2 957 8

Хиперкарът с шест двигателя

Радослав Славчев

Новосъздадената компания Rice Advanced Engineering Systems and Research (RAESR) разработи уникален п рода си хиперкар. Иновацията се нарича Tachyon Speed, а името е заимствано от частицата Тахион, която никой все още не е виждал, но теоретично се смята, че Тахионите са елементарни частици, движещи се по-бързо от светлината. Названието е много амбициозно, какъвто всъщност е и самият проект. Новият хиперкар е събрал в себе си редица иновационни технологии и смели технически решения.

Първото от тях е наличието на шест електрически двигателя в автомобила. Системната им мощност е 1 250 к.с., а максималният въртящ момент е просто потресаващ - 4 448 Нм. Предаването, естествено е и на четирите колела. Втората сериозна иновация е коефициентът на въздушно съпротивление.

Той не е никак малък - Сх=0.39, но това се прави с цел да се увеличат максимално силите на натиск действащи на автомобила. При по-високо скорости се активират автоматични аеродинамични елементи в задната част на колата, които още повече увеличават силата на натиск.

Третата основна новост е слабо разпространената тандемна схема за водача и пасажери, като те могат да се настанят на местата си, след като цялата предна част на автомобила бъде отворена. Tachyon Speed тежи 1 388 килограма. Ускорението до 100 става за под 3 секунди, а максималната скорост е 386 км/ч. Автономният пробег на автомобила пък е 241 километра. Предвижда се малко серийно производство, което автоматически означава, че цената в щатски долари ще е с шест нули.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:23  13.11.17
  Що ли така всички нови проекти за "хиперкари" взеха че станаха електрически , пък някои хора още разсъждават дали това било бъдещето , ама то вече е настояще , а въпросните явно вече са в миналото !

  Коментиран от #2, #3

 • Антиелектрика
  Отговор
  2 16:44  13.11.17

  До коментар #1 от "гост":

  Не думай! Ама това ускорение под 3 секунди до 100 км/ч и максимална скорост под 400 км/ч на цената от няколко милиона долари, ще да е нещо невиждано, нали? Къде е бъдещето, точно вие електрофилите сте последните, които може да кажете!

  Коментиран от #6

 • Марто
  Отговор
  3 18:41  13.11.17

  До коментар #1 от "гост":

  И кои са тея "всички нови проекти за електрически хиперкари", за които никой от нас не е чувал? Това нещо никога няма да се случи. Ще остане само на хартия. Едно е да излезеш с гръмки обещания за това каква щяла да бъде колата, а съвсем друго да осъществиш празните обещания.
 • Мартин
  Отговор
  4 18:48  13.11.17
  Този носорог с шест електро-двигателя явно ще бъде без батерии. Ако имаше батерии на борда с лекота щеше да тежи над 2 тона дори и монокока да е от карбонови нишки. Или тези клоуни са разработили батерии дето тежат колкото памук за единица обем, или този "велик" хиперкар с 6 двигателя ще тегли ремърке от ТИР с литиево-йонни батерии. Аман от тази електро-пропаганда. За идиоти ни вземат грийнпийс лесбойките и останалите еко-терористи. Отново много шум за нищо.

 • Shmeker
  Отговор
  5 22:17  13.11.17
  Тва е като батмобила, пипнат от лудия макс.
 • некойси
  Отговор
  6 08:04  14.11.17

  До коментар #2 от "Антиелектрика":

  "Електрофили" ... предполагах, че електрическата технология ще има своя подем в бъдеще, но не предполагах, че някои индивиди от масите няма да я приемат. Нещо повече, формира се лагер от твърди хейтъри, които по някакъв начин виждат заплаха в електрическото задвижване и го отхвърлят в полза на традиционните технологии. Живеем в странен свят.

  Коментиран от #7

 • Антиелектрика
  Отговор
  7 13:20  14.11.17

  До коментар #6 от "некойси":

  Може би се имаш за някакъв авторитет и наследник на Айнщайн, че се учудваш защо хората не са съгласни с теб? Слез на земята и не пиши глупости за индивиди от масите, защото не си със синя кръв! Аз пък не разбирам хора като теб, които ми мислят, че всички трябва да сме безмозъчни и да вярваме сляпо в нещо, само защото е модно! И да, виждам заплаха в електрическото задвижване, защото батериите се самозапалват при ПТП, а най-голямата заплаха е силното електромагнитно поле на електромотор с повече от 100 kW мощност, намиращ се на 50 см от тялото на човек!
 • mediator37
  Отговор
  8 14:48  14.11.17
  По едно стъклено люкче отгоре и да се натикват двамата като танкисти е по-добро решение от това да цепиш цялата предница, за да влязат. Ако на влизане и излизане разтваряш колата като български куфар на румънска митница, при пороен дъжд какво ще стане с електриките ? Или в упътването пише, че при дъжд не се влиза и излиза от колата.

Напиши коментар:


Публикувай