3 685 4

GM обявява война на Tesla

Александър Петков

Най-големият автопроизводител в САЩ General Motors (GM) иска да разшири гамата си от автомобили на ток. През следващата година и половина ще бъдат представени още два напълно електрически модела, съобщи в понеделник концернът от Детройт. Автомобилите трябва да надграждат върху сегашния Chevrolet Bolt EV. Това ще са първите два от най-малко 20 нови електрически модела, които производителят иска да пусне на пазара до 2023 г.

"General Motors вярва изцяло в електрическото бъдеще", заяви изпълнителният директор Марк Рюс. Водещият американски производител на автомобили иска да се движи двупосочно по пътя към електрифициране, като заедно с батериите използва водородни горивни клетки за задвижването.

Новината бе добре приета от инвеститорите - цената акциите на GM се повиши с повече от 4%. От друга страна, тази вест доведе до спад с 1 процент в курса на акциите на Tesla и бе тълкувана като началото на война между класическите американски автопроизводители и иновативните компании от Силициевата долина.

В момента с пазарна стойност от повече от 61 милиарда долара GM отново е пред Tesla. Инвеститорите ясно посочват офанзивата на концерна от Детройт като опасност за Model 3, първия по-изгоден автомобил на Tesla, с който компания иска да завладее масовия пазар след успехите си в луксозния сегмент.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен електромобилизатор
  Отговор
  1 11:29  03.10.17
  Насам народе ! По два електромобила за левче ...
 • Чоко
  Отговор
  2 11:32  03.10.17
  Е от такава война всички ще спечелим
 • Хорст
  Отговор
  3 13:18  03.10.17
  Да ги пускат, какво ги бавят?
 • Гост
  Отговор
  4 13:44  03.10.17
  Ако произвеждаха по 10 електромобила на всяка картинка, която пускат в пресата, сега светът щеше да е пълен с електромобили. Така или иначе, Илон Мъск няма губещ ход. Той вече е победител! В единия случай ще накарам всички автомобилни производители да произвеждат електромобили, каквато беше първоначалната му цел. В другия случай, автомобилните производители ще откажат да правят електромобили в скоро време и той ще завземе пазара, от което да изкара пари за основния си бизнес - ПРОИЗВОДСТВО НА ЕВТИНИ БАТЕРИИ. Дали сам ще си ползва батериите или ще ги продава, не е от толкова голямо значение. В момента фабриката му произвежда повече батерии, отколкото всички останали производители взети заедно, а има недостиг на батерии.

Напиши коментар:


Публикувай