Last news in Fakti

22 Януари, 2018 14:39 34 126 55

Как не се кара "джип" през зимата (ВИДЕО)

  • зима-
  • сняг-
  • пътища-
  • катастрофа

Едно видео от необятната руска шир, ни показва какво се случва, когато надценим възможностите на автомобила си, та бил той и със система 4х4.

Случката, която ви показваме във видеото по-долу се разиграва на 21 януари и ни показва как млада водачка на Range Rover Evoque натиска газта докрай.

На заледената настилка губи управление над автомобила и се забива челно в стълб край пътя. Видеото е заснето от случайно минаващ автомобил, снабден с видео регистратор.

За щастие, от пешеходците сериозно пострадали няма. Автомобилът обаче едва ли може да възвърне първоначалния си вид. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    37 34 Отговор
    Тук не виждам Jeep, а Рендж Ровър - ало, редакторчето?

    Коментиран от #8, #17, #36

  • 2 ВТФ

    147 1 Отговор
    загубила контрол?? че тя си караше срещу стълба, най-вероятно за да прегази призраците, които и се привиждат от наркотиците, дето е взела...

    Коментиран от #52

  • 3 Sky-blue

    69 14 Отговор
    Нормално за жена карам от време на време същият не е много надежден пластмасов кенеф

    Коментиран от #20, #37, #44, #53

  • 4 карамЕМЕЛ

    88 4 Отговор
    Спокойно - тя вече има нов още по скъп джип - нали миличкия и е купил .Важното е ваги...а и жопа да и са непокънати за да продължи да и работи женската "схема" на пълни обороти а на рейнжа майната му - в Москва такива коли ги нямат за нищо :)
  • 5 Зорлем

    70 1 Отговор
    И аз мисля, че въпросната шофьорка е много "високо" дали от алкохол, дали от нещо "по-високо".
  • 6 Ванчо Кисето

    69 2 Отговор
    Шоферлъка не е като е****о. Иска се акъл!
  • 7 Гост

    71 0 Отговор
    Ма тя си беше тръгнала с идеята за тоя стълб...колко от далече се прицели само...
  • 8 куку руку ку

    58 15 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    "Джип" не е Jeep! Ама как пък са направили този непоклатим стълб? Не можаха ли нещо като нашата ограда по границата? Хем да го има, хем да не пречи.

    Коментиран от #15

  • 9 Дядо Стефчо

    60 1 Отговор
    Ама здрави ги правят тяхните диреци....нямат бутане
  • 10 Пенчо

    35 1 Отговор
    Не е лесно да си тъп,че и околните го отнасят понякога.
  • 11 Мемфис

    45 14 Отговор
    ...не е надценила възможностите на автомобила, а възможностите на спиртосаното си мозъче, което както обикновено при ушанките, генерира само простотии.
    Справка:
    YouTube e пълен с руски идиоти!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Миро

    32 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мемфис":

    Щот българските нямат пари за камера хахахаха
  • 13 БОЛЕН РУСОФОБ СТЕ

    13 13 Отговор

    До коментар #11 от "Мемфис":

    ЛЕКУВАЙТЕ СЕ НЕМЕДЛЕННО....
  • 14 Механик-пешо майстора

    14 8 Отговор
    Пак то преди време хванаха общинарка в русия да минава на червен сфетофар пияна и с детето на задната седалка.после удря репортера пред полицията.а за рейнджа не се бойте.руснаците мпже да са сичнп но са големи металурзи.рейнджа ше бъде продаден на некой си саша в покрайнинините разглабя се до желязо и се реже изпъва заварява мери се и тн боята най накрая,двигателче и после чакате балъка за евтин рейндж събирал от банички.верно саша майстора ще се потруди. Месец два в фамилния гараж но ще изкара големи парички

    Коментиран от #43

  • 15 hmhmhm

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "куку руку ку":

    Железен си байче разсмя ме:)
  • 16 Пешо Мъката

    28 0 Отговор
    Е тя си се заби в дирека съвсем доброволно, нито колата нито пътя са виновни.

    Коментиран от #50

  • 17 Майстора

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Ало, потребителчето, както виждаш думата е в кавички.
  • 18 Гост

    41 0 Отговор
    Ако не беше 4х4, нямаше да уцели стълба :)))
    Иначе Рейнджа се справи много добре с влизането на главния път с такава скорост след завоя. Пък шофьорката чудесно засече човека с камерата в автомобила - просто тази е за пребиване отвсякъде!!!
  • 19 гост

    27 2 Отговор
    Абе не изтрезняват тия руснаци и това си е...
  • 20 mititu

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "Sky-blue":

    Да смятаме ли че ти си следващия като тази?Щом мислиш,че пластмасовия "кенеф"е виновен,а не задволанното пространство?!Вече не се очудвам защо в България всеки ден се случват такива простотии,за жалост често с фатален край!
  • 21 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    9 8 Отговор
    Аман от "компетентни" хора, казвам ви! Знаят, обясняват, спорят всезнайковци, вярват си, а най-кофти е, че и други им вярват. Затова нека дам един малък, не толкова компетентен, урок на тема "що е то 4х4".

    Всезнайко знае, че 4х2 са нормалните коли (общо четири колела, от които 2 са движещи), а 4х4 означава, че и четирите колела са движещи. И знанията свършват дотам. А половината истина нали знаете какво е?

    А ето и малко повече от половината истина - това, че на колата пише "4x4" не задължително означава, че карате с четири задвижващи колела. Още повече - понякога НЕ трябва да карате с четири задвижващи колела освен ако не искате да си бракувате диференциала. Това например са колите от първия тип от изброените по-долу:

    Part-Time 4WD: Това са джипове, които обикновено (и задължително) на нормален път трябва да се карат като 4x2. Причината за това е, че превключването в режим 4x4 става чрез блокиране на предната и задната оси. Това най-често е направено като на колата са сложени два режима на скоростите - бързи и бавни (като включите на "бавни" се блокират диференциалите и задвижвате 4х4). От тук нататък: НЕ КАРАЙТЕ СВОИТЕ PART-TIME 4WD КОЛИ НА БАВНИ АКО НЕ СТЕ ЗАКЪСАЛИ! Този режим е само и единствено за тежък offroad! На асфалт - просто прецаквате диференциал/и и после плачете. С други думи - с такава кола вие в 99% от времето не сте 4х4. Запомнете го. Не си играйте с лостчетата и бутоните ако не знаете какво правят. Типични представители на Part-Ti

    Коментиран от #54

  • 22 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    7 6 Отговор
    Типични представители на Part-Time 4WD:

    * Chevy Blazer/GMC Jimmy
    * Dodge Durango (стандартно оборудване)
    * Dodge RAM
    * Ford F-сериите
    * Ford Ranger
    * Honda Passport / Isuzu Rodeo
    * Jeep Cherokee (стандартно оборудване)
    * Jeepanche
    * Jeep Liberty
    * Jeep Wrangler
    * Land Rover серии 1, 2 и 3
    * Mitsubishi Montero Sport
    * Mitsubishi Raider
    * Mercedes G-class W460/461 (старите)
    * Nissan Armada
    * Nissan Pathfinder
    * Nissan Patrol
    * Nissan Titan
    * Nissan Terrano II
    * Nissan Xterra
    * Suzuki Equator
    * Suzuki Samurai
    * Suzuki Sidekick
    * Suzuki Vitara / Grand Vitara
    * Toyota 4-Runner
    * Toyota Ta
    * Toyota Tundra TRD
    * Toyota FJ Cruiser
  • 23 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    6 4 Отговор
    Automatic Four-Wheel Drive (A4WD): Това са електронни екстри, които целят да ви вземат парите и да ви оставят в калта (мое лично мнение). Наричат ги "умните part-time 4x4". Тези коли си карат 4x2 през цялото време и само при буксуване компютърът автоматично предава движение и към четирите колела (естествено по същия начин като part-time с блокирани диференциали). Естествено можете сами да се досетите, че при почти всички случаи това се случва когато вече е прекалено късно. Така впрочем е с всичко, което мисли вместо вас - виждате окромна кал пред вас, какво ще направите? Ясно е какво - ще си включите блокажа. Само, че не - някой ви е взел парите и ви е казал "пич не се притеснявай, той сам ще си се включи". Влизате в калта, затъвате и... вече най-вероятно е късно за каквото и да е действие. Честита електронна покупка! Освен в сняг не виждам къде може да има приложение, но дори там не виждам защо трябва да се дадат пари за нещо, което може да се направи с механично лостче. Ето типични представители на A4WD:

    * Acura SLX / Isuzu Trooper
    * Chevy Tahoe / Yukon / Suburban
    * Ford Explorer/ Mercury Mountaineer
    * Ford Expedition/Lincoln Navigator
    * Infinity QX-4
    * Porsche Cayenne
    * Suzuki SX4 Crossover (това не е джип)
    * Toyota Highlander
  • 24 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    5 4 Отговор
    Street 4x4: Тук си признавам, че не съм запознат, но доколкото съм чувал - това са 4x4 машини, които нямат никакво блокиране на диференциал. С други думи - Пунта Мара! Едното колело да ви забуксува и адиос амигос - честито закъсване. Но може и да бъркам. Ето списък с печеливши притежатели:

    * BMW X5
    * Cadillac Escalade
    * Chrysler 300C
    * Dodge Durango
    * Ford Explorer / Mountaineer
    * Jeep Grand Cherokee (стандартно оборудване)

    All-Wheel Drive (AWD): Перманентни 4х4 машини без бавни скорости. Обикновено (може би даже винаги) се продават с автоматични скорости. Напичат ги "бързите 4х4" и обикновено не са джипове, а SUV (сиреч спортни с джипов външен вид). Понякога имат възможност и за превключване на 4x2 (уж икономия). Не са подходящи за всякакъв вид offroad, защото често може да ви се наложи да карате бавно и внимателно, а не да препускате като луди. Ето типични представители:

    * Honda CR-V
    * Lexus RX300
    * Nissan X-Trail
    * Oldsmobile Bravada (не е джип)
    * Subaru Forester
    * Subaru Legacy
    * Toyota RAV4
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    6 4 Отговор
    Блокажи на диференциали: Ще трябва да им обърна специално внимание. Първо и най-важно правило - дори full time 4x4 без блокаж на диференциал/и няма никаква разлика с обикновените 4x2 автомобили. Съвсем спокойно можете да видите който и да е автомобил 4x4 (без тези с автоматични блокажи), на който му буксува само едната гума и не може да помръдне. Ето защо:

    Диференциалът служи за разпределяне на движещата сила между двете колела. Когато колата завива външното колело описва окръжност с по-голям радиус, тоест се движи повече. Когато едното колело забуксува, то диференциалът предава цялата сила на него и така другото не помръдва.

    Автомобилите 4x2 имат само един диференциал - на движещите колела. Автомобилите 4x4 имат три диференциала. Два от тях са на преден и заден мост (осеви диференциали). Третият се нарича "междуосев" и се използва за предаване на движението между предния и задния мост. Това е така, защото автомобилите имат само един двигател. По същата причина, по която от примера външното колело изминава по-голям път на завой от вътрешното, е съвсем нормално да има ситуации, при които задните колела изминават по-кратко разстояние от предните и обратно. Поради тази причина междуосевия диференциал разпределя задвижването между двата моста, а от там осевите диференциали го разпределят между колелата си. Затова 4x4 се оскъпява много като технология!

    Коментиран от #45

  • 27 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    3 4 Отговор
    Почти всички 4x4 автомобили както казах имат блокиране само на междуосевия диференциал. Блокирането означава, че едно желязце "зацепва" вътре диференциала и той вече разпределя едно и също движение напред и назад. С други думи можете спокойно да видите такъв джип, на който буксуват две колела едновременно (предно и задно), а другите две симетрични стоят неподвижни. Това обаче рядко ще го видите в града - обикновено се случва на полето, в гората или в някоя снежна преспа. Може да стане и на ледена пързалка за зимни кънки или добре заледена Софийска улица с много голям наклон.

    За "пълни блокажи" говорим когато освен междуосев може да се блокира и заден (най-често), а понякога и дори преден диференциал. Така, за да закъса колата, буксуващи гуми трябва да са 3 или съответно 4. Подобни ситуации се случват изключително рядко - само в изключително тежки терени. Обикновено ако се е стигнало до нужда от пълни блокажи, то най-вероятно ще ви трябва лебедка или трактор за спасителна операция. Изключение правят наистина добрите шофьори, които са майстори на offroad - пълните блокажи са именно за тях. В същия момент "компетентни" потребители както казах в началото колкото искате. Поради тази причина производителите много рядко оборудват колите с пълни блокажи. Обикновено се продават като скъпа екстра...
  • 28 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    3 5 Отговор
    Именно заради "компетентните" потребители, които са си взели "джип", за да се фукат се правят и автомобили с автоматични блокажи, автоматични скорости и други автоматични "мисли вместо мен" екстри. Хубаво, искаш 4x4 - дай си парите. Само, че няма да ви дадем да пипате лостчетата сами, защото имате две леви ръце и мозък на блондинка! Не щем да ви ремонтираме простотиите. Не, че не са удобство за града (особено зимна София), но определено не са предимство за offroad.

    И накрая - не вярвайте на "компетентните" хора, особено ако карате някоя от масовите "part time 4x4", които превключват ръчно в режим 4x4. Тези автомобили блокират диференциалите на предния и задния мост когато се включат в режим 4x4. "Компетентните" хора най-често ще ви кажат, че това е режим на "бавни скорости" (най-честия случай) и е "за черни пътища". Да така е - скоростите са бавни наистина, но това води паралелно със себе си и блокирани преден и заден диференциал. Когато излезете на черен път - диференциалите продължават да са нужни. Заключвайте ги само, когато забуксувате или когато видите, че предстои тежка ситуация! Карането по асфалт или без нужда с блокиран/и диференциали ще навреди на вашето финансово състояние! Това важи за абсолютно всички 4x4 автомобили, които имат блокажи!
  • 29 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    3 3 Отговор
    Обобщение:

    Full-time 4x4 с пълни блокажи: Да, това е истинското 4x4 за тежък offroad и всякакви ситуации! Да се ползва само от разбиращи и мислещи хора обаче! Няма нищо по-опасно например от безмозъчна мутра бързаща към ски глокорт с 80км/ч и "натиснал всички копчета за всеки случай, че теренът е заледен"!!!

    Full-time 4x4 само с междуосев блокаж: Истинско 4x4, става за всякакъв offroad (дори тежък)! В някои тежки ситуации излизат много по-трудно от part-time 4x4, но в общ план и масовия случай са по-добрия избор. Така де - карането на бавни скорости без да са блокирани диференциалите си е благинка не само за offroad, но и в града на моменти :)

    Part-time 4x4: Стават за всякакъв offroad. Ако карате part-time джип - научете се първо как работи и след това няма да давате абсурден акъл като "включвам на бавни когато паркирам", "включвам бавни в задръстване - супер удобно е", "включвам бавни като се качвам на бордюри" и най-вече "като излеза на черен път си включвам задължително бавните" и т.н. НЕ, НЕ, НЕ и пак НЕ!
  • 30 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    4 3 Отговор
    AWD: Не са препоръчителни за всякакъв offroad - не всички терени са подходящи за тях. Иначе са достатъчно добри - имат си блокаж/и, перманентно 4x4 са... Просто са леко бързички :)

    A4WD - Добри са за магистрала, може да ви изкара от заледена улица... и толкоз. На offroad терен обикновено първо закъсвате и чак тогава компютъра сработва. За тежък терен тези машини са трагедия. При всички случаи part-time 4x4 е по-добре!

    Street 4x4 - Най-вероятно сте си дали парите на вятъра. 4x4 без блокажи е напълно безсмислено и е скъп еквивалент на обикновен 4x2...

    П.С. Възможно е да съм написал някой модел автомобил не където му е мястото. Не съм маниак и не знам моделите на всички производители и техните специфики - в общи линии почерпих информация от най-различни интернет източници. Ако съм сбъркал някъде - не ме кълнете, а ме поправете :)

    Коментиран от #33, #48

  • 31 ьаъьаяох

    0 2 Отговор
    това нямаше да се случи ако беше жоган храбри и го караше стар вършавски ренджър като капитан леши.абе бедна им е фантазията какво може триоската зил и урал.
  • 32 ьаъьаяох

    0 3 Отговор
    това нямаше да се случи ако беше жоган храбри и го караше стар вършавски ренджър като капитан леши .абе бедна им е фантазията какво може триоската зил и урал.
  • 33 Я изкарай Гано

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    БРАВО!!! Какво ти "кълнене", скри ни топката! Това си е жива "докторантура"!
  • 34 асда сд

    2 1 Отговор
    Хубаво обясни системите, но наблягаш на офроуд. Тези модерни коли не се упуват за офроуд. 4х4то на евока е постоянно и както виждаш при включването държа добре, ако беше с предно щеше да поднесе. А защо се заби така, нямам представа, но не изглежда от загуба на контрол.

    За улицата 4х4, дори такова халдекс който прехвърля част от мощността е по-добре и помага за стабилност. Никой няма да намалява за кал и т.н. да превключва. Със зимни гуми за нормален път са си достатъчни тези системи.

    Коментиран от #39

  • 35 Vasik Atanasova

    10 0 Отговор
    много водка е пила тази рускиня
    още с изкачането от завоя си пролича че е неадекватна
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Марио

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Sky-blue":

    Караш в съня си или когато си дрогиран.Ама ти нямаш 15 извинявай😂😂😂
  • 38 БЯЛ

    9 1 Отговор
    Пияна женска руска свиня
  • 39 Сааб

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "асда сд":

    Халдекс на асфалт е напълно достатъчен, за да имаш подобрен контрол над автомобила и увереност! Халдекс си ходи с комфорта от ВОЛВО, защото го слагат на високия клас или на "напомпаните". Лично мнение - не си представям добра кола с халдекс ако не е Волво... ( Примерно да си купя ВАГ - продукт(вагени , сеати, шкоди...)) Обръщам внимание на спартанското СУБАРУ - там говорим вече за ДОМИНАЦИЯ ! Торсена е диференциал и в исторически план пак стигаме до проекта на АУДИ и СУБАРУ ))) Халдекса си е най-удобен и компетентен в градски условия! Препоръчвам за семейни комбита, ванове и нека културата бъде по-силна от простотията на пътя!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Патриот

    0 0 Отговор
    кара го при еи тоз човек
    https://www.youtube.com/watch?v=or3S8rLHBls
    и е като нов.
  • 42 коки

    3 0 Отговор
    тази освен да и е блокирала газта друга причина не виждам да се забоде така
  • 43 Патриот

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Механик-пешо майстора":

    Украинка, не рускиня. Украйна вече са под контрола на САЩ.
    Такива паснима като нашите са общинските...

    Четете между редовете, помните каквото не ви трябва, преиначавате нещата.
  • 44 Алфа Ромео

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Sky-blue":

    Караш го на някоя комп-игра....
  • 45 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    Прав си 4х4 без блокажи не става за тежък офроуд.
  • 46 DIO

    1 1 Отговор
    Никакви спирачки чак като се удари светнаха. Тъпа работа.
  • 47 До гущера

    0 0 Отговор
    Hyundai Santa Fe 4WD, 2007+,коментирай моля. Постоянно 4х4 предни-задни,90% към 10%
  • 48 до БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    "Професоре" а къде забрави на масовото и доказало се 4х4 при леките автомобили а именно Quattro ? Седни си - среден 3 ...
  • 49 БОКО

    0 0 Отговор
    Андрей Тусик ще го барне!
  • 50 Гост2

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо Мъката":

    Много дрога. Това е причината
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Густо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВТФ":

    А може и тъпия рейндж да си дал газ сам? :)))))))
    ти откъде реши че е на пушена девойката ;)))
  • 53 Густо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Sky-blue":

    Абсолютна кочина
    Единствената марка с обратно пропорционално съотношение цена качество
  • 54 оня същия

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    много хубав copy-paste само че имам една забележка специално за Suzuki Vitara и производните му - може да е part-time, обаче минаването на 4x4 изобщо не означава минаване на ниски (4L) - Vitara-та има 3 режима - 2H/4H/4L - задно, 4x4 и ниски. Последната Grand Vitara си е Full time AWD с възможност за ниски (4L)
  • 55 СойкаПрисмехулка

    2 0 Отговор
    Джипа засече колата с камерата и тоя на ум го е проклел и за това се удари в стълба джипа. Примерно всеки, който направи мръсно на пътя на някой и бъде напсуван или прокълнат до 1-2 км има голяма вероятност да му поднесе или да стане нещо друго с колата.