2 958 1

$14 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин

Най-скъпото Porsche на всички времена – Posche 917K на Стийв Маккуин от култовия филм „Льо Ман“

Александър Петков

На 18. август 2017 г. в Пебъл Бийч аукционната къща Gooding пусна на търг едно от легендарните Posche 917K. Спортният автомобил бе продаден за 14 милиона долара, поставяйки рекорд за най-скъпото Porsche някога.

Първият собственик на машината е бил заводският пилот на компанията от Щутгарт Джо Сиферт. Той го дава под наем на Стийв Маккуин за заснемането на „Льо Ман“, но никога не го продава.

След смъртта на Сиферт през 1971 г. Porsche-то се озовава в ръцете на частен колекционер от Франция и прашасва в хамбар до преоткриването му през 2001 г. Спортният автомобил е бил в отлично състояние, въпреки мръсотията, с която е бил покрит.

До 2014 г., когато за първи път се прави опит Porsche-то да бъде продадено на аукцион, то е част от частна европейска колекция. Две седмици преди тогавашния търг обаче Gooding оттегля предложението си. За сегашния аукцион в Пебъл Бийч собственикът на автомобила е платил за цялостна реставрация, което изглежда се е отплатило.

Posche 917K се задвижва от 12-цилиндров боксер с кубатура от 5.0 литра и мощност от 560 конски сили, като теглото му е под 1 тон.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 15:45  24.08.17
    Щом е под един тон, изцяло каросерията му е като на Трабант. Тогава го нямаше карбона.

Напиши коментар:


Публикувай