11 Февруари, 2018 10:24 10 888 15

Най-странните автомобилни забрани

  • закон-
  • забрана-
  • куриоз

Непознаването на закона не освобождава от отговорност, но в някои държави има толкова абсурдни правила, че човек може да се вкара в неприятности по най-неочаквани причини. Много от тези закони датират от съвсем други времена и отдавна не се прилагат. Някои обаче важат с пълна сила.

Австралия


На държавата континент действа забрана да се оставят ключовете в колата без надзор. Органите на реда са особено строги ако контактният ключ се намира на таблото.

Великобритания


До 1976 г. на лондонските таксите е забранено да се движат без бала сено и торба с овес на борда. Законът е приет по времената на конските впрягове. Такситата трябвало да бъдат снабдени също с малки ванички с вода, с която клиентите да изплакват краката на кучетата си.

Дания


Датското законодателство забранява стартирането на двигателя ако под автомобила има някого. Така на механиците се налага да се движат повечко, като излизат от канала и под подемника.

Канада


В гр. Каната в канадската провинция Онтарио е забранено гаражните врати да се боядисват в лилаво. Ремонт на автомобила на улицата пък се допуска само в случай, че не може да се движи. Странно правило има и в Монреал, където е забранено на движеща се кола да има обява за продажба.

Люксембург


До 2000 г. всяко изпреварване на пътнотранспортно средство - включително велосипед - трябва да бъде съпроводено с подаване на звуков сигнал с клаксона. Този закон вече не важи, но е останало друга странна забрана - не може да се кара кола без чистачки. Дори да няма предно стъкло.

Сингапур


В страната не се допуска плюене по тротоарите и пресичане ако в радиус от 50 метра няма пътен знак за това. Ето защо на почти всяко сингапурско кръстовище има пешеходна пътека.

САЩ


В окръг Файет, щата Тенеси, на един парцел не се допуска събирането на повече от 5 автомобила, които не са в движение.

Жителите на щата Орегон пък получиха правото да зареждат самостоятелно колите си без помощта на бензинджията едва на 1 януари тази година. Забраната е приета през 1951-ва.

Тайланд


Глоба грози всеки, който кара гол до кръста. Топлият климат не е оправдание. Жега или не, водачите трябва да са наметнали поне фланелка. Най-често жертви на странния закон стават чужденци.

Южна Корея


На южнокорейските полицаи е забранено да крият рушветите, получени от шофьори. С други думи, може и да вземаш, но не може да си траеш за това.

Туркменистан


С постановление на президента Гурбангули Бердимухамедов от 2 януари тази година по пътищата на страната могат да се движат автомобил във всякакъв цвят, стига той да е бял. През декември пък вътрешният министър Исгендер Муликов представил на Бердимухамедов статистика, според която по-голямата част от катастрофите в страната стават по вина на шофьори от женски пол, в резултат на което полицейски патрули спират дами, прибират книжките им и репатрират колите на наказателен паркинг, откъдето могат да ги приберат само съпрузите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    58 16 Отговор
    България:
    Ако караш БМВ, всичко ти е позволено и правилникът не важи за тебе... Поне до момента, в който си намериш майстора и ти издуят муцуната, като ти избият по тоя начин всичката турбоселяния от празната кратуна. Или най-добре да те пратят в моргата, като по този начин направят услуга на човечеството.

    Коментиран от #4, #7, #10, #11

  • 2 mediator37

    30 3 Отговор
    Ти остави БМВ-тата, кажи караш ли срещу знака, паркираш ли в нарушение, в населено място с 50км/ч ли караш, като си голям светец и принципен.

    Коментиран от #9

  • 3 Да бе

    14 4 Отговор
    Интернет глупости. Живея в Люксембург от 26 години, никога не е имало такива ограничения!
  • 4 Антон 1

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    Аз пък ме карам , а шофирам БМВ !
    Ти какъв автомобил “караш”, кажи , че да знаем кои са петфектните шофьори ?:):):)
  • 5 у нас

    29 1 Отговор
    В България, ако си бандит, блъснеш и убиеш с джипа си някакви хора, не си виновен, защото се оказва, че си нещо болен....(по действителен случай)
  • 6 Нафарфорий

    18 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На южнокорейските полицаи е забранено да крият рушветите, получени от шофьори. С други думи, може и да вземаш, но не може да си траеш за това.
    АААА.......демек се отчитат на техния БАЙ Х*Й!!!!!!!!!
  • 7 тъйва

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    то бива комплексарщина и злоба на едно място, ама ти си шампион бе човече....успокой се, че ще вземеш да се разболееш заради някакво си бееенбе
  • 8 гощо

    10 5 Отговор
    Видим ли БМВ или ГОЛФ и УУуусобено ако съм в краен квартал или в провинцията биЕм дЕсен мигач и чакам да отмине бедствието! Ааахахахахахахахахаах..............
  • 9 777

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    "He" на първите ти два въпроса и "да" на третия. Още нещо?
  • 10 5555

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    Бой ли си вл от някой с БМВЗ че така злобно нсреждаш?
  • 11 5555

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    Бой ли си ял от някой с БМВ че така злобно нареждаш?

    Коментиран от #12

  • 12 888

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "5555":

    Може и да не е ял още,но това означава само едно,че най-доброто предстои.Управлявам автомобил от въпросната марка,спазвам правилника,но винаги съм на щтрек,ако се появи някой такъв "майстор"-комплескиран,желаещ да се сражава.Може да попадне и на мен въпросния агресивен индивид,ще си изкара незабравимо,гарантирам му го!
  • 13 Сааб 9.3 255 коня 2.8 бензин.

    2 5 Отговор
    Не знам що се мислите за големи мъже със това дръгливи стари кочини БМВ та каруцови. Карал съм 1 месец БМВ какво да му харесаш няма какво дръгел. Аудито е по добра марка . Но аз понеже съм беден карам Сааб 2014 г хаха. И чакам някой смелчага да ме бие на някой светофар каквито биячи мишки се правите по сайтовете . Двама вече ги гоня слизам и той се заключва въпросните БМВ биячи . Да не се срещаме че бързо ще бягаш немска тикви.

    Коментиран от #14

  • 14 Пук

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сааб 9.3 255 коня 2.8 бензин.":

    Че те правят ли още такива коли?

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пук":

    Едно време Сааб правеха доста добри леки автомобили (и тежки де) но след ерата на Опел ги купиха някакви китайци и домомента те произвеждат Сааб. Тъжно е но е факт