне. А сега сме тръгнали по западния път - голяма прослойка от ограничени хора, обречени да са такива и малцина, които да ги управляват.

  Коментиран от #35

 • Иванов
  Отговор
  28 17:48  13.03.17
  Извънземни масови убиици у нас следят всички автомобили чрез нагло престъпни холограмни оръжия принудител но лепени на предни стъкла и с отрязъци в автомобилите. Черни терористи следят автомобилите по скъпи тежко терористични съоръжения в талони на автомобила издавани от МВР след 2000 година
 • Иванов АМАН от терор
  Отговор
  29 17:51  13.03.17
  МАсовите убиици тренират зомбиране на водачи през лични документи и талони на автомобили/вижте зомби холограмни оръжия/ При приближаване на тежко терористични камери /мвр/ зомбират водачи маркирани за зверски глоби .Пси генератора в талона блокира съзнанието на водача.Следва машинално контролиране на скороста и съзнанието с цел снимане от терористична камера на "нарушителя".ПОстрадали познати години наред не могат да се излекуват ..
 • Прегледайте филми
  Отговор
  30 17:55  13.03.17
  Преди години терористи бяха накупили и внедрили черна тежко терористична техника в коли на МВР и КАТ. Колеги да прегледат филмови и снимкови материали.в колите пълно с извънземни.,. Виждат се с просто око.По време на проверка озверени униформени бяха снимани как ги душат извънземни от задна седалка..
 • Иванов
  Отговор
  31 17:58  13.03.17
  Имаме опит от експертизи на катастрофи. Преди години ставаха само в аномални трудни за охраняване зони. там проникват обсебващи убиици и убиват..Охраната на хората толерира за нас не повече от 1000 убити годишно..Иначе може да удари зверски престъпниците..Сега всеки автомобил с холограми и с монтирани бели скенери/лед ксенонови и лазерни/ е подвижна аномална зона
 • Мемфис
  Отговор
  32 19:54  13.03.17
  Това нещо, както винаги е открито от американци и използувано от руснаци!
 • Onq s konq
  Отговор
  33 20:06  13.03.17
  Мойта каруца не могат я пипна.бнв
 • 12XE
  Отговор
  34 20:12  13.03.17

  До коментар #21 от "onq s konq":

  Споко тебе няма кои да те следи.
 • BILL
  Отговор
  35 22:07  13.03.17

  До коментар #27 от "КОЙ":

  "подредените държави" достъп до наистина качествено образование имат само богатите." Пътувал съм доста в повечето от въпросните държави, но не съм живял и учил там.За това не мога да знам как точно стои въпроса с достъпа до качествено образование за обикновените хора. Но реда и общественото им устройство говорят за това, че всеки си знае мястото.

 • Терцел
  Отговор
  36 22:24  13.03.17
  Моя терцел е с чукче и няма как да ме хакнат.А мойто чукче ги чука, чука, чука, така ми работи двигателя всякаш троши орехи.

  Коментиран от #37

 • ГОЛФ 2
  Отговор
  37 03:27  14.03.17

  До коментар #36 от "Терцел":

  Чак сега разбрах защо Голфа 2 ми дърпа на ляво.М...цата им на ЦРУ.
 • хахахах
  Отговор
  38 20:06  14.03.17

  До коментар #26 от "LUT":

  Дуушица зелена и наивна! http://in5d.com/exposed-photos-from-inside-chemtrail-planes-like-youve-never-seen-before/ Спокойно, за комарчета пръскат! Наивни като тебе : D https://www.metabunk.org/data/MetaMirrorCache/c8c21082b00648fc1eda378006a2fd06.jpg

  Коментиран от #39

 • Киро
  Отговор
  39 20:54  14.03.17

  До коментар #38 от "хахахах":

  Гледам хубаво са те напръскали!
 • Morgoth
  Отговор
  40 08:11  16.03.17
  Понеже разбирам малко от тези работи, което е много повече от журналистите които си преписват един на друг статиите да ви обясня. Хакването на автомобил до степен да можеш да вземеш управлението е почти невъзможно. Подобни неща, както и хакването на домашен телевизор или дори на детска играчка която има безжичен интернет е плод на месеци труд. С това се занимават специализирани фирми. Крайния продукт са две неща: първото е подробен доклад за слабостите в защитата, който се праща на фирмата производител. Това прилича доста на рекет, но фирмите на драго сърце си го плащат. Второто е публикация в определени издания и подобно филмче, което обаче излиза след като дупката е запушена от производителя. Като цяло ЦРУ може и да се добере до подобни слабости в защитата, но трябва да положи същия труд. Резултата ще бъде временен и обикновено ще е необходимо нещо като предварително действие - т.е всяка една кола ще трябва да се "подготви" и да се хакне по отделно. Това може да се направи само за точно определени стратегически цели и в крайна сметка може да се окаже много по-евтино просто да го застрелят.
 • 41 19:18  16.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай