Last news in Fakti

21 Юли, 2018 07:30 5 577 20

21 юли 1913 г. Ражда се BMW

  • коли-
  • автомобили-
  • bmw

На 21 юли 1913 г. в Мюнхен е създадена Bayerische Motoren Werke – BMW.

През 1913 г. в северната част на Мюнхен Карл Рап и Густав Ото, син на Николаус Аугуст Ото, създават две малки фирми за самолетни двигатели. Започващата Първа световна война веднага предизвиква порой от поръчки. Затова Рап и Ото решават да се обединят в един авиационен завод. Така в Мюнхен възниква компанията за самолетни двигатели, която на 21 юли 1917 г. е регистрирана под името Баварски моторни заводи. За директор на фабриката е назначен предприемчивият Франц-Йозеф Поп.

През 1916 г. компанията сключва договор за производство на двигатели V12 за Австро-Унгария. Нуждаейки се от финансиране, Рап получава подкрепата на Камило Кастильони и Макс Фриц. През 1917 г. Рап напуска и компанията е поета от австриеца Франц Йозеф Поп, като през 1918 г.е преименувана на BMW AG. След края на Първата световна война производството на самолети в Германия е забранено и BMW се преориентира към производство на влакови спирачки.

През 1923 г. BMW конструира първия си мотоциклет R32, с обем 500 куб.см и въздушно охлаждане. През 1927 г. фирмата Fahrzeugfabrik Eisenach AG в град Айзенах започва производството на леката кола Dixi (базиран на Austin 7) по лиценз на Austin Motor Company (впоследствие станала част от Rover). Следвайки желанието си да навлезе в автомобилния бизнес, BMW закупува айзенахската фирма и така Dixi става първият автомобил на BMW. В следващите години BMW разширява производството си, като произвежда 6-цилиндрови спортни коли и седани. Произвеждат 327 купе и кабрио и 328 роудстър, както и 335 - луксозен седан, припомня радио „Дарик“.

Любопитен факт е, че създадената тогава бяло-синя кръгла емблема на BMW се използва и до днес. Погрешно е обаче впечатлението, че емблемата представлява въртяща се перка. Всъщност бялото и синьото представляват цветовете на Бавария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    20 8 Отговор
    Моито се е родило малко по късно

    Коментиран от #2, #4

  • 2 СссереМ

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    А моето още не се е родило,даже не е и заченато.
  • 3 Пупи

    6 6 Отговор
    Да не забравите и за близнака беенве!
  • 4 YAMAHA

    10 19 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    А кога умря или то си е мъртво родено
  • 5 Гост

    4 7 Отговор
    Колата която пуши,реве и трепе народ .Бих си взел но на ток

    Коментиран от #6

  • 6 Филакишията

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Колите не убиват хора.
    Хората убиват хора!
  • 7 BRABUS

    12 10 Отговор
    Те и до днес си раждат- ако преди обед не роди мотора- следобед със сигурност кутията🤣🤣

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Random

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "BRABUS":

    То затова на мерджаните им слагат ск. кутии от бмв...

    Коментиран от #9

  • 9 CL500

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Random":

    Аз лично не съм чувал Мерцедес да слагат кутия на БМВ, но знам, че БМВ (както и Ауди и Порше) слагат на повечето си най-добри модели кутии ZF. Тези кутии са може би най-добрите за масовите автомобили. Така, че явно БМВ не могат или не искат да сложат тяхна кутия за най-добрите си модели.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антон 1

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "CL500":

    За “масовите “ автомобили ?
    Не разбрах ! ZF въобще не се слага на “масови” автомобили !

    Най -добрата кутия , най !

    Коментиран от #13

  • 13 CL500

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Антон 1":

    Масови имам в предвид всичко под супер спортните автомобили или супер луксозните, такива, каквито всеки ден можеш да видиш по улиците. Затова и масови. А, че ZF е призната за една от най-добрите кутии, спор няма. Може и да е най-добрата за този род автомобили, не мога да твърдя със сигурност, но класациите са показателни. Хвалят им автоматиците с плавното превключване, както и икономия на гориво. А за немасови автомобили - ами примерно Ферари, МакЛарън и т.н., където кутиите са спортни и различни, превключването е за няколко милисекунди.

    Коментиран от #15

  • 14 Алфа Ромео

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "BRABUS":

    Скоростите им са здрави, виж моторите не ги бива много, минават за голяма работа но със големи уговорки....

    Коментиран от #17

  • 15 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "CL500":

    Разбрах !:)
    Съгласен !
  • 16 Teo

    0 0 Отговор
    Е36, Е46, Е60 и Е65 никога няма да умрат. След 50 години още ще ги карат българските псевдо гъзари. Или ще е 3.0 дозел да им чади, или бензин на газ да им издуха главата. Всеки ден раждат части за смяна и ще продължава.
  • 17 Teo

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Ромео":

    Имам приятел със сервиз и от 50 човека с БМВ и общо сменените и ремонтирани кутии са сигурно 80. Един приятел смени на Х5 две кутии, а след това на Е46 още 1...

    Коментиран от #19

  • 18 Stelvio

    0 0 Отговор
    Поне четете фактите и не пишете глупости. Рожденната дата е 7 март 1916 г. https://www.bmwgroup.com/en/company/history.html
  • 19 Алфа Ромео

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Teo":

    Бе стараят се хората, някой ден и те ще успеят да направят читава кола, засега са добри със коледната украса със техните ейнджъл айс и разни други премигващи лампички.
  • 20 hellmaker

    2 0 Отговор
    Двигателите не ги бивало,скоростите се чупели... не бях чел скоро подобни глупости. Вие явно сте объркали мястото с форума на Hyundai , Lada Niva или GrеatWall (ако има такъв)..
    A колкото до това ,че има често повредени БМВта има 3 други фактора ,които явно ви убягват: марката е много разпространена, карат се изключително агресивно и много често поддръжката е лоша (понеже е относително скъпа,а собственика обикновено е младеж с ниско образование и статус/най-често/ и пак за съжаление градят лоша слава на тази страхотна.. може би велика марка). Това не значи ,че не е издръжлива. Има класации- информирайте се, почти винаги е сред най-издръжливите марки. Почти веднага след Волво ,Мерцедес и Хонда обикновено. Даже ,често е пред Мерцедес,който се славеше преди с прочута здравина. Глупостите ,които пишете, се превръщат във ваша визитка... Сами се замислете ,ако бяха наистина такива трошляци ,щеше ли БМВ да е с Мерцедес и Тойота в топ 3 на най-скъпите авто-брандове в света от години и световните лидери ,политици и знаменитости да се возят (особено по официални поводи) в Мерцедеси и БМВ-та.
    Ясно е ,че доста хора са "падали" от баварци или просто"гроздето е кисело" ,но в никакъв случай не ви прави чест,който има такава, да бълвате ... логорея.