5 799 13

Осъдиха инженер от VW на 40 месеца затвор заради Дизелгейт

Александър Петков

Федерален съдия в Детройт осъди бившия инженер от Volkswagen Джеймс Лянг на 40 месеца затвор заради ролята му в дългогодишната схема на автоконцерна за манипулиране на нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили. Освен това съдията от районния съд на САЩ Шон Кокс разпореди Лянг да плати и глоба в размер на 200 000 долара, което е десет пъти повече от сумата, поискана от прокурорите.

Целта на по-строгата присъда е да покаже на други инженери и изпълнителни директори какво ги очаква, ако предприемат подобни некоректни практики и заблуждават клиентите и регулаторите. Според Кокс подобни измами са абсолютно недопустими, защото пораждат съмнения в корпорациите и по този начин възпрепятстват цялата икономическа система.

По-рано тази година Лянг се призна за виновен и сътрудничи на американските власти в разследването на Volkswagen. Въпреки това поисканото от адвокатите на инженера наказание във вид на задържане под домашен арест и общественополезен труд бе отхвърлено. Все пак 63-годишният инженер може да обжалва присъдата.

През март концернът от Волфсбург пледира виновен по три обвинения и обяви, че ще сътрудничи на разследващите органи да разрешат случая. От компанията се съгласиха да изплатят 25 милиарда долара в САЩ на собствениците на манипулираните автомобили и на регулаторите, както и да изкупят обратно около 500 000 превозни средства. Volkswagen призна, че е използвал въпросния нелегален софтуер, за да заблуди регулаторите не само в Америка, а и в Европа в периода от 2006 г. до 2015 г.

Щатските прокурори са отправили обвинения към общо осем сегашни и бивши служители на автоконцерна, като Лянг е един от най-нископоставените сред тях. От Volkswagen отказаха да коментират казуса, но заявиха, че ще оказват помощ в разследването на служителите си.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Голф ен
  Отговор
  1 15:18  29.08.17
  Много се о.ра...ха най-големите хитреци дано не се размине само да накажат един все едно никой друг не е знаел какво прави този индженер.Дано ги заличат от света тези мушенгии.

  Коментиран от #2

 • законен
  Отговор
  2 15:38  29.08.17

  До коментар #1 от "Голф ен":

  Това е само началото естествено . В съда се почва от най-лесното и се продължава напред . Сега тази присъда ще се ползва като аргумент при следващите дела и ще стане такава верижка , че ВАГ най-вероятно завинаги ще забравят за американския пазар
 • Алекс
  Отговор
  3 15:43  29.08.17
  Както обикновенно, най-нископлатения и най-ниския в йерархията отнася най-тежкото наказание. Тези с кинтите и отговорностите ще излезат сухи, а даже може и бонуси да вземат.
 • 321
  Отговор
  4 16:33  29.08.17
  Горкият човек се е доверил на американската правосъдна система. Вероятно този съдия е бил щастлив собственик на Фолксваген, който е бил силно повлиян от медийната машина, имаща за цел да осигури антиконкурентно преимущество на американските автомобилни компании и да омаскари европейските - германски производители. Протекционистката политика политика води до подобни абсурди - да правят от мухата слон и обратното. Много важно, че евро5-та отделяла малко повече вредни газове, при положение, че 20 годишния пикап на чичо Сам бълва като печка циганско чудо. От друга страна най-големия индустриален замърсител в света, не вижда нищо проблемно в това, че не желае по никакъв начин да подпише парижкото споразумение и да плаща за огромните замърсявания, които нанася в световен мащаб.

 • 42343
  Отговор
  5 16:55  29.08.17
  Интересно как САЩ с тия автомобили горящи 20-60 на 100 говорят за екологични автомобили, явно това е капитализма...
 • истории за вагената
  Отговор
  6 17:18  29.08.17
  хахах , все едно шефа на фоксваген не му е дал лично заповед да манипулира двигателите , хахах
 • Лавър
  Отговор
  7 18:06  29.08.17
  Същото и при нас. Там го отнася някакъв инженер, за този огромен скандал. При нас говедар запалил Кресна ще го отнесе, а от там ще мине трасето на магистрала Е79. Смях през сълзи.
 • Марио
  Отговор
  8 19:36  29.08.17
  Ох стига с тия глупости, с този дизелгейт и със замърсяването.Да не замърсяват само автомобилите???😂😂🤣🤣Всичко е за пари и за да ни натрапват електричките,които са си непрактични.
 • Александър Петков
  Отговор
  9 09:52  30.08.17
  Ооо да ... това е мокрия сън на Александър Петков - VAG да фалира . Само дето такова ... За миналата година VAG измести Toyota от първото място по най-много продадени автомобили в света. Въпреки "дизелгейт" и въпреки мокрия сън на Александър Петков ... Ами вие ги чакайте да фалират ... :)

  Коментиран от #10, #13

 • законен
  Отговор
  10 15:22  30.08.17

  До коментар #9 от "Александър Петков":

  Ооо да , за цели 6-7 месеца , след като Тойота беше начело 16 години , а чрез какви шашми отделен въпрос . А през тази година ще иде на трето място след Рено-Нисан и същата Тойота и скоро ще се моли да остане поне в петицата , щото бунаците забравят , ама съда НЕ !

  Коментиран от #11

 • до законен
  Отговор
  11 17:08  30.08.17

  До коментар #10 от "законен":

  Саше - във написаното от теб има много "ще" и никакви факти а само блянове . Така че хейти си на воля чакай VAG да фалират - само не ни обременявай с твоите фантазии :)
 • Патриот
  Отговор
  12 22:42  30.08.17
  Това е мръсната политика на американците. Така постъпих и с Тойота.
 • Show Biz
  Отговор
  13 14:25  31.08.17

  До коментар #9 от "Александър Петков":

  А ти сигурно се възбуждаш, представяйки си как японските автомобили най-накрая задминават българските таксита по интериор.

Напиши коментар:


Публикувай