Last news in Fakti

8 Декември, 2017 15:10 13 619 15

Сапунен балон ли е колата с 5000 к.с.?

  • devel-
  • sixteen
Сапунен балон ли е колата с 5000 к.с.? - 1

Преди четири години Devel показа на салона в Дубай визията на своя 16-цилиндров турбо хиперкар. Преди две години беше представен и самият двигател с четири турбокомпресора, който на динамометричния стенд отчете 4 500 к.с. Към днешна дата моторът е с още повече мощност или по-конкретно - с 5 007 коня.

Самият двигател е къстъм модел на LS агрегат на GM, като към него са добавени четири гигантски турбокомпресора. За изпълнението на мотора отговаря небезизвестната компания Steve Morris Engines, която, както вече е известно, си е свършила работата. Има ли обаче кола, която може да приеме този агрегат?

От Devel твърдят, че автомобилът е готов, но до пускането му в серийно производство има още една година. През тази година Devel извадиха три прототипа, които в серийните си изпълнения ще са с мощност 2 000, 3 000 и 5 000 конски сили. Само че до момента не сме видели монтиран двигател на нито една от колите.

Освен това за четири години, през които се разработва Devel Sixteen, специалистите от компанията не са показали нито един функциониращ екземпляр с този мотор. А тестовете на колата отдавна трябваше да са на фаза "цивилна пътна мрежа". Самият агрегат показа на стенда 5 007 коня, но със свръхспециално гориво.

Сапунен балон ли е колата с 5000 к.с.?

Според мнозина експерти ако му се сипе обикновен бензин, мощността трудно ще надхвърли 3 000 конски сили. Но не това е най-важното. Основният въпрос е ще може ли Devel Sixteen да достигне заявената скорост от 300 мили в час (482 км/ч). Дори и да може, то все още няма такива гуми.

Неотдавна Michelin предостави специалните Pilot Sport Cup 2 за Koenigsegg Agera RS и колата ускори до 457 км/ч, но според експертите от Michelin максимумът на гумите е под отметката 480 км/ч. Рискът е огромен, защото с такава скорост пукане на гума означава смърт. Но от Devel явно не мислят така.

От компанията са дали заявка на Michelin за гуми, които от своя страна ще трябва да изпълнят с помощта на фирма, произвеждаща гуми за самолети. В обобщение можем да кажем, че към момента сме скептично настроени към възможностите на Devel Sixteen. Не е ясно и дали моторът на Steve Morris Engines ще може да завърти колелата.

Защото помощните възли и агрегати трябва да издържат на огромни натоварвания. Това е следващият технологичен подвиг, който се съмняваме, че е извършен от Devel. Ако компанията успее с всички тези трудности и пусне кола с 5 000 коня, развиваща 480 км/ч, с удоволствие ще си върнем думите назад.

Сапунен балон ли е колата с 5000 к.с.?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицака

    35 5 Отговор
    Май-май ще се окаже абсолютен сапунен балон. То всеки си мисли, че може да направи кола като Бугати, ама не. Само кьнингсег могат.

    Коментиран от #15

  • 2 Plovdivski turbo tarikat

    20 13 Отговор
    Калибрата е много по - лека и само с 1000 коня ще го бие на ускорение някъде до към 410км.За максималната скорост не съм сигурен.
  • 3 Бай Благой

    44 4 Отговор
    Какъв е смисъла от тези супер, мега, хиперкари?
    Само си доказват на кой колко му е по-голяма.....кубатурата.
    Харчат се пари за абсолютно безсмислени неща.

    Коментиран от #11

  • 4 До байблагой

    15 3 Отговор
    Парите за тия хора са просто някакви цифрички в някаква сметка и нищо повече...

    Коментиран от #5

  • 5 sadдсадас

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "До байблагой":

    Еми то те са си това, принципно. Без значение дали ги имаш или не...
  • 6 стария

    12 3 Отговор
    BMVто на коняра ще го отнесе.

    Коментиран от #9

  • 7 Бесен Язовец

    10 8 Отговор
    Ако беше руска щеше да е балон, а тези могат и да я направят !
  • 8 Тойота

    3 3 Отговор
    Има Приус всичко друго вече е излишно
  • 9 Коня с оня

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "стария":

    Не е лъжа, виждал съм го да свисти с петстотин по Цариградско
  • 10 Бай Тошо

    2 0 Отговор
    Е ако не може да се кара с поне 500 км/ч по магистрала Тракия ще е излагация ве
  • 11 Патриот

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Благой":

    Абсолютно правилно.
    Същата е и идеята за създаване на Бугати Вайрон. Въпреки косическата цена на автомобила тя не покрива реалните разходи за конструиране и произвеждане.
    Тя е създадена просто за да се докажат, че инженерите на ФВ са най, най.

    Ами те тия коли са занаистина богати хора. Тук няма как да го разберем. Когато един от критериите ни за покупка на бензинов автомобил е дали двигателят носи на газ няма как го разберем. И докато нашите инженерни работят като бармани, таксиджии, тираджи и не можев да произведем и една четка за зъби.
    Нямам нищо против газта като гориво. Не ме разбирайте погрешно.
    Тези автомобили се създават за хора, които живеят и знаят как да живеят, могат да си го позволят финансово. Докато тук 10 години европейска интеграция нашият "живот" се свежда до оцеляване и все повече хора губят тази битка - за "оцеляването".
  • 12 Боби

    0 4 Отговор
    Нее за мен още тая колица аз продавам само с малки двигатели и мслкия данък колици всищов може да я взема за килешлък да си джиткам в града да возя пиченцата да и изпия сосът с тая колица бая ще се качват няма да имам проблем с котенцата вече но като излезе в мобилето тогава може да помисля за инвестицика в тоя звяр ще кътсм левец до тогава да съп подготвен че съм набелязал и някой почета да повозя
  • 13 Иванчо

    2 1 Отговор
    Основният въпрос бил дали може да достифне 485км/ч.
    А следващият въпрос е какво ще я прави този дето ще я купи ???
    Интересно какъв ще е радиуса на завиване...
    Е.ахти колата ще я возя на платформа до някоя писта с достатъчно дълга права защото в завоите ще е трагедия и после пак на камиона и в гаража

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иванчо":

    Иванье, Иванье...като спомена за радуис на завиване за малко да си помисля, че имаш повече от 2 мозъчни клетки...коя кола може да взима завои по пътищата с 400км/ч? Като караш с такава скорост тръгнеш ли да завиваш ще има да те изтъргват от съседната гора. Това, че може да развие такава скорост не значи, че трябва да се кара с нея навсякъде и постоянно, и "мислители" като теб да се чудят как да завият...
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ицака":

    Ицака т'ва че бугати на времето се мислеха за богове че били развили 400+ !!! Сега май май дишат прахта на кьонигсег. (Не можел никой да направи като тяхната кола ама айде моля ти се !!!)