2 535 7

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент (ВИДЕО)

Венцислав Михайлов

29 януари 1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов двигател.

Карл Бенц е роден на 25 ноември 1848 г. в Карлсруе, в семейството на локомотивен машинист. Баща му починал, когато Карл бил на две години. Въпреки, че била принудена да се справя с ограничени финансови средства, неговата майка успяла да осигури на своя син добро образование. Карл Бенц учил в гимназия, а след това в Политехническия университет в Карлсруе. След това завършил двугодишна практическа специализация в машиностроителната компания Maschinenbau-Gesellschaft в Карлсруе. Той започнал работа като чертожник и конструктор във фабрика за кантари в Манхайм. Той загубил работата си през 1868 г. и бил назначен в строителна компания, специализирана в строителството на мостове.

След това той заминал за Виена, където за кратко време работил в компания за железни конструкции.

Преди да стигне до работещ бензинов двигател, Бенц осъществява първия си патент още през 1879 г. През 1885 г. той създава „Моторваген” - първият автомобил, задвижван от бензинов двигател. Бенц изобретява и карбуратора, система за регулиране на скоростта, запалване чрез искри от акумулатора, водния радиатор и др. През 1893 г. Карл Бенц въвежда за първи път кормилната система с шарнирен механизъм. През 1896 г. той разработил и т.нар. „контра-двигател”, предшественик на съвременните двигатели със срещуположно разположени цилиндри.

На 1 октомври 1883 г. основава компанията „Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм” заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер. С финансовата подкрепа от бизнесмените Бенц можел да съсредоточи цялата си енергия върху разработването на автомобилни двигатели.

Той започнал с разработването на цялостната конструкция на автомобил, в който да вгради четиритактовия си бензинов двигател. Неговият конкурент Даймлер от своя страна поставил първия си двигател върху шаси. През 1886 г. Карл Бенц получил патент за своя автомобил и представил пред публиката първата „патентована моторна кола на Бенц”.

Возилото с три колела е с двигател, разположен на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с. Максималната скорост на превозното средство от 19 в. е 16 км/ч.

Същата година по случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил. Първият тест драйв на машината се е състоял на 3 юли 1886 г. в Манхайм. Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард тръгват в най-дългото пътешествие в дотогавашната автомобилна история. Тя използва патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 км) от Манхайм до Пфорцхайм.

През 1887 г. първият в света автомобил е показан на изложба в Париж. От този модел да произведени едва три броя, два от които са изчезнали безследно (най-вероятно са откраднати). Оцелелият е сега сред най-ценните експонати на Германския музей в Мюнхен, при това състоянието му е много добро и се предполага, че може да се движи.

През 1888 г. Карл Бенц демонстрира своите машини и на други международни автомобилни изложби. През 1893 г. той създава четириколесния автомобил „Виктория”, като патентова своя система за управление на колелата, при която те се въртят по отделно, а не цялата предна ос като при каруците, и това е принципно ново техническо решение. Колата има мощен трилитров мотор с мощност 3 к.с. Този модел укрепва финансовото състояние на фирмата.

Бенц обаче се връща към първия си автомобил, през 1894 г. го преработва в четириколесен под името „Вело” и през следващите три години продава от него 381 броя. Счита се, че това е първият сериен автомобил.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Господинът
  Отговор
  1 07:50  29.01.18
  Всичко това е много хубаво, лошото е че у нас "материала" се радва на постиженията на Бенц. Да бяха изискани българи - инженери, доктори .... които с изкараните пари да си купят лимузина ами то утайката, простолюдието, които след 44 година направиха управници ..... така и до днес . . . лека-полека материала се завръща към призванието си - сервитуд, работа на полето и във фабриката . . . . ама на нас кой ще ни върне годините ?
 • тъп
  Отговор
  2 07:52  29.01.18
  Този господин е бил гений.
 • Лъжа
  Отговор
  3 08:16  29.01.18
  Лъжа е това, прадядото на Елъм Мъск е измислил автомобилът а Мъск е измислил Ел. автомобилът!!!!
 • Жоро
  Отговор
  4 10:23  29.01.18
  Бенц е взел патент за себе си, но не изобретил нито бензиновия двигател нито първия автомобил . Доста преди него вече са правили автомобили
 • Хулю
  Отговор
  5 10:55  29.01.18
  Ленин и Бойко Борисов са измислили автомобила.

  Коментиран от #6

 • 555
  Отговор
  6 19:26  29.01.18

  До коментар #5 от "Хулю":

  Бойко Борисов е патентовал как се чистят л..ната на материала
 • Шаран БГ
  Отговор
  7 08:53  30.01.18
  Кой, какво, кога е правил нещо, е друг въпрос! На 29 януари преди 132 години Карл Бенц ПАТЕНТОВА своя бензинов автомобил !!! Това е станало 8 години след войната 1877-1878 година. Ние още не сме хвърлили фесовете и потурите........ Дядо Карл е курдисал бензиновия мотор на файтон, за да покаже, че има полза от него.Сега къде ли няма бензин-матори ?? Великата Берта пък само 6 месеца след това е изминала цели 90 км. със синовете си!? Може да си гений в дадена област, липсва ли ти търговски нюх, нямаш ли и грам хайдушки наклонности, ще си останеш сиромах като Николо Тесла !! Други ще ти вземат патентите......и парите ! Като живеем в бандитски свят, кой ни е виновен ?

Напиши коментар:


Публикувай