23 Април, 2018 11:11 3 093 3

Какво може най-мощното атмосферно Porsche (ВИДЕО)

  • porsche-
  • 911-
  • gt3-
  • rs-
  • нюрбургринг
Какво може най-мощното атмосферно Porsche (ВИДЕО) - 1

Компанията Porsche показа едно интересно видео, в което е заснет суперкара 911 GT3 RS - най-мощното Porsche с атмосферен двигател. Автомобилът изминава една обиколка на Нюрбургринг (20.6 км) за време 6.56.4 минути - време, което е с 24 секунди по-добро от това на предшественика.

Зад волана на Porsche-то са тестпилотът на марката Ларс Керн и състезателят Кевин Естре. Те въртят четири обиколки, като всяка от тях е с време под седем минути. Най-доброто време показа Естре, който заяви, че в завоите колата се усеща по същия начин, както и суперсъстезателното GT3 R.

Какво може най-мощното атмосферно Porsche (ВИДЕО)

Новото 911 GT3 RS е снабдено с четирилитров опозитен двигател, мощността на който е 520 конски сили. Агрегатът, който е с 20 коня по-мощен от този на предшественика, се развърта до 9 000 об/мин и работи съвместно с пренастроена седемстепенна роботизирана PDK трансмисия.

Гумите, с които е постигнат рекорда, са Michelin Pilot Sport Cup 2 R, които към момента не са достъпни за 911 GT3 RS, но съвсем скоро ще се предлагат и за тази модификация. По време на обиколките предните гуми на Porsche-то са с размери 265/35/20, а отзад - 325/30/18. Вижте какво може най-мощното атмосферно Porsche.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сцепление

    2 2 Отговор
    Спомням си, че спорихме дали теглото на спортните автомобили помага или пречи за по-доброто сцепление в завоите. Първата снимка в статията много добре отговаря на този въпрос. Продължавам да твърдя, че тежест която се намира под оста на въртене на гумите, помага за по-доброто сцепление дори в завой, защото сцеплението на четири гуми е по-добро отколкото на две.

    По един двигател за всяка гума, освен достатъчно мощност и въртящ момент за да компенсира по-високата тежест, също така позволява и векторно управление на всяка гума, елиминирайки причините за недозавиване.
  • 2 Ронин

    1 1 Отговор
    Чудо голямо! Една култова спортна марка се представя с ЕДНА секунда по- бързо от наточено до 600 к.с. " Субару". Няма да си купя " Запоршаец"!
  • 3 Гайтан Петко

    1 0 Отговор
    Размерите на колелата отзад и отпред...