8 Юни, 2018 10:21 5 764 10

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена

  • de tomaso-
  • pantera-
  • карол шелби
Продадоха автомобил без двигател на двойна цена - 1

Аукционната къща Bonhams продаде екземпляр от италианския спорткар De Tomaso Pantera за сумата от $226 000. Любопитното е, че колата, която е произведена през 1987 година, е без двигател и без скоростна кутия.

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена

Освен това, аналогични автомобили, при това в изправно състояние се продават за цени между 80 000 и 12 000 щатски долара. Защо тази е толкова скъпа? Отговорът се крие в това, че е била собственост на великия Карол Шелби.

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена

Легендарният американски състезател и конструктор, известен най-вече със спортните си коли Shelby Cobra, почина през 2012 година. Търгът, организиран от Bonhams, разпродаде голяма част от автомобилната му колекция.

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена

Автомобилът е уникален не само заради своя собственик. По време на работата си в корпорацията Chrysler, Шелби участва в разработката на Dodge Viper. И именно тази Pantera се използва за агрегатоносител при изпитанията на двигателите.

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена

В частност, в нея е бил интегриран V-образен осмак с работен обем 5.9 литра с два турбокомпресора. Впоследствие е решено в серийния Viper да се монтира V10 с обем осем литра и мощност около 400 коня.

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 31 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: Впоследствие е решено в серийния Viper да се монтира V10 с обем осем литра и мощност около 400 коня. ) Не са ли много малко тези коне за такъв двигател ? Един 2.5 литров петцилиндров вади 200 коня без турбо !!! Нещо не се връзва сметката.

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 ОТВРАТ

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    2.5 сега може и да развива тези коне, но преди време не е било така. Колите са правени с повече обем и по-малка мощност, за да има достатъчно ресурс двигателя да издържи много километри! Сигурно си набор 98 и не си наясно, но не е лошо да се образоваш!
  • 3 lol

    4 6 Отговор
    Отпред прилича на Тестароса, а задница като Каунтач ;-)
  • 4 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Толкова беше в началото. V10 модифициран от осмак взет от камион и пригоден за кола.
    8.0л, 400 к.с., 630Nm. 4.6 0-96km/h. Интересното е, че е с дълги предавки и вдига 160км/ч на втора.
  • 5 Анонимен

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Американските двигатели от старото поколение не са високо оборотни и затова мощността е такава.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    И за това са толкова издръжливи. Американците преди са правили най-надеждните коли някога преди да се появат Тойота Супра и Нисан Скайлайн с техните най-надеждни двигатели
  • 7 Шляхтиц

    1 8 Отговор
    По-грозни от американските коли не зная. Единствено оригиналният Мустанг с каросерия от Бертоне ми харесва.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 DE TOMASO

    6 0 Отговор
    Тази марка навремето когато правеше коли по 550-600 коня, от Ферари едвам прехвърлха 300-те. За съжаление я фалираха на два пъти, остана само подразделението за часовници, имам такъв наистина страхотна машинка
  • 10 малкия

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шляхтиц":

    Предубеден си. Крайслер Вояджър е според мен идеалният и най-красив ван. Новият Джийп е много симпатичен. Крайслер Стратус е страхотна шосейна лимузина. Форд направи един от най-красивите пикапи Еф. Аз пък вече не харесвам повечето нови европейски корейски японски модели, прекалено ръбести са. Според мен Пежо 207, 206, 307 SW, 2008, Renault Clio, са страхотни. Всеки има субективен вкус. Новото Субару Форестър е красота. Предният първи модел на Хонда HR-V CRV, са стражотни, новите пораснаха и не ми допадат. Американците правят жолеми коли с мощни двигатели. Затова не бих си купил от тях, защото ми трябва малка икономична кола, но иначе ми харесват доста модели там. Но кола с над 2О00сс и 150 коня не бих си купил дори и в САЩ, просто няма да мога да и ползувам мощността., говоря за лек автомобил, СУВ, а не за тежки джипове пикапи... Всеки с мечтите си... Новият Корса д хубав. Много хора плюят Фиат, но Пунтото не е никак лош, както и Браво Панда 4х4.