Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 10:44 5 888 4

10-те най-зверски краштеста

  • краштест-
  • безопасност

Малко удоволствия могат да се сравняват с тръпката от високата скорост. Приливът на адреналин обаче често притъпява чувството за самосъхранение и отговорност пред останалите на пътя. Ето десет от най-отрезвяващите видеоматериали, заснети по време на краштестове.

10. Челен удар със 193 км/ч
Повечето съвременни автомобили достигат подобни скорости без особена трудност. Какво обаче се случва, когато относително нов Ford Focus се сблъска фронтално три пъти по-бързо от норматива при обичаен краштест, провеждан от EuroNCAP?



9. 50 години разлика
Американският Застрахователен институт за пътна безопасност изправя Chevrolet Malibu от 2009-а срещу Bel Air от 1959-а, за да демонстрира напредъка на технологиите за половин век.



8. Безопасност по китайски
Ако бяха вложили повече средства и усилия в усъвършенстването на мерките за пасивна и активна безопасност в началото на века, китайците сигурно отдавна щяха да са завладели пазарите в Европа и Америка. Този конкретен клип, който показва челен удар на Brilliance BS6 - един от най-амбициозните претеденти за нахлуване на Стария континент - предизвика истински скандал и принуди производителя да се откаже от плановете си.

7. Минивановете на Америка
General Motors произвежда този еднообемен автомобил под името Pontiac Transport/Montana, Chevrolet Venture, Oldsmobile Silhouette и Opel Sintra чак до 2005 г. Няма статистика колко деца се возят в тези миниванове по пътищата на Америка в момента.

6. Ползата от предпазния колан
През 50-те предпазните колани са технология, позната само на авиаторите. Тази компилация от клипове от онази епоха показва усилията да бъде популяризирано поставянето на колани със серия тестове, имитиращи катастрофи по кръстовища.

5. Злополучният Holden Commodore
Това е един от най-популярните клипове с краштестове в YouTube. Противно на разпространеното мнение, в него не е заснет китайски автомобил, нито някаква ретро кола. Видеоматериалът показва челен удар на Holden Commodore от 1992 г. с 375 кг пясък на борда със скорост 100 км/ч.

4. Камион срещу две коли
Обикновено безопасността на даден автомобил се измерва посредством сблъсък с друга кола, стена или препятствие. Какво обаче се случва ако камион се забие в задницата на Renault Megane и Mitsubishi Lancer?



3. Опасен при всякаква скорост
През 1977 г. Ford попада в епицентъра на грандиозен скандал, след като става ясно, че компактният модел Pinto има навика да се взривява при удар отзад. Оказва се, че производителят е знаел за проблема, но въпреки това не е предприел мерки за отстраняването му. Следва поредица от съдебни процеси и обезщетения за милиони долари. През 1978-а Ford изтегля модела завинаги.

2. Гредите на Менсфийлд
На 29 юни 1967 г. холивудската сексбомба Джейн Менсфийлд загива, след като нейният Buick Electra 225 се забива в задницата на камион. Черепът на красавицата е размазан, защото колата се плъзва под тежкотоварния автомобил. Това принуждава NHTSA да въведе задължителното монтиране на предпазни елементи, познати като "Гредите на Менсфийлд", които да не позволяват попадането на по-малки возила под камионите. Доколко може да се има вяра на тази технология личи от това клипче.

1. Изчезващият Citroen
В теоретичната катастрофа, заснета в този видеоматериал, водачите чакат в задръстване и няма накъде да мръднат. По-назад в трафика се движи камион, чийто шофьор е изгубил контрол и се носи към опашката с пълна сколост. За да бъде ужасът пълен, последен в колоната се е подредил архаичен Citroen 2CV.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостьо

    7 0 Отговор
    Дано повече хора видят тези клипов и да се замислят колко оязвими сме особено при сблъсък с тежкотоварен автомобил или препятствие. И колко лесно може да се случи това при моментно невнимание или неправилно шофиране което всеки от нас е правил някога. Още повече във България условията това да се случи са предразполагащи - лошо подготвени водачи, лоши пътища, неизправни автомобили от лек и тежък клас, употреба на алкохол и най-вече манталитет че това на мен не може да ми се случи. Успешен ден на всички и нека се замислим колеги.
  • 2 vw gost

    2 1 Отговор
    Това е много поучително,като за начало в България много от пътниците не слагат колани на себе си и на децата в колата. Едно е да си безотговорен за собствения си живот,а съвсем друго е за още няколко. Трябва да се кара по-малко агресивно и предпазливо понеже това,че живота ви е скучен не значи,че трябва другите да страдат. Носете колани и изисквайте всички в купето да си ги слагат.
  • 3 НАДКА КОСТОВА

    1 0 Отговор
    Това е много поучително,като за начало в България!
  • 4 Пешо

    0 0 Отговор
    Като цяло нито един от клиповете не е реален. Ако целта е да смачкаме едни коли тук , ми то и танк мога да парчадисам. Идеята на сигурността в автомобила е да ти помогне, но основната задача да спасиш себе си и пътниците е на водача не на автомобила. Тези които били реклама на коланите, ми бяха много смешни, седалките изхвърчаха преди хората........ смяххх......