3 354 6

Създаването на Ford GT

Създаването на Ford GT
Ангел Харизанов

Най-известният американски спортен автомобил може да е Mustang, но най-обаятелния и впечатляващ е Ford GT. Както Lamborghini и тук създаването на първото поколение тръгва от вражда с Енцо Ферари, който първоначално почти продава компанията на американския гигант, но изведнъж се отказва. Това се превръща в огромен стимул за Ford и те създават GT, с който буквално отвяват конкуренция на най-тежката надпревара - 24-те часа на Льо Ман и то в продължение на няколко години.

С 50-годишнината на модела се появи и неговото трето поколение, което да покаже възможностите на компанията. Като истинска суперспортна машина обаче, GT не се създава на нормалната поточна линия, а в малко хале с огромно количесто ръчен труд. Всичко започва от карбоновото шаси с прикрепена частично тръбна конструкция и завършва с отделното боядисване и полиране на всеки един детайл. И като говорим за детайл, може би най-впечатляващите тук са изцяло карбоновите джанти, както и титаниевите гайки, с които се прикрепят към главините. Тяхното тегло наистина има голямо значение са представянето на автомобила. Ford заедно с Koenigsegg и англичаните от BAC са първите производители с карбонови джанти за машините си.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Henry
  Отговор
  1 15:11  10.06.17
  Всички се подпичкват с бюджетните коли на Ford и в процеса забравят, че Хенри Форд е бащата на съвременния автомобил и че по-мъжки и рекордно здрав супер-автомобил от Ford GT и GT40 просто НЯМА. И до ден днешен рекордите им не могат да паднат просто защото останалите бутафории хвърлят гарнитури, валове, бутала... Ако и когато компания с подобен ресурс като Ford Motor Co. реши да мачка, няма какво да й конкурира. Ако има суперкола със средноразположен двигател, състезателна тръбна конструкция, която вдига над 200 мили в час и става за ежедневка и не се оплаква от дупки, то несъмнено е Ford GT с компресорния осмак и той аналог, отново казвам, НЯМА.
 • Ford gt
  Отговор
  2 09:00  11.06.17
  Кола само за разбирачи!
 • AZZZZzzzz
  Отговор
  3 10:10  11.06.17
  "по-мъжки и рекордно здрав супер-автомобил от Ford GT и GT40 просто НЯМА." Това го кажи на Джереми Кларксън, който си поръча Ford GT и впоследствие го върна, поради множество проблеми...

  Коментиран от #5

 • pe60
  Отговор
  4 18:17  11.06.17
  Еми купи си, щом те влече...
 • Гост читател
  Отговор
  5 21:26  11.06.17

  До коментар #3 от "AZZZZzzzz":

  Джереми Кларксън е натурален английски олигофрен.Прочети за колата и си създай собствено мнение, а не повтаряй като папагал.
 • незнайко
  Отговор
  6 11:23  12.06.17
  Кола с тръбна конструкция и карбонова купе не е за масово производство. За да е лека и изработвана на ръка го правят по този начин. Съответно цената отива доста високо, но за ценителите които не си броят парите е без значение. В крайна сметка ако пламне изгаря като факла.

Напиши коментар:


Публикувай