16 Март, 2018 17:38 6 823 6

Искате Cizeta? Пак можете да си поръчате!

  • cizeta

Бившият инженер на Lamborghini Клаудио Дзамполи обяви, че възобновява производството на уникалния 16-цилиндров суперкар Cizeta V16T от 1991 г., съобщава Hagerty. Цената на автомобила не е обявена, но за ориентир може да служи аналогична оферта от 2006 г. - $849 000 (€689 745).

В основата на Cizeta V16T лежи пространствена рама с клетъчна структура. Най-забележителната особеност обаче си остава 16-цилиндровият V-образен двигател, съставен от два осмака от Lamborghini Urraco.

Мощността от 540 к.с. се предава на задните колела през петстепенна механична трансмисия. Cizeta V16T ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. Максималната скорост е 328 км/ч.

Моделът е съвместно творение на Дзамполи и музикалния продуцент Джорджо Мородер. Дизайнът с четири прибиращи се фара е дело на Марчело Гандини - създателят на Miura и Countach. Първоначално така трябва да изглежда Diablo, но ръководството на Lamborghini отхвърля идеята.

От 1991 до 1995 г. Дзамполи успява да продаде 19 "чидзети". Между 1999 и 2006 г. са произведени още три екземпляра - две купета и един спайдър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами сега

    14 8 Отговор
    странно няма нито един негативен коментар но ако беше бмв... гледай какво става то злоба то комплекси то чудо само по тези коментари може човек да разбере колко недорасъл е българския народ може само да плюе по някого но за добро няма да си направи труда да драсне два реда... айде със здраве и на всички комплексари пожелавам по един 20годишен комшия с бмв!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Моамар

    17 2 Отговор
    Колата е по-стилна и елегантна от Диаблото, предполагам са измислени от един и същ човек но тази е по красива, интериорът също е доста по-елегантен

    Коментиран от #5

  • 3 Ввв

    11 2 Отговор
    Красива не знам,но е интересна
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бръм бръм

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Моамар":

    Създателя на Диабло се казва МАРЧЕЛО ГАНДИНИ
  • 6 Японеца

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ами сега":

    Всеки 20г. хлапак с бенве, получава шило, ръбест камък, а при по сериозни комшии престой пред кабинет.
    Комплексари са тея с 15г. бенвета, дето ги карат в махалата да се показват и пробег 1000км на година.

    И може ли да не се изхождате под статии за коли които никога няма да пипнете, а ще гледате на картинка.
    Карайте си трибуквените кочини и си мечтайте за същите след 2008г.