Last news in Fakti

28 Ноември, 2017 10:01 8 802 1

Полша съди ЗАЗ за €60 млн.

  • заз-
  • fso-
  • приватизация-
  • съд-
  • иск

Полските власти са завели иск за 250 млн. злоти (€59.5 млн.) срещу Запорожкия автомобилен завод, съобщава Интерфакс-Украйна. Според обвинението украинското предприятие не е изпълнило задълженията, поети при покупката на държавния дял акции от полския автопроизводител FSO през 2005 г.

Тогава ЗАЗ купи от Полша срещу символичната сума от 100 злоти 19.9% от акциите на FSO, които дават 84.31% от гласовете в общото събрание. Ценните книжа обаче са продадени със задължението да бъде спасено предприятието от фалит, да се гарантират работните места и да продължи производството на автомобили. Според Варшава от ЗАЗ не са предприели никакви действия по тези клаузи. FSO продължава да съществува, но не произвежда коли от поне шест години.

Украинците на свой ред отричат всички обвинения. Според адвокатите на ЗАЗ инвеститорът е изпълнил "всичките си задължения по договора за приватизация въпреки неблагоприятното решение на Европейската комисия за ограничаване на производството във FSO".

"Още през 2006 г. с General Motors бе сключено лицензионно споразумение за сглобяването на седана Chevrolet Aveo (T250), а от юли 2008 г. - за хечбека с 3 и 5 врати. Aveo слиза от конвейерите на FSO от 2007 г.", напомнят от ЗАЗ.

Малко по-късно обаче от ЕК наложили ограничение на производството на автомобили в страните от Съюза, което поставя лимит от максимум 150 000 коли годишно. "Ако мощностите на завода са разчетени за 320 000 автомобила на година, а производството е рентабилно при не по-малко от 220 000, се губи икономическият смисъл", разясняват от украинската компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знайчев

    6 3 Отговор
    и едните и другите взели дали ... че се съдят даже ... е като не може да правят коли да се преустроят за друго какво ще се оплакват само