22 Август, 2017 18:05 3 946 1

$14 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин

  • porsche-
  • 917k-
  • пебъл бийч

Най-скъпото Porsche на всички времена – Posche 917K на Стийв Маккуин от култовия филм „Льо Ман“

$14 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин - 1

На 18. август 2017 г. в Пебъл Бийч аукционната къща Gooding пусна на търг едно от легендарните Posche 917K. Спортният автомобил бе продаден за 14 милиона долара, поставяйки рекорд за най-скъпото Porsche някога.

 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин

Първият собственик на машината е бил заводският пилот на компанията от Щутгарт Джо Сиферт. Той го дава под наем на Стийв Маккуин за заснемането на „Льо Ман“, но никога не го продава.

 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин

След смъртта на Сиферт през 1971 г. Porsche-то се озовава в ръцете на частен колекционер от Франция и прашасва в хамбар до преоткриването му през 2001 г. Спортният автомобил е бил в отлично състояние, въпреки мръсотията, с която е бил покрит.

 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин

До 2014 г., когато за първи път се прави опит Porsche-то да бъде продадено на аукцион, то е част от частна европейска колекция. Две седмици преди тогавашния търг обаче Gooding оттегля предложението си. За сегашния аукцион в Пебъл Бийч собственикът на автомобила е платил за цялостна реставрация, което изглежда се е отплатило.

Posche 917K се задвижва от 12-цилиндров боксер с кубатура от 5.0 литра и мощност от 560 конски сили, като теглото му е под 1 тон.

 млн. за Porsche-то на Стийв Маккуин


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Щом е под един тон, изцяло каросерията му е като на Трабант. Тогава го нямаше карбона.