19 Април, 2018 17:32 60 212 123

Путин посочи горивото на бъдещето

  • гориво-
  • газ-
  • електромобили-
  • владимир путин-
  • проучване
Путин посочи горивото на бъдещето - 1

Владимир Путин постави точка в спора за горивото на бъдещето в Русия и това не е електричеството. На заседание на правителството той е изказал мнение, че страната трябва да отдаде приоритет на газта пред тока, предава ТАСС.

"Ясно е, че трябва да отделяме все повече и повече внимание на въпросите от екологичен характер. Виждаме тенденциите, които набират скорост в световната икономика, включително и в автомобилостроенето, предвид значителното използване на електромобили. За нашата страна, разбира се, използването на газомоторно гориво е дори по-голям приоритет", подчертава руският президент.

Путин пояснява, че "за да се получи електроенергия, тя първо трябва да се произведе, а значителна част от нея се добива от въглеводороди. Това е много сериозно обстоятелство, което отчитат малцина", отбелязва руският държавен глава.

Владимир Путин не за първи път се изказва в полза на газта. По-рано руският президент също е отбелязвал, че продажбите ѝ на вътрешния пазар ще имат по-голям икономически ефект, отколкото износът.

Като пример за ползата от газта Путин е сочил "Газпром", който от известно време модифицира автопарка си за работа на газ. "До какво доведе това? До масово уволнение на шофьори - защото няма как да крадат гориво", казва руският президент, отбелязвайки, че лесно може да се предположи какво се случва в армията, например.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    95 198 Отговор
    Е сега разбрах що арматата на парада не вървеше - свършила и била газта в бутилката.

    Това да изкараш кражбите на гориво като критерии за въвеждането на газ, говори за манталитет на "развит социализЪм" - яко крадене където е възможно.

    А дали е случайно че най-бързо развиващата се руска фирма за втечнен пририден газ е на путя?

    Коментиран от #3, #10, #36, #52, #86

  • 2 Driving pleasure

    210 36 Отговор
    Евала! Това е единственото правилно решение за ОСНОВНО гориво, а електрошитните трябва да е задължително да се зареждат от 100% възобновяема енергия, а не от общата мрежа с електрически микс, за да имат някакъв екологичен ефект - иначе само задълбочават проблема
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 канал 2000

    36 77 Отговор
    Хвърлянето на боб не му е силна страна ;)
  • 5 Реалист

    60 119 Отговор

    До коментар #3 от "Gost":

    Айде да ме светнеш като гориш газ какво се отделя във въздуха ряпоооо... Най-чист като гориво е водорода, а всички ВЪГЛЕ ВОДОРОДИ при горене отделят това което имаш и в главата си - сажди. Ако ще ползваш газ, поне я гори в ТЕЦ за да можеш качествено да филтрираш изгорелите газове, а не да пуснеш 1000000 автомобила... Ама то на Позитано акъл не раздават, а само опорни точки.

    Коментиран от #24, #27, #35

  • 6 ВЕИ

    72 24 Отговор
    Е как разбрахте, че това е горивото на бъдещето ?
    Нали целта е да не се горят въглеводороди.
    Електроенергията ще се произвежда от елекроцентрали с ядрен синтез и ВЕИ . Това е бъдещето, а че е далече това е друга бира.

    Коментиран от #12

  • 7 Шофьор

    77 16 Отговор
    Пропана май е най добрия вариант. даден автомобил с добър газинжекцион няма разлика в динамиката и работата на двигателя. Маслото след 10 хилки е кристално чисто при смяната. Кофти е че при температури под 0 трябва да поработи на бензин и после да прехвърли. Иначе прави бели.

    Коментиран от #20

  • 8 Икономист

    65 18 Отговор
    А някой видя ли какво става с петролът напоследък:
    БРЕНТ удари 74$ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Даааааа добре виждате след като ги няма джихадистите да продават нещо без пари вече е 74$.

    Къде е гост сега да разправя как видял в кристалната си топка цена от 20$. Не бързайте да отписвате петролът. Все още няма открити в света други такива универсални съединения като въглеводородите.
    Проблемът обаче със замърсяването стой, и измислянето на по-прецизни филтри.

    Коментиран от #16

  • 9 onq s konq

    50 69 Отговор
    За да се краде бензин в Русия,където струва 2 пъти по-малко от колкото у нас...значи яко са го закъсали!

    Коментиран от #62

  • 10 Random

    28 19 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Обяснението го има още на втория ден...
    Танкът се е управлявал с дистанционно и йправляващия е бил някакъв новак който е натиснал kill-switch-а по погрешка с което е прецакал всичката електроника.

    Аман от неосведомени...

    Коментиран от #22

  • 11 Просто Фен

    41 10 Отговор
    Дали на газ , ток ,бензин ,дизел всеки си има както добри страни така и лоши . Както е казал путин , че перефразирам :количеството вреддни емисии които се отделят от изработена енергия която трябва на един автомобил да се за да измине еденица разтояние е по голям от количеството вредни емисии на един автомобил на газ . Това може и да е така и да не е . Но има и друго тези батерии които се използват си имат някакъв експлоатационен срок и след това става негодна и се изхвърлят или рециклират за което . за което трябват нови и за тяхната изработка пак има вредни емисии. Други ше кажат , да се добива едергия от възообновяеми източници идеята е добра но до някъде ,много от тях не се екологията прмерно Ветрогенераторите са много опасни за птиците и за това най различни организации се опитват да забранят редица видове възобновяеми източници

    Коментиран от #78

  • 12 Антиелектрика

    33 8 Отговор

    До коментар #6 от "ВЕИ":

    И защо пък не трябва да се горят въглеводороди? Точно въглеродния двуокис се оказа абсолютна лъжа, че води до т. нар. Глобално затопляне.
    Проблемът се оказаха твърдите частици и някои от азотните окиси.
    Пък не знам някой да е постигнал ядрен синтез освен във водородната бомба - хахахахаха

    А ВЕИ-тата са най-големия т@ш@@ на света. Ще чакаме да задуха вятъра и да пекне слънце и ще зареждаме отровните акумулатори - страшно "иновативно", няма що!

    Наистина трябва да се мине през етапът на горене на газ, за да се види ефектът върху въздуха в мегаполисите и тогава да се мисли за електрички и водорно горене ако е необходимо.
  • 13 Гледай и слушай

    23 47 Отговор
    Много добър тоз КГБееец бе и от горива разбира.Сигурно има мнение и за химическите тоалетни!Ми тъй де,от газ разбира,че от едни л..на ли няма да разбира/Ей тва е президент!На следващите избори Решетников него да ни препоръча,да знае нашия Радев с какво да си кара самолета!
  • 14 Тръмп

    15 21 Отговор
    Позорно е Путин да открадне на някой бакшиш Ладичката и да зарежда газ без чужда помощ!:):):)
  • 15 комбат

    26 8 Отговор
    Прав е Путин ,че на газ има най малка вреда за природата ,но е необходимо много малко да се преработят автомобилите ,да се подсилят клапаните които често дефектират при работа на газ ,да не говорим ,че когато газовата система е на течна фаза няма нужда и от подгряване на двигателя на бензин,също така ако се ползва газ метан не е зле да се помисли за по леки и компактни бутилки ,защото тези които се ползват сега са големи много тежки и скапват окачването на по леките автомобили.

    Коментиран от #19

  • 16 гост

    18 31 Отговор

    До коментар #8 от "Икономист":

    Нещо пояснения искаш , а , не са ти много ясни нещицата ! И каво те бърка Брент , както си има много точна цена за "Путин" нефт , пак най-некачествения и евтин естествено !!
    Министерство на икономическото развитие на Русия прогнозира, че цената на петрола сорт Urals може да поевтинее до 58,9 долара за барел през 2018 г., става ясно от публикация на Интерфакс, позована на източник на изданието. !!! А относно изцепките на батя , ти какво очакваш да каже "шофьора" дето 60 % от приходите му зависят от ИЗНОС на горива ??? В Русия какво ще правят си е техен проблем , с под 1% от с световния транспорт нямат ама никакво значение , да не говорим , че просто си търси оправдание за НЕСПОСОБНОСТТА на умрялата руска икономика за такъв преход ! А държавите дето движат света отдавна се определиха и не ми казвай , че някой го интересува мнението на "газовия" , щото и без това умирам от смях само като го гледам как се прави на "разбирач" !!! Да си води КГБ-ските досиенца и да не се бърка където не е в час !!

    Коментиран от #21

  • 17 Гост

    20 34 Отговор
    Крайно време е да се мине на електричество.Путин рекламира газа защото Русия от това печели.Да ама ние нямаме газ.А електричеството е чисто и ни прави независими.

    Коментиран от #55

  • 18 ХПФЭ

    37 14 Отговор
    ДО РЕАЛИСТ
    А КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАПАДНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ ПРИЯТЕЛЧЕ. КРАДЕНЕ И ЛАПАНЕ ПО УЖ ЗАКОНЕН НАЧИН И ВЛАСТ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЯ КАПИТАЛ, КОЯТО Е БЕЗСПОРНА. КОЕ Е ПО- ВУЛГАРНО ОТ ДВЕТЕ, ТИ САМ ПРЕЦЕНИ.
  • 19 Гледай и слушай

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "комбат":

    От къде ги измисли всичките тези глупости?Туй с клапаните е пълна простотия.Изобщо не си наясно какво гориво е газта.Пък за метана изобщо не ми се говори.Живота ми мина в нефтохима в производство на горива и ми е много интересно като чета коментари като твоя.
  • 20 гост

    6 13 Отговор

    До коментар #7 от "Шофьор":

    Най-добрия вариант е преди да ръсиш акъл да вземеш малко да почетеш , ей тъй за обща култура барем , специалисте !! Щото тогава може "случайно" да срещнеш дребния ФАКТ , че ПРОПАНА , а и БУТАНА дето го пропусна , са ПРОИЗВОДНИ при преработката на нефта , тоест вървят ЗАЕДНО с бензина , дизела и всичко останало и НЕ МОГАТ да се произвеждат отделно !!! Що мислиш всички бензиностанции продават пропан-бутан , а метан има на една от 50 ??? И с какво същия променя катастрофалните показатели на ДВГ и всичко свързано с него ??

    Коментиран от #23

  • 21 Икономист

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Хайде пак в Русия задълба, абе да не те е изнасилвал някой Казак като си бил малък че само за това говориш.
    Петролът на борсите удари 3 годишен таван, познай какво е търсенето му????
    Хората които хеджираха с фютчерсите сега ти се подиграват,така че твоята кристална топка знаеш къде да си я завреш.

    Коментиран от #28

  • 22 Реалист

    10 16 Отговор

    До коментар #10 от "Random":

    Стига бе - не мога да повярвам как самоотвержено лъжеш. Абе ти къде си чувал в боен танк "kill all" бутон? Това да не ти е асансьора в блока. Там където трябва дублиране на всички системи, килл алл бутон. Тоя бутон ви го натискат на Позитано да спрете да рзсъждавате с главите си. Ако ботокса утре каже че слънцето ще изгрее от запад цяла сутрин ще чакаш ли? Май random са ти връзките в кратуната дето носиш. Open your brain man and THINK!!! LOL - kill all...Хахахахаха

    Коментиран от #48

  • 23 Антиелектрика

    6 11 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Браво, това беше поредния ти бисер! Пропана бил продукт само на нефта - хахахахахаххахахахахаха
    Получава се от природен газ, електрофилче заблудено!

    Коментиран от #25, #56

  • 24 Симо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Абе пич ти за катализатори не си ли чувал ? А да знаеш какво е това. ? А след катализатори какво излиза?

    Коментиран от #26

  • 25 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "Антиелектрика":

    Верно ли бе , ти да видиш !! И Бутана и той , а ?? Ееей тия загубени лукойлци , как не са те попитали да им дадеш акъл , ами си ги правят от нефт , а !! А ти КОЯ голяма фирма ще ми дадеш за пример , че прави и ПРОДАВА пропан-бутан от метан ??

    Коментиран от #29

  • 26 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Симо":

    Ами интересното е ти каво си МИСЛИШ , че излиза , щото не вярвам да си пробвал да го подишаш само десетина минути , повече не ти трябват , а и няма да имаш тая възможност , ако схващаш поне толкова !!
  • 27 чичоХ

    24 7 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    За сведение на реалните тикви мога да кажа,че при-
    родния газ съдържа над 95% метан а молекулата на
    метана съдържа един атом въглерод и 4 атома водород.
    При изгарянето на една молекула метан се получават
    една молекула въглероден диоксид и две молекули вода
    за разлика от другите въглеводороди,където това
    съотношение е в полза на въглеродния диоксид ,катрани
    сажди и др.,тъй,че Путин е абсолютно прав.

    Коментиран от #34

  • 28 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    Кой ми се подигравал и за какво не разбрах нещо ?? И кога съм бил казал , че 2018 г (!!!) петрола щял да е 20 долара ?? И какво като бил ударил "връх" ?? Ти не знаеш ли кое време на годината сме , за средногодишни цени чувал ли си , не си ли ?? Ако искаш пак прогнози :
    Какви са прогнозите по отношение на цените на петрола през 2018 г. ?Сега всички казват, че цените на енергоносителите ще започнат да спадат. Неотдавнашното двустранно споразумение между Саудитска Арабия и Русия заедно с многостранното споразумение с ОПЕК е насочено да ограничи производството и да стабилизира цените на нивото от 60 долара за барел. То е продължение на приетото такова споразумение в началото на годината. Съюзът между Саудитска Арабия и Русия може да ги разочарова.

    Сега, когато са определени квотите за производство между страните от ОПЕК и извън картела може да се очаква измама.
    Многогодишните мошеници, такива като Иран и Ирак ще са първите, които ще започнат свръхпроизводство. Икономиката на Венецуела е в свободно падане и тя безусловно също ще се възползва от възможността за свръхпроизводство. След увеличаване на предложенията съюзът между Саудитска Арабия и ОПЕК, между страните от петролния картел и извън него ще се присъедини към това увеличение, за да не загуби дела си на пазара.
    Та пак повтарям , РУСКОТО министерство на икономиката очаква СРЕДНОГОДИШНА цена ПОД 60 долара !!

    Коментиран от #31

  • 29 Антиелектрика

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Хич не се прави на остроумен, защото изобщо не ти се отдава!
    Ето глупавинята, която написа:
    Публикувано във факти.бг: ПРОПАНА , а и БУТАНА дето го пропусна , са ПРОИЗВОДНИ при преработката на нефта , тоест вървят ЗАЕДНО с бензина , дизела и всичко останало и НЕ МОГАТ да се произвеждат отделно !!!

    Какво има да ми се оправдаваш - написал ли си тъпнята, че пропана се прави САМО от нефт, НАПИСАЛ СИ! Грешно ли е - ГРЕШНО Е!
    Аре бягай да бъркаш в контакта!!!
  • 30 Иво

    4 1 Отговор
    Проц, проц!
  • 31 Икономист

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Абе стига с тая Русия, какво очаквала Русия, какво направила Русия, какво ял Путин, само за това ли ще слушаме???
    Много ясно че всяка държава се презастрахова и прави бюджета си при песимистични прогнози, после да няма изненади, като трябва да плаща пенсии и дългове.

    И какво е това свръхпроизводство, нали нямаше търсене???????
    Това Путин само го е направил някакъв заговор да унищожи света:)))

    Моля те никога не играй на борсата щото после ще си го изкарваш на нас като оревеш форума че си изгубил спестяванията си от 5 ЛЕВА :))))

    Коментиран от #38

  • 32 умен путин

    10 3 Отговор
    Учените са сметнали, че ако от утре всички автомобили по света тръгнат на ток ...то ще трябва да се увеличи производството на електроенергия двойно ! Това можело да се постигне само чрез използване на въглища, което ще предизвика екологична катастрофа. Да не говорим, че при производството на батериите и още повече при тяхното рециклиране има също екологични проблеми. Ако руснаците минат на газ и това гориво, което харчат сега го изнасят даже като нефт...печалбите им ще са петорни в сравнение със сега изнасяния газ ,а този газ за руските шофьори ще излиза три пъти по-евтино от сега с бензин.

    Коментиран от #39

  • 33 Гост не путиноид

    10 7 Отговор
    Путин говори за метан, при горенето на който се отделя само вода.
  • 34 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "чичоХ":

    Чичооо, а като "изгориш" водорода нали знаеш какво се получава - Н2О и енергия. Няма го СО2.

    А къде беше пути до сега?

    Но признавам, че е по-добре руските барутници да горят метан, отколкото "руски дизел" от Лукойл. Тук си прав!

    Коментиран от #37, #49

  • 35 Когенерация

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Всъщност дали ще гориш газта в тецове или в автомобилите ще се отдели почти еднакво количество въглероден двуокис. Само че в единия случай ще се отдели в градовете ниско, където дишат хората, а в другия случай ще се отдели във високите слоеве на атмосферата и ще се разсее.

    Друго обаче е важното. Ако газта гори в мини ТЕЦ с когенерация, ще се използват и останалите 70% от енергията на газта, която иначе ще се изхвърля във вид на топлина от двигателя и ще служат за отопление и гореща вода, а токът зареждане на електромобилите, без да е необходимо да се изграждат нови далекопроводи. Така ще е възможно да се затворят въглищните централи, и ще се намалят вредните емисии, защото ако има достатъчно и евтина излишна топлинна енергия, никой няма да предпочете да гори в къщи дърва, въглища и гуми.

    Коментиран от #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай huawei

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Реалист":

    Ей вземи изчезни стига ръси ,,бисери,,

    Коментиран от #43

  • 38 Бай huawei

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Икономист":

    Зомби, вземи и си легни не ни занимавай със себе си!
  • 39 ВЕИ

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "умен путин":

    Тази опорка кой ти я подхвърли и ти с какъв акъл я захапа?

    ВЕИ мощности могат да бъдат и ще бъдат изградени много по-бързо, отколкото да се произведат електромобилите на твоите "специалисти".

    Вече няколко години инсталираните нови мощности за производство на електроенергия са изключително ВЕИ, защото другите не могат да предложат по-ниска цена. В Китай дори затварят работещи въглищни централи, защото не издържат на конкуренцията на ВЕИ и фалират.

    Ако ще се изграждат нови мощности в бъдеще, то те ще са ВЕИ и евентуално газови за резерв, когато няма вятър, слънце или вода. Електромобилите освен, че са консуматори на енергия, също така могат да връщат енергията обратно в мрежата и да служат за съхранение на енергия от ВЕИ. Въпрос на организация и инфраструктура.

    Коментиран от #46

  • 40 ВЕИ

    9 5 Отговор
    До "Антиелектрика"
    Човече подържаното от теб становище не е перспективно.
    За сведение асинхроният двигател без проблеми постига КПД 98%. Няма измислен по-хубав двигател. И като механика и като обслужване. Е много автомеханици ще трябва да се преквалифицират. Честотното управление на оборотите е прекрасна възможност за регулиране, а при спиране връща енергия в батерията. Да, за сега има проблеми с обеми на батерията, но кондинзаторите и индукторите по пътя могат да решат това. Ядрен синтез и сега се извършва, но КПД е много ниско. Технологичен пробив ще бъде осъществен в не-далечното бъдеще.
    Много ми е интересно, ако Володя беше казал, че бъдещето е в ел автомобилите, каква песен щяхте да пеете ?

    Коментиран от #41, #47

  • 41 Антиелектрика

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "ВЕИ":

    Не се вълнувам от пророчества. Пробив при миксерите щяло да има - толкова е тъпо такова изказване, че чак не е за коментиране.
    Не ви ли писна да пишете едни и същи глупости?
    Пък какво щял да каже Путин, Мъск или Тръпков, ми е все тая, защото не съм фанатик като вас.
  • 42 гост

    4 2 Отговор
    Пропан-бутан е най-доброто гориво за складиране на енергия от ВЕИ, това и Мъск го е казвал, понеже преобразуването на излишната енергия трябва да е с минимални енергийни загуби за конверсия, а пронан най-лесно се добива и съхранява, също така се използва и наличната мрежа без никакви допълнителни разходи за инфраструктура. Следва метан и след това е безмисленото добиване на водород, защото там енергийните разходи са повече от другите горива и добавяш към сметката скъпа и рядка инфраструктура, както и много скъпа кола.
    Всяка бензинова кола може да се конвертира на газ, всеки дизелов на метан. Така нека си се развиват електромобилите, а останалите могат да бъдат подложени на конверсии за малко пари и да се увеличи потреблението на по-чистите газове, за които има всичко налично на ниска цена.
  • 43 Реалист

    9 7 Отговор

    До коментар #37 от "Бай huawei":

    Алооо, партийния секретар на форума аре чупка да си пиеш лекарствата. Джуджето е тъпо ченге кгб-че и ще си остане такова. А рашките имат управника който заслужават.
  • 44 Путлерчок

    8 4 Отговор
    БЛАТНОТО ДЖУДЖЕ И БЪДЕЩЕТО СА НЕСЪВМЕСТИМИ.

    Коментиран от #64

  • 45 Противоречие

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Когенерация":

    Последно централите в гради ли ще бъдат или не, щото топлата вода няма как да я пренасяш 100км :))

    Коментиран от #53

  • 46 Противоречие

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "ВЕИ":

    Да за да може автомобилите да се превърнат в новите ГСМми след 5 години и RECYCLE.

    Коментиран от #59

  • 47 Термоядрен физик

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "ВЕИ":

    Пак се замбира яко. ТЯС все още няма контролируем. Има за някакви микросекунди. Мъчат го от 50 години така че все още не се задава на хоризонта. Ли Йо батерии стигнаха предела, вече разстоянието между катод/анод е минимално и се получават повреди, така че кой знае дали се знае.
  • 48 Random

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Нали е експериментална бройка на парад бе умник, я си представи че стане нещо с електрониката вътре и спре да се подчинява на дистанционното, какво правиш?

    "Еми сори, ама няма да се излагаме с kill all бутон. "

    Вероятността е минимална, но както викат "better safe than sorry"
  • 49 чичоХ

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Реалист":

    Водорода е най-чистото гориво,но за момента е скъп и
    сложен за съхранение тъй,че метана е на първо място
    по цена,съхранение и работа на двигателя,който не
    изисква,кой знае,какво преустройство.За съжаление
    нашите управници го обложиха с акциз и сега каращите
    на метан са един файтон хора,а това може да е решение
    за мръсния въздух .
  • 50 Diesel Power

    9 5 Отговор
    Путинка рекламира 2 в 1 Лада руская машина и Газпром - докато има газ в Русия после болшевиките ще пърдят в туби, за да събират метан и да ги карат тези бегачки на газ. Колкото има нафта толкова и газ, а и двете са на свършване - после колата на Флинтстоун.
  • 51 ГостЪ

    7 7 Отговор
    Путин откри газовите уредби .
    Време беше след последното епохално откретие на руснаците.
    44 г в Берлин - топлата вода .

    Коментиран от #60, #61

  • 52 Кр. Николов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Толкова си реален, та чак елементарен.
  • 53 Това

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Противоречие":

    И какво е противоречието? Ако мини ТЕЦ на газ дали с турбини или с котел се изгради в промишлената зона на всички градове, където има нужда и от топлинна и от електрическа енергия за производство и зареждане на електрически превозни средства, въглеродния двуокис и азотните окиси ще се отделят извън града и чрез високият комин в по-високите слоеве на атмосферата.

    За градовете са по-подходящи газовите микротурбини, защото са по-безшумни от газовите турбини и могат да работят в широк диапазон от мощността си без да губят КПД. Отделят само въглероден двуокис и нищожно количество NOx. Освен това, са с достатъчно ниска мощност за да могат да захранват отделен вход или блок, без да се налага изграждането на тръбопроводи за централно топлоснабдяване из целия град. Идеално се съчетават с слънчеви панели за гореща вода и фотоволтаици, за да осигурят пълна автономия и независимост от енерго преносната система и да станат нетни производители. Напълно различна концепция от АЕЦ в единия край на страната и кабели трансформатори от централата до всеки дом с десетки посредници по веригата.

    Коментиран от #54

  • 54 Противоречие

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Това":

    Ахааа ти от някоя инспекция ли си да казваш каква е позволената граница??
    Ако е 50 км е добре, 10км е добре, орландовци може обаче банишора вече аааа как бе там има хора:))).
    И като се вдига нагоре, та чааак над Черни връх се вдигна смогът.

    Също ако искаш в твойто село на двора си построй огромна кравеферма за призводство на метан ние в София нямаме нужда на всеки ъгъл да ни дебне бомба, и да разкопават целият град за тръби за газ, искаме детски площадки и паркове.

    Коментиран от #57

  • 55 Бате

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ами как се произвежда това "чисто" електричество, а? Като яйцата, които растат по дърветата.
  • 56 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Антиелектрика":

    Грешиш

    Коментиран от #82

  • 57 Това

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Противоречие":

    Ти може да си искаш каквото искаш, но виж какво получаваш - зимно време като излезем на улицата, дишаме сажди от изгорели гуми и парцали. Мечтаните от тебе градинки редовно се поливат с киселинен дъжд от азотните окиси. Блокът ми така или иначе е газифициран и във всеки газифициран апартамент има поне по една "бомба" по твоите критерии във вид на газов бойлер или котел, които така или иначе изхвърлят въглероден двуокис и азотни окиси. Ако се заместят с една централна микро турбина, ще се освободи място във всеки апартамент, а микро турбината ще изхвърля много по-малко азотни окиси заради принципа си на работа, а като бонус ще произвежда и електричество. Нормална европейска практика която няма почва в България, защото трябва общо решение на входа, а тук се караме кой трябва да плаща асансьор и чистачка и кой не.

    Коментиран от #58

  • 58 Противоречие

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Това":

    Ahaaaa така значи, е аз тогава ще си купя другият път 20 годишен дизел и ще ти кажа това е положението ходи се оплаквай на Арменският поп.
    Ходи си купи един тълковен речник да си разтълкуваш какво означава думата общество????
    А и място искал да му освободят в апартамента, а да ти купя един не искаш ли ??????А за климатици да си чувал че не заемали място???
    Къде ще я сложиш тази микротурбина на покрива ли :)) Абе кво се занимавам изобщо с глупости, като преди да напишеш нещо дори не го и усмисляш.
  • 59 Батерии

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Противоречие":

    "Да за да може автомобилите да се превърнат в новите ГСМми след 5 години и RECYCLE."

    А ти какво предлагаш? Като ти се амортизира електромобилът след 10-15 години, да вземеш тежката и морално остаряла работеща батерия и да я сложиш на ново купе ли?

    По статистически данни от потребителите, батерията на Тесла губи само 10% от капацитета си след изминаване на 250 хиляди км.

    Много по-логично е, да позволиш на електроразпределителното дружество да използва акумулаторът на електромобила ти срещу заплащане. Така те няма да се налага да инвестират в батерии за съхранение на енергия, а ти след пет години ще може да си купиш нова по-евтина, по-лека и с по-голям капацитет батерия, която може да се зарежда по бързо, само с изкараните пари. А старата батерия да продадеш или да ползваш лично за домашна система за съхранение на енергия.

    Коментиран от #66

  • 60 Бах бахбахбах

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "ГостЪ":

    Направо ме разби, по точен и реален коментар не виждам тук!
    Руснаците имат много велики открития:
    1. Лада- 66г. в завод на ФИАТ;
    2. Москвич- 30г. завод на ФОРД;
    3. Волга- 56г. Форд и Крайслер и Даймлер;
    4. Варбург(трабант)-1898г. гр. Айзенах;
    5. АК-47- 1943-1944г. в Германия;
    6. Урал- БМВ
    Да продължавам ли?

    Коментиран от #63

  • 61 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "ГостЪ":

    Руснаците когато беше още СССР имаха автобуси и камиони на метан .

    Коментиран от #69

  • 62 По доставката

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    И ти си го закъсал ама трудно го разбираш.
  • 63 Хикс игрек

    0 2 Отговор

    До коментар #60 от "Бах бахбахбах":

    Да,да продължи със САЩ;) ама по обективно ако може.Спести ни опорните точки.Нали знаеш че повечето им постижения са от други нации

    Коментиран от #67

  • 64 По доставката

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Путлерчок":

    Добре, отчете се.Дишай спокойно
  • 65 ьяаьяа

    0 1 Отговор
    Прав е човекът!
  • 66 Противоречие

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Батерии":

    Аз не предлагам защото съм потребител но:
    1.По този начин батерията ще се скапе много по бързо, понеже постоянно ще се зарежда и разрежда.
    2.Това означава да търгуваш, тоест трябва да се регистрираш най-малкото като ЕТ и да плащаш данъци!!!

    Коментиран от #68, #71

  • 67 Бах продълЖение

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Хикс игрек":

    Чакам да ми изброиш, кво са откраднали от мужиките?
  • 68 Бах гений

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Противоречие":

    Ти изобщо наясно ли си, какво е батерия и принципа и на действие?

    Коментиран от #70

  • 69 Бах блях

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    А докато славяните живяха в пещерите, ние сме имали ТЕЦ-ове!
    Докато славяните са ходили на лов и грабеж за да не умрат от глад и са живели в юрти, ние сме имали развито стопанство и аграрна култура, много добре развити занаяти, писменност и култура!

    Коментиран от #81

  • 70 Противоречие

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Бах гений":

    Дааааа знаем го твоето обяснение за батерия, бъркаш в контакта и се зареждаш:))
    Като няма какво да кажеш защо изобщо се обаждаш, дежурен трол на работа.

    Коментиран от #73

  • 71 Батерии

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Противоречие":

    1. Ако за 1000 зареждания/разреждания капацитетът на батерията пада с 10%, а ти се договориш да зареждаш на 12 стотинки за киловатчас, с да продаваш за 30ст, една 100 киловата часова батерия, ще има печалба от 18 хиляди лева. Ако си изминал 250 хиляди километра с този автомобил и си изкарал тези 18 000 лв след все още капацитетът на батерията ще е на 80% . Ако като нов автомобила е изминавал 500км сега ще изминава 400 километра и ще ускорява малко по-бавно. При очаквана цена от всички автомобилни производители 70$/квч през 2020 година, и масово производство на твърди батерии които са по-евтини и с по-голяма плътност през 2022 година, с тези пари ще си купиш нова батерия, 160квч, аз на старата капацитета ще е останал 80 квч. И ще имаш общо 240 киловатчаса батерии с които да търгуваш.
    Разбира се този марж между цените е доста голям и ще е необходимо доста време за да продадеш хиляда пъти пълния капацитет ако тази практика стане масова.
    2. Това би било вярно, евентуално ако ще взимаш пари , за което не съм сигурен дали не може да стане и като частно лице, но няма значение. Със сигурност зареждането на автомобилите и сметката ти за ток за дома ще са по-високи отколкото ще ти изкара електромобила, така че ти ще трябва да плащаш на годишна база, ако не произвеждаш ток с фотоволтаици.
  • 72 и аз да се изкажа..

    1 0 Отговор
    Винаги съм мислил за водорода като гориво на бъдещето...
    Още си спомням ясно предаване по немската телевизия как от AUDI са разработили и внедрили в автомобил водороден двигател , колата работеше на място а от тръбата на ауспуха течеше струйка вода . За да покаже колко чиста е водата тогавашния шеф на AUDI приклекна и напълни чаша с водата след това я изпи пред камерата...
    Защо не внедриха тази разработка в масово пройзводство , не стана ясно !!

    Коментиран от #76

  • 73 Батерии

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Противоречие":

    Всъщност при електромобилите е точно така. Включваш в контакта и зареждаш. По твой сигнал или чрез софтуер от интернет при някой електромобили, вместо да зареждаш може да отдаваш ток в мрежата. Може да отдаваш дори да няма мрежа, ако спре токът например или пък си на къмпинг и искаш да ползваш нещо на 230 волта. Може да подадеш ток на закъсал електромобил, за да си зареди батерията от твоята. Въобще ти решаваш дали да приемаш или да отдаваш енергия и колко.

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Противоречие

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Батерии":

    Е аз какво съм написал ти си пишеш колкото да не заспиш.
    ДАВАЙ си ток на който искаш, ако искаш да го ПРОДАВАШ(двупосочен електромер) тогава търгуваш и трябва да се регистрираш.
    Всяко зареждане и разреждане намалява кап. на батерията.

    Като не разбираш от нещо поне не се обаждай ходи си бъркай в контакта.

    Коментиран от #77

  • 76 Водород

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "и аз да се изкажа..":

    Ами защото на теория работи, но като излезе от книгите и влезе в реалността, икономиката му удря звучен шамар и го праща обратно в книгите, при теорията където му е мястото.

    Производството на водород изисква в пъти повече енергия, отколкото ако с тази енергия директно се зареди електромобил за изминаване на същото разстояние.
  • 77 Батерии

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Противоречие":

    Предложението ти също е двупосочно, Като не разбираш ходи бъркай знаеш къде.



    Подготвят се промени за дефинирането на зарядните точки за електромобили
    КЗП ще гарантира, че цените на зарядните станции ще бъдат разумни, съпоставими и прозрачни
    СПОДЕЛИ:
    Инвестор.БГИнвестор.БГИнвестор.БГ Инвестор.БГ
    Деляна Петкова ДЕЛЯНА ПЕТКОВА
    още от автораСЛЕДВАЙ
    Подготвят се промени за дефинирането на зарядните точки за електромобили
    Снимка: Архив Ройтерс

    04.04.2018
    Подготвят се законодателни промени, чрез които ще бъде въведено понятието "оператор на зарядна точка" за електрически автомобили, става ясно от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

    От стенограмата от срещата на комисарите, провела се в края на март, става ясно, че Министерството на енергетиката е поискало становище от енергийния регулатор относно въвеждането на текстове от европейската директива, засягаща този сектор.

    Според предложението КЕВР трябва да "предприеме действия, така че операторите на зарядни точки да могат да предоставят на клиентите си услуги във връзка със зареждането на електрически превозни средства на договорна основа, включително от името и за сметка на други доставчици на услуги".


    Освен това комисията следва да осигури възможност всички публично достъпни зарядни точки да предоставят и възможност на ползвателите на електрически превозни средства за зареждане ad hoc, без встъпване в договорни отношения със съответния доставчик на е
  • 78 Рич

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Просто Фен":

    Пич,как направи толкова много правописни грешки в тези няколко реда...
  • 79 Бах метан

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "Сас":

    Метанът е един от най-вредните газове, за нашата атмосфера! Увеличава многократно парниковия ефект и затоплянето на земята и океаните! Ефекти от затоплянето на океаните са,не само топенето на ледниците(пак метан), което води до наводнения, а най-осезаемо се усеща при намаляване на биоразнообразието, защото рифвете умират при по-висока температура и при наличие на метан и вд! А изчезне ли рибата, милиони хора ще са пряко засегнати и ще умрът от глад и пр.
    Но сащ и Русия трябва да печелят милиарди и всичко е точно!
    Моа да продължавам да изреждам за парниковия ефект...

    Коментиран от #83

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бах блях":

    Първо провери после коментирай.
  • 82 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Какво греша, че от "изчерпателното" ти мнение, нищо не ми стана ясно?
    Или може би искаш да кажеш, че от природен газ не може да се прави пропан?
    Вземи малко прочети, писна ми от самозванци, които не са прочели и един ред, но се напъват да "творят" тук!
  • 83 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Бах метан":

    Ама много те моля, разясни за парниковия ефект.
    Как например метанът се различава по своето загряване с останалите газове? Как според теб, при него не важи принципа на конвекцията?
    Как се загрява земната атмосфера - от загряването на земната повърхност или от хората? Или пък какъв е механизмът на този прословут парников ефект?
    Много обичам да се говори с научни факти и очаквам да ми разясниш с конкретика ;).
    Само дано не си онзи многоников трол, че тогава просто започва рязко да ми се повръща от простотии, лъжи и демагогия!

    Коментиран от #84, #91

  • 84 Електрика

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Антиелектрика":

    Не се притеснявай, не съм аз. Метанът наистина има парников ефект, но не и този който се използва за гориво, защото след изгарянето вече не е метан.

    Относно парниковия ефект, ако някога си влизала в парник, ще разбереш как няколко микрона дебел найлон е в състояние да загрее с десетки градуси покритата площ в сравнение с външния въздух, ако не си влизал или нямаш желание няма да ме разбереш така че няма да си губя времето!

    Коментиран от #87, #88

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "Електрика":

    О, ама разбира се, че найлона може да се сравни с въздуха. То по принцип е едно и също. Как не съм се сетил до сега?
    Дори найлона си е най-обикновен озон - хахахахахахаха

    Моля те, тролствай си на воля, но само не ме занимавай!

    Коментиран от #90

  • 88 Бах

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Електрика":

    А за извличането на метан, колко метан дава "фира" и отива в атмосферата и океаните? А според теб автомобилите 100% ли изгарят метана?
  • 89 Хохо

    2 1 Отговор
    Хахаха ще минели на газ за да не крадяли! Боже опази тия дето ни дърпат към Евразия да ни звалачат пак в съветското безумие!!
  • 90 Бах олеле

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Антиелектрика":

    Ти сериозно си мега спрял трол! Разбира се, че принципа на парниковия ефект в атмосферата е същия , като в парниците! Има физични и химични закономерности и закони, които не си ги научил в часовете по тролване на позитано! Различните газове различно време се задържат в атмосферата и имат различно влияние, изразено в затопляне на земята повърхност и океаните, посредством инфрачервеното излъчване! В смисъл, газовете излъчват инфрачервена топлина! Относно озоновия слой! В космоса е пълен вакум, обектите и веществата се придвижват посредством гравитацията! Гравитацията и основен виновник, озоновия слой да съществува и да се задържат газовете и веществата на планетата ни! Гравитацията е виновника сега да седиш и да дишаш, за да тролваш!

    Коментиран от #92

  • 91 Бах та

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "Антиелектрика":

    Метанът остава в атмосферата над 8години и инфрачервената топлина излъчвана от него е над 20% повече, в сравнение с въглеродния диоксид! Също така метанът се задържа и в океаните, както и във въздуха!
  • 92 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Бах олеле":

    Крадеца вика дръжте крадеца - хахахахахахахаахах
    Толкова елементарни съждения, скоро не бях чел. Аз съм толкова трол, колко ти си умен. Пък с Позитано не ме свързва абсолютно нищо. Даже в рода ми нямам нито един член на БКП.
    Сега разбираш ли колко нелеп изглеждаш, щом се опитваш да изкараш чисто научен въпрос в политически?!
    Като ти гледам изписаните простотии, направо се чудя дали има смисъл да ти обяснявам каквото и да било?! Нека обаче ти покажа какъв дефицит на мозъчна дейност имаш.

    Първо, никой газ не излъчва инфрачервена светлина!!! Това да не ти е плазма? Инфрачервената светлина е топлината, която усещаш и която идва от нашата звезда и която всеки газ пропуска!

    Второ, точно гравитацията кара тежките газове да слизат ниско, а леките да се издигат. Какъв парник тогава те гони? Найлона който задържа топлината по-тежък ли е или по-лек от въздуха, а? Кой тогава тежък газ ще служи като похлупак като найлона и гравитацията няма да го свали, бе г-н Тролски?

    Толкова си далеч от науката, че не е истина. Спри да пишеш глупости, че ще ти смеят и децата:))))))))
    Но като ти гледам никовете, е ясно колко ти е багажчето!!!
  • 93 Електрика

    1 1 Отговор
    Прав си, примерът ми не беше съвсем коректен. При оранжериите с найлон, той служи за предотвратяване на конвекцията като задържа загретият въздух.

    Парниковите газове работят по различен принцип, като отразяват излъчването на топлина от земята. Ключовата дума тук е отразяват. Инфрачервените лъчи в дългия спектър се излъчват от земята, а парниковите газове ги отразяват и ги връщат обратно, вместо да бъдат излъчени в космоса.

    Доста по точен пример е нискоемисионно стъкло което върши точно същото. Отразява инфрачервените лъчи обратно в помещенията. Същата работа но в стените върши алуминиевото фолио с което кешират минералната вата за топлоизолациите.

    Коментиран от #94

  • 94 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Електрика":

    Спрях да пиша с теб за електричките. Все пак те са въпрос на личен избор и ако за мен електромагнитното им поле е вредно, а батериите им са пожароопасни и токсични, то за теб може да са панацея.
    Обаче да се опитваш по този глупав начин да изкривяваш науката, ще ме откаже да пиша за каквото и да било с теб!!!

    Първо, земната повърхност не произвежда различни инфрачервени лъчи, а отразява тези, които попадат върху нея от слънцето. Т.е. те вече са минали един път през тези газове и няма никаква наука с която да се обясни подобно едностранно отразяване на какъвто и да е газ. А защо се загрява земната повърхност от слънчевите лъчи, още Айнщайн е обяснил с дуалистични характер на фотона и неговата основна роля в електромагнитните вълни, към които се числят и инфрачервените вълни.

    Второ, какво трябва да значи дълъг спектър на инфрачервените лъчи - радиовълни или видима светлина? Всъщност инфрачервените вълни се държат по еднакъв начин в газове, независимо дали е азот или въглероден двуокис. Как мислиш мерят температурата чрез спътници, нали пак с инфрачервените вълни? По твоята логика излиза, че ако тези газове спират инфрачервените лъчи, спътниците следва да улавят по-малко от тях, показвайки че земята се охлажда.
    Хайде избери си една лъжа и я отстоявай, защото тези двете се изключват взаимно.

    И спри да сравняваш твърди тела с газове, че напълно издишаш откъм мисловна дейност.
  • 95 Електрика

    0 0 Отговор
    Ако някога през живота си беше направила един ремонт, щеше да се сблъскаш с избора на стъкла за стъклопакет и щеше да знаеш тези елементарни неща, на четенето на Wikipedia не помага в случая.

    Слънчевата светлина е в късият спектър, тя преминава безпрепятствено през стъклото и нагрява предметите в помещението, които започват да излъчат в инфрачервеният спектър, Но тези лъчи не могат да минат обратно през стъклото защото се отразяват от нискоемисионното покритие:

    Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия / създавана от отоплителните уреди, осветлението и др./, тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо. Стъклопакетите, изработени от с нискоемисийни стъкла, намаляват в голяма степен заагубите на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз. Те са с повишена енергийна ефективност и спестяват до 40% от разходите за отопление през зимата.

    Коментиран от #96

  • 96 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "Електрика":

    В женски род ще се обръщаш към баба си, но не и към мен!

    И няма какво повече да коментираме, щом за 3-ти път се опитваш да сравняваш газове с твърди тела! Стъклопакета и метана са толкова сходни, колкото ти си сходен с рационалното мислене.

    Нито имам нерви, нито желание да се занимавам с твоите простотии, за това повече не ме безпокой, а си троли на воля с други потребители.

    Коментиран от #97, #99

  • 97 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Антиелектрика":

    Просто ми беше много приятно да наблюдавам спора между двама ви! Не е за вярване! Научен спор в този форум! Не мога да взема ничия страна! Просто познанията ми са в съвсем друга насока. Но, не знам защо си мисля че и единият и другият сте прави!:) Истината се ражда в спора!

    Коментиран от #98

  • 98 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "goni":

    Не трябва много да разбираш, за да се посмееш на изказване като това:
    Публикувано във факти.бг: Слънчевата светлина е в късият спектър
    хахахахахахахахахахаххахахахахахахаха
  • 99 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Антиелектрика":

    Извинявам се за женския род - редактора на Гугъл се @бава понякога.

    Чети какво пише в Уикипедия:

    Общото название „парникови газове“ се отнася до всички газове, под чието влияние се затопля повърхността на Земята и по-ниските слоеве от атмосферата. Въглеродният диоксид позволява на слънчевите лъчи да достигнат до повърхността на Земята, но възпрепятства излъчването на топлината обратно. Други газове, които действат по същия начин, са метанът, диазотният оксид, малки количества от които се получават при изгаряне на изкопаемите горива и земеделска дейност, и хлорофлуоровъглеродите (фреоните), които се използват в аерозолните препарати, в старите хладилници и в много климатици.

    Коментиран от #101

  • 100 Електрика

    0 0 Отговор
    Парниковият ефект е процес, при който инфрачервеното излъчване на някои газове в атмосферата затопля земната повърхност. При него се наблюдава повишена температура на ниските слоеве на атмосферата в сравнение с топлинното излъчване на планетата. Без този ефект средната температура би била около -18 °C (255 K) вместо сегашната 15 °C (288 K). Това би направило съществуването на вода в течна форма почти невъзможно (освен около вулканите), което би лишило Земята от океани в течно състояние, а те са основна предпоставка за възникването и разнообразието на живота. Парниковият ефект се обуславя от различната прозрачност на атмосферата във видимата и инфрачервената област. Повечето газове не поглъщат в диапазона 400 – 1500 nm, а в микровълновия диапазон, тоест атмосферата става непрозрачна там, с по-голяма оптична плътност и служи като топлоизолатор.
  • 101 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Електрика":

    Ааа, когато аз цитирам уикипедия, е нелепо, но когато ти я цитираш е правилно, така ли?
    Вадя няколко твои цитата и приключваме:
    Публикувано във факти.бг: Инфрачервените лъчи в дългия спектър се ИЗЛЪЧВАТ ОТ ЗЕМЯТА.
    Публикувано във факти.бг: Парниковият ефект е процес, при който инфрачервеното излъчване на някои газове в атмосферата ЗАТОПЛЯ ЗЕМНАТА ПОВЪРХНОСТ.
    Публикувано във факти.бг: Слънчевата светлина е в КЪСИЯ СПЕКТЪР.
    Публикувано във факти.бг: ПОВЕЧЕТО газове не поглъщат в диапазона 400 – 1500 nm, а в микровълновия диапазон, тоест атмосферата става непрозрачна там, с по-голяма оптична плътност и служи като топлоизолатор.

    Толкова противоречия в няколко поста - просто не е за вярване!
    Ти за пореден път показваш, че не си наясно какви ги бръщолевиш и не може да си избереш коя лъжа да поддържаш!
  • 102 Електрика

    0 0 Отговор
    1. Всяко тяло в зависимост от температурата до която е нагрято излъчва енергия в някакъв спектър.

    2. Дължината на вълната на излъчването от нагрятото тяло зависи обратно пропорционално от температурата му: колкото температурата е по-висока, толкова по-КЪСА е дължината на вълната и по-висок интензитетът на излъчването.


    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Инфрачервено_излъчване

    3. Радиационният баланс представлява физическият приход или разход на лъчиста енергия към активната повърхнина или слоя. От него зависи дали тя ще се охлажда или нагрява. При по-голям приход в сравнение с разхода, т.е. при положителен радиационен баланс, повърхнината се нагрява. Ако разходът е по-голям, балансът е отрицателен и тя се охлажда.

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Радиационен_баланс

    4. ВСЯКО вещество, включително газовете, има свойство да акумулира топлинна енергия, и като всяко вещество може да я излъчва. Килограм въздух може да акумулира два пъти повече енергия отколкото килограм желязо, а водните пари, които са ГАЗ, акумулират 4 пъти повече

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Специфичен_топлинен_капацитет

    Вещество Специфичен топлинен капацитет
    Олово (Pb) 130 J/(kg.°C)
    Живак (Hg) 140 J/(kg.°C)
    Мед (Cu) 390 J/(kg.°C)
    Желязо (Fe) 450 J/(kg.°C)
    Стъкло 840 J/(kg.°C)
    Алуминий (Al) 900 J/(kg.°C)
    Въздух 1000 J (kg.°C)
    Водни пари 2000 J/(kg.°C)
    Лед 2100 J/(kg.°C)
    Спирт (C2H5OH) 2400 J/(kg.°C)
    Вода/(H2O) 4186 J/(kg.°C)

    Коментиран от #103, #104

  • 103 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Електрика":

    Ти верно си спорозависим!
    Обаче наистина ми писна от теб. Особено от това твое качество да не знаеш за какво точно спориш и да пускаш някакви неща, които нямат нищо общо със спора!
    Ето какви си ги писал:
    1. Публикувано във факти.бг: Инфрачервените лъчи в дългия спектър се ИЗЛЪЧВАТ ОТ ЗЕМЯТА.

    Ами НЯМА такъв филм и това, което си постнал няма нищо общо с излъчване на инфрачервени вълни от земята в ДЪЛЪГ спектър. Това са твои съчинение, които са нелепи!

    2. Публикувано във факти.бг: Парниковият ефект е процес, при който инфрачервеното излъчване на някои газове в атмосферата ЗАТОПЛЯ ЗЕМНАТА ПОВЪРХНОСТ.

    Сляп ли или се правиш на разсеян, че това абсолютно противоречи на първата ти глупост? Инфрачервеното излъчване на някои газове затопляло земята - хахахахахахахаха. Няма такава глупост, честно!

    3. Публикувано във факти.бг: Слънчевата светлина е в КЪСИЯ СПЕКТЪР.

    Поредната твоя измишльотина. Дори в линка, който си дал, много ясно е написано:
    "ВСИЧКИ тела, чиято температура е по-висока от абсолютната нула, излъчват електромагнитни вълни, в ТОВА ЧИСЛО И ИНФРАЧЕРВЕНИ ЛЪЧИ. От природните източници в близост до нас най-мощно е Слънцето. Около ПОЛОВИНАТА от слънчевата енергия се излъчва в ИНФРАЧЕРВЕНАТА област на спектъра, 40% във видимата област (от 0,4 до 0,7 μm) и 10% в UV и рентгеновата област на спектъра."

    Дано видиш думите ВСИЧКИ ТЕЛА и как слънцето излъчва в целия електромагнитен диапазон!

    4. Публикувано във факти.бг: ПОВЕЧЕТО газове не п
  • 104 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Електрика":

    4. Публикувано във факти.бг: ПОВЕЧЕТО газове не поглъщат в диапазона 400 – 1500 nm, а в микровълновия диапазон, тоест атмосферата става непрозрачна там, с по-голяма оптична плътност и служи като топлоизолатор.

    Можеш ли изобщо да четеш какво пишеш? Какво общо има специфичния топлинен капацитет с измислените парникови газове, а?
    Излиза, че най-парникови са водата и ледът - ти изобщо осъзнаваш ли какви смехории пишеш? И ясно е написано, че ВЪЗДУХЪТ не се дели на парникови газове, а има константен специфичен топлинен капацитет, който е 2 пъти по-малък от леда!!!
    До тук с лъжата за парниковия ефект, още повече, че съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата на Марс е 95%, пък няма и следи от парников ефект!

    Аре наистина не ме занимавай повече, защото за пореден път доказа, че не проумяваш елементарни и фундаментални неща в науката!

    Коментиран от #107

  • 105 Електрика

    0 0 Отговор
    Разбира се, че вярваш на своите разсъждения и ВЯРВАНИЯ повече отколкото на учените, хилядите и милиони учени отдали живота си на науката. Ласкаеш ме, че съм измислил тези неща, но за мое съжаление, просто съм ги учил в училище, като всички останали и нямам никакъв принос към науката.

    Ето още малко факти с техните източници:

    1. Инфрачервено излъчване
    Инфрачервената част на електромагнитния спектър покрива обхвата от приблизително 3 THz (100 μm) до 400 THz (750 nm). Може да се раздели на три части:

    Далечна инфрачервена област, от 3 THz (100 μm) до 30 THz (10 μm). Долната граница на този обхват може да се класифицира и като субмилиметрови вълни. Това лъчение типично се поглъща от така наречените ротационни преходи на молекулите в газова фаза, от молекулярните движения в течности и от фонони в твърдите тела. Водата в земната атмосфера поглъща (абсорбира) толкова силно в този обхват, че я прави непрозрачна за тези вълни. Има известни обхвати на дължини на вълните обаче („прозорци“) в непрозрачния обхват, които позволяват частично пропускане и могат да се използват в астрономията.
    Средна инфрачервена област, от 30 до 120 THz (от 10 до 2,5 μm). Горещите тела (черно тяло) излъчват силно в този обхват. Лъчението се абсорбира от молекулните вибрационни преходи, когато отделните атоми в молекулата вибрират около своите равновесни положения. Понякога този обхват се нарича област на отпечатък тъй като абсорбционния спектър на средното инфрачервено лъчение
  • 106 Електрика

    0 0 Отговор
    С други думи, земята и всяко тяло с ниска температура, включително ти и аз излъчваме в инфрачервеният спектър в НАЙ-ДЪЛГАТА МУ ЧАСТ. През деня слънцето има по-голямо излъчване от земята и я загрява със целия си спектър и Земята се загрява затова ти дадох линк за баланса. През нощта нагрятата Земя излъчва инфрачервени лъчи към космоса, но парниковите газове са почти непрозрачни за инфрачервените лъчи и ги абсорбират, което ги загрява до температурата на земята и се получава баланс.

    2. Инфрачервеното излъчване от слънцето също се филтрира от парниковите газове и ги загрява, а те на свой ред загряват земята. Да не мислиш, че действат само в едната посока?

    3. Инфрачервената светлина, се филтрира от парниковите газове и загрява индиректно Земята , ултравиолетовата се филтрира от озона, а само тази от видимия спектър достига почти без загуби и я загрява. Видимата светлина е по късовълнова от инфрачерената, какво неясно има? Загрява се с по къси вълни, за да излъчва с по-дълги. Няма как да стане обратното!
  • 107 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "Антиелектрика":

    "Излиза, че най-парникови са водата и ледът - ти изобщо осъзнаваш ли какви смехории пишеш? И ясно е написано, че ВЪЗДУХЪТ не се дели на парникови газове, а има константен специфичен топлинен капацитет, който е 2 пъти по-малък от леда!!!"


    Браво! Гордея се с тебе и колкото и да е нескромно и със себе си! Сам стигна до извода, което си е напредък.

    Ако не вярваш на изводите си, попитай баба си и тя ще ги потвърди. Когато има мъгла или снеговалеж без вятър, времето със сигурност е меко и с положителни температури.

    Вероятно си пропуснал, но въздуха се дели на парникови газове и няма как да има константен специфичен топлинен капацитет, защото той зависи и от влажността, а тя се променя. Коефициентът е за КИЛОГРАМ , а теглото на газовете зависи от температурата и налягането за един и същ обем. Химичния състав също се мени.

    Ето в каква степен влияят парниковите газове. Обърни внимание на водата във въздуха!

    Газ
    Формула
    Принос в проценти
    водни пари H2O 55%
    въглероден диоксид CO2 39%
    озон O3 2%
    метан CH4 2%
    диазотен оксид N2O 2%
    Водни пари Редактиране
    Основният фактор за парниковия ефект в земната атмосфера са водните пари, между 36% и 66%, като тяхната концентрация флуктуира в зависимост от района. Също така в зависимост от височината си в атмосферата те могат да играят роля на охладител или нагревател на земната повърхност.

    Съвременните сложни компютърни модели на климата включват интерактивни облаци и показват, че антропогенните ф

    Коментиран от #108

  • 108 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #107 от "Електрика":

    Пич, ти си напълно неадекватен, НАПЪЛНО!!!
    Краставицата имала 90% вода и само това повтаряш.
    Няма нито една конкретна дума защо на Марс няма парников ефект, след като 95% в атмосферата и е въглероден двуокис и как така според глупостите ти, ледът води до затопляне?

    И моля те, не ми говори за учени, които били съгласни с това. Ето ти един списък на ИСТИНСКИ учени, които оборват точно тези глупости, които поддържаш ти и цялото платено тролско войнство за измисленото Глобално затопляне и човешката "вина" за него:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_scientists_who_disagree_with_the_scientific_consensus_on_global_warming

    И на какъв език да ти напиша, че не желая да пишеш повече по мой адрес? НЕ ЖЕЛАЯ, глупав ли си, че не разбираш?
  • 109 Електрика

    0 0 Отговор
    Аз също не съм убеден на 100%, че въглеродният двуокис отделен от човека е единствената причина за глобалното затопляне, но със сигурност му влияе в някаква степен. Само че не го доказвам като тебе, като отричам повечето от физичните закони и свойствата на веществата. Ти напълно отрече фундаментални принципи. Отрече самото съществуване на парниковите газове. Отрече основни принципи в метереологията.

    Никой от учените от линка ти не оспорва основни природни принципи.
    Това е списък на учени, които са направили изявления, които са в конфликт с научния консенсус за глобалното затопляне.МАЛЦИНСТВО са климатолози.

    Почти всички издателски експерти по въпросите на климата (97-98% ) ПОДКРЕПЯТ консенсуса за АНТРОПОГЕННОТО изменение на климата, поради което този списък представлява гледна точка на МАЛЦИНСТВОТО.

    Процентът на малцинството е почти равен на тези които вярват че Земята е плоска. Няма да се учудя ако и ти си от тях!
  • 110 Антиелектрика

    0 0 Отговор
    Ти наистина не разбираш български език, че не желая да се занимавам с теб?!

    Да, няма парникови газове, защото по тази логика излиза, че най-парниковото нещо на света е ЛЕДЪТ - пълен абсурд! Да, пак мълчиш защо на Марс няма парников ефект, въпреки 95% въглероден двуокис в атмосферата му.
    И да, малцинство са тези учени, също както са били малцинство учените вярващи, че земята НЕ Е плоска, плоско е само елементарното ти сравнение!
    Тръгнал да ми говори за фундаментални неща, майко мила!
    Е, за твое сведение в света на науката има и неясни неща, като тъмната материя и тъмната материя. Същото е с механизма на климата - това не е по силите на елементарната ти логика с измислените парникови газове. Има си прецесия и нутация на земната ос, има елиптично движение на Земята около Слънцето, има слънчеви изригвания, има вулканична дейност, има движение на тектоничните плочи, има космическо лъчение, има промяна в интензитета на магнитното поле, има постепенно отдалечаване на Луната от Земята и ред други процеси независещи от човека и оказващи много по-съществено влияние на климата. Ти няма как да ги проумееш и за това ще плямпаш глупости и да вярваш на псевдо научните факти, че промяна от 0,001% въглероден двуокис би затоплил планетата с 2 градуса.
    Най-големия проблем на планетата са такива меркантилни глашатаи като теб и безконтролната раждаемост на негрите, които смятат, че целта на живота е да изтропат 20 деца!

    Тролствай си на воля, на теб явно само това ти
  • 111 Марс и Венера

    0 0 Отговор
    Отново стреляш в грешна посока. На Марс също има парников ефект, въпреки че е много по-далеч от слънцето, а атмосферата е 100 пъти по-тънка.

    Както на Земята, така и на съседните планети Марс и Венера се наблюдава подобен парников ефект. Марс е по-малка планета от Земята и нейната атмосфера в сравнение със земната е много по-тънка. Барометър, поставен на повърхността на Марс, регистрира атмосферно налягане, по-ниско от 1 % от това на земната повърхност. Нейната атмосфера обаче се състои изцяло от въглероден двуокис, който, както вече казахме, е причина за парников ефект. Поради това, че Марс се намира на разстояние от Слънцето с 50 % по-голямо, отколкото Земята, той получава по-малко слънчева енергия. В случай, че Марс няма атмосферна обвивка, която да балансира проникващата от Слънцето енергия, температурата на неговата повърхност би била около - 57 °С. Действителната му температура е около -47 °С; тази разлика в температурата е резултат от парниковия ефект, предизвикан от наличието на въглероден двуокис в атмосферата му.

    Венера е планетата, която може да бъде разпозната в близост до Слънцето при ясни утрини или вечери. По размери тя е почти толкова голяма, колкото и Земята. Барометър, поставен на повърхността на Венера, би имал задачата да отмерва налягане, почти сто пъти по-голямо от земното. В по-голямата си част атмосферата на Венера се състои от въглероден двуокис. Гъсти облаци от едри капки почти чиста сярна киселина покриват планетата, като п
  • 112 Марс и Венера

    0 0 Отговор
    Гъсти облаци от едри капки почти чиста сярна киселина покриват планетата, като по този начин не позволяват на слънчевата светлина да достигне повърхността й. Руски изследователски сонди, стигнали до нейната повърхност, описват условия като тези на Земята, само че в много дълбок сумрак - само 1 -2 % от слънчевата светлина, падаща върху облаците, прониква през тях. Фактът, че толкова малко количество слънчева енергия прониква до повърхността й, може да доведе до предположението, че нейната температура е по-скоро ниска. В действителност е тъкмо обратното - измерванията, направени от руските сонди, показват, че нейната температура е около 525 °С.

    Причината за тази толкова висока температура е парниковият ефект. Дебелата обвивка от въглероден двуокис пропуска съвсем малка част от топлинната радиация навън от атмосферата й. Тази атмосфера играе ролята на толкова ефективна радиационна обвивка, че въпреки малкото количество слънчева енергия, достигаща и загряваща повърхността на Венера, съществуващият парников ефект способства за поддържането на температури от порядъка на 500 °С.
  • 113 Електрика

    0 0 Отговор
    "Да, няма парникови газове, защото по тази логика излиза, че най-парниковото нещо на света е ЛЕДЪТ - пълен абсурд! "

    Абсурд е само в главата ти, хората от векове използват леда и снега за топлоизолатори

    Да си чувал за иглу?

    Въпреки че е направено изцяло от лед и сняг, които са с температури малко под 0°C, иглуто е способно да предпазва добре обитателите си от външните условия — отвън температурите могат да спаднат до -45°C, но вътре в иглуто е от -7°C до 16°C, затопляно само от телесната температура. Същата онази инфрачервена радиация, за които ти говорих по-горе че излъчва човешкото тяло, както и всяко едно загрято вещество.

    Да си чувал как оцеляват рибите при минусови температури?
    Водата при 4 градуса има най голямо относително тегло и остава на дъното,където остават и рибите.По студената вода е по лека и изплава нагоре и замръзва.Леда е един от най добрите изолатори и не позволява водата повече да се охлажда .При увеличаването на студа ,автоматично дебелината на леда се увеличава,а с това и по добрата си изолация.


    Питай баба си, Какво означава поговорката "дебел сняг дебел комат"

    Съществено влияние върху температурата на почвата има дебелината на снежната покривка, а също така също и плътността на снега. Дебелина от 50-60 см напълно изолира почвата от ниските температури на въздуха.

    ДЕБЕЛАТА ПОКРИВКА ПАЗИ КОРЕНИТЕ

    За да сме сигурни, че корените на нашите насаждения в градините и на вилата няма да измръзнат, в началото на зима

    Коментиран от #114

  • 114 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #113 от "Електрика":

    Ще ме умориш от смях.
    Е, поне си си направил труда да четеш нещо. Лошото е, че не ти изнася да мислиш. Ама нали си платен тролей, как да стане?
    Видя ли, че това е хипотеза?
    Видя ли, че разликата в атмосферните налягания е огромна и може би точно това е причината?
    Видя ли, че повърхността на Венера не се загрява, което напълно противоречи на твоите теории?
    За разлика от теб, науката се развива и теориите се променят. Последния пример е промяна в теорията за произходът на водата на планетата ни. До скоро се смяташе, че е от комети, но се оказа, че не е.

    А това за игулото, беше уникална глупост! Я си виж цифрите, които си пейстнал и кажи какво общо имат с изолацията на иглуто?
    Ти си луд за връзване и не си в състояние на вменяемост - пишеш неща, които нито разбираш нито осъзнаваш, нито са уместни, нито имат отношение към темата.
    Спирам окончателно да ти обръщам внимание и те игнорирам напълно.

    Коментиран от #115, #116

  • 115 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Антиелектрика":

    Досега съм подценявал функционалната ти неграмотност. Мислех си че е от липса на знания от училище. Сега виждам че дори обща култура ти липсва.

    Моля те спри и питай което и да е дете, 500 градуса по Целзий ниска температура или висока е? Може ли човек да живее при такава температура? Повърхността на Венера не се загрявала според тебе? Ходи ти там да живееш на 500 градуса температура разправяй колко ти е студено.

    Ще ти дам един елементарен пример. Дано го разбереш. Той описва ситуацията на Венера.

    Две еднакви по размер къщи, съответно планети с различни топлоизолации. В едната къща с по-малката изолация включваш 1000 вата нагревател и равновесната температура вътре, при която топлозагубите също стават 1000 вата е 15 градуса, колкото средната температура на Земята.

    В другата къща с голямата изолация, включваш само 100 вата нагревател, но изолацията е толкова голяма, че цялата къща се загрява до 500 градуса, както се случва на Венера. Повърхността и с много по-малко енергия се загрява до много по-висока температура, заради топлоизолационните свойства на въглеродния двуокис. Атмосферното налягане няма никакво влияние върху температурата. То отразява дебелината на атмосферата, защото измерва тежестта на въглеродния двуокис върху повърхността на планетата.

    Относно ледът, това не е ли твоя реплика "защото по тази логика излиза, че най-парниковото нещо на света е ЛЕДЪТ - пълен абсурд!"
    Ако не можеш да си разбереш написаното, ще ти преведа. Пост
  • 116 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Антиелектрика":

    Поставяш под съмнение изолационните свойства на ледът и снегът съответно, а както сме учили в училище това са едни от най-разпространените в природата топлоизолатори. Като пример в четвърти пети клас ни даваха точно иглуто. Ако се опиташ да построиш иглу от тухли вместо от сняг, ще умреш от студ в буквалния смисъл на думата, ако навън е минус 45 градуса. Ако ще си правиш "парник" какъвто на практика се явява иглуто, снегът и ледът са много по-подходящи.

    Ще те изненадам, но освен топлоизолатор, ледът е и много добър топлинен акумулатор. Тази таблица която бях постнал, не е за топлоизолация, а именно специфичен топлинен капацитет, който отразява способността на веществата да абсорбират и акумулират енергия която след това да отдадат в подходящи условия.

    Коментиран от #117, #118, #119

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.