Last news in Fakti

12 Януари, 2018 10:39 16 171 24

Говориш по телефон - оставаш без книжка

  • автомобил-
  • телефон-
  • франция

За съжаление или за щастие, този нов закон не важи за България, а за Франция. У нас, говоренето по мобилен телефон по време на движение, също е забранено, но санкциите са по-малки.

Французите предприемат тези драстични мерки, защото са установили, че над 60% от водачите на моторни превозни средства в страната говорят по телефоните по време на движение.

Голяма част от катастрофите стават именно заради това, а като цяло във Франция броят на катастрофите с фатален край се увеличава постоянно. Още едно от решенията, които вече са в сила във Франция е, че скоростта по т.нар. второстепенни пътища се намалява от 90 км/ч на 80 км/ч.

Според френските власти новите мерки ще доведат до спасяване на 1000 живота годишно. До момента за разговор по телефон във Франция глобата беше 135 евро и се отнемаха 12 точки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ги ползват като вибратори

    81 2 Отговор
    Повечето не стават за шофьори и без телефон в ръцете,а като говорят виждаме какво става.Полицаите след катастрофите се чудят какво да обесняват.Прав път,сух,няма натоварване,а се забил в дърво или изхвърчал от пътя.Вярно може да се случи,но е по добре да им заврат телефоните в задниците и да ги ползват като вибратори,така поне ще се блъскат щастливи.

    Коментиран от #9

  • 2 Имат полиция

    87 7 Отговор
    Имат полиция - Имат ред, и спокойствие!
    а тук полицаите освен да варди апашите и да играят с тях , да крадат бензин, знаят само да стачкуват за заплати...

    а те и сегашните са им повече от заслуженото !
  • 3 гост

    31 22 Отговор
    80% от мъжете и почти 100% от жените не искат да шофират , а просто да се придвижат от едно място до друго с автомобила си ! Именно затова автономните коли ще имат категоричен и моментален успех !

    Коментиран от #16

  • 4 Гост

    28 2 Отговор
    забелязвам че колкото по строги стават мерките, толкова по зле става положението за спазването им.

    по логиката на франсетата - 60% от народа им говори по телефона докато шофира, има глоба от 135 евро която е била до преди новата им глупост => тази глоба не е била налагана, защото инъче масово като знаят че разговора струва 135 евро щяха да се замислят колко е важен да е точно в момента.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ако ще глобата да е 1350 евро , пак ще говорят , няма начин да следиш толкова милиона "шофьора" навсякъде и във всеки един момент , а всеки си мисли , че точно на него точно сега няма да му се случи , единствения начин е да "вградиш" във всеки автомобил електронен "полицай" , демек да контролира всички действия на водача , а най-сигурно да управлява вместо него !
  • 6 Смях!

    19 4 Отговор
    Е тея Франсета,какви коли карат?!?повечето нови коли разполагат с модерна ХАПАРАТУРКА и говориш на тонколонките !повечето функции са на волана!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "Смях!":

    И това , че не държиш телефона в ръка вече е гаранция , че си 100% концентриран в шофирането ??? Айде моля ти се , тия обяснения някъде на чашка , няма такива "хора" , в критични ситуации е достатъчно да погледнеш в друга посока за секунда , камо ли да мислиш за "неотложния" разговор !!!А някои даже се опитват да ПИШАТ в движение !!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Телефонисто

    4 5 Отговор
    Дали ша ма фанат с говоренето по тел-а е въпроса... Всеки мисли, че няма и че ще му се размине! А баце не е слънце да огрее навсякъде.
  • 9 Ма Мен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "да ги ползват като вибратори":

    Думичката е "обяснявам", а не "обЕснявам" защото не идва от "обЕсване"....:)

    Коментиран от #18

  • 10 Пръцко

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Абсолютно! Все пак при скорост от 50км/ч за 1секунда се "телепортираме" на около 15м. 10-секундно разсейване означава 150м, изминати на "автопилот" - на инстинкти и навици. Всички редовно го правим по една или друга причина.
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Да почват да произвеждат масово, четериколесни автомобили велосипеди ! Има ги по морето, само им трябва купе . GM нали ще пускат автомобили без волан и педали !
  • 12 Михаил

    17 3 Отговор
    През месец март ще станат 19 години откакто съм правоспособен шофьор.Постоянно съм по пътищата.Само за справка ще кажа,че за последната 1 година навъртях 24 000 км.Общото ми впечатление е,че специално жените,умират да карат и да говорят по телефона,което ги прави адски разсеяни на пътя и често забравят да пуснат мигач,когато завиват или отбиват от пътя,изпреварват рисково или правят маневри създаващи предпоставки за ПТП.За доказателство ще спомена и един случай от 2009-та година,когато едно младо момиче буквално се заби с Корсата си в моята кола,докато чаках да дам предимство на един завиващ тир,като в последната секунда,преди да се вреже в мен видях,че говореше по телефона.Другото ми впечатление,а смятам и че общото е такова,е че дори да не говорят по телефона жените са си калпави шофьори,пък с телефона в ръка по време на шофиране,е,по-горе ви разкарах,как ме удариха при положение,че бях спрял на място.
  • 13 Един

    1 0 Отговор
    Преди няколко дни една кола връхлиташе върху нас на бул. Монтевидео в София...Изключително бързата реакция на шофьора ни предпази, стрелна се покрай нас и след двайсетина метра потъна в изкопа на метрото...Определено на колата й бяха отказали спирачките. Погледнахме в изкопа - колата по покрив, извадиха я (строителите) и ...излязоха две дами!!! Изключителна реакция ни предпази и за да не срещнат колата след нас ... се приземиха в изкопа. Имам желание да благодаря на тази жена ... с леки контузии все пак ги придвижиха към болницата, но сами излязоха от обърнатата по покрив кола...Невероятно, но факт! Имах късмет да ме предпази жена шофьор!
  • 14 Цецко

    9 1 Отговор
    Ако между 7.00 и 9.00 се движите по Цариградско шосе ще видите, че почти всички жени, които шофират едновременно говорят по телефон,оглеждат се в огледалото,слагат си червило и т.н. Дано този закон се приеме по- скоро и тук!
  • 15 Цецко

    8 0 Отговор
    Преди около месец по радиото една дама изрази мнение, че жените били по- добри и спазващи правилника шофьори, но го правели по свой начин, не като другите. Уважаеми дами Закона за движение по пътищата е един и не се тълкува и спазва по полова принадлежност! Ако се движите в еднопосочна улица и срещу вас се яви водачка на джип или скъп автомобил и започне да ръкомаха и псува че и пречите няма и да помислите, че става за шофьор!
  • 16 ДДД

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    ти па кога си ходил някъде с кола
    без причина
    поне аз не знам други освен рокерите
    да се събират всяка събота да покарат
    без причина не са познати понякога
    просто карат
  • 17 сойкаПрисмехулка

    7 0 Отговор
    В България само ни глобяват за говорене по телефона, защото ако ни вземат книжките, после като не караме, няма да могат да ни глобят отново и да ни вземат парите. В България не се мисли как да намалеят катастрофите и загиналите по пътищата. Всичко се прави, за да се събират пари.

    Коментиран от #22

  • 18 фен на васик атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ма Мен":

    Този е от шопланд, не му се сърди;)
  • 19 Пенчо

    0 3 Отговор
    Ами като не можем да говорим, ще си пишем СМС-и.
  • 20 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    ТУКА ВСЯКА КИФЛА Е ТАКА
    ЧАТИ СИ НА ТЕЛЕФОНА И КАРА
    ИНАЧЕ ПРЕМИУМ МАРКИ
  • 21 семи проф

    1 0 Отговор
    В франция глобявали 135 евро и понеже не помагали щели да отнемат книжка вместо да дигнат глобата на 1000евро както прави Мутротиквата в България....значи французите наистина се грижат за живота на участниците в движението а не ламтят за пари както гробарите в България . Само не разбрах за колко време се отнема книжката за месец , два , или за винаги . да се уточни защото медиите в България работят за управляващите Изроди ... с недомлъвки .
  • 22 Уууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "сойкаПрисмехулка":

    Нарушителите в България са златни кокошки за Мутротиквата от Банкя и Гробарите от ГЕРБ
  • 23 ТеодорМ

    2 0 Отговор
    Пълен смях.
    Глоба от 135Евро и 12 точки не им стигат, а отнема на книжка ще им стигне. Освен това намалят и скоростта. Ами защо просто не повишите обучителните процеси за шофиране, вместо да се чудят как да вземат пари. Това не е мислене за гражданите а измиване на ръцете. Едиствения начин да се подобри шофиирането е като се подобри обучението. И да всяко обучение струва пари. И ако някой няма пари да си го позволи, просто не шофира. Хубавите университети също струват пари, същото е.
  • 24 гост

    0 0 Отговор
    Нали съм ги виждал хиляди пъти: минават покрай патрулката с телефона на ухото и? НИЩО! Други, също толкова умни, спират в кръстовището за да говорят! А какво толкова пречи да звъннат обратно след 5 мин?