3 972 6

Обиски в централата на BMW

Георги Касабов

Антимонополни регулатори на Европейската комисия са обискирали централата на BMW в Мюнхен по подозрения, че компанията е участвала в картел, предава AP. Европейската комисия разпространи по-рано днес изявление, че е извършила проверка през седмицата без да посочва името на автопроизводителя.

Обиските са свързани с опасенията на Комисията, че няколко германски автомобилни компании може да са нарушили антимонополните правила на ЕС, които не допускат картелни споразумения и ограничаващи бизнес практики, гласи съобщението, цитирано от Reuters. От BMW обявиха, че сътрудничат на Комисията, а претърсванията не бива да се интерпретират като начало на антимонополно разследване.

На 21 юли германското списание Spiegel съобщи, че Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са съгласували действията си в областта на технологиите, цените, доставчиците и разработката на методи за пречистване на отработените газове при дизелови модели още от 90-те години на миналия век. От тогава насам са били проведени около 60 работни срещи, в които са участвали над 200 служители на концерните. Целта на производителите е била да намалят до минимум конкуренцията помежду си.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Расулюлах
  Отговор
  1 18:23  20.10.17
  Хахаха викате мержана е номер 1 хахахах са разбрахте ли че сичко е монопол и заговор ?и всите коли са пълни боклуци и само ви обират парите за масълце филтърче сякаш като земеш маслото от фирмения сервиз шефа не се е сетил да докара масло сощото като у куфланда щото и без друго бараката трябва да се строши че да земеш следващия модел прясно нагъната пласмаса

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  2 19:04  20.10.17
  Картелът е очевиден. Няма съществена разлика между едно Ауди, БМВ или Мерцедес. Еднакви цени, качество, характеристики. Когато фирмите са малко печелят повече като не се конкурират а съглауват всичко и делят пазара.
 • 3 19:10  20.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ккк
  Отговор
  4 19:48  20.10.17
  Това само до някъде е така. Фирмите в различните резултатно-доходни парични- спирали реагират различно и гравитират около различни жизнени интереси. При фирмите с относителен малък обем на продажби и доходност всичко се върти от това шефа да се закачи към някой "голям" и да спечели много пари. При фирмите с по-сериозни приходи, пазари и парични потоци успехите им водят до повишено самочувствие на шефовете и до нескритите им стремежи към управление и извън фирмата, участие в националната политика, интриги и задкулисния игри с други подобни национални субекти. При големи структури принципно първите два етапа вече са изживени и вече се търси тотален контрол. Шефовете търсят преговори с представители от най-високите държавни и извън държавни среди, подсигуряват си трайни спекулативни пазарни монополни отношения и обвързаности с други подобни организации - много често и тайни. Позволяват си да доминират, когато, над който и както решат за добре. Наднационалните фирми вече са сами над облаците и търсят само други такива върхове с които да контактуват - световната политика, икономика и властта са вече на долните етажи под тях- при тях има вече само едно : Шефовете им са в капана на "самотен",тесен" "обречен" свят в "тясна" планета. Вече надолу "слабо ги вълнуват детайлите". Ето до тук са стигнали някой, но напред перспектива "няма", а "опашката" на другите станали е страшно далеч "назад".
 • гост
  Отговор
  5 19:56  20.10.17

  До коментар #3 от "Косачката":

  А случайно нещо да ти говори факта , че ВСИЧКИ гореизброени фирми ползват системи на Бош , както горивни , така и катализаторни за дизеловите си двигатели , които плюс това са почти еднакви с разлика само в класа двигатели ?
 • 6 01:32  21.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай