Last news in Fakti

3 Декември, 2017 11:34 4 381 6

Една по-различна Skoda

  • skoda-
  • 1100 ohc

Социализмът не е най-бляскавата страница от историята на Skoda, но в Млада Болеслав винаги са се произвеждали интересни автомобили. През 1957 г. чехите представят състезателен роудстър, който може да отстъпва на знаменитите си съвременници Ferrari Testa Rossa и Aston Martin DB3 по динамика, но не и по дизайн.

От модела 1100 OHC са създадени общо пет екземпляра, сред които и купе. До днес обаче са оцелели само два. Единият от тях напусна музея на Skoda, за да отпразнува 60-ия си рожден ден на състезателната писта.

Както много спортни автомобили от 50-те години на миналия век, 1100 OHC има тръбна рама с каросерия от фибростъкло, благодарение на което тежи само 550 кг. Автомобилът е дълъг 3 880, широк 1 430 и висок 964 мм при междуосие от 2 200 мм.

Моделът получава името си от 1.1-литровия четирицилиндров двигател с горни разпределителни валове. Моторът развива 92 к.с. при 7 700 об/мин и позволява на лекия роудстър да развива скорост от 200 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    11 5 Отговор
    Браво на чехите. През седмицата бях в заводите в Млада Болеслав на бизнес визита и съм очарован от това което видях.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Хаха

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Shmeker":

    Колега,искаш да кажеш,че си некъф бизнесмен ли?За това ли се хвалиш тука?
  • 3 Мазен бенц с тъмни стъкла

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Shmeker":

    Ква Шкода те гони е брат - марката е Мерцедес Бенц !
  • 4 Onq s kobilata

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Shmeker":

    Брато, това твойто е нищо, аз през седмицата бех при Тейлър Суйфт на часна визита и бех много очарован от това което видех
  • 5 Анонимен

    6 0 Отговор
    Те поне чехите,имат с какво да се похвалят.Ние също имахме възможност да се хвалим,но сами си по.рахме възможностите,за БУЛГАР-РЕНО си мисля.То пък и аз съм един наивник.
  • 6 Чавдар войвода

    8 0 Отговор
    Доста е интересна. С две бобини, две 'делкА' и по две 'свещи' на цилиндър.