Last news in Fakti

27 Март, 2018 14:43 16 025 26

Въвеждат нов стикер за техническите прегледи

  • стикер-
  • технически прегледи

Разделят на три Закона за движение по пътищата

Въвеждат нов стикер за техническите прегледи - 1

Ще име нов стикер за техническите прегледи. Той ще дава информация за реалното състояние на превозното средство.

По тази идея работи министерството на транспорта и информационните технологии.

Работим по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на всички превозни средства. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, по време на откриването на международната конференция по пътна безопасност „Нови технологии и добри световни и европейски практики“. По думите му, към момента има изградена връзка с Министерството на финансите за автоматична справка за платените данъци на автомобилите, като се работи и по изграждането на свързаност със системите на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор.

Заместник-министър Ангел Попов заяви, че със софтуерно допълване на информационната система на техническите прегледи ще се създаде възможност за трансфер в реално време на показанията от уредите към Централизирана информационна система, която автоматично ще определя валидността на измерените стойности и няма да допуска манипулиране на данните. Той допълни, че в началото на май ще бъде готов образецът на новия стикер за техническите прегледи, който ще бъде снабден с чип за дистанционен контрол, съдържащ информация за техническото състояние на превозната средство. Стикерът ще съдържа и данни за екологичното състояние на автомобила.

Заместник-министър Ангел Попов изтъкна, че от изключителна важност за подобряването на пътната безопасност е работата по разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона. Единият ще регламентира правилата за движение по пътищата, другият изискванията към превозните средства и автосервизите, а третият ще е свързан с водачите на моторните превозни средства. По думите му, със Закона за пътните превозни средства ще се регулира и дейността на автосервизите, като ще бъде създаден публичен регистър, до който потребителите ще имат персонален достъп. „Това е изключително сложен процес, но е необходимо да се направи, за да се изсветли сектора, да се намали нелоялната конкуренция и некоректните практики, както и да се гарантират правата на хората“, допълни той.

Днешното събитие се организира от сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност“ и е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията се провежда с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на вътрешните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    123 6 Отговор
    Още колко стикера ще лепим на предния прозорец да скрием видимостта на водача ?

    Коментиран от #26

  • 2 София иска растрели

    47 6 Отговор
    ЗАБРАНЕНО Е лепенето на предни и други стъкла на отвличащи вниманието на водача стикери..
    Последните с епозлват за постоянно следене сканиране увреждане и обсебване на милиони водачи..Пострадали са всички залепили нагло престъпните холограмни оръжия на
    предни стъкла.Предлагат растрел на виновните длъжностни и други лица разпространяващи оръжия за масово поразяване.
  • 3 растрел за бандитите на власт

    11 9 Отговор
    ползват камери з а активиране на стикерите с последвало обсебване на водачите.Обсебените чрез пълен ДМК с еводят нагло по пътищата с висока скорост зададена на компютър от експериментиращи нагло вредни античовешки оръжия.
    Може д а видите десетки автомобили по тесни планински пътища водени в пакет на дистанция до 2 - 5 метра един от друг с скорост над 50 км по висока от разрешената.
  • 4 РАстрели за престъпниците на власт

    27 4 Отговор
    ПО обрантния път съшите водачи отпочинали карат внимателно със съобразена с условията скорост и дистанция така до първите терористични камери инсталирани НЕЗАКОННО от нагли престъпници/забранени са от чл32,чл28 и чл 29 от Основния закон и нито Борисов нито цветанов нито други престъпници могат да ги узаконят.
  • 5 SAAB

    66 1 Отговор
    Техническото състояние на автомобила е величина променяща се с всеки изминат метър !
    Този " чип " смърди , като чипа на москоФ .....с ,който фирмата на леля ми разработила софтуера и внесла хардуера ще усвои една скромна сума ......:)
  • 6 ВВВВ

    70 2 Отговор
    В коя нормална държава има стикери по предното стъкло?
    В момента са 3 дайте още 20 да лепним, а?
  • 7 Я изкарай Гано

    100 4 Отговор
    На път съм да се откажа от този вид придвижване. То не бяха зони, глоби, камери, винетки, данъци, сега прегледи и екология, ще вдигнат цените и затворят сервизите. Какво искат от нас? БДЖ-то ли ще възраждаме? Ми то умряло ба... Или искат да карам нова кола? Добре, и аз искам! Къде да дойда да си я получа?...
  • 8 далавери

    64 2 Отговор
    С какво стикерът с чип ще подобри състоянието на автопарка в страната? Като увеличат още цената на прегледите, ще има повече коли, не минали преглед.

    Коментиран от #10

  • 9 Кат

    4 24 Отговор
    Ей ти,с раСтрелите я се ограмоти малко.
  • 10 лимонад

    8 23 Отговор

    До коментар #8 от "далавери":

    едва ли стикерът сам по себе си ще промени нещо. Но мярката ако се прилага както трябва - аз лично се надявам да намали броя на неизправни превозни средства по пътищата, както и тия които пушат като луди, не защото нямат ДПФ или катализатор, а защото просто са неизправни. Дано като резултат повече хора си купят и по-нови коли, защото ще се наложи да ремонтират старите... Отиваш на преглед - не отговаряш на основни неща - не минаваш. при минимални неща за ремонт - 1-2 месеца срок да ги оправиш и да се върнеш да покажеш, че са наред - иначе те спират все едно не си минал...
    От друга страна - дано помислят и за облекчаване на тия с по-новите коли. Примерно за до 7 годишни автомобили да се минава 1 път на 2 години...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кобрата

    41 0 Отговор
    Всичко се измисля за пари... Да ни смучат като кърлежи и това е
  • 14 Като

    26 3 Отговор
    Не бой те се само прегледа ще стане от 30 лева 100 лева
  • 15 Гост7

    27 2 Отговор
    Ееее .....няма такава пералня никъде по света!
  • 16 гостенин

    26 1 Отговор
    Истината е една-лобистите си търсят всякакви форми,с които законово да маскират грабежите си,а властимащите с удоволствие и охота си прибират комисионните и облагите за свършената услуга.Хората се възмущават,но "всяко чудо е за три дни", "кучето си лае,кервана си върви"...за жалост. А Гочоолу,Дочоолу,Кьопоолу,Аланкоолу,Данко Харсъзина,Андрешко, Калинките, Фъс-фъс, Геле-линейката и т.н., и т.н. далновидно управляват нашето изстрадало Отечество и оправдават всичките си золуми с простичката добре заучена фаза : "евроатлантически ценности"...
  • 17 РАМБО

    25 1 Отговор
    До #10
    Лимонадо !
    Нови коли не знам дали знаеш се купуват с ПАРИ !!! Не всеки краде като тебе ! Иначе # 7 ти го е казал много точно - ако ги раздават и аз ще си взема !
    И не забравяй желязното правило - в България всяко правило или закон се правят само за скубане на още пари от нас будалите и винаги въпросния закон е създаден с благородни подбуди !
  • 18 Кочето

    9 2 Отговор
    И тъй- поредни правила измислени от подчинени на кабинет сдал 2 пъти власт и спечелил я три такива....Мижи да те лажим, както си е било тъй и ще си остане само че ще трябва да се налеят още левове незнайно къде..
  • 19 Има ли значение

    15 2 Отговор
    Пак удари по бедния отрудени човечец с евтината поддържана бричка
  • 20 vasik atanasova

    2 3 Отговор
    айде честито
  • 21 Транспортер

    8 2 Отговор
    Как ще мерят изгорели газове с калпавите горива които караме? Целта е да намалят колите по пътищата за да могат да карат на спокойствие скъпите държавни коли които купуват с нашите пари. Докога ще ги търпим питам аз?
  • 22 Читател

    4 0 Отговор
    Поредния държавен рекет, държавата е НАЙ големия рекетьор , да им пожелаем: нека им се връща десеторно!!!
  • 23 волен сидеров

    5 0 Отговор
    винаги съм се чудил на нас българите-постоянно се правим на папи повече от папата и се работим един други
    наздраве,скоро ще се оправим,както и ще спрем убийствата по пътищата-психари
    рибата се вмирисва от към главата -с пълна сила за България
  • 24 Расулюлах

    2 0 Отговор
    Са видите ли като говоря че българското робство е наи страшно и пагубно за народа.....
  • 25 zoro

    1 1 Отговор
    масово се карат колите по малките градове и села без преглед и застраховка
  • 26 пеп

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай":

    Защо изобщо са необходими каквито и да било стикери. Нали колата има рег. номер. По него може да излезе всичко.