Last news in Fakti

27 Октомври, 2017 15:20 6 746 19

Goldman Sachs: Електромобилите ще разорят нефтената индустрия

  • goldman sachs-
  • електромобили-
  • нефтена индустрия

През 2030 г. нефтодобивната промишленост ще губи по $2 трлн. годишно заради бурното навлизане на електромобилите, прогнозира анализ на Goldman Sachs. Една от най-старите инвестиционни банки в света развива три сценария за възможното развитие на индустрията - "базов", "хипер" и "2 градуса по Целзий".

Първият сценарий предвижда през 2030 г. електромобилите ще заемат 6.5% от световния автопарк, вторият - 10%, а третият - 15%. Според Goldman Sachs пикът на търсенето на нефт и продукти от преработката му ще настъпи през 2024 г. заради стремителното развитие на пазари като индийския, а след това добивите ще започнат да спадат.

Броят на електрическите автомобили ще расте в почти геометрична прогресия. През 2030 г. по пътищата ще се движат 83 млн. коли на ток или 40 пъти повече, отколкото през 2016 г. Решаващо влияние върху развитието на електрическия транспорт ще окаже цената на батериите. Днес 1 кВтч струва $220, а електромобилите ще могат да се конкурират с бензиновите и дизеловите модели, когато поевтинее до $100.

Най-консервативната "базова" прогноза на Goldman Sachs предвижда през 2020 г. киловатчасът да поевтинее да $165. По "хиперсценария" цената ще спадне до $110, а през 2030 г. - до $75.

Лавинообразното разпространение на електромобилите ще изправи петролната промишленост на ръба на оцеляването. През 2030 г. барел нефт ще струва между $1 и $4, а съвкупните на бизнеса и държавите ще достигне $1.3 трлн.

Преработващият отрасъл ще пострада най-рано и най-силно. Още през 2025 г. натовареността на рафинериите ще спадне до 81% (кота, при която остават на печалба), а през 2030 г. компаниите ще изгубят до 9% от пазара и по $93 млрд. годишно от неполучени печалби. Goldman Sachs предупреждава, че развитието на електромобилите ще нанесе тежък удар по държавите, чиито бюджети се формират от доходи от нефт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 10 Отговор
    хаха, в момента в който Барел нефт стане $1 то USA ще обяви война на електромобилите и ще бомбардира пустинята! :))))

    Като цяло интересни сценарии, но гледайки календара е за други страни, ние сме 10 години назад и нас няма да ни засегне.

    Коментиран от #10

  • 2 Driving pleasure

    7 7 Отговор
    Дам... лавинообразно баце с 15% дял ;) и в него не се включват търговските превозни средства с голям тонаж - то не хипе ми не знам какво степенуване трябва :)
  • 3 M760li

    15 13 Отговор
    Пълни глупости.Дори след 13 години да има 83 милиона електрички,има 1 милиард които са на бензин и дизел.Апък и не ми се вярва за 13 години електричките да нараснат със 80 милиона бройки

    Коментиран от #7, #8

  • 4 M760li

    11 23 Отговор
    Тъпите електрички да си ги карат еколозите.Аз ще си карам бензинови и дизелови V6 и V8

    Коментиран от #9, #16

  • 5 ЦАКАТА

    15 5 Отговор
    Маам климатиците и минавам пак на наФта
  • 6 незнайко

    13 2 Отговор
    Това което е написано в статията, го знае всяко интелигентно дете !
  • 7 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "M760li":

    Ето ти първия робот получил гражданство , тоест и граждански права наравно с човек-гражданин и това ВЕЧЕ се е случило и ще продължи да се случва ! Колко време мислиш ще отнеме такива "граждани" като теб да бъдат сменени с "модернизирана" версия , която няма нужда от ракия и пържоли , пък да не говорим за М760-изгъзици ???
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=118&v=vTbkxXgrk18
  • 8 гост

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "M760li":

    А според закона който ВЕЧЕ влезе в сила в Китай , от 2019 г там ще бъдат продадени 3 милиона електромобила (10% от 30 милиона общо ) , от 2022 6 милиона (20% ) и до 2030 - 30 милиона годишно (100%) , тоест плюс сега наличните над 2 милиона , за целия период над 178 милиона (само в Китай) , плюс около 90 милиона в Индия (също 100% до 2030 ) , плюс поне още толкова в Европа и Америка , колко станаха ? И не забравяй , че всеки от тях значи един-два петролни на скрап ! Та как ти се струват сметките , май Goldman Sachs всъщност доста меко са ги представили нещата !
  • 9 СНиколов

    13 7 Отговор

    До коментар #4 от "M760li":

    Да наричате електричките тъпи меко казано не е коректно.
    Никой не е опрял в гърлото ви дори тъп нож и да ви казва какво да карате.

    Относно статията електромобилите и да искат немогат да разорят нефтения бизнес.
    Дори да приемем, че всички автомобили по света станат електрически което никога няма да се случи
    защото електромобилът е идеалното превозно средство на къси разтояния и в среда с добре изградена електро ифраструктура
    но в тайгата, пуснинята, и всяко друго място което е далеч от големите градове просто няма как да е ефективен.
    Та както написах дори 100% да минем на електромобили
    от петролът се произвеждата за какви ли не още неща.
    Който се интересува сам ще прочете за какво още се ползва петролът.

    Накратко бомбастичното твърдение в статията, че електромобилите ще сринат петролният бизнес е просто правене на новини
    нищо реално.

    Коментиран от #12

  • 10 гост

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Само алкохолизиран азиатски мужик може да вярва , че икономиката на "USA" зависи от приходите от петрол , които са под 5% от БВП ( за Русия над 50% ) и която отгоре на това внася 50% от употребявания такъв !!! Случайно да си чул , че Епъл , Гугъл , Майкрософт, Амазон , Фейсбук , Тесла и т.н. обявиха , че до 2020 г ще минат 100% на ВЕИ , а оборотите им взети заедно са поне пет пъти по-големи от БВП на Русия ?? Или случайно да прочете , че няма рафинерия в света която да печели при под 80% натоварване , а особено "нашата" губи и при 100% такова ? И за да го кажат официално , това е най-оптимистичния вариант , а има и много по-лоши !
  • 11 Гост

    9 4 Отговор
    Най-после изплюха камъчето. Значи затова бяха всички тези фалшиви новини и пасквили срещу електромобилите.

    Затова беше всичкото това отлагане във времето. Сега очакват да ни удари на съвест!
  • 12 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "СНиколов":

    В тайгата и пустинята живеят само мужици и бедуини , които нямат и 1% от населението , да не говорим колко са "платежоспособни" , за разлика от градското такова , което ще стигне 80% от световното до 2040 , за кое според теб ще работят производителите ?? А от петрола над 70% отива за транспорта , с какво ще ги заместиш , че не се сещам или трябва да ти обяснявам разликата в търсене от 100 млн барела и 20 млн барела при едно и също производство и над 50% зависимост на производителите от петролните приходи ?? От енергетиката ще го изхвърлят още преди транспорта и то не само сухопътния , а химическата има заместители за над половината продукти вече , почнаха даже масла от метан да правят , какво да говорим за другите !!! Знам ,че на някои хора не им се вярва , ама арабите поне имат слънце и море , демек туризъм , търговия и ВЕИ , ама в Сибир кой ще закараш на почивка и на шопинг , че и пари ще му искаш , боже , божееее , мъка голяма

    Коментиран от #13

  • 13 кирилица

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    И за селското население са супер ел-колите - трифазен ток навсякъде и кратки разстояния. Що да не си ходиш всяка вечер до близкия град на разходка с колата, без да плащаш за гориво и паркинг? Пък и някоя джипка на ток ще е перфектна да рине сняг по цял ден зимата.
  • 14 Кибик

    5 2 Отговор
    Ще се радвам цената на барел нефт да падне значително, бензина да поевтинее и да си карам V-12 атмосферен, а който иска електричка - не ми дреме, нека да си я кара
  • 15 Гост3

    1 0 Отговор
    Аз знам какво ще стане. От всички заинтересовани само Руснаците могат да изтърпят на глад. Ще е интересно. Досега войните бяха заради петрола, интересното е да ли ще спрът.
  • 16 ауууууууууу

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "M760li":

    Ше караш 8 цилиндъра,ама на Need for SPeed. И на сън. И като се събудиш- айде пак на Полото 1000 кубика.
  • 17 тъп

    1 0 Отговор
    Да питам. Как ще се зарежда това нещо. С разклонител от 10ия етаж.Или да си вземеш отпуска щото ,,бързото,, зареждане е 40мин и с трима души пред тебе на зарядното ти замина деня
  • 18 Гост

    3 0 Отговор
    Чудо голямо! По същия начин беше разорена индустрията с мамути, динозаври, пещерни огньове, факли, лъкове и стрели, газени лампи, грамофонни плочи и така нататък... Всяко чудо - за 3 дена!
  • 19 onq s konq

    1 0 Отговор
    Епа като стане петрола 1-2$ тогава ще си сменя TDs-a с една хубава бензинка BMW 850.