7 876 5

VW, Toyota и компания срещу Тръмп

VW, Toyota и компания срещу Тръмп
Радослав Славчев

Няколко от най-големите автомобилни концерни, които по-рано бяха критикувани от страна на Доналд Тръмп, се обединиха, с цел да покажат "другата си страна". Всъщност, компаниите Toyota, Volkswagen, Kia, Nissan, Honda и др. започват масирана рекламна ТВ кампания, която е насочена срещу новия американски президент.

Рекламните видеа ще бъдат транслирани в рамките на месец точно в любимите телевизионни канали на Тръмп MSNBC и Fox News. Те са направени в стилистиката на предизборната кампания на Роналд Рейгън от 1984 година и в тях се говори за свободна търговия и открит пазар на фона на работещ конвейер на Honda.

Въпросът, който глас зад кадър задава и който очевидно е насочен към Тръмп е: Защо трябва да се връщаме във времената на слаба конкуренция и липса на избор от страна на клиентите? Ще припомним, че Тръмп е твърдо против чуждестранните марки и тези, които сглобяват продукцията си в Мексико и директно обвини VW в "нечестна игра".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Max
  Отговор
  1 07:28  13.06.17
  Тръмп може да е луд, но е достоен за уважение. Пази интересите на собствените си данъкоплатци

  Коментиран от #2, #5

 • Андре
  Отговор
  2 09:01  13.06.17

  До коментар #1 от "Max":

  Като ограничава (свива) пазара ,не помага изобщо на собствените си данъкоплатци ! Напротив, в дългосрочен аспект това ще бъде грешка ! Ако колите на тези производители не се сглабят в чужбина, цените щяха да са други...всичко е свързано, не може само да си размахваш пръст...
 • гост
  Отговор
  3 10:09  13.06.17
  Доста от големите производители сглабят пък в САЩ и изнасят за чужбина, основно СУВ и големи лимузини. БМВ, ФВ, Мерцедес, всички имат такива заводи. Ако Тръмп ограничи азиатските коли например, с мито да кажем, то единственното, което ще се случи е, че колите ще поскъпнат, местното производство ще стане некачественно и мудно, и клиентите ще си намалят консумацията. Няма да накара производителите да отворарят заводи в САЩ, понеже както ги е натиснал веднъж за това, ако поддадат, след 2г. ще поиска да се увеличи заплащането, да намалят цените на продукцията и т.н. Пазарите и местните инвестиции растат и се развиват там където няма държавна регулация или тя е минимална и благоприятна за компаниите. Ето, у нас като има огромна корупция и муден държавен апарат инвеститорите не искат да рискуват. Дай му безплатен терен, хубави сухопътни връзки, ниско данъчно облагане, гаранции и подпомагане за набор на кадри и да видиш дали инвеститора няма да дойде, развива и плаща нормални заплати.
 • Киро
  Отговор
  4 11:42  13.06.17
  За съжаление Тръмп не оправда очакванията. С отхвърлянето на Парижкото споразумение за климата ми падна в очите невъзвратимо. Да не говорим пък за тая глупост с колите. Колко трябва да си тъп, че да не разбираш, че ако почнеш да режеш конкурентите, че да вървят твоите производители, разликата между тях ще се увеличава всяка година, просто защото на местните няма да им се налага да бъдат по-конкурентни. Трупането на разлика между местни и други производители ще доведе до неминуем срив на местните рано или късно, просто те ще бъдат безкрайно изостанали в един момент. Пример - Крайслер. Това е такава мечешка услуга, да държиш местните производители под защитен похлупак, че няма накъде повече! Тръмпчо, това е САЩ, майката на свободната търговия! Като искаш да подпомогнеш на местните за такъв структуроопределящ отрасъл, като автомобилопроизводството - дай от държавата пари за R&D (research and development) или просто виж как Тесла го прави, а не се занимавай с глупости! В икономиката е като в гората - силните и умните оцеляват, това е конкуренцията и това е майката на прогреса. КомунизЪма свърши, ако не си забелязал, Тръмпчо, а той икономически умря точно заради липсата на конкуренция, водещо до производство на боклуци.
 • незнайко
  Отговор
  5 14:52  13.06.17

  До коментар #1 от "Max":

  Какъв интерес пази ? Откак е на власт едно свястно нещо не е направил . Прави сечено на всичко, което на НЕГО не му харесва. Това не е лидер на държава ! Затова се надига "импийчман" каквото и да значи това, срещу него !

Напиши коментар:


Публикувай