Last news in Fakti

20 Юли, 2018 12:23 6 407 25

Можем да си купим най-малко бензин в ЕС

  • класация-
  • рейтинг-
  • покупателна способност-
  • горива-
  • бензин

Средната заплата на българина стига за най-малко гориво от всички страни в Европейския съюз. По-ниска покупателна способност в бензин в цяла Европа имат само украинците, сочи класация на РИА Рейтинг.

Най-много бензин с една заплата могат да си купят жителите на Люксембург - близо 2 800 литра. На второ място е Норвегия с 2 200 литра, а третата позиция си поделят Австрия, Великобритания и Швеция, където месечната надница стига за 1 800 литра гориво.

В абсолютни стойности най-евтиният бензин се продава в Казахстан, където литър А-95 може да се зареди за 85 стотинки. Най-скъпи са горивата в Норвегия. Там литър бензин струва 3.30 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гонят ви

    21 1 Отговор
    до германия или някъде другаде да избягат хората им стигат литрите
  • 2 Гербестан

    48 8 Отговор
    Може да е малко, но за сметка на това е скъп ! Благодарим ти Вожде Боко, благодарим ти Геноцид !
  • 3 guest

    19 22 Отговор
    Шивания Лукойл и всякакви лизачи на руски задници трябва да се забранят със ЗАКОН!
  • 4 Бай Санде

    29 10 Отговор
    А стига бе, пак ли открихте топлата вода? Наскоро се върнах от фалирала Гърция, там бенза е 1.66Е с около 25 цента по-скъп от Германия и пак им е по-евтино от колкото при нас. Храни и напитки също са им по-евтини в евро разбира се. Така, че ние малаките ше ги стигнем може би другия век, нищо че Боко ни обеснява колко зле било в малакия:)
  • 5 Гост

    10 32 Отговор
    Айдееее пак хибридките на ушанките това което искат да ни втълпят колко зле живеем тук в България. Що не си гледат кочината и да преброят колко километра магистрали. 140 милиона държава имат 1200 км магистрали а ние сме 7 млн и имаме 600 км. Ние имаме 10 ! десет пъти повече. Жалки комплексари

    Коментиран от #7, #10

  • 6 И отгоре

    21 5 Отговор
    А как ни обясняват, че цената му е най ефтина в Европа но странно как винаги пропускат точно това проучване от статията.
  • 7 Пешо

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Това нашето е жалко подобие на магистрали! Скапано качество!
  • 8 ЗЕВС

    19 4 Отговор
    Иван Костов -ЛУКойл са основана причина за сиромашията в България.
    През 1999 г. правителството на Иван Костов сключва сделка за приватизиране на Нефтохим Бургас. Предприятието е подарено на руснаците за жълти стотинки. Освен това през последните 12 г. предприятието със счетоводни врътки винаги излиза на загуба. Така милиарди от печалбата, чрез офшорка в Швейцария отива в джобовете на Руските олигарси, а за България остава последното място в статистиката.
  • 9 onq s konq

    6 12 Отговор
    А що да не си мерим КОЛКО ЛИТРИ ПИТЕЙНА ВОДА може да се купи у нас с една заплата ,сравнено с една богата на петрол НО БЕЗВОДНА ДЪРЖАВА?А с навлизането на електромобилите подобно сравнение ще става все по-актуално,при това в съвсем обозримо бъдеще!

    Коментиран от #11, #18, #21

  • 10 ЛАЛАЛА

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Не се сдържам, съжалявам! Не знам, какви магистрали те гонят, но няма нито един европейски гражданин, на който майка му, баща му се гърчат докато умрат с 300 лв./150 евро пенсия. Няма държава в Европа със заплащане на дори нискоквалифициран труд 1,5евро/час. Колите са ни втора употреба, храната ни е втора употреба, живота ни е втора употреба. Казвам го с жал в очите..... Пътувам много, виждам хора по света, общувам....повярвайте ми, такива некадърни управници има са в България и на едно две места по света.
  • 11 Бай Санде

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Къде па са намеси водата, тука се говори за бензин и нема страни богати на петрол, освен Русия и Норвегия кой друг е богат? А относно водата у гръчко за 1Е зимаш стек с 6 бутилки по 1.5л. Добре ли е а?
    П.С А да и мамалигите имат некви находища на нефт:)

    Коментиран от #13

  • 12 qwerty

    9 1 Отговор
    От днес 20/07 цена на нафтата в първата бензиностанция в Гърция 1.47€, от вчера в Ирландия 1.33€, а заредих в петрол кресна само за 1.18€ има ли смисъл да коментирам заплатите в тези страни?

    Коментиран от #14

  • 13 onq s konq

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Санде":

    Говоря в СВЕТОВЕН МАЩАБ и не допуснах че някой може да не се сети

    Коментиран от #15

  • 14 onq s konq

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "qwerty":

    Заплатите не,но данъците задължително,защото СА В ПЪТИ ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ НАШИТЕ.
  • 15 Бай Санде

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Не извъртай нещата. Ясно е написано, че става въпрос за Европа. Никой не говори ни за световен ни за галактически мащаб, ни за води и данъци. Пише със средна заплата толко гориво в тия страни. Ясно ?
    Ае със здраве:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Турчина

    11 2 Отговор
    При нас тук в Германия минималното заплащане на час е 8,50 Евро. С един надник си пълниш резервоара и за храна остава и за много други неща. Нека бат Бойко да продължава да ви разправя колко е хубаво в България.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Петър Андонов

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Турчина":

    Малко преувеличават и си личи,че едва ли пишеш от Германия. Всички описват колко хубаво и розово било там,а истината е друга - от тези 8.50 евро ти остават максимум 5 чисти след данъците. Реално повечето немци живеят с не повече от 1500 евро на месец ( ако са висшисти, ако не - от 2000 евро брутна заплата за невисшист им остават между 1200 и дори 1000 евро). Данъците в Германия ограбват хората там и те почват да работят за себе си едва от юни месец нататък. Ще кажете 1500 евро е супер... Да,но повечето са под наем със среден наем от 700 евро за двустаен и 200-300 евро разходи. Сметнете колко добре живеят. Пенсионерите там работят ,за да не им остават само 100-200 евро. Това там не са пари.
  • 21 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Росинант, ти си най-големият герберски трол! 😬 Що не споделиш колко ти е хонорара? 😀
  • 22 Гого

    0 0 Отговор
    А селянина от Банкя ни обясняваше за някаква средна заплата от 1500 лева само че истината е друга минималната все още е 510 лева.
  • 23 За това

    0 0 Отговор
    Ще караме на газ
  • 24 гост

    0 1 Отговор
    Това са едни от най-глупавите сравнения присъщи само на жълти вестници. Авторе, отиди до Люксембург и кажи какъв наем ще платиш за едностайно жилище в покрайнините на града, защото тук ако си намериш за 300лв, там ще е 800евро. Също така брутен или нетен доход, защото ако данъците у нас са 25%, то там може да достигнат до 45%, с Норвегия дори над 50%. А джиповете и лимузините у нас като се карат от хора без доход какво правим? От какво живеят тези хора, да не е от милостиня?
  • 25 GTE

    1 0 Отговор
    Истината е, че в Бг бензина е най-скъп с най-ниския акциз.
    Ако имаме акциза на Гърция или на Австрия, с тази цена на бензина, ще купуваме литъра за 3.40 95 или нафта. Ако цената на бензина ни е колкото е в Австрия, с този акциз, цената за литър бензин 95 ще е 1,50 при сегашните нива