34 527 11

Чували ли сте за френска G-Klasse?

Радослав Славчев

Ще ви разкажем за слабоизвестното съществуване на три ребрандирани модела, всеки от които е свързан с националната гордост на французите, както и с една от трите френски марки - Citroen, Renault и Peugeot. И трите модела са предназначени за армията, но на практика не са френски. Появата им на бял свят е продиктувана от това, че в началото на 70-те години на миналия век френската армия решава да смени дотогавашните Willys-и.

По политически причини армията решава, че ще използва само автомобили, родно производство, но проблемът е в тома, че нито един от големите френски автопроизводители не прави подходящ всъдеход, който да пасва на изискванията на френските военни. По онова време Citroen прави моноприводния Mehari, от който армията закупува 9 000 бройки, но колата, правеща се на базата на 2CV е моноприводна и маломощна.

Така е възложена задача на трите френски марки (Renault, Peugeot, Citroen) да направят истинска военна джипка. Поръчката на армията обаче е за 100 000 автомобила - цифра, която съвсем не е голяма, за да се започне създаването на модел от нулата. Така и трите френски компании прибягват до една и съща хитрост - сключват договори с чужди производители, взимат от тях определен модел и интегрира в него свои двигатели, трансмисии и емблеми.

Така се появяват три нови френски джипки, направени след обединенията на Citroen с Volkswagen, на Peugeot с Mercedes, и на Renault с Fiat.

Citroen C44Отправна точка за легендарната система на Audi - Quattro е всъдеходът Volkswagen Iltis. И докато тази история е добре известна на автоманиаците, то малцина са онези, които знаят, че е съществувала и подобна военна машина, но с логото на Citroen. Копието се нарича C44 и представлява VW Iltis, но с 1.8-литров мотор от Citroen CX. Френската армия обаче не одобрява тези джипки и така приключва тяхната безславна история.

Renault-Saviem TRM500Следващият опит е този на Renault, които представят на военните модела Saviem TRM500. Всъщност това е ребрандирана версия на Fiat Nuova Campagnola, известен като папамобила на Йоан Павел II. Двигателят обаче от Renault 20 и е с мощност 75 конски сили (в някои източници е 88 к.с.), но това не е най-важното. От Renault правят десет такива автомобила, но висшите военни кадри отново не са впечатлени и отхвърлят и този модел.

Peugeot P4Така се стига до появата на Peugeot P4 - една джипка направена на базата на култовата G-Klasse. Джипката е почти точно копие, но разполага с двигател от Peugeot 504 и с трансмисия от Peugeot 604. Интересното е, че на Peugeot им е било разрешено да пуснат и гражданска версия, която обаче да се продава само на територията на Франция. Тя обаче се продава много слабо, но пък военната разработка е харесана от френската армия.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мечо Дебелия Меч
  Отговор
  1 12:04  13.03.17
  Личи си че го е правил франсе с мека китка

  Коментиран от #6

 • кроко
  Отговор
  2 12:57  13.03.17
  Ама не е с Мерцедес, а с Щаер-Даймлер-Пуч, която е съюз между Мерцедес и Щаер и те правят г-класата. От Щаер е задивижването 4х4. Има и геги с марката Пуч, а не Мерцедес.

  Коментиран от #3

 • Пухчо
  Отговор
  3 13:19  13.03.17

  До коментар #2 от "кроко":

  Така е, само че се чете "Пух" :)
 • Пабло
  Отговор
  4 13:19  13.03.17
  Крокич,не е Пуч,а Пух

 • ссс
  Отговор
  5 14:21  13.03.17
  Супер е , чудно ,че русофилите още не са го оплюли , ъм чи западен е все пак , а те като нящо западно ги прихващат гърчове.сс
 • оня с коня е мека китка
  Отговор
  6 15:01  13.03.17

  До коментар #1 от "Мечо Дебелия Меч":

  Не само китката, устата също му е много мека :-). И едно непрекъснато "о, уи, жутем, жутем...". Кроко, На теб само пучове ти се привиждат! Ту с Елцин, ту с Березовски, после Немцов, Ердоганя...

  Коментиран от #7

 • ссс
  Отговор
  7 15:21  13.03.17

  До коментар #6 от "оня с коня е мека китка":

  Привибдат му се щото не се е качил веднъж на някоя Х5-ца да види как дърпа, ще гги заслепи тия с гегите и пучовете!
 • история
  Отговор
  8 17:44  13.03.17
  Браво на УАЗКите като гледам тези скромни возила.. УАЗ демонстрираха бронирани не скъпи автомобили издържали атаки
 • имаме опит
  Отговор
  9 17:45  13.03.17
  Наоколо фенове на офроуд ..НАй яки са ГАЗ 69. Останалите не ги броят
 • gost
  Отговор
  10 19:48  16.07.17
  puch произлиза от немски и се чете пух а не пуч
 • Бaй Стaмaт
  Отговор
  11 22:21  16.07.17
  Не видях нищо от Рено ? Кaто държaвнa компaния очaквaх те дa нaпрaвят джипкaтa

Напиши коментар:


Публикувай