Last news in Fakti

13 Март, 2017 11:52 40 721 11

Чували ли сте за френска G-Klasse?

  • военни автомобили-
  • франция
Чували ли сте за френска G-Klasse? - 1

Ще ви разкажем за слабоизвестното съществуване на три ребрандирани модела, всеки от които е свързан с националната гордост на французите, както и с една от трите френски марки - Citroen, Renault и Peugeot. И трите модела са предназначени за армията, но на практика не са френски. Появата им на бял свят е продиктувана от това, че в началото на 70-те години на миналия век френската армия решава да смени дотогавашните Willys-и.

По политически причини армията решава, че ще използва само автомобили, родно производство, но проблемът е в тома, че нито един от големите френски автопроизводители не прави подходящ всъдеход, който да пасва на изискванията на френските военни. По онова време Citroen прави моноприводния Mehari, от който армията закупува 9 000 бройки, но колата, правеща се на базата на 2CV е моноприводна и маломощна.

Така е възложена задача на трите френски марки (Renault, Peugeot, Citroen) да направят истинска военна джипка. Поръчката на армията обаче е за 100 000 автомобила - цифра, която съвсем не е голяма, за да се започне създаването на модел от нулата. Така и трите френски компании прибягват до една и съща хитрост - сключват договори с чужди производители, взимат от тях определен модел и интегрира в него свои двигатели, трансмисии и емблеми.

Така се появяват три нови френски джипки, направени след обединенията на Citroen с Volkswagen, на Peugeot с Mercedes, и на Renault с Fiat.

Citroen C44Чували ли сте за френска G-Klasse?

Отправна точка за легендарната система на Audi - Quattro е всъдеходът Volkswagen Iltis. И докато тази история е добре известна на автоманиаците, то малцина са онези, които знаят, че е съществувала и подобна военна машина, но с логото на Citroen. Копието се нарича C44 и представлява VW Iltis, но с 1.8-литров мотор от Citroen CX. Френската армия обаче не одобрява тези джипки и така приключва тяхната безславна история.

Renault-Saviem TRM500Чували ли сте за френска G-Klasse?

Следващият опит е този на Renault, които представят на военните модела Saviem TRM500. Всъщност това е ребрандирана версия на Fiat Nuova Campagnola, известен като папамобила на Йоан Павел II. Двигателят обаче от Renault 20 и е с мощност 75 конски сили (в някои източници е 88 к.с.), но това не е най-важното. От Renault правят десет такива автомобила, но висшите военни кадри отново не са впечатлени и отхвърлят и този модел.

Peugeot P4Чували ли сте за френска G-Klasse?

Така се стига до появата на Peugeot P4 - една джипка направена на базата на култовата G-Klasse. Джипката е почти точно копие, но разполага с двигател от Peugeot 504 и с трансмисия от Peugeot 604. Интересното е, че на Peugeot им е било разрешено да пуснат и гражданска версия, която обаче да се продава само на територията на Франция. Тя обаче се продава много слабо, но пък военната разработка е харесана от френската армия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечо Дебелия Меч

    20 20 Отговор
    Личи си че го е правил франсе с мека китка

    Коментиран от #6

  • 2 кроко

    19 5 Отговор
    Ама не е с Мерцедес, а с Щаер-Даймлер-Пуч, която е съюз между Мерцедес и Щаер и те правят г-класата. От Щаер е задивижването 4х4. Има и геги с марката Пуч, а не Мерцедес.

    Коментиран от #3

  • 3 Пухчо

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Така е, само че се чете "Пух" :)
  • 4 Пабло

    19 0 Отговор
    Крокич,не е Пуч,а Пух
  • 5 ссс

    4 12 Отговор
    Супер е , чудно ,че русофилите още не са го оплюли , ъм чи западен е все пак , а те като нящо западно ги прихващат гърчове.сс
  • 6 оня с коня е мека китка

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мечо Дебелия Меч":

    Не само китката, устата също му е много мека :-). И едно непрекъснато "о, уи, жутем, жутем...".

    Кроко,
    На теб само пучове ти се привиждат! Ту с Елцин, ту с Березовски, после Немцов, Ердоганя...

    Коментиран от #7

  • 7 ссс

    3 17 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня е мека китка":

    Привибдат му се щото не се е качил веднъж на някоя Х5-ца да види как дърпа, ще гги заслепи тия с гегите и пучовете!
  • 8 история

    9 3 Отговор
    Браво на УАЗКите като гледам тези скромни возила.. УАЗ демонстрираха бронирани не скъпи автомобили издържали атаки
  • 9 имаме опит

    6 4 Отговор
    Наоколо фенове на офроуд ..НАй яки са ГАЗ 69. Останалите не ги броят
  • 10 gost

    0 0 Отговор
    puch произлиза от немски и се чете пух а не пуч
  • 11 Бaй Стaмaт

    0 0 Отговор
    Не видях нищо от Рено ? Кaто държaвнa компaния очaквaх те дa нaпрaвят джипкaтa