14 Август, 2018 10:43 10 554 10

50-годишната най-бърза кола с атмосферен мотор (722 км/ч)

  • challenger 2-
  • атмосферен двигател-
  • рекорд
50-годишната най-бърза кола с атмосферен мотор (722 км/ч) - 1

По време на седмицата на скоростта, провеждаща се ежегодно на соленото езеро в Боневил, 50-годишният автомобил с название Challenger 2 постигна рекорд за скорост на автомобили с атмосферни двигатели, като разви уникалните 722 км/ч.

Историята на автомобила с името Challenger започва през 1960 година, когато неговият създател и автомобилен състезател Мики Томпсън я показва пред публика и развива скорост, отново на соленото езеро в Боневил, от 644 км/ч.

Тогава обаче Мики не може да направи втори опит заради техническа неизправност по автомобила и рекордът не е зачетен. През 1968-а Томпсън прави Challenger 2, но заради лоши метеорологични условия надпреварите на соленото езеро край Боневил са отменени.

50-годишната най-бърза кола с атмосферен мотор (722 км/ч)

След това Мики се отказва да поставя рекорд. През 1988 година Мики Томпсън и неговата съпруга са убити в дома им, а техният син Дани "замразява" проекта и дълго време отказва да се занимава с него.

Преди две години обаче Дани Томпсън започва работа на проекта Challenger 2 и доработва автомобила. Двата V8 мотора HEMI, които до този момент са с мощност 1800 конски сили са форсирани и мощността им е увеличена на 2 500 коня.

През 2016-а автомобилът постига скорост от 654.6 км/ч, а сега Challenger 2 чупи всички рекорди за автомобил с атмосферен двигател и постига 718.7 км/ч и 725.6 км/ч в двата си опита. Средният резултат от е достатъчен за световен рекорд.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Селски, гръмни се вече, че ни писна да ти четем глупостите.
  • 3 оня с опелите

    6 4 Отговор
    яла първо да ти на правя един ластик на магистралата с опел-а па тогава говори
  • 4 ванката

    6 3 Отговор
    какво общо с кола има това от снимката освен 4 колела и двигател пак търсите ефтини сензациики...
  • 5 възмутен

    7 2 Отговор
    Често чета коментарите ви и се чудя дали сте ходили на училище. Еи Кон не е беенве а Бе Ем Ве. Ванка, не е ефтин а ЕВТИН. Явно не четете и книги-това са елементарни думи.

    Коментиран от #6

  • 6 коня на оня

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "възмутен":

    ти коня и бейнвето му не закачай, ч етоку виж АНС, ЦРУ или ФБР ти почукали на вратата, с тръмпчо си имат туитърите и е опасен
  • 7 Митьо БОБА

    4 0 Отговор
    Става за ежедневка - представям си са по цариграЦко настъпал газта ниско прелитащ с 700 км !!!!!
  • 8 Гад

    0 0 Отговор
    Това не е кола с атмосферен двигател, а с атмосфернИ двигателИ. Ако и сложат още две HEMI-та може и 1000км/ч. да удари.
  • 9 ааааааааааа

    0 0 Отговор
    Чудя се с кви гуми е.Щото нали Мишелин казват ,че не могат да направят/демек ,никой на земята не може да направи/ гуми дето да издържат по-голяма скорост от 450 -480 км/ч
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.