10 457 32

19 юли 1966 г. БКП сключва договор с Renault

Венцислав Михайлов

На 19 юли 1966 г. Политбюро на ЦК на БКП решава да се сключи договор с френската фирма Renault за производство в България на леки коли от същата марка. През 1967 г. тогавашното Държавно стопанско обединение (ДСО) “Металхим” подписва контракт с право на производство и продажби с френската фирма Renault.

В Казанлък в сегашния завод “Арсенал” се сглобяват първите три двуместни спортни коли Renault Alpin. В началото дори го наричат “Булгар Алпин”. След като вече са сглобени първите автомобили, специалисти започват да водят преговори с французите за построяването на монтажен завод за производство на 10 000 коли годишно в Пловдив. Само за девет месеца, рекордно кратко време, се построява монтажен завод в Пловдив.

В годините 1967 - 1970 г. в България се завършват общо около 5500 автомобила с марка Renault. През 1970 г. излиза решение на Министерския съвет за прекратяване на този “производствен лукс” и заводът се закрива окончателно през 1971 - 1972 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Капиталист
  Отговор
  1 07:06  19.07.17
  Продажбата е била малка. За година са предвиждали 10 000 автомобила..а за 3 години са продали 5 500. Тогава са разчитали основно на Арабските Държави като клиенти. Но идва бума на петрола при тях и те нямат интерес към този сигмент автомобили. Само Иран тогава внася 1 200 000 американски и европейски коли. Арабският пазар тогава е бил много перспективен,но бума на петрола ги е напълнил с пари и са се обърнали към луксовият сигмент на автомобилостроенето.
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 07:16  19.07.17
  Преди години имах разговор с човек, който е присъствал в края на 1969 година на "другарската среща" между наши представители от Пловдив,Казанлък и София и съветски другари. Целта на дружеската вечеря-запой е била - как да се прекъсне производството на Булгар-реното?!?!? Разглеждайки ред по ред /още са били на 50-100 мллт/ договора с французите, стигат до извода, че ще е най-добре да нарушат клаузата , която не е позволявала на България да прави износ на тези автомобили от свое име и за своя сметка! А защо ще късаме с "проклетите капиталисти"?? Защото на завоя на р.Волга е построен огромен завод за автомобили "Жигули", с които ще бъде зарината цяла България !!?? Вносът на тези прекрасни машини вече е започнал и се продават за трудящите се българи ! В началото на 1970 се прави износ на малка партида "Булгар-рено" /колко и за къде -не помня/ и френците късат договора и секва вносът на части за сглобяване на Реното. И Министерския съвет на НРБ /като няма части за сглобка на този"производствен лукс"/ "решават" да го прекратят !!!Така започваме да чакаме за "Жигули" /Лада/ по 10-12 календарни години с вноска от 1500 лева/ И никой не ти дава и 2 лева лихва !? А румънците ни изпреварват поне със 100 години в производството на автомобили!!! Нещо ако греша / така съм чул - така го пиша /поправете ме.

  Коментиран от #3, #4

 • Роби
  Отговор
  3 07:43  19.07.17

  До коментар #2 от "Шаран БГ":

  Грешиш пич,точно с руска помощ е изграден завода в Пловдив за 9 месеца. От там и идва прякора на завода даден от тогавашните пловдивчани-родилното. Даже руснаците са искали да строят такъв завод по същият бизнес план. Но след като нашите се издънват и почват продажби зад граница без "благословията" на Рено( а такъв е бил договора) французите прекъсват съвмесната работа и отказват и на руснаците. За французите пазара в арабският свят е бил много важен-още повече след като Де Гол им дава независимост и не се вече колонии на Франция. В голяма степен решението е политически продиктувано-сфера на влияние,икономическо и политическо противопоставяне и т.н.(но това е друга тема) Прав си за това ,че нашите нарушават договора и то само заради алчността на един началник от "Отдел икономическо развитие". Който след този случай е изпратен като обикновен инжинер в консервена фабрика в едно пловдивско село. Историята на този случай я знам от хора които тогава са работили по този проект-мои близки.
 • Трол
  Отговор
  4 07:57  19.07.17

  До коментар #2 от "Шаран БГ":

  На някои все руснаците им са виновни. По тая логика и Дачия не трябваше да се произвежда (и тя е по лиценз на Рено). Да бяха закрили руските комунисти и Шкода, Трабант, Вартбург! То за руска кола се чакаше 10-15 години в Мототехника. Само глупости пишем. Все някой друг ни е виновен.

 • Политолог
  Отговор
  5 09:27  19.07.17
  Политиката на СИВ се командваше от Москва...Не трябваше да има по-съвременни и по-различни коли от съветските. Единствено Чаушеску не се подчиняааше на на СССР, затова започнаха да произвеждат Дачия по лизенз на Рено. И ние си чакахме за таралясника Москвич по 10години и за Жигули съм чакал 14 години. А за синовете на членовете на Политбюро бяха внесени 30 Мазди от Япония. Това са правилата на зрелия /недоузрял/ социализъм. И разни чугунени глави, русофили и социалисти плачат за социлизма и СССР

  Коментиран от #6, #7, #8

 • Палячо
  Отговор
  6 09:39  19.07.17

  До коментар #5 от "Политолог":

  Ти пишеш тотални глупости. Това че икономиката се е ръководила от Москва е идиотизъм. То тогава Бай Тошо нямаше да продава руският петрол който го взимахме за стотинки на Шести Американски Флот в Гърция. Я малко по сериозно на такива теми-не е нужно да спамиш тук. Чакал той 15 години за кола-...добре бе--а сега като караме 15-20 годишни таралясници нов внос ,по ларж ли си...Всеки строй си има минусите и плюсовете-факт! Разревал се тук пубера....
 • лопатата
  Отговор
  7 09:52  19.07.17

  До коментар #5 от "Политолог":

  Хората от първите коментари са ти го обяснили-достъпно и със факти.Ама пуста сороска душичка не може да търпи-трябва да се изтропа.
 • случаен
  Отговор
  8 10:03  19.07.17

  До коментар #5 от "Политолог":

  Шкода защо тогава я имаше..А Вартбург защо го имаше??? А Застава защо я имаше???Нали не е трябвало да има нищо различно ??? Нещо само с НПО-лозунги не става-трябва и да се мисли.

  Коментиран от #9

 • Трол
  Отговор
  9 10:18  19.07.17

  До коментар #8 от "случаен":

  Аз съм го обяснил а и колегата под мен. Ама шорошка душа не трае трябва да се изтропа с кафяв отенък! Дори помня, че Булгарреното (не Алпина а седана) беше трицилиндрово. И тогава хората бяха много доволни от него, хубава машинка за времето. Сега какво правим-демокрация? Вижте снимката на Алпина, дори и днес изглежда красива, ако не се лъжа Чубрикови караха по едно време с такива. Пак питам, сега какво правим? Не съм русофил, определено съм по-добре от времето на комунизма, нооооо! Колбас, кренвирш и тем подобни не купувам от години-правя си ги, за да хапна истинско кисело мляко трябва сам да си го заквася. Какви са купешките сирена и кашкавали? Ял съм и Рокфор и увито във восък, е...някой помни ли овчето саламурено сирене в тенекиите. Е няма такъв вкус. Затова съм се затъжил, нека козашките колеги да вият за русофилстното, това няма нищо общо.

  Коментиран от #10, #15

 • случаен
  Отговор
  10 10:44  19.07.17

  До коментар #9 от "Трол":

  То като чета коментарите тук,стигам до извода,че някои от пишештите не правят никаква разлика м/у русофил и комунист..А те реално нямат нищо общо-не е задължително да си комунист та да си русофил-ама трудно се обяснява на хора,на които им е забранено да мислят.Също е много трудно да им обясниш,че днешна Русия няма нищо общо със комунизма и идеите на Маркс и Енгелс(някои дори си мислят че са руснаци)...И най-трудното да им обясниш е,че ако си против политиката на САЩ-това не те прави комунист ....Ама с днешната промивка на мозъци трудно ще ги накараш да мислят-това действие на мозъка им е нарушено...

  Коментиран от #16

 • Патето Яки
  Отговор
  11 10:45  19.07.17
  Да ви кажа и аз моята версия! На времето, нашите партийни другари са страдали от грандомания и са искали всичко да е голямо и велико, като в СССР-то. Та на една среща с представители на Рено, Пенчо Кубадински поисква огромно производство и съответния пазар за тези коли. Французите обясняват, че тази година ще са 2-3 хиляди, следващата 5, след това десет и така във времето. Бай Пенчо удря със ръка по масата и казва: Или 200 хиляди годишно, или спираме производството! И французите си дигат чукалата и производството спира!

  Коментиран от #12, #13

 • отличник
  Отговор
  12 11:01  19.07.17

  До коментар #11 от "Патето Яки":

  Бил ли си там ?
 • Справедлив
  Отговор
  13 11:04  19.07.17

  До коментар #11 от "Патето Яки":

  Хаахаахх байки за наивници пич.Пенчо Кубадински въобще не се е занимавал с такива въпроси.В края на 60-те години Кубадински се налага като водещ партиен авторитет в областта на семейната и репродуктивна политика....--данни от Уикипедия,,,,,,,,,иначе оценявам чувството ти за хумор.
 • Иван
  Отговор
  14 11:58  19.07.17
  Чакаше се 10+ години за някои марки, например Лада. Но за Варшава не се чакаше въобще.
 • JWRC
  Отговор
  15 12:10  19.07.17

  До коментар #9 от "Трол":

  Трицилиндров двигател на Рено по това време няма ! Всички двигатели които се монтират на Булгар Рено тогава са четири цилиндрови.
 • истината
  Отговор
  16 13:05  19.07.17

  До коментар #10 от "случаен":

  до случаен правилно аз за това съм американски комунист . тъц тъц тъц
 • истината
  Отговор
  17 13:13  19.07.17
  за всеки нормален човек на 100% е ясно че руснаците са спрели производството на Рено у нас . Давате пример с ГДР но те са произвеждали техен си автомобил , чехите също , поляците също , румънците по лиценз но техен Дочия а бедна България скача зад желязната завеса да произвежда чистокръвен капиталистически автомобил . Е кой руснак ще ти търпи капиталисти да бесней над бащиното им огнище . Нали тогава сме биле тяхна собственост !!

  Коментиран от #18

 • гневен
  Отговор
  18 13:17  19.07.17

  До коментар #17 от "истината":

  Незнам тогава чия собственост сме били-ама сега сме чисти роби.
 • висок
  Отговор
  19 13:28  19.07.17
  Пичове, не Раша е виновна. Нямали сме забрана за износ! Договора е бил да купуваме с валута частите, а у нас да се развие с времето производства за внасяните части. Не сме го направили и всяка произведена кола е носела валутна загуба!!! Това е причината да спрем производството.

  Коментиран от #27

 • АЗ САМ
  Отговор
  20 14:10  19.07.17
  Младите да знаят - ВИНАГИ..ВИНАГИ Русия е била против БГ. По това време Югославия правеха Застава по лиценз на ФИАТ-128 а ЮГО-Флорида изнасяха за САЩ ...Румъния правеше Дачия 1 към 1 с РЕНО 12...Унгария правеше кам. Чепел...Чехите правеха Шкода..Татра...ГДР правеше Вартбург...Трабант...ИФА...Барказ...Полша правеше Варшава...Жук Полски Фиат по лиценз на ФИАТ 850-с 2 врати и ФИАТ 126..и Полонез. Булгаррено 8 и 10 бяха супер..с 1000 и 1100 куб. дв. отзад. Струваха - 7 600лв и 8 400. А Булгар-Алпин беше варха - От фибростъкло 1300куб. дв. отзад..2-местен +2 децки седалки отзад Струваше 12 000лв !
 • гост
  Отговор
  21 14:32  19.07.17
  ...що пропуснахте да кажете, че е по нареждане на Москва... и на чехите не им даваха да правят по-мощни автомобили...от съвеЦките
 • Шаран БГ
  Отговор
  22 15:01  19.07.17
  Аз самият, мисля, че не греша в това, което съм написал - така са ми го казали! Знам, че завода в Пловдив го изградиха със здраво съветско рамо.Благодаря за корекцията - човек все научава нещо ново и умира ненаучен ! Десетина години гледах завистливо собствениците на Булгар-рено. И след 5 години чакане за Жигула ,си вземах Шкода 105 Л. Нямах и нямам това "щастие", да карам съветска /руска/ машина ! Какво е моето отношение към съветската политика е едно на ръка, и какво е то към руския човек, към руския народ, към руската култура - това е отделен въпрос ??! Аз от,нашенски турчин и циганин, чех, словак, сърбин ,поляк , румънец и руснак лошо не съм видял ! За другите все имам по някоя "благословия" !!
 • Някой
  Отговор
  23 16:47  19.07.17
  Самата идея да сравняваме западни с руски коли е безсмислица, като се има предвид, че СССР не е държала на така наречените стоки за потребление, а основно на промишленост и военно производство. Затова и всичко им беше сделано, от матрьошките през ел. уредите, телевизорите и колите... А дори само за безумното чакане 15 год. за кола, тогавашната управа е за затвора! Сега също се продават коли на цени под реалната стойност на тогавашна нова Лада или Москвич и чакането е единствено да мине банковия превод или договора за лизинг! Всеки, който излиза с лафа, че се чакало, но за нова, а сега, видиш ли, таралясник, не е прав. Таралясниците са по няколко хиляди сегашни пари! Нека види каква стойност имат сега тогавашните 5700 лв. за нов Москвич и ще разбере още един път колко сме били прецакани и в това отношение!
 • Мммм
  Отговор
  24 18:52  19.07.17
  Ами аз имам БУЛГАРРЕНО 8 и то от първата произведена серия с правоъгълния километраж закупено на 02.06.1967г. от баща ми. По повод двигателя - четирицилиндров е 956куб.см. разположен зад задната ос. Истината за спиране я е написал най-правилно в коментара си "висок", и напротив французите са ни разрешавали и даже са искали да изнасяме автомобили освен за Близкият Изток и да завладеем балканските пазари.Партида от наши 8-ци е изпратена за Австрия и разликата е била в оранжевите мигачи, а не белите.Просто не сме имали достатъчно валута за да си позволим да произвеждаме автомобили самостоятелно. Въпреки това французите са предлагали и доста други по привлекателни оферти,но тогава идва и намесата от страна на СССР, като обещават да задоволят нашите потребности от автомобили с новопостроения завод в Толиати,но това никога не се случва и затова се чакаше по 15 + години за Лада.Не трябва да се обвинява напълно и само СССР за неблагополучието в този отрасъл, вината си е и в нас.
 • Shmeker
  Отговор
  25 20:07  19.07.17
  Пичове, България няма никакви традиции в автомобилостроенето. Реното 8 и 10 са с задно разположен мотор и докато тръгне бизнес проекта вече са били непродаваеми заради старата концепция от Дофин. Румънците вземат рено 12, но то е на светлинни години от тия чепове 8 и 10, макар да се води неуспешен модел, е много по-модерен и основа за бъдещите модели на рено. А аз пък знам , че сме направили някакво много леко конструктивно изменение без одобрението на французите и прекратяват лиценза, съответно и развитието на родни доставчици на чаркове секва.

  Коментиран от #26

 • Алекс
  Отговор
  26 09:21  20.07.17

  До коментар #25 от "Shmeker":

  Рено 8 и 10 не са стар модел към момента на сключване на договора. Рено 8 е от 1966 г а Рено 10 е веднага след него. Построеният завод не е за производство ,а за монтаж. Много хора бъркат двете понятия.

  Коментиран от #30

 • Алекс
  Отговор
  27 09:31  20.07.17

  До коментар #19 от "висок":

  Прав си.Това е причината. Останалото са приказки. Откъде по онова време България е можела да намери толкова валута ,че да сглобява по 10 000 автомобила ,продавани след това на вътрешният пазар ,а и в останалите соц страни .Мислели са нещо но не се е получило , както и с производството на ФИАТ.
 • смешници соц бездарници
  Отговор
  28 22:45  20.07.17
  С отвращение чета как отрочетата на ткз- сарите от недалечното минало леят мозък из форумите за времената които никога (за техен късмет) не са виждали. Цитират тъпата носталгия на полуграмотните си предци които са пасли овце и са копали царевицата в АПК- тата на вожда им т. Нар. Бай Тошо. Именно през това прекрасно време се чакаше по 20 г за жилище и 15 г за кола. И ако ти дойде реда , ако случайно си спастрил парите получаваш ЧуДоТо лада или москвич на цена 4000 м и 6000л. И изведнъж я, рено на цена 3000 лва!!! Но големият ,, брат" пардон враг казва- ако искате нефт и желязо спирате с реното! И разбира се ком близачите спират. Това е накратко историята.

 • ТВ техник
  Отговор
  29 00:33  21.07.17
  По големи боклуци от руските телевизори няма в целият СВЯТ...
 • Shmeker
  Отговор
  30 23:37  21.07.17

  До коментар #26 от "Алекс":

  Нищо не разбираш от авто индустрията. На всякъде в света производството на коли е сглобяването им на части, повечето от които се доставят от доставчици. Ти кво си мислиш?
 • тату
  Отговор
  31 21:28  23.07.17
  преди рено имахме фият 127 купе и берлина но--- фият 124 пирин но....после рено 8 10 алпин но.......пак0000000000000000
 • ФАКТ
  Отговор
  32 13:35  21.07.18
  Другарите от Москва забраняват на България да произвежда автомобили Рено.Договорът веднага се прекратява.Благодарение на вечните заповеди от Съветският Съюз,България изостава и е в батака дълги години. .

Напиши коментар:


Публикувай