Last news in Fakti

1 Декември, 2017 11:07 5 687 9

Спасителят на Lada

  • lada-
  • автоваз-
  • бу андерсон-
  • филм
Спасителят на Lada - 1

Чешкият режисьор Пьотр Хорки засне документален филм, посветен на работата на шведа Бу Андерсон в АвтоВАЗ. В описанието на филма се казва: "Заводът Lada, който е построен през 1960 година в град Толиати, е имал за цел да покаже на западния свят чудото на съветския просперитет.

Съвършена утопия, в който обаче никой не се осмелява да се усъмни. 50 години по-късно постепенно разпадащият се завод продължава да губи милиарди рубли годишно. И никой не се осмелява да се заеме с оправянето му. Докато не идва един шведски супер мениджър, който иска да пренесе капиталистическия бизнес модел в социалистическата фабрика.

Бу Инге Андерсон - бивш войник, който възкреси най-големия руски автомобилен производител, идва в Толиати с малък екип, но с голяма цел. Той е първият чуждестранен президент на АвтоВАЗ, но въпреки това никой не смее да му се противопостави. Андерсън разбива на пух и прах "съветската мечта", но резултатите са видими."

Лентата, наречена The Russian Job (Руска работа) все още не е излязла по кината, но от трейлъра, който ви показваме по-долу, се вижда, че филмът наистина си заслужава гледането. Особено за хората, интересуващи се от автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stefko 88

    22 24 Отговор
    Забележете идва от вън като всичко в русия което става за нещо а самите те да дали нищо на света класиците им са от смесени бракове, културата взета от Франция и гъ главно(императорска русия) технологиите....пак, дори и комунистите им ги докараха ... Както има една реплика актьорът играеш сталин във филма вътрешен кръг....ние и една машина за прожекции ли не можем качествено да копираме? Е за това не ги обичам защото знаят само чашката

    Коментиран от #3

  • 2 пп76

    21 12 Отговор
    Заводът в Толиати е построен 1970 г. и до 1990 г. работи с пълна пара. Средногодишно произвежда по около 660 000 автомобила (при капацитет 600 хил.). Погромът започва с либералните реформи и приватизацията му от Гайдар и кохортата икономически гении около пияндурника Елцин. Сегашният възход на Автоваз започна, когато държавната Rostec взе контрола над компанията.
  • 3 тасс

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "stefko 88":

    По просташки коментар от твоя надали ще има.
  • 4 stefko 88

    15 7 Отговор
    Лъжа ли? Моля те с руска филология съм
  • 5 stefko 88

    15 4 Отговор
    Е Рено какво са купили тогава?

    Коментиран от #6

  • 6 К.К.

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "stefko 88":

    Fiat 164 от 1966г с дизайнерски промени през следващите 40 години, правени от дизайнер с резачка и ренде.
  • 7 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    кво е спасил че нещо не разбрах?лада си остава в положението каца без дъно.нисан се махна тази година именно щото му писна да губи пари там.
  • 8 Иван

    7 3 Отговор
    Онзи ден я пробвах ,горе долу бива ,има и въздушни еърбези.Такива хората произвеждаха 20-25г назад.А като се има на предвид ,че руснак я е сглобявал ,се иска смелост да я купиш.
  • 9 Учуден

    5 8 Отговор
    Не знам спасяват ли Лада или не, но знам че са прекалено здрави старите Лади.
    Лада Нива се продава в цял свят.
    Дизайнат и е от 40год. и още е на мода.
    Това че у нас от 1990 спряхме да внасяме руски автомобили си е наш проблем.