Last news in Fakti

11 Май, 2018 09:10 11 249 35

Адвокат пред ФАКТИ.БГ: Българските катаджии са легитимни

  • катаджии-
  • кат-
  • адвокат
Адвокат пред ФАКТИ.БГ: Българските катаджии са легитимни - 1

Българските катаджии имат легитимни служебни карти и значки. Това заяви пред Факти.бг адвокат Красимира Крумова.

Тя уточни, че на 23 март 2018 г. в брой 26 на „Държавен вестник“ е обнародвана Инструкция № 8121з-282 от 15 март 2018 Г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР.

В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Адвокат Крумова коментира казусът от вчера в социалните медии. Клипът е публикуван от Михаил Душев от Димитровград. Мъжът бил спрян за рутинна проверка на 8 май. Когато единият от полицаите му иска документите за проверка, Душев настоява да види неговите, като се позовава се на чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата.

Адвокат Крумова смята, че до 30 юни вътрешното ведомство ще намери решение с проблема със служебните карти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    83 8 Отговор
    Може да са нелегитимни, но за сметка на това са некорумпирани, честни и справедливи!
    И много обичат хумора.
  • 2 родната милиция ни пази

    84 5 Отговор
    Ами от 2016-та до 23.03.2018 легитимни ли са били ???? И през това време издадените от катаджии наказания легитимни ли са ????
    Явно е имало подобен казус заради, който са скалъпили тази "инструкция за удължаване" едва преди 2 месеца ? Доколко това е законно е интересен въпрос !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ивайло

    39 1 Отговор
    Евала за навременната инструкция която са плеснали след 2 години между капките
  • 5 гост

    74 6 Отговор
    Ако мен ме спрат с изтекла книжка дали ще ме пуснат ако настоявам, че след 2г. ще обнародват закон за удължаване на валидността? Щом пише валидност, значи картата се подменя тогава, няма друг вариант. Като представи изтекла карта човек знае ли дали тя е валидна или не и длъжен ли е човек да чете всяко обнародване? Не. Каквото пише, това е. Толкова ли е сложно да им издадат карти, а вместо това гласуват промени в закона? Това не е ли чиста форма на идиотизъм? И защо тогава не обнародват подобен закон за книжките и личните карти вместо да си плащаме и за двете през няколко години?
  • 6 Коментар

    41 3 Отговор
    Днеска ме спряха.на Малинов в София.
    За 30лв. Фото фиш преди 2мес.
    Ми взеха Книжката Талона.
    И ми спряха колата от движение.
    ОК.
    ТАКИВА СА ЗАКОНИТЕ.
    ПИТАМ А "ШВЕДИТЕ"КОЙТО КАРАТ БЕЗ КНИЖКИ И БЕЗ ПРЕГЛЕДИ И ГРАЖДАНСКА.
    КОГАААААА🚔.ИЛИ ЕЛЕКТОРАТА НЕ СМЕЕТЕ?
    ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ПОЧУСТВАХ ДИСКРИМИНИРАН.
  • 7 чичо Гошо

    22 6 Отговор
    Тъпи куки!

    Коментиран от #26

  • 8 Коментар

    0 1 Отговор
    На 10.05
  • 9 Голям Слон

    30 5 Отговор
    Т.е., ако някой изкара книжка днес и реши утре да шофира, той е нелегитимен, защото няма документ, който доказва, че той е шофьор. Същото е и ако СУМП-а ти е изтекъл, ти си подал документи за подновяване, но реално още не си ги получил от КАТ или РПУ-по.

    Но за куките може. Не е проблем да излизаш на пътя с изтекъл документ преди две години. Не е проблем да караш със сликове, вместо с гуми. В реда на нещата е да си без ГО и винетка.. Да не говорим за ГТП.

    Да, разбирам, че те са автомобили с някакво специално предназначение, но въпроки всичко - те също се движат по пътищата, за Бога.

    Но всичко в тази страна е така: то естествено е законно, но дали е законосъобразно?!
  • 10 Бичето

    16 4 Отговор
    dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=71BF05EE847056B7D0AA4D989EECC88F?idMat=124494

    Това е от март. Предишната поправка май е била до декември 2017 г. Демвк, три месеца не е имало легитимни полицаи...
    Така че ..барайте бечора ..всички актове в този помеждутък са нелигитимни
  • 11 родната милиция ни пази

    21 2 Отговор
    Прави ми впечатление обаче, че полицаите вече са "модерни" явно са задействали "кризисен ПР" иначе не мога да си обясня тази статия, т.е казаното в нея, някои коментари в другата тема и минусите на поста ми погоре ??? Вместо да се харчат държавни пари за "кризисен ПР" и платени тролове да бяха ги вложили в стикери за документите ?
  • 12 Rebel1

    16 2 Отговор
    От края на 2016 до 15 март т.г. са били с нередовни ф
    документи , както често се описва в актовете и това обезсилва всички актове и фишове . Добър ден .
  • 13 Бонд

    12 5 Отговор
    Винаги проверявайте техните документи,преди да дадете вашите! Щом ви спират,те първи искат нещо от вас- логично е и първи да ви се легитимират ! В подобен случай чашите и си продължавате пътя, да видим,дали ще ви гонят,или ще стрелят по вас ??? И дали им стиска,като си знаят,че са нелегитимни.
  • 14 ЛуМат

    17 4 Отговор
    Ми да ми пуснат и н мен една такава ,че винетката от 2018 ми я удължават до 2022 тогава..Тая работа смърди яко и определено има двоен стандарт. Аз как да знам че стикера от 2016 е валиден до 2018???? Ще си прикрепят и по едно копие от държавен вестник към картата...
  • 15 Валя

    17 3 Отговор
    Като е адвокатка би трябвало да знае че инструкциите не могат да влияят или променят законите,какви са тия самоинициативни простотии
  • 16 Бонд

    25 1 Отговор
    Напоследък държавата полага неимоверни усилия да се превърне в омразна мащеха за своите граждани и това непременно ще избие някъде !
  • 17 струг

    7 3 Отговор
    Мислите ли че ги е заболяло???не//понеже законите се ковът за тях а-а обикновеният човччец да духа супата тъи е било и тъи ще си бъде докато го има роба
  • 18 справедлив

    5 23 Отговор
    Предполагам, че тези служители на пътна полиция с удоволствие ще продължат да си работят по ЗДвП и такива като този г-н Душев, който има някакви претенции ще си ги санкционират, а на него като не му харесва да си търси правата. Никой не му е виновен, че не знае ЗДвП и управлява автомобилът си на габаритни светлини, което е нарушение. Чудя се на служителите от пътна полиция, защо не му зададоха няколко контролни въпроса по ЗДвП и при констатация от тяхна страна на липса на знания следва да бъде изпратен на проверовъчен изпит. Ако аз бях на тяхно място и някой като този господин ми се направи на интересен така бих направил. Мисля, че доста водачи на МПС имат пропуски в знанията си по ЗДвП и доста от тях биха били изпратени на проверовъчен така, че който започне да се заяжда това ще ги чака. Пътните полицаи не би следвало да се интересуват от претенциите на този и онзи. Като имат претенции имат право да обжалват, но ще им е необходимо да се въоръжат с търпение, защото това е процедура, която се минава през съда и е свързана с време, а се предполага, че водача все пак работи някъде. Ще му се наложи да присъства на съдебното заседание и естествено пари за адвокат.

    Коментиран от #24, #28

  • 19 безпартиен

    9 4 Отговор
    Интересно как картите са легитимни,а министерството ще намери решение на проблема!Последно-има ли проблем и ако не защо ще се решава след като го няма?
  • 20 шоп

    3 1 Отговор
    Моа са легитимни ама са ненаситни
  • 21 думко

    6 2 Отговор
    Хайде пак проверете от 01.01.2018 до публикуването на обнародването в ДВ дали са валидни. Сайтът Актуално ве4е разкри 4е не са легитимни през тези 3 месеца

    Коментиран от #23

  • 22 комко

    4 2 Отговор
    Не са легитимни 3 месеца има пропуск от обнародване в ДБ от януари до март 2018
  • 23 Ха ха

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "думко":

    И да се пените и да не се пените щом са ви хванали в нарушение контрата все ще е във вас така, че колкото и да коментирате файда няма.
    Ще ви се наложи да спазвате законите колкото и да рипате. Това е. Само правата си гледате, ама май забравяте, че имате и задължения.
    Е за това има толкова катастрофи с пострадали и убити заради такива философи като повечето коментиращи тук.
    Като минете границата на БГ и карате като ..... защото ви е шубе, че там номерата ви няма да минат и те действително няма да минат, ама тук сте големи "професори" всичките и все "правата" ви някой видиш ли е нарушил.
    Докато там спазвате всички правила а тук не катастрофите няма да спрат.

    Коментиран от #25, #32

  • 24 милиция

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "справедлив":

    Един ден на хората ще им писне и всички фашисти заедно с подражателите им ще бъдат линчувани за това че си позволяват да тъпчат върху сънародниците си,б....к
  • 25 милиция

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха":

    Да така е трябва да се спазват правилата и законите,това важи с пълна сила и за полицията така е в другите държави,щом полицията си позволява да пренебрегва правилата това е фашизъм,ясно ли ти е ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мaxman

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "справедлив":

    И как да му зададат въпрос, след като и те не знаят закона. Нали, като пишат акт, дори не успяват правилно да приписват от правилника! 😃
  • 29 Maxman

    4 0 Отговор
    ПрЕписват. От автокоректора е!
  • 30 Кхан Крум

    5 0 Отговор
    Въпросът опира не до нарушението , а до това , че някой в МВР взима Заплата и не си върши работата ! Две години са твърде дълъг срок за решение на въпроса ! И този ми харчи парите от половината ми пенсия ! А, този който е над него, какво прави !? Мишкува пред по - горния ! И така до Вальо и Боко ! Редовия не е виновен ! Той е длъжен да изпълнява ! Ако нещо не е наред - пише докладна до началника , той нагоре ! Само ,че връзката се къса .....! И всичко лъсва ! Дааа Гос*ин началник ! Точна така Гос*ин началник ! И всичко остава на самотек - да се караме и мишкуваме сами с пътните ! Нещата са по-сложни ,но това е друга тема . А, между другото да вземат да ползват машините за правене на паспорти и лични карти за техните ID . Който има идеи да пише !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пешо

    4 1 Отговор
    на Цяла България и е ясно какъв цирк играят колко са смешни ,мазни и долни ...и тука пак долна мръсна постъпка ....някаква адвокатка била казала тинтири минтири ..както каза някой по горе валиден/а е валиден/а до датата която пише......какво щеше да стане ако се бяха извинили публично както щеше да стане във бяла държава ..нищо ...даже по приятно.....
  • 34 Todik

    1 0 Отговор
    Адвокатката да тълкува следното защо СУ на МПС имат срок жокер водач с годините може да е с намалено зрение слух и затова периодично се подновяват свидетелствата при куките е по-сложно трябва да докажат че са годни да служат да знаят законите физическа подготовка и най-важно психическа устойчивост затова е сложен срок на лигитимациите
  • 35 БАЙ ГАН4О

    1 1 Отговор
    Тия са се опулили като тримата глупаци, а като ги гледам незнам каква физическа подготовка имат и как вземат изпитите