Last news in Fakti

29 Август, 2017 15:03 6 313 13

Осъдиха инженер от VW на 40 месеца затвор заради Дизелгейт

  • vw-
  • volkswagen-
  • дизел-
  • сащ
Осъдиха инженер от VW на 40 месеца затвор заради Дизелгейт - 1

Федерален съдия в Детройт осъди бившия инженер от Volkswagen Джеймс Лянг на 40 месеца затвор заради ролята му в дългогодишната схема на автоконцерна за манипулиране на нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили. Освен това съдията от районния съд на САЩ Шон Кокс разпореди Лянг да плати и глоба в размер на 200 000 долара, което е десет пъти повече от сумата, поискана от прокурорите.

Целта на по-строгата присъда е да покаже на други инженери и изпълнителни директори какво ги очаква, ако предприемат подобни некоректни практики и заблуждават клиентите и регулаторите. Според Кокс подобни измами са абсолютно недопустими, защото пораждат съмнения в корпорациите и по този начин възпрепятстват цялата икономическа система.

По-рано тази година Лянг се призна за виновен и сътрудничи на американските власти в разследването на Volkswagen. Въпреки това поисканото от адвокатите на инженера наказание във вид на задържане под домашен арест и общественополезен труд бе отхвърлено. Все пак 63-годишният инженер може да обжалва присъдата.

През март концернът от Волфсбург пледира виновен по три обвинения и обяви, че ще сътрудничи на разследващите органи да разрешат случая. От компанията се съгласиха да изплатят 25 милиарда долара в САЩ на собствениците на манипулираните автомобили и на регулаторите, както и да изкупят обратно около 500 000 превозни средства. Volkswagen призна, че е използвал въпросния нелегален софтуер, за да заблуди регулаторите не само в Америка, а и в Европа в периода от 2006 г. до 2015 г.

Щатските прокурори са отправили обвинения към общо осем сегашни и бивши служители на автоконцерна, като Лянг е един от най-нископоставените сред тях. От Volkswagen отказаха да коментират казуса, но заявиха, че ще оказват помощ в разследването на служителите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голф ен

    10 5 Отговор
    Много се о.ра...ха най-големите хитреци дано не се размине само да накажат един все едно никой друг не е знаел какво прави този индженер.Дано ги заличат от света тези мушенгии.

    Коментиран от #2

  • 2 законен

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Голф ен":

    Това е само началото естествено . В съда се почва от най-лесното и се продължава напред . Сега тази присъда ще се ползва като аргумент при следващите дела и ще стане такава верижка , че ВАГ най-вероятно завинаги ще забравят за американския пазар
  • 3 Алекс

    26 1 Отговор
    Както обикновенно, най-нископлатения и най-ниския в йерархията отнася най-тежкото наказание.
    Тези с кинтите и отговорностите ще излезат сухи, а даже може и бонуси да вземат.
  • 4 321

    20 0 Отговор
    Горкият човек се е доверил на американската правосъдна система. Вероятно този съдия е бил щастлив собственик на Фолксваген, който е бил силно повлиян от медийната машина, имаща за цел да осигури антиконкурентно преимущество на американските автомобилни компании и да омаскари европейските - германски производители. Протекционистката политика политика води до подобни абсурди - да правят от мухата слон и обратното. Много важно, че евро5-та отделяла малко повече вредни газове, при положение, че 20 годишния пикап на чичо Сам бълва като печка циганско чудо. От друга страна най-големия индустриален замърсител в света, не вижда нищо проблемно в това, че не желае по никакъв начин да подпише парижкото споразумение и да плаща за огромните замърсявания, които нанася в световен мащаб.
  • 5 42343

    21 1 Отговор
    Интересно как САЩ с тия автомобили горящи 20-60 на 100 говорят за екологични автомобили, явно това е капитализма...
  • 6 истории за вагената

    18 0 Отговор
    хахах , все едно шефа на фоксваген не му е дал лично заповед да манипулира двигателите , хахах
  • 7 Лавър

    16 3 Отговор
    Същото и при нас. Там го отнася някакъв инженер, за този огромен скандал.
    При нас говедар запалил Кресна ще го отнесе, а от там ще мине трасето на магистрала Е79.
    Смях през сълзи.
  • 8 Марио

    10 1 Отговор
    Ох стига с тия глупости, с този дизелгейт и със замърсяването.Да не замърсяват само автомобилите???😂😂🤣🤣Всичко е за пари и за да ни натрапват електричките,които са си непрактични.
  • 9 Александър Петков

    10 7 Отговор
    Ооо да ... това е мокрия сън на Александър Петков - VAG да фалира .
    Само дето такова ... За миналата година VAG измести Toyota от първото място по най-много продадени автомобили в света. Въпреки "дизелгейт" и въпреки мокрия сън на Александър Петков ...
    Ами вие ги чакайте да фалират ... :)

    Коментиран от #10, #13

  • 10 законен

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Александър Петков":

    Ооо да , за цели 6-7 месеца , след като Тойота беше начело 16 години , а чрез какви шашми отделен въпрос . А през тази година ще иде на трето място след Рено-Нисан и същата Тойота и скоро ще се моли да остане поне в петицата , щото бунаците забравят , ама съда НЕ !

    Коментиран от #11

  • 11 до законен

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "законен":

    Саше - във написаното от теб има много "ще" и никакви факти а само блянове . Така че хейти си на воля чакай VAG да фалират - само не ни обременявай с твоите фантазии :)
  • 12 Патриот

    3 2 Отговор
    Това е мръсната политика на американците. Така постъпих и с Тойота.
  • 13 Show Biz

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Александър Петков":

    А ти сигурно се възбуждаш, представяйки си как японските автомобили най-накрая задминават българските таксита по интериор.