3 592 0

Продават Porsche-то на Стийв Маккуин

Ангел Харизанов

Най-отявлените филмови звезди често си имат партньор на четири колела, който изгражда голяма част от образа, като примерите за това са безброй. Тук обаче, ще си говорим за един от най-знаменитите актьори - "Кралят на якото" Стийв Маккуин и личният му автомобил във един от малкото филми за 24-те часа на Льо Ман заснет преди повече от 40 години.

Автомобилът минава през кратка, но колоритна история - първият собственик на машината е заводския пилот на компанията по това време - Джо Сиферт, през 2001-ва бива открит във ферма във Франция, като след това преминава в ръцете на частен колекционер. През 2014-та се прави опит за продажбата на автомобила, но собственика се отдръпва от търга в последния момент. Сега обаче, той е в ръцете на Gooding & Company и ще участва в търга част от Concours du Elegance в Пебъл Бийч.

Porsche 917K е една машина, която превзема стълбичките в началото на 70-те, като K името идва от германското Kurzheck или версията с къс багажник. Автомобилът с номер на рамата 917-024 се задвижва от плосък 12-цилиндров двигател с кубатура от 5.0 литра и мощност от 560 конски сили, като теглото му е под 1 тон.

Очакваната цена за тази машина участвала в един от култовите филми за едно от най-култовите състезания и с един от най-култовите актьори да има и рекордна цена, като прогнозите в момента са за между 13 и 16 милиона долара. Това определено е парче от историята на автомобилите и киноти и ще си заслужава всяо пени.Напиши коментар:


Публикувай