26 Април, 2018 14:20 2 336 7

Половин век Jaguar XJ в две минути

  • jaguar-
  • xj-
  • история-
  • еволюция

Американското поделение на Jaguar отбелязва 50-годишнината на флагмана на марката с видео, което проследява еволюцията на XJ. Ретроспективата обхваща всички поколения на модела от 1968 г. досега.

XJ се превръща в символ на най-доброто от британското автомобилостроене още когато сменя Mark2. Отначало лимузината се предлага само с шестцилиндрови двигатели, но през юли 1972-ра се появява версията с 5.3-литров V12.

Когато се появява на бял свят, XJ12 е единственият сериен седан с 12-цилиндров двигател в света. Максималната скорост от 225 км/ч пък го прави и най-бързият четириместен автомобил на планетата.

За последните 50 години в гамата на Jaguar са се сменили 9 поколения XJ. Последното от тях бе представено през 2009 г. и скъса завинаги с традиционния дизайн на лимузината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икономист

    4 4 Отговор
    И накрая като се продадоха на индийците от Тата се превърнаха в подобие на Хюндай.... Позор.... за тъпите англета... същото направиха и с Бентли. Сигурно само Алфа Ромео и Мазерати от старите аристократични марки правят коли в унисон с наследството и традициите си....

    Коментиран от #3, #4

  • 2 чичо ви

    1 0 Отговор
    Как се минаха с дизайна
  • 3 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "икономист":

    Аз не виждам каква е тази ваша логика. Нали разбирате, че няма значение кой притежава марката. В нея работят същите хора. Да не би новия xj да е на базата на татя нано? Превърнали се в Хюндай ама като мине такова покрай теб ще си счупиш врата от заглеждане. За Мазерати не ми говори, да слагаш копчета и лосчета от Додж Дарт в новото Гибли. Затова замират, а Бентли и Ягуар поставят рекорди по продажби.

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "икономист":

    Аристократична Алфа, това беше вица на месеца - бухахахахахахахаххааха
    Пич, Алфа никога не са имали, нямат и никога нямат да имат кола в класа на XJ, който е пряк конкурент на S class, 7-er и А8.
    Сигурно караш някоя Алфа за 1500 лева и си мислиш, че караш Jaguar XJ - хахахахахха
  • 5 историк

    1 0 Отговор
    толкова история и накрая да попадне в ръцете на мангасари
  • 6 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    За мазератитата колко си прав само - хубави коли ама тотален упадък.
    И то не е само в гиблито така.
    И гран турисмото ползва подобни чарколяци....
    А мениджърите им сигурно на година правят от заплати и бонуси по милиони евро, обаче тласкат марката към изчезване с безумните си решения да спестят някое евро от разработка на инфотеймъмт система ии собствени превключватели за климатика. Виж те на гран туризмото бутоните за управление на климатичната система - евтинка пластмаса.
    И после нека ми говорят за екслузивност и не знам си кви смешки.
  • 7 гнида

    0 0 Отговор
    Хубава кола ....