Last news in Fakti

13 Декември, 2017 10:10 20 672 62

Румънски "фордове" тръгват към Европа

  • ford-
  • ecosport-
  • румъния

Първите автомобили, произведени в новата фабрика на Ford в румънския град Крайова, потеглиха към Германия и Великобритания, съобщава Romania Insider. В завода се произвежда компактният кросоувър EcoSport.

"Натоварихме около 600 коли на два влака през уикенда. Доволни сме, че производството върви по план", казва Джон Олдам, президент на Ford Romania и директор на фабриката в Крайова.

Американската компания започна сглобяването на EcoSport в Румъния през октомври. В завода работят 1 700 души с тенденция догодина да бъдат наети още. В момента Ford Romania има 4 200 служители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    227 18 Отговор
    ...в Боколандия никой не идва, а някои даже си отиват или пък бягат...защо ли ...след като според ББ тук всичко е О.К.

    Коментиран от #6, #60

  • 2 комунист идиот

    143 8 Отговор
    Нас никой не ни иска.
  • 3 ДАЧЕА

    33 61 Отговор
    А така, правилно! Румънците им пробутват фордовете а си карат най-хубавата кола на света - ДАЧИЯ ЛОГАН - ТОВА Е АВТОМОБИЛА!
  • 4 Тони

    163 11 Отговор
    Ех мечти мечти,
    Кога ли при нас ще дойде нещо подобно. Всъщност нашите инвеститори са американски тецове и чужди фирми ползваши концесии за добив на злато.
    Ние трябва да се радваме на боковите тротоари, боядиса огради и залепен стариопор по фасадите. Други нищо, а и някой и друг км. разпадащ се път. И толкова

    Коментиран от #18, #45

  • 5 смърт на комунизма

    122 26 Отговор
    когато сите комунисти минат под едрия калибър патрон !!!
    докато тия изроди са окупирали важни постове и позиции и се правят на демократи , а са си същата крадлива пасмина - така ще е !
    смърт на комунизма !

    Коментиран от #9, #25

  • 6 JEEP

    95 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Кой ще дойде? В инвестиционните проекти на рено едва ли има графа почерпка, която освен другото да е 1/3 от целия проект.
    Някога рено се е произвеждало и в България. Имало е компетентни работници от леяри до фрезисти и каквото се сетиш. Нормална производствена база и мощности. Турците едно време имаха няколко коли по лиценз на фиат регата. Някакви картали и шахини дето не мязаха на нищо. Сега произвеждат рено. Забележете произвеждат, а не сглобяват. Срещу тях да вървим, пак няма да ги стигнем. Ние за толкоз години почнахме един роувър, модел отречен преди десетилетие от пазара и едно китайско недоразумение(имам преки впечатления и от 3те модела - кола, пикап и СЮВ, с които стартираха ).
    В момента в Ботевград се павят електрониките за водещи автомобилостроителни компании, но никой не ни и знае, освен като пазар с безумно евтина работна ръка.
    Ако нещата бяха ОК, отдавна щяхме да произвеждаме или поне да сглобяваме някой от моделите на рено.
    Всъщност не е лошо да прочетете малко по темата, защо спира производството на рено в БГ

    Коментиран от #7, #14

  • 7 JEEP

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "JEEP":

    http://tayni.net/?p=3419
  • 8 Логично

    92 16 Отговор
    Форд не идват в България, защото Цацата ще им спретне едно досъдебно производство за незаконно забогатяване , ще трябва да доказват откъде е взел парите Хенри Форд и КОНПИ ще ги запорира , после ще трябва КОЙ да придобие компанията за да ги спаси от фалит ! Междувременно кастинга за набиране на работници за завода на Форд в БГ ще има богат избор от млади мангусти изнасилвачи на бабички , убийци на столетници , ало измамници , както и на "трайно" безработни с адресна регистрация в местната пивница ...та така . Иначе Дачия води във всякакви класации за най- дефектиращата кола !

    Коментиран от #10

  • 9 Лост

    17 26 Отговор

    До коментар #5 от "смърт на комунизма":

    Който нож вади от нож умира.
  • 10 onq s konq

    32 41 Отговор

    До коментар #8 от "Логично":

    Дачия изобщо не е най-дефектиращата кола. По-здрава е от Рено, Опел, Фият, Ланча, Фолксваген и Алфа ромео - бюджетните им модели.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Марио

    49 14 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Дачия е по здрава от VW и Renault.Ти нещо мой си се объркал.Качеството на vw(двигатели,материали)е къде къде на тези на дачия.Иначе по темата ford започнаха да ми се издигат в очите и да правят по-добри коли.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 дачия

    23 9 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Конче , виж последните класации за най- здрави/чупливи коли на 3 , 5 и повече години , които се публикуват , винаги Дачия е на последните места по надеждност .

    Коментиран от #22

  • 13 Гоуст

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "Марио":

    Та те от край време правят. Който е карал знае, който не е, разправя лафовете за зима, кози, чешми и стъкла
  • 14 nqkoi si

    59 26 Отговор

    До коментар #6 от "JEEP":

    Бе и едно време бяхме същите , кво произвеждахме- компоти , туршии и лютеница , във всеки град консервена фабрика , тежката ни промишленост същата работа допотопни машини и стругове , некачествена стомана и чугун , зърно , чушки и ябълки "за братушките". Домостроителните Комбинати бълваха панелки и бетон който са чудехме как да си краднем барабар с някоя тухла да си направим някоя виличка . Общо взето това беше "супер технологичната" България и няма как да си закърмен с този манталитет и да искаме някой да дойде , квито сме били тогава , такива сме и сега .

    Коментиран от #17, #23

  • 15 коко

    31 15 Отговор

    До коментар #11 от "Марио":

    Защото не си карал Дачия в пъти е по здрава от Фолксваген опит от служебни коли 5 Кадита и 5 Логана и цената е 40% по ниска е комфорта на Кадито е по добър но един конфорт само.
  • 16 гост

    48 4 Отговор
    Ако и ние гласувахме за който предлага съдебна реформа, а не за който ни е по-симпатичен... И румънците са прости като средностатистическия българин. но случайно гласуваха за когото трябва и отрязаха главата на змията преди няколко години и сега нещата им се оправят от горе надолу по веригата.

    Коментиран от #26

  • 17 JEEP

    27 1 Отговор

    До коментар #14 от "nqkoi si":

    Принципно си прав, но.....
    Много от качествените неща въобще не стигаха до нашия пазар.
    Що се отнася до СИВ - да при положение, че цената и пазара са ти гарантирани, ти ще се напъваш ли правиш екстра качество, като и 3то ще мине за същата цена?
    Тежкото машиностроене и според мен е една от големите грешки на икономиката ни, но имаше много разработки и патенти в други сфери.
    За последните 20 години какво е излезнало от нашите учени с БГ патент? Всички знаещи и можещи отдавна напуснаха страната.
    Прочети ако имаш време за Иван Марангозов (имах честта лично да го познавам), и помисли къде можеше да сме сега в сферата на изчислителната техника. Просто всичко тук е убивано в зародиш, да не споменавам под чие давление. И за съжаление си прав, че вероятно така и ще си истанем с Булгар реното и Правец 16, цъкайки с език, какви неща правят другите страни.
  • 18 WTF

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тони":

    Ама пак ще си го изберем за месия
  • 19 Хасан

    59 3 Отговор
    Дачията ако беше в България щяха да я продадат като авиолинии Балкан на скрап и да я унищожат...Румънците,чехите колко са умни ..направиха от бараките Дачия и Шкода световна марка...
  • 20 Я изкарай Гано

    92 2 Отговор
    Радват ме такива новини. Успех на румънската икономика! Ако им трябват работници внос - да викат. За 1000лв. нето +квартира и храна тръгвам. Истината е, че ВЕЧЕ и на мен взе да ми писва от мрънкането на българския бизнес. Искам да работя в автоматизиран завод, при нормална околна температура, столово хранене, работно облекло и ЛПС, съблекалня с шкафче и пейка и накрая на месеца да ми плащат договореното. Толкова ли много искам?!
  • 21 SDEЧЕВ

    20 29 Отговор
    ИМА ЕДИН МАЛЪК НЮАНС- В РУМЪНИЯ СЕ ПИШЕ НА ЛАТИНСКИ А В БГ СЕ ПИШЕ НА РУСКИ СПОРЕД ИНВЕСТИТОРИТЕ. FORGET ABOUT THIS
  • 22 Stoich

    15 12 Отговор

    До коментар #12 от "дачия":

    Класациите са да лъжат еврогейците колко хубав е грозният Голф. В тези класации пробега на колите от последните места е поне два пъти по-дълъг от тези на челните места. Кончето е прав!
  • 23 Гербераси долни

    48 7 Отговор

    До коментар #14 от "nqkoi si":

    Единственни в Европа произвеждах ме CD-та ,правихме компютри , телевизори и мотокари ,имахме напълно механизиран завод Стара Загора обслужван от роботизирани машини и къде сме сега почти 30 години по късно произвеждаме само дрехи и то с чужди платове.
  • 24 гост

    40 4 Отговор
    С Грейт Уол какво стана? И там бяха планирали хиляди работници, но останаха стотина и сега е само складова площадка. Боко отказа да зарежда от тях, предпочитат двойно по-скъпи корейски, баварски или др. автомобили пред евтини и сглобени у нас.

    Коментиран от #39

  • 25 Мунчо

    29 12 Отговор

    До коментар #5 от "смърт на комунизма":

    Хайде стига оправдания с "комунизма"! Много удобно и понеже е пълно с такива празноглавци като теб, все надделявате при избори и все си стоим на едно място, даже се връщаме назад.
    Любимият ви ББ защо не направи нищо да довърши комунизма? Защо никой не го направи (от БСП естествено такова нещо не може да се чака)?
    Защото първото, което научава всеки новодошъл на власт е, че има овце вместо народ и може да си ги дои и подкарва колкото си иска и накъдето си иска. Така, че в този смисъл да ни наричат дебилни си е направо похвала, понеже овнешкото поведение и по-страшно ...
  • 26 ултра

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    ++++++++++++++!!!!!!!!!
  • 27 Ники

    9 3 Отговор
    Е и ние правихме коли тука ... е вярно че по скоро не ги правехме а помагахме на китайците да стъпят на европейския пазар .. като ни вкарват в общи линии готови коли а ние се правим че ги произвеждаме за да се избегнат ддс та мита и акцизи .. и далаверата на Ганчев и Бойко не изкара много .. ама все пак като за начало ...
  • 28 що така стана

    59 4 Отговор
    Румънският преход започна с разстрела на Чаушеско, а Българският с назначаването на власт на охраната на Тодор Живков!
    Забелязвате ли малката разлика?
    Докато си величаем диктаторите и диктатурата ще сме винаги бедни и ще цъкаме за успехите на румънците.
  • 29 Иван

    13 2 Отговор
    А случайно да знаете че в България се произвеждат модули за фордове... управление на мигачи фарове..чистачки...Крайова е един от заводите който снабдяваме в момента

    Коментиран от #50

  • 30 ултра

    50 28 Отговор
    Да, ама:
    1. В Румъния "танковете почти дойдоха" и в резултат комунистическата свиня Чаушеску отиде курбан
    2. В Румъния си нямаха "плавен преход", дирижиран от пребоядисани комунисти
    3. В Румъния си нямаха Жан Виденов, който да разгони фамилията на цялата икономика
    4.В Румъния си нямаха колаборационисти и сметкаджии като Орешарски
    5. В Румъния си нямат Цацаров,а имаха жена прокурор, ама с топки!
    6. В Румъния веднага скачат на протести, само да им се загатне с нещо, че Демокрацията им се нарушава
    7. В Румъния има действащи ПРО на САЩ, модерни натовски ВВС и ракети "Пейтриът", а не поселища с руски заселници по тяхното Черноморие
    8.В Румъния по митингите, както и пред всяко държавно учреждение, се развяват флаговете на ЕС и НАТО, паралелнос националния флаг на Румъния, докато тук местни "патриоти" развяват руското знаме, паралелно с националното
    И т.н.и т.н.....................

    Коментиран от #40, #43, #58

  • 31 що така стана

    39 0 Отговор
    Доколкото ми е известно от медиите Грейт Уол фалира, защото другарят Ганчев реши да не си връща борчовете към КТБ, само някакви си 76 милиона или нещо такова.
    Целият бизнес в България е мафиотски, няма нито сигурност, нито върховенство на закона, няма и съдебна система, има само монополи, лобита и корупция на всички нива, кой идиот ще инвестира пари в тази клоака на ЕС?
    Вие, ако имате пари, ще ги инвестирате ли в циганската махала ли ще изберете някое по-нормално място, та и тука е същата работа.
    На никой не му се губят пари, нашите лакомници, само чакат някой да се закачи или да се излъже да инвестира тука и веднага го почват.
  • 32 дедо Шишарко

    16 0 Отговор
    Също като завода край Ловеч ,там ежедневно се изкарва едно голямо НИЩО от там!Много сме жалки!
  • 33 SAAB

    10 3 Отговор
    Да имат да вземат мамалигите ! Огне - Бореца ще храни кравите ...на амуджите !

    :)
  • 34 Къртев

    22 2 Отговор
    Ние ще произвеждаме тесла. Все пак си е остър ударен инструмент, пък и някое и друго гвоздейче можеш отковеш.
  • 35 Гого

    27 3 Отговор
    Горанов къде си сега да кажеш за измисленият икономически растеж на България. С такава корупция и селянин диктатор читав инвеститор от такъв ранг няма да дойде!

    Коментиран от #36

  • 36 бълхарска му работа

    46 4 Отговор

    До коментар #35 от "Гого":

    Икономическият растеж на България е, като Йети, всички говорят за него, но никой не го е виждал.

    Коментиран от #57

  • 37 Гошо

    37 3 Отговор
    В Румъния не търпят такива тюфлеци като мутрата Борисов
  • 38 Вечния кмет

    22 5 Отговор
    Те Форд щяха да го правят у Видин, ама комунистите от социалистическата партия поискаха такава сума (рекет), че веднага фордаджиите избегаха на 60км у Крайова.
  • 39 Марио

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Еми ще предпочитат защото корейският Hyundai е една от най-здравите марки на пазара.Много ясно че няма да избере грейт лоу.
  • 40 докога лоши комунисти

    14 13 Отговор

    До коментар #30 от "ултра":

    Забрави за най голямото зло на България ТИКВАТА ...да не си му фен или и ти си тиква като него ....ако бяха комунистите на власт сега поне щеше да има атомн. центр. БЕЛЕНЕ

    Коментиран от #54, #56

  • 41 незнайко

    18 2 Отговор
    А ние в БЪЛГАРИЯ лапаме мухите ! При тази корупция, никой не иска да инвестира в нас !
  • 42 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор
    МЕРСИ !
  • 43 Дивуй

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "ултра":

    Много хитро прескочи бойко борисов и герб три мандата управляващи , иначе си прав
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Shmeker

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тони":

    Ами то не е толкова весело да работиш в завод за автомобили. Нещата са доста затегнати от към качество, количество и фиксирано заплащане. Ние нямаме дисциплината за това, а и кадрите са неграмотни. Не виждам кой ще направи такъв завод при нас. Виж в Румъния вече има автомобилостроене от десетилетия и има хора навътре в нещата.

    При нас има заводи на доставчици за автопрома. И това е нещо, понеже стандартите са същите. След известно време може и при нас да направят завод за производство на коли, ако не броим GW.
  • 46 чси

    5 1 Отговор
    Тези тук ще дават 5-600 лв заплата,не повече.
  • 47 стига сте ревали

    12 0 Отговор
    стига сте ревали бе, нали праим скари и чушкопеци. стига ни - ний сме нация техническа, аааама ха!
  • 48 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    О, нас ни искат- много ! Къде по Европа други сиромаси, дето са готови да работят за 300-400 евро месечно ? Това го няма даже и в Румъния......
    Не искат нашите бюрократи, които нямат наядане и са зяпнали за огромни "комисионни".
    Автомобилостроенето не е проста работа. Дори да се сглобяват с части доставени от някъде, иска се в страната да има работещи доста предприятия с различна насоченост в производствата, за дооборудването на колите.
    У нас работи ли нещо, което може да подкрепи едно производство на коли ?
  • 49 gsn43

    8 1 Отговор
    Погледнете в YouTube -Как делают двигатели для BMW в Китае- и кажете ,колко от работните позиции можем да заемем с кадри от БГ. После ще поговорим кой автомобил да произвеждаме у нас.
  • 50 АМ ДА

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    ДЪНОТО Е БОЛЧЕТА И ГАЙКИ. МОЖЕ ДА СА ПОДГОТВЯТЕ И ЗА ТУЙ МОДЕРНО ПРОИЗВОДСТВО.
  • 51 Кабагайдаров

    0 0 Отговор
    Много добре..........ще отида и ще си взема директно от завода щото нашите дилъри на автомобили искат много да лапат........Един пример: наскоро един познат отиде от завод в Германия и си купи джип с цена 25000 лв по евтин от колкото се продава в България. Ще кажа само че джипа не е евтин но съгласете се 25000 лв надценка си е най-малкото шокиращо.......

    Коментиран от #55

  • 52 Shmeker

    0 1 Отговор
    Имайте в предвид, че ако имаме наченки на стабилен автопром, може да има и проктеционизъм, т.е. да се наложат разни мита на автомобили внос.
    В ЕС има договорки, това да не се прави, но .. все пак е възможно.
  • 53 ТОВА Е БАТКА

    0 0 Отговор
    Te тва е машината.Искаш колица,купуваш си Форд.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гостенин

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Кабагайдаров":

    Ми що си не направиш бизнес да видим какви горници ще си слагаш.А , че директно от завода е взел автомобил силно се съмнявам.Германците фактура с с по ниска стойност не дават, та ще прескочат дилърите.Това да не е бизнес за един ден.Освен ако е поръчков модел за шейх, ама тук става въпрос за сериен модел, нали?
  • 56 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "докога лоши комунисти":

    Ами без да се обиждаш, какво искаш да кажеш с атомната централа. Атомите с какво помагат на автомобилостроеното.Или повече ток ще има за 200 -тата електромобила който се движат из страната.Глупаво е.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Румънците дръпнаха с доста години пред нас, чудя се понякога какво е това проклятие което тегне над България.....
  • 60 ГОСТ 1

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ГОСТЕ не само боко е крив.Всички в властта от 1989 са виновни!!!
  • 61 ВАГ

    0 0 Отговор
    Комент 16 ви е казал защо нищо не се прави в България. Басирам се ,че следващите избори ще влезнат ГЕРБ,БСП,ДПС ...и после пак ще се питаме....ама защо.

    Разликата между "белите"държави и страните ниска категория е само в едно нещо - правосъдие ,и нищо друго.
  • 62 Bat Sande

    0 0 Отговор
    Това да не е по Хичкок?
    Дачия бих си купил-Форд никога. От Форд се хвалеха че имат продукти които приличат на автомобили. Послесе хвалеха, че са ги докарали да звучат като автомобили...и сега прецакаха всичко!